Mikrodávkování LSD prošlo úvodním testem na lidech v léčbě Alzheimera  
Psychedelika opět překvapují. Mohla by sehrát významnou roli v léčbě Alzheimera a dalších chorob, které provázejí chronické záněty nervové soustavy. První fáze klinického testu s mikrodávkováním LSD v podobě tří různých mikrodávek a placeba dopadla slibně. Mikrodávkování je bezpečné a postupuje do dalšího kola klinických testů.
Pomohou mikrodávky LSD s Alzheimerem? Kredit: Psychonaught / Wikimedia Commons.
Pomohou mikrodávky LSD s Alzheimerem? Kredit: Psychonaught / Wikimedia Commons.

Do léčby chorob nervového původu rázné vstoupila psychedelika. V poslední době se objevila řada klinických studií, které prokazují, že psychedelické látky, jako je psilocybin nebo LSD, účinně působí proti závažným depresím a podobným obtížím. Obzvláště psilocybin se osvědčil tak, že mu americký regulátor FDA udělil status „Breakthrough Therapy“. To znamená, že dotyčná látka prokázala velký potenciál již v prvních klinických studiích a že si zaslouží velkou pozornost. Pro halucinogen je to něco nevídaného.


Jednou z cest, jak psychedelika ovlivňují lidské tělo, je stimulace serotoninových receptorů 5-HT2A v mozku. Tyto receptory se podílejí na myšlení, ale zároveň ovlivňují i řadu dalších procesů. Odborníci si všimli, že zřejmě také hrají roli v mnoha raných příznacích rozvíjející se Alzheimerovy choroby, včetně úzkostí a depresí.

 

Charles D. Nichols. Kredit: LSU Health Sciences Center New Orleans.
Charles D. Nichols. Kredit: LSU Health Sciences Center New Orleans.

Charles D. Nichols z americké Louisiana State University Health Sciences Center New Orleans a jeho spolupracovníci studovali působení psychedelik, jako je LSD na dotyčný receptor HT2A, na který tyto látky působí jako agonisté, tedy jako zesilovače jeho aktivity. Zjistili, že by se psychedelika mohla stát základem nového typu léčby chorob, které souvisejí s chronickými záněty. Unikátní farmakologie LSD by podle nich mohla účinně zasáhnout zároveň hned několik klíčových patologických procesů, které jsou spojené s Alzheimerem a podobnými chorobami.

 

Badatelé v tomto případě nezůstali u pouhého teoretizování. V těchto dnech publikovali první výsledky úvodních klinických testů se zahrnutím placeba, v nichž prověřili mikrodávkování, tedy používání malých dávek LSD, které nevyvolají psychedelické projevy, ale zasáhnou lidský metabolismus, v léčbě Alzheimera. Test proběhl ve Velké Británii. Zúčastnilo se ho 48 zdravých dobrovolníků s průměrným věkem 63 let.


Šlo o první fázi procesu klinických testů na lidech. V této fázi vědci a lékaři zjišťují především bezpečnost testované léčby. Zatím neurčili, zda mikrodávkování halucinogenu bude prospěšné pro léčbu Alzheimera, ale dospěli k závěru, že mikrodávkování LSD je pro léčbu lidských pacientů bezpečné, a že může postoupit do dalších fází klinických testů, které probíhají na větším souboru pacientů.

 

LSU Health Sciences Center New Orleans, logo.
LSU Health Sciences Center New Orleans, logo.

Běžná dávka LSD pro rekreační užívání se pohybuje kolem 100 až 200 mikrogramů. Účinek samozřejmě závisí na celé řadě faktorů, včetně hmotnosti uživatele. Nichols s kolegy testovali čtyři různé dávky LSD – 0 (čili placebo), 6 a půl, 13 a 26 mikrogramů, které účastníci klinického testu brali vždy po čtyřech dnech a celkem šestkrát. U nejvyšší z těchto dávek někteří dobrovolníci uváděli vjemy podobné stavu při užití drog (anglicky roztomile drug-like sensations). Proto badatelé doporučují 13 mikrogramů jako maximální množství v jedné dávce pro mikrodávkování.

 

Výsledky první fáze klinických testů mikrodávkování LSD jsou slibné. Mnohem více by měla ukázat druhá fáze těchto testů. Odborníci doufají, že se konečně dostanou k solidním klinickým datům o působení mikrodávek psychedelik na lidské tělo. A když vše půjde dobře, tak se za čas dočkají i pacienti s Alzheimerem.


Literatura
Eleusis 18. 12. 2019, Psychopharmacology online 18. 12. 2019.

Datum: 23.12.2019
Tisk článku

Související články:

Magické houbičky boří hranice mezi vědou a spiritualismem     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2006)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)
Britští vědci spustí první oficiální výzkum mikrodávkování LSD     Autor: Stanislav Mihulka (10.09.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz