US Navy namontuje na torpédoborec pořádné laserové dělo HELIOS  
V roce 2021 by měla první americká bojová loď mít na palubě výkonný 60-kW laserový systém HELIOS. Bude to některý z raketových torpédoborců třídy Arleigh Burke. Účinný obranný laser může zapalovat čluny a sestřelovat drony anebo jenom třeba oslepit jejich senzory.
HELIOS na torpédoborci. Kredit: Lockheed Martin.
HELIOS na torpédoborci. Kredit: Lockheed Martin.

Americké námořnictvo nepolevuje ve svém úsilí vyvinout a pak zavést futuristické zbraňové systémy. Jsou mezi nimi i vysněné bojové lasery, s nimiž se v příbězích science-fiction válčí už dlouhá desetiletí. V reálném světě to ale jde mnohem více ztuha. Námořníci to nicméně nevzdávají a je to znát.

 

USS Thomas Hudner (DDG-116), nejnovější raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.
USS Thomas Hudner (DDG-116), nejnovější raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.

Představitelé US Navy v těchto dnech oznámili, že v roce 2021 chtějí mít na torpédoborci pořádnou laserovou zbraň. Podle všeho to bude laser HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance). To je vlastně obranný laser, který by měl zapalovat malé čluny a sestřelovat drony, co udělaly tu chybu, že zaútočily na bojovou loď amerického námořnictva. Laser HELIOS by měl dostat jeden z raketových torpédoborců Pacifického loďstva.

 

Námořnictvo udělilo kontrakt v hodnotě 150 milionů dolarů společnosti Lockheed Martin a očekává za to dodání dvou laserových systémů HELIOS. Jeden z nich dorazí na vojenskou střelnici White Sands Missile Range v Novém Mexiku, kde ho čekají testy. Druhý ze systémů HELIOS bude nainstalován na raketový torpédoborec třídy Arleigh Burke.

Laserový systém na USS Ponce. Kredit: US Navy.
Laserový systém na USS Ponce. Kredit: US Navy.


HELIOS je 60-kilowattový laserový systém s vláknovým laserem. To znamená, že je dvakrát výkonnější než laser AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS), kterým byla v roce 2014 vybavena USS Ponce, výsadková loď třídy Austin. HELIOS může zapalovat malé stroje protivníka anebo může jenom oslepit jejich elektro-optické senzory, a tak jim zabránit v dokončení mise.

 

Palba systému RIM-116 Rolling Airframe Missile. Kredit: US Navy.
Palba systému RIM-116 Rolling Airframe Missile. Kredit: US Navy.

V dnešní době mají bojové lodě US Navy k dispozici celou řadu zbraňových systémů, včetně systému Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) s rotačním kanonem Vulcan nebo lehkého raketového systému RIM-116 Rolling Airframe Missile, s nimiž je možné rovněž zasáhnout proti malým člunům či dronům. Stejně tak HELIOS může pálit na útočící letouny či rakety.

 

Zřetelnou výhodou systému HELIOS a obecně laserových zbraní je ale to, že může pálit teoreticky neomezený počet výstřelů. Potřebuje k tomu jenom zdroj elektřiny. Naproti tomu Phalanx CIWS může svým šestihlavňovým Vulcanem nepřetržitě střílet tak maximálně 30 sekund a systém RIM-116 RAM má k dispozici jen 21 raket.


Komentátoři přiznávají, že HELIOS není žádný zázrak, který by přinášel revoluci do námořních bitev. Ale každý začátek je těžký. Až vědci a inženýři vyladí laserové technologie, tak se laserové zbraně stanou mnohem více efektivními, nežli tradiční střelné zbraně nebo rakety.

Video:   Laser Weapon System (LaWS) demonstration aboard USS Ponce


Literatura
Popular Mechanics 21. 3. 2019.

Datum: 23.03.2019
Tisk článku

Související články:

Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2016)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz