Ostrovní gigantismus vyčaroval velepapouška Hérakla na Novém Zélandu  
Ve spodním miocénu žili na Novém Zélandu papoušci vysocí jeden metr. Museli to být pozoruhodní společníci. Nový Zéland byl tehdy zvláštní ptačím světem, v němž ptáci obsadili role vrcholových predátorů i velkých býložravců.
Rekonstrukce Hérakla. Kredit: Brian Choo, Flinders University.
Rekonstrukce Hérakla. Kredit: Brian Choo, Flinders University.

Jak trefně podotýká online vědecký magazín Popular Science, pokud byste dostali za úkol někde ve světě najít fosilii extrémního metrového papouška, tak by byl jednou z nejlepších možností Nový Zéland. Vzdálený ostrovní svět teď vskutku dostál své pověsti ráje divných stvoření, včetně velmi výstředních papoušků i rozmanitých gigantických ptáků. Paleontologové přidali na seznam zdejších podivností fosilního velepapouška, možná největšího v historii.

 

Průměrná straka, průměrná Američanka a Hérakles. Kredit: Paul Scofield, Cantenbury Museum.
Průměrná straka, průměrná Američanka a Hérakles. Kredit: Paul Scofield, Cantenbury Museum.

Obr mezi papoušky dostal dvojitě přiléhavé jméno Heracles inexpectatus. Takového velikána nejspíš opravdu nikdo nečekal. Teď je oficiálně největším známým papouškem, který vymřel cca před 16 miliony let. Odborníci z Austrálie a Nového Zélandu objevili kosti jeho končetin v takzvané fauně St Bathans, která představuje přírodu sklonku spodního miocénu, o stáří 19 až 16 milionů let, na Jižním ostrovu Nového Zélandu.

 

Když šťastní objevitelé analyzovali nalezené kosti, tak dospěli k názoru, že tenhle papoušek byl vysoký asi jeden metr a vážil cca 7 kilogramů. S takovou velikostí dosahoval Hérakles asi dvou třetin výšky průměrné Američanky a zároveň bohatě převyšoval všechny dnešní papoušky, nevyjímaje papoušky Nového Zélandu.

 

Pátrání po fosiliích fauny St Bathans v řece Manuherikia. Kredit: 	Nicrawlence / Wikimedia Commons.
Pátrání po fosiliích fauny St Bathans v řece Manuherikia. Kredit: Nicrawlence / Wikimedia Commons.

Zatím není jasné, jak přesně Hérakles vypadal, ani ke kterým papouškům byl fylogeneticky blízký. Z nalezených kostí se to moc nedá poznat, takže budeme muset počkat na případné další fosilie tohoto podivuhodného tvora. Na první pohled jeho fosilní pozůstatky asi nejvíce připomínají papouška sovího, známého jako kakapo, extrémně vzácného papouška, opět z Nového Zélandu – jak jinak – který je největším a nejtěžším papouškem dnešní doby.

 

Papoušek soví, čili kakapo, Nový Zéland Kredit: Department of Conservation / Wikimedia Commons
Papoušek soví, čili kakapo, Nový Zéland Kredit: Department of Conservation / Wikimedia Commons

Na Novém Zélandu po dlouhé miliony let scházeli savci, s výjimkou netopýrů. Proto si tam ptáci přivlastnili ekologické role vrcholových predátorů, které byly obvykle obsazené velkými šelmami, stejně jako role velkých býložravců. Je to projev ostrovního gigantismu, který vídáme na řadě ostrovů po celém světě. Výsledkem byl podivuhodný ptačí svět, jaký dnes už na Zemi neuvidíte. O velepapouškovi se snad v budoucnu dozvíme více. Prozatím se alespoň stal členem velkolepé přehlídky gigantických ptáků Nového Zélandu. Je tam v úctyhodné společnosti.

Literatura
Popular Science 7. 8. 2019.

Datum: 10.08.2019
Tisk článku

Související články:

Moa na Novém Zélandu byli vyhlazeni hrstkou lovců     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2014)
Velkolepý argentinský pták     Autor: Vladimír Socha (08.10.2018)
Fosilie z Krymu dokládá, že i Evropa měla gigantické ptáky     Autor: Josef Pazdera (28.06.2019)



Diskuze:

Vzezření

Tomáš Novák,2019-08-11 07:15:37

Problem je, ze vzhledem k nekompletnosti fosilniho materialu ve skutecnosti netusime, jak tento druh vypadal. Veskere obrazove rekonstrukce jsou zcela hypoteticke.

Odpovědět

Ozaj?

Vladimír Bzdušek,2019-08-10 20:48:51

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ara_hyacintov%C3%A1

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz