Mléčnou dráhou sviští miliony vysokorychlostních černých děr  
Jak se zdá, asi tři čtvrtiny černých děr dostanou při svém zrození pořádný kopanec. Po takovém kopanci se pak černá díra řítí Galaxií rychlostí, která může přesahovat 70 kilometrů za sekundu. V Mléčné dráze máme o zábavu postaráno.
Černé díry sviští Mléčnou dráhou. Kredit: ESA advanced concepts team; S. Brunier /ESO.
Černé díry sviští Mléčnou dráhou. Kredit: ESA advanced concepts team; S. Brunier /ESO.

Jakoby nestačilo, že černé díry jsou temné, záhadné, nespočitatelné a své okolí drtí nesmírnou gravitací. Teď se zdá, že nám tato gravitační monstra létají velkou rychlostí a ve velkém množství po Mléčné dráze. Takže Mléčnou dráhou sviští nejen splašené hvězdy a ohromné spousty potulných planet rozmanitých velikostí, ale také černé díry. Nepříjemným bonusem se, že když se taková černá díra pohybuje prázdným vesmírem, tak máme jen mizivou šanci ji objevit, i když by byla velice blízko, Není Mléčná dráha skvělým místem k životu?

 

Pikky Atri. Kredit: The Science Nation / Twitter.
Pikky Atri. Kredit: The Science Nation / Twitter.

Astronomka Pikky Atri z australské Curtin University a centra International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) a její spolupracovníci dospěli k závěru, že když se černá díra zrodí v explozi supernovy, tak ji to může nakopnout až na rychlosti přes 70 kilometrů za sekundu. Anglicky tomu říkají krásně „natal kick“, čili porodní kopanec (nebo také Blaauw kick).


Badatelé studovali 16 černých děr v binárních systémech, v nichž má černá díra nějakého hvězdného partnera. V takových systémech je totiž možné černé díry nepřímo pozorovat. Zuřivě tam polykají hmotu, která kolem černé díry krouží velikou rychlostí a přitom intenzivně září v rentgenové a rádiové oblasti. V binárních systémech je díky tomu možné sledovat, jak se černá díra chová, a také je možné rekonstruovat její předešlý vývoj.

 

Binární systém s černou dírou ve hvězdokupě 47 Tukanae. Kredit: NASA / Chandra.
Binární systém s černou dírou ve hvězdokupě 47 Tukanae. Kredit: NASA / Chandra.

O neutronových hvězdách se už dlouho ví, že mohou při svém zrození dostat pořádný kopanec. Doposud ale nebylo úplně jasné, jestli černé díry mohou prodělat také takový kopanec. Atri a spol. detailně analyzovali vybrané binární systémy a dospěli k závěru, že 12 ze 16 studovaných černých děr v binárním systému letí vesmírem velkou rychlostí a podle všeho prodělaly kopanec při svém zrození. To je 75 procent. Odborníci odhadují, že v Mléčné dráze může být asi 10 milionů černých děr. V tom případě by se Mléčnou dráhou mohlo vysokou rychlostí řítit tak asi 7,5 milionu černých děr. A to zmíněných 10 milionů představuje konzervativní odhad.

 

Zatím se ukazuje, že v souladu se stávajícími teoriemi se nakopnuté černé díry pohybují pomaleji, nežli nakopnuté neutronové hvězdy – asi tak třikrát až čtyřikrát. Důvodem je jejich vyšší hmotnost, i když se zároveň zdá, že hmota černé díry nijak zvlášť těsně nesouvisí s konkrétní rychlostí jejího letu Mléčnou dráhou. Výzkum je založený jen na malém počtu černých děr, takže ho badatelé do budoucna plánují rozšířit.

Literatura
Science Alert 30. 8. 2019, arXiv:1908.07199.

Datum: 03.09.2019
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz