Čína odmítá sdílet vzorky a data smrtící chřipky H7N9  
Soudobá věda si podle všeho poradí se smrtícími infekcemi. Vyžaduje to ale důvěru mezi státy a vzájemnou spolupráci, jak odborníků, tak i úřadů. Bez sdílení informací to bohužel nepůjde.
Výzkumu virů H7N9 v laboratoři CDC. Kredit: CDC/ Douglas E. Jordan.
Výzkumu virů H7N9 v laboratoři CDC. Kredit: CDC/ Douglas E. Jordan.

Válčení s chřipkovými viry se v posledních desetiletích stalo tradicí. Lidé většinou chřipku zvládají, ale každoročně mnoho pacientů s chřipkou zemře. Chřipka proto představuje spící monstrum, které je stejně líné jako nebezpečné. A my bychom měli být ve střehu. Aby vědci a lékaři ochránili lidi, zvláště ty nejvíce zranitelné, před chřipkovými pandemiemi blízké budoucnosti, tak musí hlídat kmeny virů chřipky, které se plíží po planetě, a průběžně sledovat, jak se tyto kmeny mění.

 

CDC logo.
CDC logo.

Takové úsilí v boji proti chřipce, stejně jako proti dalším infekcím, ale nefunguje, pokud některé státy odmítají sdílet informace o těchto onemocněních. Bohužel, právě to se děje v současné době, protože Čína podle všeho odmítá poskytnout vzorky nebezpečného nového kmene viru ptačí chřipky H7N9. Tenhle virus je přitom nelítostný zabiják s úmrtnostní, která se stabilně pohybuje kolem 20 procent. Podle informací New York Times Čína více než rok neposkytla Spojeným státům ani žádné jiné zemi vzorky viru H7N9, navzdory vytrvalým žádostem oficiálních představitelů a výzkumných institucí.

 

Virus H7N9, situace mezi říjnem 2017 a červencem 2018. Kredit: FAO.
Virus H7N9, situace mezi říjnem 2017 a červencem 2018. Kredit: FAO.

Experti potvrzují, že tyto vzorky jsou nutné pro vývoj vakcíny a dalších léčebných prostředků proti viru H7N9. Podle Michaela Callahana, speciality na infekční choroby z Harvard Medical School, je blokování přístupu amerických i světových odborníků k čínským patogenům ohrožením jak národní, tak i globální bezpečnosti. Vražedná chřipka se přitom může rozšířit v populaci během pár dní.

 

Nový kmen chřipky H7N9 se poprvé objevil v roce 2013, jako obvykle v Číně. Vyvolá infekce lidí i zvířat. Odborníci tento virus sledují s obavami, protože obvykle způsobí chřipku těžkým průběhem a v řadě případů končí smrtí. Zatím se ale zdá, že se tenhle virus mezi lidmi nešíří nijak zvlášť dobře, naštěstí. Většina nemocných se nakazila při kontaktu s drůbeží anebo na trhu, kde prodávali ptáky. V letech 2016 a 2017 v Číně zažili nárůst počtu případů, kterých bylo celkem 766. Američtí vědci teď chtějí detailně studovat evoluci dotyčného viru. To ale není možné bez přístupu ke vzorkům viru z Číny.

 

Ptačí chřipka H7N9. Kredit: nfdaily.
Ptačí chřipka H7N9. Kredit: nfdaily.

Čína původně v roce 2013 poskytla mezinárodním institucím informace o viru H7N9 bez problémů. Pak se ale komunikace Číny se světem o viru H7N9 začala zhoršovat. V dnešní době Čína odmítá sdílet nejen vzorky nebezpečného viru, ale rovněž i data o lidských pacientech, kteří se tímto virem nakazili. Otázkou samozřejmě zůstává, co zatím vlastně je.

 

Podle Andrewa C. Webera, bývalého náměstka tajemníka pro obranu před jadernými, chemickými a biologickými hrozbami na americkém ministerstvu obranu je to naprosto skandální. Tenhle virus představuje poměrně reálnou hrozbu lidstvu, a pokud se jeho vzorky nedostanou do mezinárodní sítě laboratoří WHO, tak to může zmařit mnoho lidských životů.


Pomineme-li konspirační bláznivosti, že by právě o tohle mohlo Číně jít, tak tím Čína velice riskuje. Pokud nebude spolupracovat se světem ve výzkumu takto nebezpečných infekcí, tak samozřejmě hrozí, že svět nebude v těchto věcech spolupracovat s Čínou. A Čína v tomto případě nepochybně tahá za kratší konec provazu.


Literatura
Live Science 28. 8. 2018.

Datum: 03.09.2018
Tisk článku

Související články:

Zatlouká Čína ptačí chřipku?     Autor: Jaroslav Petr (25.11.2005)
Hybridní virus ptačí chřipky H5N1 se snadno přenáší mezi morčaty     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2013)
Chřipková vakcína selhává kvůli způsobu výroby     Autor: Josef Pazdera (06.11.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz