Startup Heliogen prolomil s koncentrovanou solární energií hranici 1000 °C  
Termosolární elektrárny koncentrují sluneční paprsky a proměňují je na teplo. Umělá inteligence s počítačovým vidění umožnila Heliogenu extrémně přesně nastavovat zrcadla, čímž dosáhli extrémně vysoké teploty. Příští cíl: 1500 °C!
Technologie Heliogenu zvládne 1000 °C. Kredit: Heliogen.
Technologie Heliogenu zvládne 1000 °C. Kredit: Heliogen.

Systémy technologií koncentrované solární energie (CSP, podle anglického Concentrated solar power) dělají čest svému jménu. Koncentrují energii Slunce pomocí zrcadel na jedno místo, kde je přeměněna na teplo. Tímto způsobem bylo doposud možné vytvořit dostatečné množství tepla pro produkci elektřiny, obvykle pomocí parní turbíny. Zároveň ale systémy koncentrované solární energie nedosahovaly tak vysokých teplot, aby se mohly prosadit v různých průmyslových procesech.

 

Heliogen: Slunce namísto fosilních paliv. Kredit: Heliogen.
Heliogen: Slunce namísto fosilních paliv. Kredit: Heliogen.

Startup Heliogen, který sídlí v kalifornském Lancasteru a těší se podpoře Billa Gatese, nedávno ohlásil významný pokrok, když se jim podařilo se systémem koncentrované solární energie prolomit snovou hranici 1000 °C. Použili k tomu vlastní patentovanou technologii koncentrované solární energie a uspěli jako první, alespoň pokud jde o komerční systémy tohoto druhu.

 

Překročení teploty 1000 °C dává těmto pozoruhodným energetickým systémům dříve nevídané možnosti. Teď se mohou uplatnit v rozmanitých průmyslových aplikacích, jako je například výroba ropných produktů, cementu nebo oceli. Všechny tyto průmyslové výrobní postupy přitom doposud typicky spoléhají na spalování fosilních paliv. Termosolární technologie Heliogenu má tudíž potenciál drasticky omezit emise skleníkových plynů z těchto druhů průmyslové výroby. Jen samotná produkce cementu ve světě zodpovídá asi za 7 procent emisí oxidu uhličitého.

V poli zrcadel. Kredit: Heliogen.
V poli zrcadel. Kredit: Heliogen.


Heliogen nehodlá spát na vavřínech. Dělají si zálusk na teplotu 1500 °C. Kdyby se jim to povedlo, tak s takovým žárem by bylo možné rozkládat molekuly oxidu uhličitého nebo molekuly vody, a vyrábět tím zelená paliva, tedy syntetický plyn a vodík.
Tajemství úspěchu Heliogenu spočívá v umělé inteligenci. Mají k dispozici pokročilý software počítačového vidění, který dokáže brilantně ovládat soustavu zrcadel zvaných heliostaty. Díky tomu zrcadla koncentrují sluneční paprsky s extrémní přesností, čímž systém dosahuje extrémně vysokých teplot.

 

Podle zakladatele a šéfa Heliogenu Billa Grosse má teď svět jen omezené časové okno na podstatné omezení emisí skleníkových plynů. V dnešní době se věnuje mnoho úsilí na prosazení zelených technologií ve výrobě elektřiny. Ale elektřina přitom představuje jen méně než čtvrtinu globální spotřeby energie. Heliogen svým technologickým průlomem míří na oněch zbývajících 75 procent, která zahrnují spotřebu fosilních paliv pro průmyslovou výrobu a dopravu. Jejich technologie nabízí levnou, zelenou a přitom extrémní teplotu, která si jistě najde svoje uplatnění.

Video: Heliogen Achieves Breakthrough Temperatures

Literatura
Heliogen 19. 11. 2019.

Datum: 23.11.2019
Tisk článku

Související články:

Termosolární elektrárna v Andalusii     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2012)
Nová termosolární megaelektrárna v Arizoně     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2013)
Energie z oběžné dráhy: Čína staví vesmírnou solární elektrárnu     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz