Robotická mnohonožka bude transportovat léky v lidském těle  
Má mnoho nožek a klidně proleze lidskou trávicí soustavou s nákladem léčiva. Je odolná, šikovná a obratná. Přichází doba měkkých robotických lékařů a diagnostiků.
Robotická mnohonožka. Kredit: City University of Hong Kong.
Robotická mnohonožka. Kredit: City University of Hong Kong.

Malý robot se spoustou nožiček, který by prolézal skrz tělo pacienta a dopravoval léky na místo určení? Anebo léčil poranění? Zní to strašidelně, až hororově, ale právě takové miniroboty vyvíjejí na City University of Hong Kong. Pokud to bude fungovat, tak proč ne.

 

Wang Zuankai. Kredit: City University of Hong Kong.
Wang Zuankai. Kredit: City University of Hong Kong.

Wang Zuankai a jeho spolupracovníci vyvinuli robotickou mnohonožku, která měří 17 milimetrů, na šířku má 7 milimetrů a je vysoká asi tak 1 milimetr. Více než polovina její výšky přitom připadá na nožičky kuželovitého tvaru, kterých má stovky. Vzdáleně skutečně připomíná mnohonožku, anebo spíš oživlou halucinaci z divokého doktorského snu.

 

Mnohonožka je vyrobená z měkkého křemíkového materiálu, který obsahuje magnetické částice. Působením správně nasměrovaného magnetického pole může takového minirobota rozpohybovat. Design magnetické mnohonožky přináší některé výhody. Především, povrchu se dotýká jen konečky nohou. To významně redukuje tření, asi tak čtyřicetkrát oproti plazivým minirobotům, kteří se objevili v nedávné době. Díky tomu se robotická mnohonožka může efektivně pohybovat po povrchu, který je pokrytý tělními tekutinami, jako je krev nebo hlen. Nebo i ponořená v tělních tekutinách.

 

Mnohonožka, živá verze. Kredit: Marshal Hedin / Wikimedia Commons.
Mnohonožka, živá verze. Kredit: Marshal Hedin / Wikimedia Commons.

Podle Zuankaiho jak použité materiály, tak i mnohonožkový vzhled významně zlepšují hydrofobní povahu celého robota. Jeho měkkost zároveň umožní jednoduchou úpravu tvaru a velikosti pro různé aplikace a pohyb v různých místech lidského těla. Právě takové aplikace teď badatelé testují, a rovněž se snaží vytvořit takového minirobota z biologicky rozložitelných materiálů.


Během testování se ukázalo, že robotická mnohonožka dokáže překonat překážky, které jsou podstatně vyšší, než samotný robot. To se bude v lidském těle velice hodit. Dělá to tak, že zvedne svoji přední část v právem úhlu a prostě leze. Další nezanedbatelnou výhodou mnohonožky je to, že unese dost těžký náklad. Až stokrát těžší, než robotická mnohonožka sama váží.

 

Díky své pozoruhodné nosnosti, obratnosti a pohyblivosti je robotická mnohonožka přímo ideálně vhodná pro drsné prostředí v lidském těle. Takoví roboti by mohli dopravovat léky trávicím systémem anebo provádět diagnostiku zevnitř. A když na to přijde, tak by mohli lézt i jinam, než do pacientů. Představte si mnohonožkové minitechniky, opraváře nebo třeba špiony či vojáky, které bude ovládat hejnová inteligence.

Video: This Caterpillar-Like Robot May One Day Deliver Medicine Inside Your Body


Literatura
City University of Hong Kong 26. 9. 2018, Nature Communications 9: 3944.

Datum: 30.09.2018
Tisk článku

Související články:

Robotický mlok plave, plazí se a chodí     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2013)
Příště vás možná bude operovat robotický chirurg     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2016)
Lidé mají rádi nemotorné roboty, kteří dělají chyby     Autor: Stanislav Mihulka (08.08.2017)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz