Revoluční kapesní detektor DS3 vystopuje v okolí radioizotopy  
Nové zařízení velikosti chytrého telefonu z programu SIGMA americké vojenské agentury DARPA umožňuje spolehlivou detekci radioaktivních izotopů. S jeho pomocí je možné odhalit nebezpečné materiály a zařízení dřív, než by je někdo chtěl použít k útoku.
Detektor radioizotopů D3S s chytrým telefonem. Kredit: Kromek.
Detektor radioizotopů D3S s chytrým telefonem. Kredit: Kromek.

Dnešní svět je plný radioaktivních izotopů, jak přirozených, tak i umělé vyrobených. Mnohé z nich jsou velmi užitečné. Ale některé nás mohou velmi ošklivě ohrozit, například v rukou cílevědomých zloduchů. Možné hrozbě či dokonce útoku, který by zahrnoval radioaktivní izotopy, je možné zabránit zejména včasnou detekcí takového materiálu anebo zařízení, která takové radioizotopy obsahují.

Vincent Tang. Kredit: LLNL.
Vincent Tang. Kredit: LLNL.

 

Americká agentura na zázraky ve vojenských technologiích DARPA proto před časem spustila program SIGMA, jehož cílem je přinést nové, a pokud možno převratné technologie, použitelné pro detekci radioizotopů případných jaderných teroristů jakéhokoliv vyznání a národnosti. Klíčovou součástí programu SIGMA je vývoj nových detektorů radioaktivních izotopů, které by byly velmi malé, snadno ovladatelné, vysoce účinné a hlavně levné. S takovými detektory radioizotopů by podstatně vzrostla bezpečnost amerických občanů i příslušníků ozbrojených sil, stejně jako bezpečnost spojeneckých zemí, vůči jaderným rizikům.


Vedoucí programu SIGMA, fyzik Vincent Tang z laboratoří Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), nedávno veřejnosti představil nové a bezpochyby revoluční zařízení, který je právě takovým kapesním, jednoduchým a levným detektorem radioaktivních izotopů. Ve spolupráci s DARPA ho před časem vyvinula britská společnost Kromek. Oproti předchozím zařízením tohoto typu je mnohem menší, a také mnohem levnější. Uvnitř tohoto malého zázraku je jednopalcová (tj. 2,5 cm) kostka monokrystalu jodidu sodného aktivovaného thaliem, což je běžně používaný scintilátor k detekci radioaktivního záření. Funguje to tak, že monokrystal absorbuje přicházející záření radioizotopu a následně vyzáří fotony, které zařízení přečte a přeloží na elektrický signál. Podle charakteristického záření je možné určit, o který radioizotop se jedná.

Logo DARPA.
Logo DARPA.


Detektor D3S spolupracuje s chytrým telefonem uživatele. Když se ocitne v blízkosti radioizotopu, tak se za 1-2 sekundy rozvibruje telefon a sdělí uživateli, že vystopoval radioizotop, a také odhadne jeho množství a nebezpečnost. Detektory je možné propojit do sítě a hlídat s jejich pomocí velká území, například celá města. Vzhledem k jeho velikosti a ceně by v dohledné době mohl nosit detektor, jako je D3S, každý policista, požárník nebo třeba zdravotník a další podobní zaměstnanci ve městě.


Lidé programu SIGMA zhruba před rokem spustili systém Sigma+, který je zaměřený na detekci nebezpečných látek, ať už jde o chemické, biologické nebo právě jaderné komponenty, s možným využitím k útokům vůči obyvatelstvu. Zásadní součástí tohoto systému jsou právě detektory D3S, které hlídají radioaktivní rizika. V současnosti probíhá utajované testování tohoto systému v několika městských centrech ve Spojených státech. Tang věří, že se právě systém Sigma+ stane jednou z nejúčinnějších zbraní proti případným teroristickým útokům hromadného ničení ve městech.

Video:  D3S ID standalone wearable RIID unboxed


Literatura

Popular Mechanics 25. 4. 2019.

Datum: 30.04.2019
Tisk článku

Související články:

DARPA hledá kutily, kteří vyrobí vražednou zbraň z vysavače     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2016)
DARPA uspořádala bojovku ve Washingtonu s detektory radiace     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2016)
DARPA bude hledat nebezpečné zbraně v genomu a taky na internetu     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2018)



Diskuze:

A co α a β záření?

Stanislav Brabec,2019-05-23 21:30:27

Je sice hezké, že to umí γ spektrum.

Ale nějak nevidím detektory na α-záření a β-záření. To by byl v případě zamýšleného použití na detekci materiálu na špinavé docela problém. Z hlediska logistiky útoku je právě α-zářič nebo β-zářič nejpravděpodobnějším materiálem. Lze ho snadno a bezpečně převážet a pašovat; jeho záření lze snadno odstínit. A když se rozpráší do vzduchu, jídel nebo nápojů, dokáže udělat paseku.

Ona je ovšem celá myšlenka, že by nějaký jednoduchý detektor mohl rutinně kontrolovat třeba zavazadla na přítomnost všech radioaktivních materiálů α-zářičů, docela naivní.

Pravda, γ-zářič může být použit na tiché atentáty, a tam by se takový detektor hodil.

Odpovědět

alternativy

Čestmír Berka,2019-05-02 19:16:18

http://www.imageinsightinc.com/
https://www.youtube.com/watch?v=qJcOq5sLxPo
http://gammapix.com/sites/
https://www.amazon.com/Geiger-Counter-Detector-Smartphone-Android/dp/B01AMAT29M
https://www.youtube.com/watch?v=bH3nWnhn_B4

Odpovědět

Levnější

Jiří Kocurek,2019-05-01 15:27:42

to samozřejmě je. Určitě je levnější použít pár metráku dusíkatého hnojiva a kanystr nafty (=ANFO) než shánět polonium. Nicméně Alexandr Litviněnko nezemřel na ANFO, otrávili ho poloniem.
Špinavá bomba je mýtus do té doby, než se někdo rozhodne demonstrovat sílu ať to stojí, co to stojí.

Odpovědět


Re: Levnější

Jiří Kocurek,2019-05-01 15:28:20

To patřilo pod Kostku, o dva přísvěvky níž.

Odpovědět


Re: Re: Levnější

Alexandr Kostka,2019-05-01 19:34:22

Ovšem oni se ohání terrorismem. (Vynechám drobnost, že minimálně půlku terroristických skupin přímo založili a vycvičili a s druhou půlkou alespoň občas spolupracují) Litviněnka rozhodně nezabíjeli terroristé.

A ohledně špinavé bomby. Jde o výmysl novinářů z doby studené války. Fyzicky by něco podobného (a rozhodně mnohem slabšího, než o čem se bájí) zvládl omezený počet států. Soukromá organizace na to nesežene prostředky (dostatek dostatečně radioaktivního materiálu) ani kdyby se terroristé ze všech zzemí složili dohromady. Ostatně, MĚ to věřit nemusíte, ale sem na OSLA přispívá poměrně hojně i Vladimír Wágner, což není hejhula, ale RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Tedy žádné ořezávátko, alébržto odborník z oboru. Počkejte si až něco sepíše a pak se v diskuzi ptejte JEHO.. Uvidíte, co vám k tomu řekne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Levnější

Vojtěch Kocián,2019-05-02 07:31:23

Pokud špinavou bombou nechcete zamořit celé město, ale stačí vám jedna budova, tak jsou zdroje radiace relativně dostupné.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2nia_accident
Klasická výbušnina by sice mohla napáchat mnohem větší škody na životech, ale to je pro teroristy spíš statistický údaj (jak by řekl klasik), ale efekt jak v podobě strachu tak i ekonomický, by byl mnohem větší.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Levnější

Alexandr Kostka,2019-05-02 12:28:33

Ano, ale tohle je absolutní maximum účinku. Představa špinavé bomby co zamoří celé velkoměsto, nebo celý kraj je prostě scifi. A oběti (i vážněji ozáření) byli lidé, kteří s tím přišli přímo do styku a byli poblíž delší dobu. Projít kolem by neublížilo nikomu. Ano, pravdu máte v jednom, že by to způsobilo pěknou paniku. Na chvíli. A tím to končí. Terroristický útok patrně bez jediné oběti je víceméně k smíchu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Levnější

Jiri Bay,2019-05-02 14:52:20

Ona ta panika samotná docela stačí. Podle mne obecně panuje ve společnosti (západní - mezi kterou nás také počítám) přecitilivělost na vše, co souvisí s jadernou enrgií, radioaktivitou, atd. Vzpomeňte si na Fukušimu. Česká vláda tenkrát vyslala speciály, kterými evakuovala z Japonska turisty, dokonce i českou filharmoni, která tenkrát zrušila turné z obavy zasažení. Němci to použili jako jeden z argumentů pro změnu energetické politiky.

Odpovědět


Re: Levnější

Josef Hrncirik,2019-05-01 15:56:41

Mohlo to být krásných fifty fifty, ale Poloněnka zradil vibrátor v telefonu a již vyšeptané litvinium.

Odpovědět


Re: Levnější

Milan Krnic,2019-05-01 19:39:37

To je zajímavý poznatek s tím, že něco není do té doby, než to je. Hm.
Také jeden přidám, detektor slouží k detekci, nikoli k ochraně před.

Odpovědět


Re: Re: Levnější

Alexandr Kostka,2019-05-01 21:57:23

Tentokrát jste trefil hřebíček na hlavičku.

PS: jestli se můžu zeptat: Vy jste Krnic, nebo Krnič? Tak nějak předpokládám to druhé, jen že se píšete bez interpunkce.

Odpovědět

"spolehliva" detekce a 1/r^2

Karel Marsalek,2019-04-30 23:40:16

Chvalim kombinaci scintilacniho krystalu s detektorem neutronu (o nemz samotnem se zde v clanku nepise). Cela potiz detekce radioizotopu tkvi v poklesu intenzity zareni bodoveho zdroje se vzdalenosti s 1/r^2. Takze napr. 350 kBq Cs137 zaric ve trimetrove vzdalenosti neni rozpoznatelny od radiacniho pozadi :-( Proto je potreba radioizotop dostat opravdu do male vzdalenosti od detektoru. Ne nadarmo zvolil pan Tang scintilacni krystal o velikosti 1". Jako ultimativni zbran proti terorismu to nelze povazovat ani v legraci, spise zde jde o dobry marketing.

Aktivni dozimetry pro bezne pouziti na Zemi (nemocnice, jaderne elektrarny) pouze pocitaji POCET impulzu zachycenych v detektoru a nasobi ho kalibracnim koeficientem nGy/pulz. Pro pouziti v radiacnich polich o neznamem slozeni (spektru), je potreba vyhodnotit amplitudu kazdeho pulzu z detektoru (pulse-height spectrum) - a na zaklade toho lze usuzovat i na izotop - to prave cini vyse uvedeny vyrobek. Stejny princip pouzivame i v nasich detektorech kosmickeho zareni na ISS a satelitech :-)

Odpovědět


Re: "spolehliva" detekce a 1/r^2

Alexandr Kostka,2019-05-01 00:06:31

A to počítáte jen rozptyl do prostoru. Ale ono tam se stoprocentní jistotou bude i nějaké stínění. Olovnaté sklo, olověný plech.. Žádný zázrak, ale určitě to sníží detekční vzdálenost ještě víc. Na druhou stranu, pokud to bude fakt levné.. Celníci otevřou kontejner a vsunou detektor na tyči, zavazadla na letišti projedou tunelem s detekcí, totíž by šlo urrčitě i u mezinárodních vlaků.. (Polořte kufr na pás. Píp. Děkuji, další) Na třetí stranu: Žádný terroristický útok nikdy radioaktivní látky nezahrnoval a vzhledem k jejich nedostupnosti je dost sporné, jestli kdy bude. Koupit ojetou dodávku a naložit do ní půl tuny hnojiva s naftou je nepoměrně snadnější a a lidi to zabije spolehlivěji. "špinavá" bomba je víceméně mýtus.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz