Co přiměje lidi brát očkování vážně? Jedině mnoho případů spalniček  
Pravé neštovice jsou děsivé a brutální. A očkování je vymýtilo tak rychle, že proti tomu téměř nikdo neprotestoval. Se spalničkami nebo třeba s dětskou obrnou je to komplikovanější. Lidé zapomněli, jak hrozné spalničky jsou, a bláhově se více obávají očkování. Trest na sebe nedal dlouho čekat. Spalničky jsou zpět.

Dítě se spalničkami. Dříve vzácnost, dnes už zase tak moc ne. Kredit: CDC/ Barbara Rice.
Dítě se spalničkami. Dříve vzácnost, dnes už zase tak moc ne. Kredit: CDC/ Barbara Rice.

Že dnešní doba není úplně nakloněná očkování? To se jenom tak zdá. Očkování nemělo na růžích ustláno vlastně nikdy. Už jeho vynálezce, britský lékař a průkopník očkování proti pravým neštovicím Edward Jenner, čelil drsným útokům kritiků, jako byl tehdy uznávaný lékař Charles Creighton nebo spoluautor teorie přírodního výběru Alfred Russel Wallace, podle nichž byl Jenner podvodníkem a kriminálníkem.

 

Jennerovo původní očkování rozhodně nebylo dokonalé a dnešní lékaře i pacienty by nejspíš uvedlo do mdlob. Jenomže fungovalo. V šedesátých letech 18. století byly pravé neštovice zodpovědné za více než 10 procent všech úmrtí v Londýně, nemluvě o mnoha přeživších, kteří byli doživotně zohyzděni. Ve dvacátých letech 19. století, tedy jen asi 20 let po zavedení široce dostupného Jennerova očkování, už v Londýně na neštovice umíralo méně než 4 procenta lidí. Když bylo v roce 1853 v Británii zavedeno povinné očkování proti neštovicím, tak počet mrtvých poklesl ještě mnohem více.

Saad Omer. Kredit: Emory University.
Saad Omer. Kredit: Emory University.


Jak upozorňuje epidemiolog a vakcinolog Saad Omer z americké Emory University, matematickou pravděpodobnost určité události odhadujeme podle toho, jak snadno si vybavíme její předešlý případ. To je přesně důvod toho, proč se lidé obecně více bojí létání letadlem, i když je ve skutečnosti mnohem bezpečnější než automobilová doprava. Média totiž věnují leteckým nehodám mnohem více pozornosti, takže si je lidé vybaví docela snadno.

 

A podle Omera je tato lidská vlastnost příčinou problémů s očkováním nemocí, jako jsou spalničky. Když dramaticky poklesne počet nemocných, jako třeba u spalniček, tak stále více rodičů neslyšelo o případech tohoto onemocnění. Za to ale slyšeli a četli mnoho o vedlejších účincích očkování, a o tom, jaká je to hrozba pro jejich děti. Je úplně jedno, že to všechno jsou nesmysly. Výsledkem je dramatický pokles důvěry v očkování.

Edward Jenner očkuje dítě. Kredit: Orthopoxviridae / Wikimedia Commons.
Edward Jenner očkuje dítě. Kredit: Orthopoxviridae / Wikimedia Commons.


Je pravda, že na odmítání očkování se podepisuje spousta dílčích faktorů. Někteří lidé prostě nevěří úřadům z principu. Někteří jsou dezinformovaní, někteří mají strach z doktorů, a tak podobně. Omer ale tvrdí, že klíčovou roli hraje nedostatek přímé zkušenosti s dotyčnou chorobou. Je s dalšími odborníky přesvědčen, že právě tohle je zásadní příčinou vzestupu odporu proti očkování u nemocí, jako jsou spalničky.

 

Dnes je to téměř k neuvěření, ale sotva podstatně poklesl počet nemocných s pravými neštovicemi, tak se i v jejich případě objevily protesty proti očkování. Nicméně, pravé neštovice měly oproti spalničkám několik „výhod“, díky nimž se protestujícím nakonec nepodařilo zvrátit téměř úplné vymýcení této strašlivé choroby. Virus neštovic je vážně zrůda. Je nesmírně nakažlivý a neméně vražedný. Zabije asi 30 procent nakažených. A když na vlastní oči uvidíte nemocného pokrytého boláky nebo zjizveného přeživšího, tak to nejspíš není možné do smrti zapomenout.

Když ještě nebylo očkování, tak se lidé museli spokojit s karanténou. Kredit: US Government.
Když ještě nebylo očkování, tak se lidé museli spokojit s karanténou. Kredit: US Government.

Pravé neštovice jsou absolutně děsivé a to lidi spojuje v boji proti této nákaze. Očkování navíc bylo nesmírně úspěšné a počet nemocných klesal tak rychle, že odpůrci tohoto očkování neměli čas něco podstatného podniknout. Podle Omera není náhodou, že právě pravé neštovice dnes existují zřejmě jenom v pár biologických laboratořích s nejvyšší ochranou.

 

Expertka WHO na očkování Katrina Kretsinger podotýká, že pravé neštovice mají celou řadu vlastností, díky nimž bylo jejich vymýcení relativně snadné. Spalničky nebo třeba dětská obrna bohužel nejsou ten případ. Spalničky bývaly na předním místě obav rodičů, kteří se strachují o své děti. Mohou skončit celoživotním postižením a nezřídka i smrtí. Jenomže spalničky v posledních letech bývaly exotickou záležitostí a obavy rodičů se bohužel posunuly ze samotných spalniček na očkování proti nim.


Když lidé přestali spalničky běžně vídat, tak se jich také přestali bát. Spalničky ale nevymřely, ani neztratily chuť mrzačit a zabíjet. Stačilo jenom pár let poklesu důvěry v očkování a spalničky se vracejí v plné parádě. Podle Omera se někteří lidé proti očkování velmi zatvrdili a lékaři budou jen těžko získávat jejich důvěru zpět. Pomohou jim v tom ale ti, kteří spalničkami onemocní. Čím více nemocných se spalničkami bude, i když to zní cynicky, tím rychleji lidé opět začnou brát spalničky a očkování proti nim vážně.

Video: Professor Saad Omer Discusses EGHI’s Investment in His Vaccine Research


Literatura

Popular Science 2. 5. 2019.

Datum: 07.05.2019
Tisk článku

Související články:

Zika a Ebola - očkovanie už čoskoro     Autor: Matej Čiernik (24.10.2017)
Očkování proti spalničkám zachránilo 20 milionů životů od roku 2000     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2017)
Zneklidňující množství Evropanů nepovažuje vakcíny za bezpečné     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2018)
Očkování, hliník a mystické myšlení     Autor: Miloslav Pouzar (16.10.2018)
Americké děti se ptají internetu, jak se nechat očkovat bez souhlasu rodičů     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2019)
Najzaujímavejšie novinky v medicíne za rok 2018 podľa Medscape     Autor: Matej Čiernik (04.02.2019)
V ohnisku odpůrců vakcín kvůli spalničkám vylétlo očkování o 500 procent     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz