Vědci odhalili příčinu šedivění vlasů  
Objev je zajímavý tím, že vnáší světlo do procesů maligního bujení a má šanci přispět k léčbě jednoho z nejzhoubnějších nádorů – melanomu.

Ruku v ruce se stárnutím u nás dochází k některým nevyhnutelným změnám. Tak třeba takové šedivění, je pro nás samozřejmé ale dosud vědci nebyli schopni vysvětlit jeho skutečnou příčinu.


Ve zprávě zveřejněné americkými vědci z  Dana-Farber Cancer Institute a  z Children’s Hospital Boston se praví, že se jim podařilo najít  příčinu proč naše vlasy stářím šediví. Přišli na to paradoxně při zkoumání maligního melanomu.

Zvětšit obrázek
Melanom se často objevuje na kůži vystavené slunečnímu záření a nebo na ploskách chodidel.

Vědci sledovali ztrátu barvy vlasů ve spojitosti s postupujícím odumíráním kmenových buněk, které jsou umístěny v horní části vlasových váčků. Tyto buňky jsou jakousi zásobárnou nezralých a nedifirencovaných buněk, které se postupně přesouvají do nižších „pater“ a dávají vznik pigment tvořícím  buňkám nazývaným melanocyty. Melanocyty jsou buňky, které již umí vytvořit  barvivo, jež  dodává vlasům jejich mladistvou tmavou barvu.
Tyto poznatky vědci neobjevili při hledání nových způsobů barvení vlasů ani proto že hledali pro naše šediny elixír mládí. Vyplynuly jako vedlejší produkt jejich zájmu o způsob buněčné signalizace, která spouští smrt pigmentových kmenových buněk. Melanocyty totiž dokážou  syntetizovat pigment, který dá našim vlasům mladistvý vzhled, ale  pokud se začnou nekontrolovaně  množit, stávají se nádorem, který nezabírá na ozařování ani na chemoterapii a  pro svého nositele znamená tu nejhorší prognózu.


Americká obdoba naší Ligy proti rakovině odhaduje, že v uplynulém roce melanom, tato nejzhoubnější forma nádorového bujení, propukl v samotných USA u více než 55 000 osob, přičemž 8000 jich zahubil. Melanom může být léčen jen když je odhalen časně, pronikne-li hlouběji pod kůži, je smrtelný. Stojí za to připomenout, že vystavování  se slunečnímu záření je hlavním rizikovým faktorem této choroby. V průběhu několika posledních desetiletí se  případy množí.


Jak výzkum postupoval
Jak jsme si již v úvodu řekli, tak nejdříve vědci přišli na to, že buňkami, které vyrábí a uchovávají pigment, jsou melanocyty. Ty jej pak připojují na vlasy tvořící buňky zvané keratinocyty. Melanocyty vznikají z málo specializovaných buněk -  bezbarvých kmenových melanocytových buněk. Směs nediferencovaných kmenových melanocytových buněk sídlí ve vlasových folikulech a v průběhu růstů vlasů tyto melanocytové kmenové buňky se přesouvají na samé dno vlasového váčku a odtud začnou jako nějací natěrači barvit rostoucí keratinocyty. Tím   vtiskují vlasům každého z nás jejich charakteristický vzhled. Aby si vše ověřili, pracují vědci často s laboratorními hlodavci. Nejinak tomu bylo i v případě sledování melanomů.

David E. Fisher, vedoucí programu zaměřeného na melanom: „Našim cílem je zabránit tomuto zhoubnému bujení, nebo je léčit. Pronikáme do životních cyklů melanocytů a věříme, že jsme na cestě nalezení látek, které dokážou melanomovým buňkám tlumočit příkaz - zastavte svůj růst“.

Když Fisher se svými kolegy začal sledovat co se děle ve folikulech chlupů stárnoucích hlodavců, tak zjistil, že  zásoba kmenových buněk ve folikulech mizela v návaznosti na postupující ztrátu zbarvení – tedy šedivění srsti. Navíc zjistil, že  melanocyty, které se  mají přesouvat na dno folikulu, nějak leniví. Místo toho, aby  barvily keratinocyty pěkně odspodu, tak jako dříve, tak jakoby se jim  s postupujícím stářím nějak přestalo líbit „chodit po schodech do sklepa“. Snaží se natírat melanocyty barvou rovnou z horních místností, kde se jim do práce pletou mladé bezbarvé nediferencované melanocyty, a podle toho to taky dopadá – šedivíme. Stejné to je s lenivěním buněk u lidí i u  hlodavců. Buňky nám v chlupových váčcích odmítají migrovat a změny jsou shodné.


Nyní to hlavní
To že buňky melanocyty přežívají závisí na „anti-smrtícím“ genu. Ten  dostal označení Bcl2.
Když Fisherův tým zjišťoval, co to udělá, když myši tohoto genu zbaví, tak zjistil, že geneticky modifikované myši, které mají tento gen vyřazený z činnosti – knoukautovaný, tak že  velmi rychle po narození ztratí své kmenové melanocytové buňky a velmi rychle zešediví. To vědce vede k domněnce, že i lidé, kteří mládí začnou rychle a předčasně šedivět, tak že se u nich jedná s velkou pravděpodobností  o náhodnou mutaci, která jim také poničila právě onen gen Bcl2. 


Pokusy na geneticky modifikovaných myších vypovídají o tom, že gen Bcl2 je potřebný pro normální chod  vlasového folikulu. Nevyřešenou otázkou zatím je, jaká molekula, tedy co ve vlasovém folikulu signalizuje kmenovým buňkám, že tento gen „chybí“ (že přestal fungovat)? Pokud se totiž jeho produkt buňkám nedostává, tak to něco jim  dává povel aby spáchaly sebevraždu. Tento proces sebedestrukce melanomových buněk je na tom všem to nejzajímavější. Vědci se tím dostali hodně blízko k samé podstatě přenosu signálu spojeného se stárnutím. Kdyby se podařilo tento signál imitovat nějakou substancí, která by buňkám zaručila stejný povel k sebezničení, měli bychom vyhráno. Dostali bychom totiž do ruky  prostředek, který by dokázal zabránit růstu zhoubným melanocytům - jednomu z nejsmrtelnějších onemocnění - melanomu.  

PramenyDana-Farber Cancer Institute , Children"s Hospital Boston , Laser centrum Zurrich
 

Datum: 04.01.2005 07:54
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:20:34

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

Mňo... :-)

Vlasta Kašpar,2005-01-06 11:01:18

A nemůže taky to předčasné šedivění znamenat, že jedinec je asi méně ohrožen melanomem?
To by pak pro mne, jakožto aktivního hambáře-nudistu, byl důvod k radosti z časného "zplesnivění" :-)))

Odpovědět


Důvod k radosti v tomto případě není

Josef Pazdera,2005-01-07 01:47:29

Bohužel, studie potvrzují, že čím více přicházejí lidi do styku s ultrafialovým zářením (sluněním), tím více jsou ohroženi melanomem. Mezi nejrizikovější skupiny patří například rolníci. Často se jim melanom vyskytuje v místech, která si nechrání oděvem - krk, ruce. Výskyt melanomu se s dávkou přijatého záření zvyšuje a tak také starší ročníky jsou ohroženější.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz