Neutrony urychlovače Los Alamos zkoumaly nesmírně vzácný exemplář zlata  
Unikátní kus drátového zlata zvaný Roh berana byl ještě donedávna nesmírně vzácný a stejně tak záhadný. Centrum neutronové vědy LANSCE si trochu posvítilo na jeho záhadnost, vzácný je ale Roh berana stále stejně. Jde o zřejmě nejlepší nález zlatých drátů na světě.
Roh berana v celé kráse. Kredit: Harvard University.
Roh berana v celé kráse. Kredit: Harvard University.

V roce 1887 byl v dole Ground Hog Mine, který se nachází v Red Cliff, stát Colorado, objeven záhadný kus zlata. Má tvar zakroucených drátů, čímž se zásadně liší od běžných zlatých nugetů. Dnes je toto zvláštní zlato o délce 12 centrimetrů a váze 263 gramů známé jako Ram's Horn, čili Roh berana a patří do sbírky muzea Mineralogical and Geological Museum Harvard University (MGMH).

 

Sven Vogel. Kredit: LANL.
Sven Vogel. Kredit: LANL.

Od svého objevu Roh berana velice dráždí mineralogy. Jeho vzácnost a extrémně vysoká hodnota se stala jeho prokletím. Vědci se nemohou běžnými postupy dostat pod jeho povrch, takže až doposud nikdo netušil, jak Roh berana vypadá uvnitř. Jakékoliv porušení jeho struktury v jeho případě nepřichází v úvahu. A vzhledem k vysoké hustotě zlata na Roh berana nefungují analýzy s nízkoenergetickým rentgenovým zářením ani další podobné diagnostické postupy. Rovněž neexistovala ani jedna vědecká studie na toto téma.

 

Velký nuget zlata z Aljašky. Kredit: Robert M. Lavinsky / Wikimedia Commons
Velký nuget zlata z Aljašky. Kredit: Robert M. Lavinsky / Wikimedia Commons

Nedávno si ale Roh berana vzali do paráda v laboratořích Los Alamos National Laboratory (LANL). Podle fyzika Svena Vogela se o tomto kusu zlata vlastně nevědělo téměř nic, kromě toho, že prostě existuje. Vogel a jeho spolupracovníci se dokázali dostat dovnitř Rohu berana, aniž by se ho přitom museli dotknout. Využili služeb centra neutronové vědy v Los Alamos National Laboratory LANSCE, které má k dispozici urychlovač vyrábějící nízkoenergetické a vysokoenergetické protony a neutrony pro vědecké projekty. A jejich neutrony pronikly do Rohu berana.

 

LANSCE. Kredit: LANL.
LANSCE. Kredit: LANL.

Jak říká mineralog John Rakovan z Miami University v Ohiu, ve formě drátů se v přírodě vyskytuje více kovů nebo jeho slitin. „Drátová“ morfologie je mnohem běžnější například u stříbra. V případě zlata je velmi vzácná. Pokud jde o Roh berana, tak je to podle Rakovana nejlepší nález zlata v podobě drátů na světě.


Výsledky analýz s neutrony ukazují, že struktura drátového zlata je vlastně úplně jiná, než v případě drátů stříbra. Stříbrné dráty jsou ve skutečnosti polykrystalické agregáty tvořené mnoha sty tisíci krystalů na jeden takový drát. Naproti tomu dráty zlata se podle všeho skládají jenom z několika málo krystalů. Vědci rovněž zjistili, že Roh berana vlastně není čisté zlato, nýbrž slitina zlata a stříbra, přičemž stříbra obsahuje asi 30 procent.


Dosavadní rozbory povrchu Rohu berana sice prozradily, že tam je 30 procent stříbra, mnozí si ale mysleli, že to uvnitř Rohu bude úplně jiné. Neutrony z urychlovače centra LANSCE ale zjistily, že Roh berana je ve skutečnosti velice homogenní a kompletně celý je ze 30 procent tvořený stříbrem. To naznačuje, že se stříbro v Rohu berana váže na zlato v krystalické struktuře, tedy na úrovni atomů.


V Los Alamos obvykle tímto způsobem studují materiály, které mají co do činění s radioaktivitou, jako třeba slitiny uranu anebo jaderná paliva. Výzkum neobvyklého zlata pro ně nepochybně byl zajímavým osvěžením. Závěry tohoto výzkumu budou nanejvýš zajímavé pro geochemiky, kteří studují procesy spojené se vznikem nalezišť zlata, a také pro materiálové vědce a inženýry, kteří teď mohou využít unikátní vlastnosti drátového zlata rozmanitými způsoby.

Video: World's Finest Gold Specimen Probed With Los Alamos Neutrons

 

Literatura
Los Alamos National Laboratory 13. 2. 2019.

Datum: 19.02.2019
Tisk článku

Související články:

Galaktický zlatý důl objasňuje původ nejtěžších prvků vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2016)
Nová syntetická forma zlata je lepší a zlatější, než přírodní verze     Autor: Stanislav Mihulka (07.07.2018)
Platina se zlatem tvoří slitinu, která je mechanicky nejodolnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (18.08.2018)



Diskuze:

Jak je však malý Robert M. Lavinsky vedle velkého nugetu z Aljašky na obr.3 ?

Josef Hrncirik,2019-02-20 18:21:11

Odpovědět

to se mi nezdá

Václav Krupička,2019-02-20 10:42:04

Přesně to mne také napadlo při čtení věty: vědci rovněž zjistili, ... Myslím, že články, popisující nově vědecké poznatky, by měly být psány serióznější formou. Co si pak o tom má myslet
normální daňový poplatník.

Odpovědět


Re: to se mi nezdá

Radim Dvořák,2019-02-20 13:42:19

Nejste-li daňovým poplatníkem v USA, mělo by Vás to nechávat zcela klidným...

Odpovědět


Nenechává mě zcela klidným, že moje mzda neroste automaticky o 3,3% ročně

Josef Hrncirik,2019-02-20 15:21:00

Cena nugetu v r. 1893 (před 126 lety) byla 160 dolarů. Jeho dnešní cena (kovů) je 9410 dolarů. Cena za 126 let tedy narostla 58,8x; tj. s inflací 3,3% ročně (1,033)**126=58,8

Odpovědět

to se mi nezdá

Roman Gramblička,2019-02-20 08:41:36

Sice se vědělo, že na povrchu obsahuje 30%Ag, ale myslelo se, že uvnitř to bude jiné? No nevím jak oni, ale já bych extrapoloval povrchové složení už jen na základě hustoty celého vzorku. To snad muselo napadnout i je. Hustoty Au a Ag jsou dosti odlišné, čili pokud víme, že na povrchu má 30%Ag a z hustoty vzorku plyne, že celý obsahuje 30%Ag, tak v čem byl problém? Co tam očekávali, uran?

Odpovědět


Re: to se mi nezdá

Jiri Naxera,2019-02-20 13:44:32

Nedobře se na to díváte.
Jednou ten vzorek nějak zkoumáte (třeba kvůli krystalografické struktuře), a když už ty data máte, není nic proti ničemu se v nich porozhlédnout a ověřit i naprosto triviální předpoklady, které jsou, jak sím píšete, naprosto jasné.
V drtivé většině případů nepřijdete na nic nového, ale když máte náhodou štěstí, tak můžete učinit průlomový objev.

Odpovědět


Již Archimedes pomědující železné hřebíky v roztoku modré skalice zhodnocoval stříbrné drátky a nugety ponořením do roztoku zlaté skalice. Bohatl hlavně na zvýšení sběratelské ceny.

Josef Hrncirik,2019-02-20 15:30:51

Dokud tomu římský okupant neučinil rázně přítrž.

Odpovědět


Re: to se mi nezdá

Jan Kavalír,2019-02-20 14:39:15

U zlata, které prošlo vodním transportem (viz nuget na obr.) je obvykle povrchová vrstva jen z čistého zlata - stříbro se ve vodě rozpouští.Ryzost zlata uvnitř se může podstatně lišit. U "drátku" je už z barvy patrné, že jeho ryzost nebude vysoká a bylo by jej možné označit jako elektrum.

Odpovědět


Re: Re: to se mi nezdá

Josef Hrncirik,2019-02-20 15:10:34

Již dávno materiáloví vědci a inženýři používali drátky a kontakty z elektra na přívod a odvod elektronů v chipech prodávaných v Elektru.
Slitina byla též používaná v mincovnictví místo levnější mosazi.
Zbohatlíci a šmelináři rádi dávali na odiv elektronové disky svých sporťáků či těla mobilů nebo notebooků.

Odpovědět


Re: Re: Re: to se mi nezdá

Petr Jakubec,2019-02-21 10:01:46

Znalostí tam je určitě dost, intelektu tam taky není poskrovnu, ale stejně tak je tam i hodně sebestřednosti, pýchy a intelektuálního narcisismu.

A právě kvůli těm třem posledním vlastnostem se čistá informace v častých přispěvcích páně Hrncirika ztrácí v přehršle zbytečného balastu tak, že už se to opravdu nedá číst.

Pane Hrnciriku prosím, nenechte pýchu cloumati majestátem Vašeho intelektu a obohacujte mě prosím prostou informací bez zbytečných výlevů vašeho ega.

Díky

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: to se mi nezdá

Josef Hrncirik,2019-02-21 21:12:37

Prosím o odpuštění.
a) Již v r. 2014 vědci z LANL potvrdili, že jim předložený mineralogický krystal zlata je monokrystal. Tím stoupla cena 217,78 g kusu z neskutečných cca 10000 na skutečných 1,5 miliónů dolarů. Cena neutronové analýzy ani ryzost neuvedeny.(biggest gold monocrystal).

b) 5 Largest gold nuggets that still exist: 1.) Canaan Nugget (Brasil)60,82 kg; z toho 52,33 kg Au
……...
mimo pořadí: Alaska largest ever found: Alaska Centennial Nugget : 9,14 kg
Složení neuvedeno. Stydím se psát, že buldozerista si ho údajně všimnul až druhý den.

Odpovědět


Re: Re: to se mi nezdá

Roman Gramblička,2019-02-22 07:53:49

Jistě, ale to lze zjistit již na základě hustoty celého drátu. Zlato se na hydrotermálních ložiskách vyskytuje buď ryzí nebo v různé kombinaci se stříbrem. Ostatní příměsi ve větším množství (jednotky %) jako Cu, Pd, Hg bývají vzácné a lze na ně usuzovat z minerální parageneze.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz