Lovci civilizací poslouchali u 1 327 hvězd. Nezaslechli nic zvláštního  
Tým programu Breakthrough Listen prohledal rádiové vlny kolem 1327 blízkých hvězd. Hledali tam technosignatury mimozemských civilizací a žádné takové signály nenašli. Zároveň ale získali 1 PB unikátních dat, které jsou teď k dispozici pro všechny, kdo mají zájem.
Green Bank Telescope v noci. Kredit: GBT.
Green Bank Telescope v noci. Kredit: GBT.

Mnozí lidé jsou stále posedlí představou, že okolní vesmír je posetý pokročilými civilizacemi, které nemají na práci nic jiného, než tisíce let vysílat nápadné rádiové signály, kterými by o sobě daly všem vědět. Z takové představy očividně vychází i projekt Breakthrough Listen, který má na šmírování rádiových signálů k dispozici nemalé finanční prostředky, díky svému zakladateli, izraelsko-ruskému miliardáři a vědci v jednom, Yuri Milnerovi.

 

V těchto dnech projekt Breakthrough Listen zveřejnil průběžné výsledky, jejichž součástí je doposud největší balík dat z lovu na mimozemské civilizace. Jeho objem činí 1 petabajt rádiových a optických dat, která lidé projektu získali za 3 roky práce. Projekt Breakthrough Listen se zabývá detailním pozorováním vybraných 1702 hvězd, které se nalézají v okruhu 160 světelných let od Země. Badatelé k tomu používají legendární americký radioteleskop Green Bank Radio Telescope (GBT) v Západní Virginii a australský radioteleskop Parkes Radio Telescope v Novém Jižním Walesu.

 

Breakthrough Listen. Kredit: Breakthrough Listen.
Logo Breakthrough Listen. Kredit: Breakthrough Listen.

Vědecký tým programu Breakthrough Listen vyvinul celou řadu postupů pro detekci technologických signatur v rádiových vlnách, které by prozradily přítomnost technologicky vyspělé civilizace. Hledají například silné rádiové signály, které by zabíraly jen úzký rozsah frekvencí. Pátrají také po záblescích výkonných laserů, které by civilizace mohly používat ke komunikaci nebo k pohonu svých strojů. Na hledání technosignatur už rovněž nasadili umělé inteligence, které mají větší šanci než lidé, že v ohromné záplavě dat objeví něco relevantního.

 

Tým Breakthrough Listen zveřejnil výsledky detailního průzkumu 1327 hvězd, což představuje téměř 80 procent z celkového počtu hvězd, na něž se zaměřil celý projekt. Breakthrough Listen teď má na svém kontě nejobsáhlejší a nejvíce detailní pátrání po alienech na rádiových vlnách. Navzdory takovému úsilí nenašli vůbec nic zajímavého, alespoň pokud jde o mimozemské civilizace.

Parkes Radio Telescope. Kredit: Parkes Telescope / Shaun Amy.
Parkes Radio Telescope. Kredit: Parkes Telescope / Shaun Amy.


Je to jako hledat zcela nepatrnou jehlu v nezměrné kupě sena. Jehlu, u níž není ani trochu jisté, jestli vůbec existuje. Pátrání probíhá na miliardách rádiových kanálů, kde je možné zachytit ohromné množství rozmanitých signálů. Většina z nich je pozemského původu a lovci civilizací je musejí odfiltrovat.

 

Pátrání projektu Breakthrough Listen zatím vyznělo naprázdno. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že to ani jinak dopadnout nemohlo. Stačí si porovnat délku existence života na Zemi se zcela extrémně krátkým obdobím, během něhož by bylo možné naší civilizaci detekovat podle rádiových vln. Hledání E.T. na rádiových vlnách je spíše romantická zábava pro nerdy, než co jiného. Tým Breakthrough Listen chce v pátrání pokračovat, nasadit nové teleskopy, jako třeba soustavu MeerKAT a pátrat u tisíckrát většího počtu hvězd. Těžko ale říct, jestli někdo z nich vůbec věří v úspěch.


Nicméně, rozhodně to neznamená, že by projekt Breakthrough Listen byl k ničemu. Lovci civilizací si v projektu postupně zdokonalují své metody. A co je ještě lepší, astronomická komunita, experti na umělou inteligenci a vlastně kdokoliv bude mít zájem, se teď dostane k unikátnímu souboru dat, která lze ze všech stran analyzovat nebo je na nich třeba možné trénovat umělé inteligence. 

Video:  Breakthrough Listen to Partner with the MeerKAT Telescope to Search a Million Stars


Video:  Martin Rees: How Would We Know an Alien Signal?


Video:  Green Bank Starquest GBT at night


Literatura
Breakthrough Initiatives 18. 6. 2019.

Datum: 23.06.2019
Tisk článku

Související články:

Peníze pro SETI pomohou výzkumu vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (30.07.2015)
Milner s Hawkingem chtějí doletět k Alfa Centauri za 20 let     Autor: Stanislav Mihulka (13.04.2016)
Nejmenší satelity ve vesmíru jsou prvním krokem na cestě ke hvězdám     Autor: Stanislav Mihulka (29.07.2017)
Mohl by mezihvězdný objekt 'Oumuamua být mimozemskou plachetnicí?     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz