Tablet ve formě svitku  
Kanadští výzkumníci ze společnosti Queen's Human Media Lab představili zajímavou rolovací novinku, prý se inspirovali u starých svitků.

 

Queen's Human Media Lab je malá univerzitní laboratoř v jihovýchodní části Kanady. Sídlí v Kingstonu, Ontariu, stejně jako její mateřská  Queen's University. Má za sebou asi 18 let činnosti s řadou inovativních projektů a nápadů, z nichž zatím žádný velkou díru do světa neudělal. Tak například jejich skládací mobil byl robustní a nepraktický (video ukázka zde).  Holografický telefon zase zklamal rozlišením a kvalitou obrazu (ukázka zde)
Předevčírem ale laboratoř předvedla tablet s rolovatelným displejem. Ve složeném stavu přístroj připomíná tvarem váleček na nudle. Velký je ale tak akorát, aby se ještě vešel do kapsy. Ve svinutém stavu displej tvoří obvodový plášť válce. Vládne rozlišením 2K a v případě potřeby se dá rozvinout do jen mírně zakřivené plochy. Pak je z něj tablet s parametrem obrazovky 7,5 palce. Další výkonové parametry prototypu bohužel uvedeny nejsou. I tak si zaslouží pozornost.

 

 

 

Závěr

Pokud se prokáže praktičnost inovace a nápad svitkových tabletů se ujme, budeme vídat chodce už ne s krabičkou u ucha, ale válečkem. Mohly by se stát alternativou chytrých telefonů s velkým displejem, kterým se pro jejich neskladnost dostalo hanlivé přezdívky „pádla“. Autoři na svém blogu předpokládají, že přístroj se bude nosit v kapse. I když tomu tak u něžného pohlaví nejspíš nebude. Nám,  kteří se hlásíme k silnému pohlaví, přestože že k nám příroda ve všech směrech patřičně štědrá nebyla, by to image rozhodně vylepšilo, a možná i mindráky zahnalo.

Datum: 02.09.2018
Tisk článku


Diskuze:

Ondra D,2018-09-02 15:36:25

Rolety do oken s výhledem na moře, nebo přímý přenos z ISS.

Odpovědět

Ondra D,2018-09-02 10:54:46

Mají logo z metamíčů (metaball), které vykreslují gravitační prostorové vrstevnice okolo hmoty a vyznačují oblast za kterou soustava těles gravitačně působí jako jedno těleso.

Mohly by z toho být závěsné rolovací televize a nebo promítací plátna.

Odpovědět


Re:

Pavel Hudecek,2018-09-03 21:01:58

Tady někdo evidentně nedával pozor, když na ZŠ probírali gravitační zákon:-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz