Vytuněný alkohol Alcarelle by měl příjemně opít bez nepříjemných následků  
Britští vědci vyvíjejí alkohol, který by měl jenom samé plusy a žádné mínusy. Dočkáme se drinků bez doposud nevyhnutelné kocoviny a riskování vlastního zdraví. Startup Alcarelle ho slibuje do pěti let.
Sex on the Beach příště bez kocoviny? Kredit: Rafael Kage / Wikimedia Commons.
Sex on the Beach příště bez kocoviny? Kredit: Rafael Kage / Wikimedia Commons.

Ani ti největší labužníci a odborníci na alkohol nemohou popřít, že tahle substance má i svoji velmi škaredou tvář. Pití alkoholu může být příjemným zážitkem, ale obvykle ho doprovázejí i hodně nepříjemné následky. Nemuselo by to tak ale být navždy. Vědci na tom intenzivně pracují.

 

Slavný britský neuropsychofarmakolog David Nutt, který proslul bojem proti neúměrné kriminalizaci rekreačních drog ve Velké Británii, už dlouhé roky vyvíjí syntetickou alternativu k alkoholu jménem Alcarelle. Tato látka by měla konzumentům poskytnout příjemné požitky spojené s pitím alkoholu, ale zároveň je uchránit před jeho škodlivými účinky, počínaje kocovinou, až po rozvoj nádorů spojených s konzumací alkoholu.


Alkohol může být relativně neškodnou relaxací po náročném dni. Obvykle to ale vyžaduje sebeovládání, rozumné přátele a slušný odhad na počet a sílu drinků, které každý z nás za daných okolností může vypít. Když tyto předpoklady selžou, což není nic výjimečného, tak se z relaxace stane velmi nepříjemný zážitek, který udělá z následujícího dne peklo. Nadměrné pití alkoholu přivodí zničující kocovinu, a když trvá dlouhou dobu, tak se drsně podepíše na zdraví, nemluvě o možnosti vzniku devastující závislosti.

David Nutt. Kredit: Skotten / Wikimedia Commons.
David Nutt. Kredit: Skotten / Wikimedia Commons.


Nutt vyvíjí látku, která sice funguje jako alkohol, ale v těle se metabolizuje tak, že nedochází k nepříjemným a nebezpečným vedlejším účinkům. Vychází přitom z toho, že v podstatě víme, kde v mozku alkohol dělá žádoucí věci a kde ty nežádoucí, a které receptory se na tom podílejí. Působení alkoholu na člověka je sice podle Nutta komplikované, jak to ostatně bývá pravidlem, přesto si ale věří, že je možné do těchto procesů cílevědomě zasáhnout.

 

Nutt spoléhá na to, že jeho syntetická látka svým působení dosáhne určité hladiny, kterou pak již nepřekročí (peak effect). Člověk by pak mohl pít drink za drinkem, ale po dosažení příjemné úrovně opilosti by se již nezpil pod obraz. Zní to jako pijácká fantazie, ale dnes již existuje řada léků a přípravků, které fungují podobně. Nutt zároveň dbá na to, aby jeho upravený alkohol nebyl ani v nejmenším toxický a neohrožoval zdraví pijanů.


Před třemi lety Nutt se svými spolupracovníky založil startup Alcarelle, který by měl přetavit Nuttovu vizi v komerčně úspěšný produkt. Syntetický alkohol Alcarelle už mají v podstatě hotový, teď ještě ladí detaily, jako překrytí nepříliš příjemné chuti různými příchutěmi a podobně. Během příštích pěti let by měli zvládnout nezbytné testy, přičemž počítají s tím, že látku budou testovat jako potravinový doplněk, což je mnohem snazší, než kdyby šlo o lék.


Odborníky Alcarelle zaujal. Pokud prý Nutt a spol. vyladí všechny detaily a dořeší zbývající problémy, tak je slušná šance, že výrobci alkoholu nebudou brát Alcarelle jako konkurenci, ale naopak ho uvítají. Alcarelle by se sám o sobě neměl ani tak stát novým nápojem, ale spíše novou přísadou do stávajících drinků, kterou se pak výrobci alkoholu budou chlubit, podobně jako Coca Cola nápoji bez cukru. Alkoholový průmysl totiž v dnešní době mohutně investuje do vývoje a výroby rozmanitých alternativ ke klasickým alkoholickým nápojům, takže jim Alcarelle jde do noty.

Video:  How can illegal drugs help our brains | David Nutt | TEDxBrussels


Literatura
The Guardian 26. 3. 2029.

Datum: 29.03.2019
Tisk článku

Související články:

Býva vám po alkohole zle? Trochu aplikovanej vedy môže pomôcť     Autor: Matej Čiernik (18.10.2017)
Jakou náladu navozují alkoholické nápoje?     Autor: Marek Lapka (21.12.2017)
Opilé octomilky prozradily molekulární mechanismus zhulákanosti     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz