Plánovaný raketový stíhač tanků je noční můrou tankových jednotek  
Polská armáda připravuje nový typ stíhače tanků, který by mohl do vzdálenosti 12 kilometrů proměnit pronikající tankové kolony na hromady šrotu. Klíčovou součástí stíhače tanků je raketový systém MBDA Brimstone, který je schopný přímých i nepřímých útoků proti bojovým obrněncům.
Stíhač tanků s 24 raketami Brimstone. Kredit: MBDA.
Stíhač tanků s 24 raketami Brimstone. Kredit: MBDA.

Pokud se povede dotáhnout do konce nový revoluční koncept stíhače tanků, který připravuje polská armáda, tak by se z něj mohl stát nejvíce efektivní likvidátor tanků v rámci všech soudobých armád světa. Stíhač tanků zatím nemá své jméno. Měl by ale nést až 24 protitankových raket Brimstone, takže by mohl vyřídit celou jednotku protivníkových tanků, aniž by je posádka stíhače spatřila na vlastní oči.

Protitanková raketa Brimstone. Kredit: MBDA.
Protitanková raketa Brimstone. Kredit: MBDA.


Polsko je zemí s poněkud nešťastnou geopolitickou pozicí. Je, nebo přesněji řečeno často byla, vklíněná mezi vojenské velmoci, což vedlo k opakovanému roztrhání celé země, naposledy na začátku druhé světové války, kdy bylo Polsko napadeno hitlerovským Německem a jeho spojencem, stalinským Sovětským svazem. V dnešní době je sice Polsko členem NATO, na východním křídle aliance je ale akutně ohrožováno velkým počtem ruských tanků.

 

Proto Polsko intenzivně pracuje na tom, aby mělo možnost čelit případnému přívalu ruských tanků. Polská armáda vsadila na stíhače tanků, což je dnes poněkud opomíjený koncept protitankové zbraně. Historie tankových bitev ukazuje, že stíhače tanků mohou být v zásadě dvojího druhu – těžké a rychlé. Ve druhé světové válce převažovaly těžké stíhače tanků, jako Ferdinand (Elefant), Jagdpanther nebo třeba ISU-152. V dnešní době jejich roli převzaly vrtulníky, pěchotní protitankové zbraně a rychlé stíhače tanků, což by měl být i polský stroj.

 

Raketový lovec tanků na podvozku BMP-1. Kredit: MBDA.
Raketový lovec tanků na podvozku BMP-1. Kredit: MBDA.

Na vývoji nového stíhače tanků polskými výrobci se podílí evropský výrobce raketových zbrojních systémů MBDA. Na dostupných ilustracích je vždy podvozek obrněného vozidla, například studenoválečného BMP-1, na němž je instalovaný raketový systém, který obsahuje až 24 protitankových raket. Vozidlo může být vyzbrojené ještě také protipěchotními zbraněmi.

 

AH-64 Apache s 16 raketami Hellfire. Kredit: US Army.
AH-64 Apache s 16 raketami Hellfire. Kredit: US Army.

Zmíněný stíhač tanků by měl být vyzbrojený protitankovými raketami MBDA Brimstone. Jedna taková raketa měří 1,8 metru a váží 50 kg. Původně jde o raketový systém středního dosahu typu vzduch-země, který je možné použít proti tankům, bunkrům či plavidlům, ať už jde o statické nebo vysoce pohyblivé cíle. Na první pohled jde o rakety podobné americkým raketám Hellfire.

 

Další podobnost je v tom, že jak rakety Brimstone, tak i Hellfire používají k navádění na cíl milimetrový radar. S těmito raketami by měl tento lovec tanků zničit tanky protivníka v okruhu 12 kilometrů. Oproti raketám Hellfire mají střely Brimstone pozoruhodnou výhodu nepřímého útoku. Tyto rakety lze vypálit do určité oblasti, a tam si už raketa sama najde vhodný cíl, tedy tank či obrněné vozidlo protivníka.


MBDA uvádějí, že rakety Brimstone mají v boji 98,7 procentní úspěšnost zničení cíle. I kdyby to bylo jen 90 procent, tak by jediný raketový stíhač tanků mohl reálně zlikvidovat 22 z obvyklých 50 tanků a dalších bojových obrněných vozidel ruské praporní taktické skupiny (BTG, battalion tactical group), které jsou dobře známé z bojových akcí ruské armády na Donbase. Podle komentátorů by to stačilo k tomu, aby praporní taktická skupina přestala být účinně bojeschopná. Pokud by takto byly zasaženy dvě praporní taktické skupiny, tak by přestala být schopná ofenzivního boje celá ruská tanková brigáda.


Podobnou zbraň dnes nemá žádná armáda na světě. Plánovanému raketovému stíhači tanků se nejspíše blíží americký vrtulník AH-64 Apache, který ovšem může nést maximálně 16 raket Hellfire. Vrtulníky Apache jsou také v boji s tanky více méně omezené na útoky proti přímo viditelným cílům. Stíhače tanků s raketami Brimstone by se mohly stát relativně jednoduchou a přitom skutečně účinnou zbraní, která by mohla během chvilky změnit pronikající tankové kolony na hromady šrotu.

Video:  Brimstone missile on Apache AH-64E


Video:  First firing of the new Brimstone 3 strike missile




Literatura

Popular Mechanics 5. 9. 2019.

Datum: 06.09.2019
Tisk článku

Související články:

Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)
US Army testuje Strykery s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2017)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz