V Singapuru vyrobili první aerogel z plastových lahví  
PET lahve by mohly mít nové využití. Po relativně levném zpracování z nich vznikne pozoruhodný aerogel. Je velmi lehký, hodně porézní, ohebný a odolný. Možných aplikací se rýsuje nepřeberné množství.
Ultralehký aerogel z plastových lahví. Kredit: NUS.
Ultralehký aerogel z plastových lahví. Kredit: NUS.

Svět je plný plastového odpadu. Bylo by skvělé ho recyklovat a nejlépe na něco velmi smysluplného. Zajímavou variantu pro zpracování odpadního plastu teď nově nabízejí odborníci singapurské univerzity National University of Singapore (NUS). Vymysleli šikovný a levný postup, s nímž je možné proměnit odpadní plastové lahve na velmi užitečný aerogel. Publikoval ho časopis Colloids and Surfaces A.

 

Nhan Phan-Thien (uprostřed), Hai Minh Duong (druhýb zprava) a jejich tým. Kredit: NUS.
Nhan Phan-Thien (uprostřed), Hai Minh Duong (druhý zprava) a jejich tým. Kredit: NUS.

Materiáloví vědci Hai Minh Duong a Nhan Phan-Thien se svým týmem vytvořili svůj nový aerogel z odpadních lahví, vyrobených z běžně používaného termoplastu polyethylentereftalátu (PET). PET lahve rozřezali na tenká vlákna, která potáhli vrstvou oxidu křemičitého. Poté následuje komplexní proces, který zahrnuje chemické ošetření vláken, jejich nabobtnání a nakonec vysušení.

 

Výsledkem celého postupu je velmi lehký, porézní, ohebný a odolný aerogel. Jde o první materiál tohoto druhu, který kdo vyrobil z PET plastu. Možné aplikace PET aerogelu jsou podle jeho autorů téměř bezbřehé. Pokud by například byly na tento aerogel navázány různé methylové sloučeniny, tak by takový PET aerogel mohl vázat ropu v prostředí až sedmkrát efektivněji, než jiné komerčně dostupné sorbenty, čili látky, které dobře pohlcují kapaliny či plyny.

Nový PET aerogel jako filtr. Kredit: NUS.
Nový PET aerogel jako filtr. Kredit: NUS.


Aerogely z plastových lahví bude možné použít jako tepelnou nebo akustickou izolaci budov. Další možností je navázat na PET aerogel látky s aminoskupinou, díky čemuž se z aerogelu stane filtr zachycující prach a oxid uhličitý pro opakovaně použitelné obličejové dýchací masky. Korejský tým v současné době pracuje na úpravách povrchu materiálu aerogelu, díky nimž by PET aerogel měl pohlcovat toxické plyny, jako je například oxid uhelnatý.

 

Mezi nejvíce užitečné aplikace nového aerogelu by mohla patřit ochranná izolace obleků pro požárníky. Pokud by byl v tomto případě aerogel potažen látkami zpomalujícími hoření, tak by takový materiál mohl vydržet teploty až 620 °C. Klíčovou výhodou aerogelu by bylo, že váží zhruba jen 10 procent hmotnosti dnes běžně používané izolace v takových oblecích. Jako bonus je PET aerogel ještě k tomu měkčí a ohebnější, než stávající protipožární izolace v oblecích požárníků.


V případě tohoto aerogelu to tým NUS dotáhl až k patentování nového materiálu. Teď shánějí partnera v průmyslu, který by jim pomohl aerogel z plastových lahví vyrábět ve velkém a dostat na trh. Podle prvních ohlasů by to neměl být zásadní problém.

Literatura

National University of Singapore 2. 11. 2018, Colloids and Surfaces A 556: 37–42.

Datum: 12.11.2018
Tisk článku

Související články:

Nejlehčí materiál     Autor: Dagmar Gregorová (18.11.2011)
Lehčí než voda a pevný jako ocel     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2014)
Upraveným enzymem do boje s PET- odpadem     Autor: Dagmar Gregorová (10.05.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz