Biologie rekonstruuje zběsilé vraždění na vrcholu holokaustu  
Matematický biolog Lewi Stone nasadil metody ze svého oboru na analýzu průmyslové genocidy neblaze proslulé operace Reinhard. V táborech smrti v Treblince, Belzeci a Sobiboru bylo tehdy zmasakrováno asi 1,7 milionů lidí, většinou polských Židů. Nacistický stroj na smrt drtil 15 tisíc lidských životů denně.

Symbolické pražce vedoucí do tábora smrti v Treblince. Kredit: Little Savage / Wikimedia Commons.
Symbolické pražce vedoucí do tábora smrti v Treblince. Kredit: Little Savage / Wikimedia Commons.

Na některé věci bychom nejraději zapomněli, zavřeli oči, zatnuli zuby a vymazali je z paměti. Ale nemůžeme. Běsi se rádi vracejí a jedině to, že je máme v živé paměti, tomu může zabránit. Matematický biolog Lewi Stone z izraelské Tel Aviv University a australské MIT University v Melbourne se obvykle věnuje stabilitě komplexních biologických sítí a podobným věcem. Jeho nová publikace v časopisu Science Advances se ale zaměřuje na něco děsivějšího. Je to kvantifikace holokaustu, ve které analyzuje extrémně intenzitu zabíjení během operace Reinhard, nejděsivější fáze průmyslového vraždění celého holokaustu.

 

Lewi Stone. Kredit: Tel Aviv University.
Lewi Stone. Kredit: Tel Aviv University.

Stone analyzoval záznamy o vlacích s oběťmi holokaustu, z nichž vyplývá, že se celá čtvrtina veškerého nacistického průmyslového vraždění odehrála právě při operaci Reinhard, tedy mezi srpnem a říjnem 1942. Toto vraždění proběhlo ve třech neblaze proslulých místech v Polsku, které nebyly ani tak koncentračními tábory, jako spíše jatkami na lidi, čili v Sobiboru, Belzeci a Treblince. Stoneova studie nabízí ojedinělý vhled do brutálních metod průmyslové genocidy, které používali nacisté. Autora studie v pozoruhodném rozhovoru vyzpovídal Gary Stix ze Scientific Americanu (upraveno a zkráceno).

 

Scientific American: Jak napadlo matematického biologa studovat vyhlazovací operace nacistů?

 

L. Stone: Když jsem chodil do knihovny v Melbourne, tak tam měly knihy o holokaustu hned vedle knih o matematice. Nahlédl jsem do nich a slíbil jsem si, že se k holokaustu jednou vrátím. Když jsem se dostal k pozoruhodným datům o vlakové dopravě obětí do vyhlazovacích táborů od izraelského historika Arada, tak jsem to udělal.

Vyhlazovací tábory v Polsku. Kredit: Poeticbent / Wikimedia Commons.
Vyhlazovací tábory v Polsku. Kredit: Poeticbent / Wikimedia Commons.

 

Scientific American: K čemu jste vlastně dospěl?

 

L. Stone: Operace Reinhard byla skutečně zběsilým vražděním. Během třech měsíců na přelomu léta a podzimu 1942 ve třech táborech smrti v Polsku zahynulo přibližně 1,7 milionů obětí, většinou Židů. Prakticky všichni, kdo do těchto jatek dorazili, tak byli mrtví během pár hodin. Nacisté ale už během války velice pečlivě likvidovali veškeré stopy po akci Reinhard, včetně všech tří vyhlazovacích táborů. Proto je velmi důležité odkrýt, co se tehdy vlastně stalo. Z dostupných údajů vyplývá, že při nejintenzivnějším vyhlazování akce Reinhard bylo zavražděno 1,5 milionů Židů během 100 dní. To je přibližně 15 tisíc mrtvých Židů denně.

 

Zběsilá rychlost vraždění během operace Reinhard se doposud jen obtížně odhadovala a veřejnosti zůstávala ze značné míry neznámá. Charakter takového vraždění ukazuje na enormní koordinaci nacistického státního aparátu, kterou poháněla Hitlerova vražedná mysl. Dostupné záznamy ukazují na systematicky postupující vyhlazování polských Židů, oblast po oblasti.

 

Scientific American: Vražedné úsilí nacistů v táborech smrti je dobře známé. Narazil jste na něco, co vás překvapilo?

 

L. Stone: Zarazilo mě ohromující měřítko a rozsah těchto ukrutností. Operace Reinhard jela jako namazaný vraždící stroj, který drtil bezpočetné lidské životy na prach.

 

Scientific American: Podobný výzkum musel být dost emotivní záležitostí. Jak jste se cítil?

 

L. Stone: Je jasné, že data o milionech lidských životů, které byly zmařeny v extrémně tragické genocidě, nejsou obyčejná. Ale vzhledem k tomu, že tato data už zpracoval historik Arad, tak nebylo tak těžké přidat k jeho úsilí další krok. I tak to ale byla otřesná zkušenost, jaká člověku změní život.

 

Scientific American: Proč je tak důležité analyzovat vraždění holokaustu nebo podobných hrůzných genocid?

 

L. Stone: Nedostatek dat a analýz vede k nejistotě a chybným závěrům. Donedávna byla zásadním symbolem holokaustu Osvětim a o operaci Reinhard se nevědělo téměř nic. Důvodem samozřejmě je i to, že operaci Reinhard nepřežil téměř nikdo, kdo by o tom mohl vyprávět. Koho tam dovezly vlaky, tak byl ztracen. Nacisté navíc drželi tuhle děsivou akci ve velkém utajení a zničili mnoho záznamů. Naštěstí ale nějaká data zůstala a díky nim je teď možné rekonstruovat fungování a dynamiku tohoto stroje na smrt. Jsem přesvědčený, že by se podobné metody analýzy dat mohly prosadit ve studiu válek, konfliktů i masových vraždění a genocid.

 

Scientific American: Je možné nějak srovnat vraždění operace Reinhard s jinými genocidami, například vražděním ve Rwandě?

 

L. Stone: Podobná srovnání jsou vždy problematická. Pokud jde o Rwandu, řada lidí se domnívá, že šlo o nejzběsilejší vraždění ve 20. století. Z  dostupných informací ovšem vyplývá, že tam během období 100 dní největších zvěrstev bylo zavražděno v průměru 8 tisíc lidí denně. Z toho je možné odvodit, že intenzita vraždění během operace Reinhard byla asi o 80 procent vyšší.

 

Video: Operation Reinhard visualization

 

Literatura

Scientific American 10. 1. 2019, Science Advances 5: eaau7292.

Datum: 10.02.2019
Tisk článku


Diskuze:

zpochybňování holocaustu

Jan Rychtář,2019-02-12 13:54:27

je dle mého na samostatný článek. Každý, kdo opravdu chce, si ty data najde. Neexistuje nic věrohodného, podle čeho by se dalo usuzovat na šíření lži. Jde jen o obhajobu nacistů, nebo o antisemitismus, maximálně potřeba být v vždy opozici, nebo trolllování.
A tady je podle mě vůbec nejzajímavější fenomén, který mi nikdo nevysvětlil a v ateistické zemi, jako je ta naše to vůbec nedává smysl. Antisemitismus. Obzvlášť v dnešní islamofobní (neříkám, že neoprávněně) době, by jsme měli Izraelcům rozumět.Dokáže mi někdo vysvětlit proč to tak dost často není?

Odpovědět


Re: zpochybňování holocaustu

Milan Krnic,2019-02-12 18:35:34

Na šíření lži, ovšem ani pravdy, protože co že je to ta pravda? :)
Obhajoba nacistů je pěkné obecné pojetí, kdy nacistou byl tenkrát v Říši kdekdo, a nic to o něm neříká. U antisemitismu (semita opět jako v minulé větě) je nejzajímavější jeho užívání (kdo a v jakých intencích) ... kdy ten ateista je antisemita z definice, nebo ne?
Rozumět Izraelcům? To opět tak obecné ... já jim třeba nerozumím ani slovo. Zatímco dobře uvařený falafel porozumění nepotřebuje.

Odpovědět

Kdo na obr.1 ukradl (zrekvíroval) koleje a nápisy "Arbeit macht frei" a "Jedem das Seine"?

Josef Hrncirik,2019-02-11 21:03:56

Odpovědět


Re: Kdo na obr.1 ukradl (zrekvíroval) koleje a nápisy "Arbeit macht frei" a "Jedem das Seine"?

Josef Hrncirik,2019-02-13 20:49:02

Nejvíce podezřelý je Jirka, který dokázal vykrást i britskou libru.

Odpovědět

holocaust

Jan Turoň,2019-02-10 22:53:27

Problémem studia holocaustu je, že je prováděn pod kontrolou vítězné strany. Obávám se, že objektivní analýza bude možná, až přestane být zpochybňování holocaustu trestným činem (dnes je legální holocaust pouze zveličovat).

Odpovědět


Re: holocaust

Petr Kr,2019-02-11 07:03:51

Vaše formulace zpochybňuje holocaust. Chápete to také tak?

Odpovědět


Re: Re: holocaust

Josef Hrncirik,2019-02-11 07:10:26

I graf v oct. zpochybńuje holocaust.
Došel inkoust nebo uhlí?

Odpovědět


Re: Re: Re: holocaust

Petr Kr,2019-02-11 08:21:38

Nedošla vám asi data. (zastavil se zobrazovací proces)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: holocaust

Josef Hrncirik,2019-02-11 08:51:06

A proč nenamaloval celý graf naráz ev. i jeho 1. derivaci?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: holocaust

Petr Kr,2019-02-11 10:15:28

Každý ví, že 1. derivace integrálu je rovna vstupu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: holocaust

Josef Hrncirik,2019-02-11 10:18:32

Jo, ale jde o murders density, intensity či frequency?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: holocaust

Josef Hrncirik,2019-02-11 11:16:13

I nejlépe impaktované žurnály Science a Nature derivace velmi flákají grafem z detektoru při max. zesílení s notickou a.u..

Odpovědět


Sorry jako

Josef Hrncirik,2019-02-11 11:52:27

Derivace jsou správně označeny a vynešeny v:
Hyperintense kill rates, Science Advances,5:eaau7292, 2 January

Odpovědět


Re: Sorry jako

Josef Hrncirik,2019-02-11 17:34:42

Je to jasné stejně jako že 1 J/s = 1 W

Odpovědět


Re: Re: Sorry jako

Josef Hrncirik,2019-02-11 17:52:14

Poněkud matoucí ale je: 1 H = V.s/A

Odpovědět


Re: Re: holocaust

Libor Supcik,2019-02-12 10:59:18

Popirani holokaustu zaslouzi vedecky clanek a diskusi. Jak doslo k tomu, ze je to trestny cin? To, ze vitezove meni historii je pravda, cili je jen logicke, ze 'pravdy' po valkach zaslouzi skrutinu ci ignoraci, nikoli pravni ochranu.

Odpovědět


Re: Re: Re: holocaust

Roman Sobotka,2019-02-12 13:13:16

Tak mi prijde, ze to zvolani o vitezich a pravde porad papouskuje, ale ze by to az tak platilo v moderni dobe (20 stoleti), kdy je nepreberne mnozstvi materialu pomalu z kazde hodiny konfliktu?... od dob Rima a Tacita se doba hodne posunula. Zide lze jen velmi tezko oznacit za viteze valky a Sovetsky svaz (Stalin) jako jeden z vitezu mel po valce k zidum az nepratelsky postoj. Nicmene ani tehdy programove vyvrazdovani zidu na svem uzemi nijak nezpochybnoval. Ostatne uz u Norimberskeho tribunalu toho zaznelo dost na zaver, ze naciste prumyslove vyvrazdovali zidy. Diskuse o poctu obeti je zalezitost historiku, a pokud ma nekdo k 'oficialnim' cislum vyhrady a povazuje je za nizsi (a vznasi solidni argumenty), to hadam neni trestny cin. Ja bych trestne nepostihoval nikoho za zadne nazory, nicemu to stejne nepomaha. Ale pokud nekdo vazne tvrdi, ze k zadnem holokaustu nedoslo (zide v taborech pouze pracovali..), tak to ma stezi jine, nez ideologicke duvody (zide jsou zlo, a takovym se nedeji spatne veci). Prijde mi to uplne stejne, jako ze americane nepristali na mesici...(USA jsou zlo, a tudiz jen podvadeji..).

Odpovědět


Re: Re: Re: holocaust

Petr Kr,2019-02-12 13:21:38

Tak do té diskuze. Židé byli s Německem ve válce, nebo došlo k vraždění bez války? Je poskytování alibi vrahovi trestným činem v evropském právu nebo ne? Co je to skrutina? Zaslouží si pravda ignoraci nebo minimálně nezpochybňování? Je tedy potřeba právní ochrany? Asi ano, když čtu to vaše vyjádření. Když jsem byl malý, slyšel jsem, že koncentráky "vynalezli" v SSSR a že to Němci okopírovali. Neberu to jako jejich obhajobu, jen chci říci, že trestným činem je i popírání zločinů komunismu. A to jsme se SSSR a ni s ČSSR nebyli ve válce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: holocaust

Milan Krnic,2019-02-12 18:47:03

Může probíhat genocida bez války? Nemyslím si. Může být asymetrická.
Alibi vrahovi ... předně koná vrah ze své vlastní svobodné vůle, když ta neexistuje?
Co je to pravda? :) (řečnická otázka)
Kdo co vynalezl, je móóóc důležité. Vzhledem k neustálému opakování našich bych je zřejmé, že se zločiny zabýváme chybně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: holocaust

Milan Krnic,2019-02-12 20:35:46

našich *chyb

Odpovědět


Re: holocaust

Milan Krnic,2019-02-11 07:48:13

Objektivní analýza je ideou. Studium minulosti pak pouze přibližné, s neznámou chybou, a tedy konkrétní závěry předkládané za jasné jsou představou pouhou. S tím ani dekriminalizace v oblasti holokaustu nic nenadělá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz