Divoká srážka galaxií by mohla vykopnout Sluneční soustavu do vesmíru  
Není to zdaleka jisté a nebude to hned. Až se ale za 2 miliardy let srazí Mléčná dráha s Velkým Magellanovým mračnem, tak s pořádnou porcí smůly může Sluneční soustava skončit v temném a ponurém mezigalaktickém prostoru.
Velké Magellanovo mračno optikou Spitzerova vesmírného teleskopu. Kredit: NASA/JPL-Caltech/STScI.
Velké Magellanovo mračno optikou Spitzerova vesmírného teleskopu. Kredit: NASA/JPL-Caltech/STScI.

Jak se stále více ukazuje, život galaxií není žádné peříčko. Probíhá sice v mnohem větším časovém měřítku, ale nijak si nezadá s lidským dějinami. Galaxie podle všeho prožívají katastrofy, děsivá poranění, rozervání na kusy, extrémní výtrysky energie, galaktický kanibalismus a další jevy, nad nimiž pozemšťan zůstává v úžasu stát.

 

Mléčná dráha vypadá pokojně, tiše a spokojeně. Ale zdání klame. Naše rodná Galaxie už toho má dost za sebou. A není všem dnům konec. Marius Cautun z britské Durhamské univerzity a jeho spolupracovníci ve své nové studii předpovídají, že asi tak za 2 miliardy let se Mléčná dráha srazí s Velkým Magellanovým mračnem. Jestli mají pravdu, tak k téhle galaktické srážce dojde mnohem dříve, než ke střetu Mléčné dráhy s Galaxií v Andromedě, se kterou už všichni tak nějak počítáme. Ta by se měla odehrát asi za 8 miliard let.

 

Marius Constantin Cautun. Kredit: Durham University.
Marius Constantin Cautun.
Kredit: Durham University.

Velké Magellanovo mračno je oproti Galaxii v Andromedě galaktický trpaslík. Co by se tedy mohlo stát? Hvězdy a planety se srážet nebudou, snad je naprosto výjimečnou náhodou. Galaxie jsou ve skutečnosti dost řídké. Supermasivní černá díra v nitru Mléčné dráhy ale nejspíš dostane pořádnou porci žrádla. Mohla by se prý asi tak desetkrát zvětšit, tedy zhruba na hmotnost 40 milionů Sluncí. Krmení tohle galaktické monstrum probere z letargie a supermasivní černá díra se promění v aktivní galaktické jádro a odpálí výtrysky velmi energetického záření. Ty budou nepochybně devastující, ale můžeme si být víceméně jistí, že nepoletí naším směrem.

 

– Splývání Vírové galaxie M51a s doprovodnou galaxií M51b. Velikostí jsou podobné Mléčné dráze a Velkému Magellanovu mračnu. Kredit: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA).
– Splývání Vírové galaxie M51a s doprovodnou galaxií M51b. Velikostí jsou podobné Mléčné dráze a Velkému Magellanovu mračnu. Kredit: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Podobné věci se občas stávají. Mléčnou dráhu obklopuje, tak jak je u podobných velkých galaxií obvyklé, hejno trpasličích galaxií a ty se s Mléčnou dráhou občas střetnou. Tihle trpaslíci obíhají velké galaxie po miliardy let, většinou tiše a nenápadně. Když ale dojde ke srážce, tak to může skončit roztržením nebo přímo pohlcením trpasličí galaxie. Při takových událostech se ale také stává, že divočení nezměrných gravitačních sil zasáhne hvězdy s jejich planetárními systémy. Pak se může stát, že hvězda změní svou pozici v galaxii nebo třeba vylétne z galaxie pryč. S nevelkou, ale nikoliv nulovou pravděpodobností by se to mohlo stát i Sluneční soustavě během srážky s Velkým Magellanovým mračnem.


Velké Magellanovo mračno je nejjasnější satelitní galaxie Mléčné dráhy. V současné době je od Mléčné dráhy vzdálené asi 163 tisíc světelných let. Odborníci si až doposud mysleli, že tahle nepravidelná trpasličí galaxie bude Mléčnou dráhu obíhat ještě dlouhé miliardy let. Anebo protože se pohybuje docela rychle, někdy v budoucnu opustí gravitační náruč Mléčné dráhy a zamíří do vzdálenějšího vesmíru.

 

Nicméně, nedávná měření ukazují, že ve Velkém Magellanově mračnu je téměř dvojnásobné množství temné hmoty, než se zatím myslelo. Podle Cautuna to znamená, že tahle trpasličí galaxie rychle ztrácí energii potřebnou k pohybu vesmírem, a je tím pádem odsouzená ke srážce s Mléčnou dráhou. Badatelé k předpovědi galaktické srážky použili superpočítačovou simulaci chování galaxií EAGLE. Podle simulací dojde ke srážce Mléčné dráhy s Velkým Magellanovým mračnem brzy, tedy v kosmickém smyslu slova. My to sice už za 2 miliardy let neuvidíme, ale prý do bude velkolepé. Probuzená supermasivní černá díra Mléčné dráhy obstará spektakulární ohňostroj. 

Video:  BBC World News - Large Magellanic Cloud


Literatura
Durham University 4. 1. 2019, MNRAS 483: 2185–2196.

Datum: 05.01.2019
Tisk článku

Související články:

EAGLE – simulace vesmíru s realistickými galaxiemi     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2015)
Nejrychlejší hvězdy Mléčné dráhy jsou uprchlíci z Velkého Magell. mračna     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2017)
Vývěva 2: Gaia vystopovala přízračnou gigantickou trpasličí galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz