Indickému modulu Vikram se pravděpodobně nepodařilo měkce přistát na Měsíci  
Indie se pokusila o přistání modulu na povrchu Měsíce, poprvé měly lidské přístroje měkce dosednout v blízkosti jižního pólu Měsíce. Přistávací modul Vikram se úspěšně oddělil od sondy Chandrayaan 2 a v pátek 6. září 2019 večer se pokusil přistát na měsíční povrch. Bohužel konečná fáze přistání nebyla úspěšná.

Jeden z posledních snímků pořízených misí Čchang-e 4 (zdroj CNSA/CLEP).
Jeden z posledních snímků pořízených misí Čchang-e 4 (zdroj CNSA/CLEP).

V nedávném přehledovém článku byla popsána současná situace i představy o budoucím vývoji návratu lidí na Měsíc. V něm se konstatovalo, že nejatraktivnější budou oblasti v okolí jižního pólu. Právě indický modul měl být prvním krokem, který uskuteční měkké přistání v těchto místech. Šlo o pokračování aktivit v okolí Měsíce, které pozorujeme v letošním roce.

 

Dosavadní cesta Nefritového králíka 2 (zdroj Phill Stoke).
Dosavadní cesta Nefritového králíka 2 (zdroj Phill Stoke).

Na konci minulého roku přistál na odvrácené straně Měsíce čínský lunární modul Čchang-e 4. Ten již nyní i spolu s vozítkem Nefritový králík pracuje v tvrdých měsíčních podmínkách již devátý lunární den. Již v minulém článku se psalo, že se mu podařilo najít velice zajímavé horniny, které by mohly pocházet z měsíčního pláště. Pracuje totiž v jednom z největších měsíčních impaktových kráterů. Pomocí spektrometru analyzujícího viditelné a infračervené záření zjistil přítomnost olivínu a pyroxenu s nízkým obsahem vápníku, které by mohly pocházet právě z pláště. I v osmém lunárním dni se podařilo najít velice zajímavé vzorky, které umožní pochopení původu a vývoje Měsíce.

 

Snímky Měsíce pořízené orbitální částí mise Chandyaan 2 (zdroj ISRO).
Snímky Měsíce pořízené orbitální částí mise Chandyaan 2 (zdroj ISRO).

Nedávno jsme sledovali pokus o přistání soukromého izraelského modulu Beresheet. Ten bohužel selhal v poslední fázi přistávacího manévru. Ukázalo se, že měkké přistání na Měsíci je stále velkou výzvou na hranici technologických možností.

Přistávací modul Vikram a vozítko Pragyan (zdroj ISRO).
Přistávací modul Vikram a vozítko Pragyan (zdroj ISRO).

Dne 22. července 2019 pak startovala indická lunární mise Chandrayaan 2. Ta se skládala s orbitální části, která bude detailně fotografovat měsíční povrch a zkoumat okolí této naší družice. Další její částí byl přistávací modul Vikram a vozítko Pragyan.

 

Sestava byla umístěna na oběžné dráze okolo Měsíce. Postupně došlo k úpravám dráhy a k oddělení přistávací části. Pokus o přistání modulu Vikram proběhl 6. září 2019 večer. V 22:08 začal brzdící zážeh, který zahájil sestup z orbitální dráhy na povrch Měsíce.

 

Předpokládaný průběh přistávání.
Předpokládaný průběh přistávání.

Vše probíhalo podle předpokladů až do výšky 2,1 km nad povrchem Měsíce, kdy došlo ke ztrátě spojení s přistávacím modulem. Je třeba zdůraznit, že celý proces přistávání probíhá automaticky. Takže to nemusí ještě znamenat, že se modul rozbil při tvrdém přistání. Stále není vyloučeno, že nastal pouze problém se spojením. Probíhá analýza dat a pokusy o obnovu spojení. Dá se předpokládat, že bude snaha místo přistání analyzovat pomocí družic Měsíce, které jsou k dispozici. V příštích dnech se tak dovíme podrobnější informace. I kdyby se samotné přistání nezdařilo, byl průběh letu obrovským přínosem a zkušeností nejen pro Indii. Orbitální část bude dále intenzivně pracovat.

 

Doplnění

Návrat člověka na Měsíc (video + slides): Vladimír Wagner, Okt 8, 2019:


Datum: 07.09.2019
Tisk článku

Související články:

Ochrnutý králík ještě žije     Autor: Dušan Majer (29.08.2014)
Nefritový králík se probudil po měsíční noci     Autor: Vladimír Wagner (01.02.2019)
Na jižním pólu Měsíce bude brzy husto     Autor: Vladimír Wagner (14.07.2019)
Pro odpad na Měsíc     Autor: Vladimír Wagner (17.08.2019)



Diskuze:

Podrobná prohlídka modulu Vikram

Vladimír Wagner,2019-09-09 12:25:38

Indická kosmická agentura ISRO sníží výšku oběžné dráhy družicového modulu Chandrayaan 2, aby mohla dostat detailnější obrázky modulu na povrchu měsíce s větším rozlišením, které ji umožní lépe zhodnotit konečnou situaci po přistání a stav přistávacího modulu. Dráha by se měla v budoucnu přibližovat až na 50 km k povrchu, což by mělo dramaticky zlepšit kvalitu zobrazení detailů. ( https://theprint.in/science/chandrayaan-2-orbiter-has-a-task-cut-out-as-isro-tries-to-re-establish-contact-with-vikram/288748/ )

Odpovědět

Andrej Kvasnica,2019-09-08 20:30:44

India našla na povrchu Mesiaca stratený lunárny modul Vikrám, zatiaľ sa však kontakt obnoviť nepodarilo.

https://www.space.com/india-moon-lander-found-by-chandrayaan-2-orbiter.html

Odpovědět


Re:

Vladimír Wagner,2019-09-08 20:59:02

Moc díky za doplnění odkazu. To je fajn, že jej tak brzy našli. Bude důležité v zjistit v jakém je stavu (jestli přistál měkce), i když se nepodaří navázat spojení.

Odpovědět

škoda

Mojmir Kosco,2019-09-07 10:56:52

Doufám že se podaří zjistit co se stalo pro další příležitosti.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz