Neuvěřitelná toxoplazma: Tenhle parazit z vás udělá podnikatele  
Toxoplazmy manipulují lidskou myslí. Své oběti nutí dělat opovážlivé věci a zbavuje je rozumných obav. Lidé se pak více vrhají do silničního provozu, sebevražd anebo třeba do podnikání.
Proslulá toxoplazma. Kredit: Ke Hu & John M. Murray / Wikimedia Commons.
Proslulá toxoplazma. Kredit: Ke Hu & John M. Murray / Wikimedia Commons.

Pokud někdo chce být podnikatel, tak se nesmí bát riskovat. Podnikatel musí být ochotný něco skutečně podniknout, jinak to není podnikatel, ale žvanil. Takovou náturu někteří z nás mají a někteří zase ne. Lidé bez podnikatelského ducha by ale mohli nalézt pozoruhodnou podporu, pokud o ni budou stát. Nabízí ji proslavený parazit manipulátor toxoplazma.

 

Jak už dnes mnozí vědí, toxoplazmy s oblibou manipulují mysl svých mezihostitelů. Původně to měly být myši, ale vzhledem k současné popularitě konečných hostitelů toxoplazem, čili koček, se mezihostiteli velmi často stávají i lidé. V rozvinutých zemích jsou právě toxoplazmy jedním z nejběžnějších lidských parazitů. Chronická infekce toxoplazmou probíhá prakticky bez fyzických příznaků, s výjimkou slabých chřipkoidních stavů bezprostředně po nakažení. Jak ale vědci v poslední době zjišťují, toxoplazmy nejsou úplně nevinné. Mění své hostitele. Lidé s tímhle dárečkem mají sklon být impulzivnější, mít častěji dopravní nehodu anebo častěji skoncovat vlastní rukou.

Stefanie Johnson. Kredit: University of Colorado – Boulder.
Stefanie Johnson. Kredit: University of Colorado – Boulder.

 

Proč by tohle měl nějaký parazit chtít? Milují snad toxoplazmy skřípění automobilových brzd? Je to velmi prosté. Toxoplazma se, jako každý pořádný parazit, jenom snaží dostat do finálního hostitele. Což je pro ni kočka. Záměrem toxoplazmy je zblbnout myši tím stylem, aby se s větší pravděpodobností staly kočičím úlovkem. Když toxoplazma vleze do člověka, tak nejspíš nepozná, že se spletla. A výsledkem jsou lidé, kteří se chovají … tak trochu jako myš bez zábran.

 

Stefanie K. Johnson z Coloradské univerzity a její kolegové vzali do výzkumu 1 495 univerzitních studentů, u nichž zjišťovali infikovanost toxoplazmou a sklony k podnikání. Výsledky ukazují, že toxo-pozitivní studenti s 1,7 vyšší pravděpodobností kladli při studiu důraz na management a podnikání. Když badatelé prověřili 197 dospělých z oboru, tak zjistili, že lidé nakažení toxoplazmou s 1,8 vyšší pravděpodobností spustí vlastní podnikání.

 

University of Colorado – Boulder.
University of Colorado – Boulder.

Na první pohled nejde o moc vysoká čísla. Johnsonová s kolegy pak ale ještě analyzovali data ze 42 zemí za posledních 25 let a dospěli k tomu, že infekce toxoplazmou je těsně spojená se sklonem k podnikání. Jde to tak daleko, že v zemích s vyšší promořeností toxoplazmou má statisticky méně lidí strach z neúspěchu při rozjezdu podnikání.

 

Jestli někdo chce podnikat, moc si nevěří a nemazlí se s kočkami, tak už ví, co by mohl zkusit. Na druhou stranu, jak přiznává Johnsonová, zatím nevíme, jestli jsou toxo-pozitivní podnikatelé v dlouhodobém výhledu úspěšní v podnikání nebo nikoliv. Ve skutečnosti totiž nové podnikatelské záměry s vysokou pravděpodobností zkrachují a podle Johnsonové je racionální strach z neúspěchu mnohdy zcela na místě. Není vyloučené, že toxoplazma vypíná právě tento strach. A nakonec, jak by řekli škarohlídi, nemusí jít o příčinu a následek. Lidé se sklonem k podnikání prostě mohou mít také sklony se muckat s koťaty a při tom se nakazit toxoplazmou. Bude to chtít další výzkumy.

Video:  Stefanie Johnson / CITRIS


Literatura
University of Colorado – Boulder 25. 7. 2018, Proceedings of the Royal Society B online 25. 7. 2018.

Datum: 28.07.2018
Tisk článku

Související články:

Infekce toxoplazmou zbaví myši strachu z koček. Natrvalo.     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2013)
Toxoplazmóza chrání před rakovinou!     Autor: Josef Pazdera (22.07.2014)
Parazit toxoplasma určuje, kolik se v dané zemi narodí chlapců a kolik dívek     Autor: Jaroslav Flegr (30.06.2016)
Řekni kde ti toxo jsou, kde mohou být?     Autor: Jaroslav Flegr (21.05.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz