Mohla by hypotéza Simulace anihilovat celý vesmír?  
Pokud žijeme v simulaci, měli bychom to vědět? Podle filozofa Prestona Greeneho si zahráváme s ohněm. Tvůrci simulace by se prý mohli naštvat a simulaci restartovat. Nebo prostě vypnout a zkusit něco jiného. Měli bychom si dávat pozor na to, co zkoumáme?
Skončíme vypnutím simulace? Kredit: CC0 Public Domain.
Skončíme vypnutím simulace? Kredit: CC0 Public Domain.

Už od pradávna mají mnozí lidé podezření, že realita je jenom iluzí. V dnešní době tyto paranoidní představy vykrystalizovaly do podoby hypotézy Simulace (Simulation Hypothesis). Podle téhle hypotézy žijeme v sofistikované simulaci vesmíru, kterou někdy kdysi dávno někdo spustil, z nějakých důvodů.


Na téhle vlně jede mladý filozof Preston Greene ze singapurské Nanyang Technological University. V těchto dnech New York Times zveřejnili jeho očividně letní komentář, v němž vědce varuje před experimentálním ověřováním hypotézy Simulace. Podle Greeneho budou výsledky takového výzkumu buď nudné anebo extrémně nebezpečné.

Preston Greene. Kredit: Nanyang Technological University.
Preston Greene. Kredit: Nanyang Technological University.


Greene je přesvědčený, že když přijdeme na to, že skutečně žijeme v simulaci, tak prý hrozí, že se pro provozovatele takové simulace staneme nepotřebnými. A v rámci úspor nám tu simulaci prostě vypnou. Podle Greeneho by autoři ultimátní vesmírné simulace mohli postupovat podobně, jako lidští odborníci při dvojitě či dokonce trojitě slepém experimentu, například s lékem a placebem. V takové případě ani pokusné osoby, ani osoby provádějící měření a případně ani osoby vyhodnocující výsledky nevědí, která experimentální skupina je která.


V hypotéze Simulace se shlédly populární osobnosti, jako například šéf SpaceX Elon Musk nebo hacker George Hotz. Oba dva jmenovaní vyjádřili touhu experimentálně ověřit hypotézu Simulace a buď ze simulace uniknout, nebo to alespoň vzít na vědomí. Greene se obává, že by to bylo podobné, jako když účastník experimentu zjistí, že bere nebo naopak nebere placebo. Pokud dotyčný nedrží jazyk za zuby, tak ho zřejmě z takového experimentu rychle vykopnou.

Nanyang Technological University, logo.
Nanyang Technological University, logo.


Greene ve svém komentáři varuje, že by takové prozření lidstva mohlo vyvolat okamžitou anihilaci našeho vesmíru. Tvůrci simulace by mohli svůj projekt restartovat anebo prostě vypnout a věnovat se něčemu jinému.


Jak autor komentáře zná vědce, takovéto výhružky je nezastaví. A je to dobře. Prakticky jistě není pravda, že ověřování hypotézy Simulace může přinést výhradně nudu nebo anihilaci. Mezi těmito extrémy existuje spousta méně či více zábavných věcí. Když si vědci hrají s podobnými šílenými hypotézami, tak při tom nezřídka nečekaně narazí na velmi praktické a přínosné objevy.


Zároveň, je přece léto, a tak si můžeme představit mnohem širší škálu možného fungování vesmírné Simulace, než jenom to, že jde o stále probíhající a intenzivně kontrolovaný experiment. Tvůrci Simulace mohli dávno zaniknout, mohou mít na starosti úplně jiné věci, vůbec nemusí jít o vědecký experiment anebo je třeba možnost objevit povahu simulace přímo součástí experimentu. Ať je to jak chce, každopádně není v lidské povaze odmítnout jablko poznání kvůli výhružkám nebo neurčitým obavám.

Video:  Why we're not as lucky as we might think: Preston Greene at TEDxNTU


Literatura
New York Time 10. 9. 2019, Futurism 12. 8. 2019.

Datum: 13.08.2019
Tisk článku

Související články:

Žijeme uvnitř počítačové simulace?     Autor: Stanislav Mihulka (17.12.2012)
Simulační paradoxy     Autor: Pavel Houser (17.04.2017)
Virtuální Stroj na vesmíry odhaluje tajemství vzniku galaxií     Autor: Stanislav Mihulka (11.08.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz