Obezita u žen souvisí s demencí  
U žen, které trpí obezitou po řadu let, se mnohem častěji objeví ztráta mozkových buněk, která se projevuje demencí.
Švédský výzkumný tým sledoval 290 žen po dobu více než 24 let. Během této doby se mu podařilo zjistit, že u žen, které měly nadváhu, docházelo mnohem častěji k atrofii mozku, než u žen štíhlých. Závěr studie, kterou provedla Deborah Gustafson se s vými spolupracovníky  z Sahlgrenska University Hospital in Gothenburg, zní:  Tlusté ženy mají abnormální ztrátu neuronů.
Své tvrzení tým Gustavsonové opírá o dlouholeté sbírání dat při kterém měřili hmotnostní index těla (BMI) u žen v období let 1968 až 1992. Při posledních návštěvách bylo sledovaným ženám již mezi 70 – 80 lety a tehdy jim výzkumníci provedli také vyšetření mozku tomografem (CT scan).  Vyšetření ukázalo, že téměř polovina žen vykazovala výrazné úmrtí mozkových buněk v temporálních lalocích. K takto postiženým většinou patřily ženy s vyšším indexem BMI.
BMI, neboli body mass index, se v poslední době používá pro  klinicky použitelné měření nadváhy. Hodnota BMI se získá, když se vydělí váha v kilogramech výškou měřenou v metrech na druhou(h/v2). Stejné standardní hodnoty je možné použít pro všechny dospělé, jak muže, tak i ženy. Možná stojí za připomenutí, že poškození mozku v temporálních lalocích má souvislost s Alzheimerovou nemocí a se ztrátou schopnosti poznávat blízké, prostředí,...
Ženy, které měly index BMI 30 a vyšší, trpěly mnohem častěji ztrátou mozkových buněk a to i tehdy, když výzkumníci eliminovali vliv faktorů jako je diabetes a životní styl. Statisticky vzato - každé zvýšení indexu hmotnosti o 1 až 1,5 bodu znamená, že se mozek zcvrkne o 13% až 15%.
Zvětšit obrázek
Deborah Gustavson
Index hmotnosti se tak jeví jako objektivní „prognostik“ úbytku mozkové tkáně, ke kterému v pozdějším věku dojde. Je tedy možné jej považovat také  za měřítko rizika demence.
Výsledky předkládané studie ale umožňují dvě interpretace. První je, že obezita vede k demenci. Druhá, že demence vede k obezitě. Pro hypotézu, že prvotní je poškození mozku, by svědčila ztráta buněk v temporálních lalocích a tím i v  souvisejícím hypotalamu. O hypotalamu víme, že je zodpovědný za ovládání naší chutě. Spekulaci, že poškozením mozku se zvýší chuť k jídlu a to vede k obezitě, ale Gustavsonová odmítá. Kloní se k verzi, že prvotní je obezita a vysvětluje to faktem, že o obezitě je známo, že přispívá k vaskulárním problémům, tedy ke zhoršenému zásobování tkání a to je patrně příčinou pozorovaného úmrtí nervových buněk.
Takže si to zrekapitulujeme, již jsme museli akceptovat, že obezita je rizikovým faktorem cukrovky, infarktu, vysokého krevního tlaku a nespavosti. U žen to teď vypadá i na atrofii mozku a demenci. Ještě štěstí, že Gustavsonová nedělala pokusy na mužích. Vždyť ona by byla schopná nám zhatit chuť i na bůček se zelím a piviskem.
Prameny: UK´s National Obesity forum,  Neurology (vol 63, p 1876)
Datum: 29.11.2004 02:42
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

standar*ní

JAroslav,2004-11-30 09:41:47

Stejné standartní hodnoty je možné použít... SPRÁVNĚ: Stejné standardní hodnoty je možné použít

Odpovědět


Ach ano, to je moje standartní chyba. Dik Josef

Josef Pazdera,2004-11-30 15:07:32

Opraveno

Odpovědět


Vysvětlení faktů

MOLL,2004-12-01 14:55:06

může být nesptrávné
Co třeba prokázaný vliv aktivity mozku na jeho stárnutí - čím je mozek aktivnější (cvičený), tím pomaleji stárne. Ženy které se méně zajímají o své okolí (jejich mozek je méně namáhán) se logicky méně zajímají i o sebe a svůj vzhled.
Hypotéz může být více ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz