Opravdu jsou požáry v Amazonii rekordní?  
Francouzský president Macron nenadále vyhlásil, že tématem nadcházejícího summitu G7 musí být vyhlášení „výjimečného stavu“ (emergency). Prý kvůli gigantickým megapožárům v Amazonii, které přesahují všechny rekordy klimatické krize. Brazilský president Bolsonaro se urazil, že jeho zemi chce koloniální velmoc poučovat. Macron dokonce vyhrožuje, že pohřbí 20 let připravovanou obchodní smlouvu mezi EU a Mercosur. Aby potrestal Brazílii za chování k přírodě. Tím už ale dopálil i Angelu Merkelovou, která takto impulsivní boření dlouhých let diplomacie odmítla.

Ano, satelitní snímky požárů svým rozsahem vyvolávají úzkost, to musím uznat bez mučení. A čísla, že jde o desítky tisíc – ne desítky požárů ale desítky tisíc požárů – to vyvolává i ve mě paniku a závrať. Navíc jsem vloni ani předloni, vlastně nikdy jsem o ničem takovém neslyšel.


Pokud ale porušíte zásady „pokrokové“ žurnalistiky a zkusíte si ověřit tvrzení, než něco napíšete, zjistíte, že celá tato panika je jen dezinformace.


NASA na webu Earth Observatory uvádí: K 16. srpnu 2019 se požáry v Amazonii pohybují okolo průměru ve srovnání s posledními 15 lety (close to the average in comparison to the past 15 years). Situace se jeví nad průměrem ve státech Amazonas a Rondonia, avšak hluboko pod průměrem v Mato Grosso a Pará.

Můžete se přesvědčit na vlastní oči podle údajů NASA ze satelitů Aqua a Terra v databázi Modis. Vše je dostupné třeba na Globalfiredata.org. Za posledních 20 let jsme zažili mnoho roků, kdy rozsah požárů byl větší.

Jděte sem http://www.globalfiredata.org/forecast.html#totals


Novinové titulky, že letošní rozsah požárů je dramaticky vyšší než vloni (o 84%), jsou průhledná statistická manipulace. Pokud porovnám mírně nadprůměrný rok s hluboce podprůměrným rokem, tak mohu podobné titulky chrlit neustále prakticky o čemkoliv. Oba roky ale nevybočují z běžného rozsahu, co je v regionu obvyklé.

Další statistický trik spočívá v tom, že média uvádí jen data od 2012. A říkají, že požárů je nejvíce od roku 2012 (což je pravda). Proč zamlčují starší roky?


My co v Amazonii nežijeme, nevíme, jak to tam chodí. Pravda je taková, že v Amazonii v létě jsou požáry každé léto. Citované počty požárů jsou tam v sezóně běžné. Nejsou způsobeny klimatickou změnou, ale dělají to farmáři. A nejde o požár prastarého pralesa. Jde o rolníky, kteří vypalují zemědělské pozemky, louky a pole zarostlé plevelem („slash and burn“). Řízené vypalování. Aby se připravili na příští zemědělskou sezónu. Co se odlesňování týče, vláda se snaží kácení regulovat a po roce 2005 dramaticky pokleslo (viz graf 3). Tedy dobrá zpráva.


Francouzský president Macron přesto 24.srpna na Twitteru napodobuje Grétu a její metaforu s hořícím domem: „Náš dům hoří... tento požár je mezinárodní krize.“ Inu, blíží se záříový klimatický summit v New Yorku a je třeba vyburcovat veřejnost. To je ten summit, kam se Gréta s tatínkem a kameramanem plaví na jachtě, aby mohli natočit o plavbě dokument a pohádkově zbohatnout.

Díky si zaslouží bloger Paul Homewood na svém webu „Notalotofpeopleknowthat“, který na dezinformaci upozornil.

 

GRAF 1: Údaje o požárech v Brazílii dle NASA satelitů Aqua a Terra. V tomto grafu je zeleně (zelené tečky jsem přidal pro zvýraznění) zobrazen letošní rok 2019. (Zdroj)


GRAF 2: Tady je srovnání celoročního běhu požárů od roku 2000 v různých letech (červeně). Modře je rok 2019 dosud. Opět – nic mimořádného k vidění. (Zdroj)

 

GRAF 3: Dobrá zpráva je, že kácení pralesů v Brazílii po roce 2005 dramaticky pokleslo. Žlutý rok na konci řady je rok 2018. (Zdroj)

 

Zdroj:

http://www.globalfiredata.org/forecast.html

https://news.yahoo.com/merkel-opposes-macron-threat-block-164247790.html

https://www.nytimes.com/interactive/2019/08/24/world/americas/amazon-rain-forest-fire-maps.html

https://www.researchgate.net/figure/Annual-fire-behaviour-in-the-Brazilian-Amazon-Fire-season-estimated-as-the-months-with_fig2_323151084

https://wattsupwiththat.com/2019/08/23/amazon-fires-update/

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2019/08/24/amazon-fires-latest-bbc-fake-news/#more-41079 https://www.thequint.com/news/world/amazon-deforestation-already-rising-may-spike-under-bolsonaro



Datum: 25.08.2019
Tisk článku

Související články:

Lesní požáry v USA zřejmě mají na svědomí ekologové     Autor: Vítězslav Kremlík (07.10.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz