Souboj o supernovy fatálně ohrožuje temnou energii  
Kontroverzní analýza supernov typu Ia označuje pozorované zrychlení rozpínání vesmíru za artefakt, který je způsobený lokálním pohybem v naší oblasti vesmíru. Pokud to tak bylo, tak nemusíme vyvolávat temnou energií. Kolem rozpínání vesmíru bude ještě nejspíš rušno.
Elegantní pozůstatek supernovy Ia SNR 0509-67.5. Kredit: NASA/CXC/SAO/J Hughes et al/ESA/Hubble Heritage Team.
Elegantní pozůstatek supernovy Ia SNR 0509-67.5. Kredit: NASA/CXC/SAO/J Hughes et al/ESA/Hubble Heritage Team.

Mezi astrofyziky to opět vře. Nový výzkum, který si pochopitelně ihned vysloužil přívlastek „kontroverzní“, vede smrtící útok na temnou energii, a tím i na valnou většinu ve vesmíru, v němž žijeme. Ostřílení čtenáři již dobře vědí, že věda kolem temné energie má leccos společného s duchařinou, neboť u temné energie stále není úplně jistě, zda vůbec existuje, zatímco u temné hmoty, to je víceméně jisté.

 

Subir Sarkar z Oxfordu a jeho kolegové již pár let vedou frontální útok na temnou energii. Podle nich tahle záhadná substance neexistuje a jde o pouhé projevy artefaktů pozorování vesmíru a nedostatečného spánku astrofyziků. Dramatická zápletka tkví v tom, že Sarkar a spol. útočí přímo na to, za co dostali Perlmutter, Schmidt a Riess v roce 2011 Nobelovu cenu za fyziku. Jinými slovy, jde tu o nefalšovanou fyzikální svatokrádež.

 

Neméně elegantní Subir Sarkar. Kredit: Universität Bonn.
Neméně elegantní Subir Sarkar. Kredit: Universität Bonn.

Dotyční nobelisté šokovali celý svět, když z pozorování 50 vzdálených supernov odvodili, že se rozpínání vesmíru nezpomaluje, jak prakticky každý čekal, ale naopak zrychluje, což nečekal nejspíš vůbec nikdo. Z tohoto šoku se zrodila temná energie, přízračná síla, která zařizuje pozorované zrychlení rozpínání vesmíru. Problém je v tom, že stále ani za mák netušíme, co je tahle temná energie vlastně zač. Přesto, nejspíš proto, že je tak sexy, je dnes temná energie jedním z klíčových prvků Standardního modelu kosmologie.

 

Ne každý astrofyzik se ale takovou duchařinou smířil. Jedním z nich je i Sarkar, který v říjnu 2016 s dalšími kolegy publikoval výzkum, v němž analyzovali 740 supernov typu Ia, a pak dospěli jen ke statisticky nepřesvědčivé podpoře zrychlování rozpínání vesmíru. Jejich práce vyvolala rozruch a snesla se na ně rozsáhlá kritika, jak kvůli samotné statistické analýze, tak i kvůli tomu, že záměrně opomíjejí další zdroje dat, z nichž bývá odvozována temná energie, především reliktní záření vesmíru a baryonové akustické oscilace.

 

Oxford University, logo.
Oxford University, logo.

Jak je ale vidět, Sarkar bojuje dál. Nová publikace jejich týmu dále snižuje význam supernov typu Ia pro odvozování zrychlování rozpínání vesmíru a temné energie. Dospěli k názoru, že se rozpínání vesmíru vlastně vůbec nezrychluje, a že se nobelisté nachytali na lokální pohyb v našem koutu vesmíru. Podle Sarkara to nemá nic společného s celkovou dynamikou vesmíru a není tudíž potřeba přivolávat temnou energii ani žádné podobné duchy.

 

Nobelisté se pochopitelně brání. Riess a spol. se odvolávají na nejnovější výzkum souboru zhruba 1 300 supernov, jehož výsledkem je, že nejde o artefakt, nýbrž že rozpínání vesmíru skutečně zrychluje. Riess také poukazuje na to, že Sarkar stále nebere v potaz další typy dat, která odkazují na temnou energii. Sarkar tuto kritiku odvrací s tím, že data z baryonových akustických oscilací jsou příliš omezená na to, aby na jejich základě bylo možné rozhodnout pro nebo proti zrychlování rozpínání vesmíru. A z reliktního záření se podle Sarkara vlastně přímo neodvozuje temná energie. Ať tak či onak, temná energie se zatím každopádně příliš neprojasnila.

 

Video: Seeing The Edge Of The Universe - Talk by Prof Subir Sarkar at Manthan

 

Literatura

Physics World 28. 10. 2019, arXiv:1808.04597.

Datum: 28.11.2019
Tisk článku

Související články:

Za objev akcelerace vesmíru se rozdávaly nobelovky, budou i za jeho popření?     Autor: Josef Pazdera (26.10.2016)
Nová analýza supernov zpochybňuje existenci temné energie     Autor: Stanislav Mihulka (16.09.2017)
Temná energie ztrácí zábrany: Možná se mění během historie vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (31.01.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz