Roztomilý robot Fingerbot je zhmotnělým stiskem tlačítka na dálku  
Pozoruhodná vychytávka Fingerbot nabízí možnost udělat si poměrně chytrou domácnost s minimálními náklady. Malý robot ovládaný aplikací na chytrém telefonu nahradí prst uživatele na všech možných tlačítcích, spínačích a vypínačích.
Fingerbot v akci. Kredit: Adaprox.
Fingerbot v akci. Kredit: Adaprox.

V současnosti není v zásadě problém vybavit domácnost chytrou elektronikou. Hrozí ale, že radost z pokročilého bydlení zkazí nemalé finanční náklady. V řadě případů bude jednodušší vybavit stávající „hloupé“ zařízení domácností vylepšeními, které mu dodají určitou porci „chytrosti“ za přijatelnou cenu.

 

Takovým vylepšením je i pozoruhodný malý robot Fingerbot s příslušnou aplikací, který vlastně uživateli nabízí univerzální stisk tlačítka či přepínače na dálku. Vyvinula ho společnost Adaprox, která mu dala podobu kostky s malým ramenem, co dokáže stisknout rozmanitá tlačítka. Ovládání Fingerbotu přitom zařídí aplikace na chytrém telefonu. Prostřednictvím této aplikace mohou uživatelé buď přímo na dálku Fingerbotem stisknout požadované tlačítko anebo o to třeba mohou požádat Siri, aby se nemuseli zvedat z gauče pro telefon. Rovněž je možné nastavit stisknutí vybraného tlačítka v určitou dobu.

 

Adaprox, logo.
Adaprox, logo.

Fingerbot se připojuje k telefonu přes Bluetooth, takže může komunikovat na vzdálenost až asi 50 metrů. Pokud by někdo chtěl možnosti dálkově ovládaného stisku tlačítka ještě rozšířit, tak je možné jej připojit prostřednictvím funkce Adaprox Bridge k internetu, což dává Fingerbotu ještě více funkčnosti. V takovém případě je možné s Fingerbotem ovládat příslušná zařízení i na velkou vzdálenost, například ze zaměstnání.

 

Obr3 – Funkce Fingerbotu. Kredit: Adaprox.
Obr3 – Funkce Fingerbotu. Kredit: Adaprox.

Adaprox Bridge rovněž rozšiřuje ovládání hlasem na systémy Google Assistant a Alexa, a nabízí uživatelům možnost propojení se sítí Google Home a se službou IFTTT. Právě díky IFTTT je možné vytvořit chytré systémy domácnosti, s nimiž pak lze například naprogramovat Fingerbot tak, aby stiskl tlačítko s topením, kdykoliv teplota poklesne pod určitou zvolenou hodnotu.


Zatím není jasné, jak praktické bude využití Fingerbotu. Podle všeho ale uživatelé dostanou brzy šanci to zjistit. Adaprox momentálně získává finance na Kickstarteru a podle všeho velmi úspěšně. Tři týdny před koncem kampaně již získali více než trojnásobek původně požadované částky, která činila 20 tisíc dolarů. Pokud vše poběží podle plánu, tak Fingerbot bude k dispozici v květnu 2020. Jak vás zaujal stisk tlačítka na dálkové ovládání?

 

Video:  Adaprox Fingerbot: Controlling All Buttons and Switches Remotely and Smartly


Literatura
Adaprox via Newswire 17. 12. 2019.

Datum: 30.12.2019
Tisk článku

Související články:

Kit pro chytrý telefon za 100 dolarů určí za hodinu bakterii z infekce     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2018)
Revoluční kapesní detektor DS3 vystopuje v okolí radioizotopy     Autor: Stanislav Mihulka (30.04.2019)
Nová inteligence VERA vystopuje pozici střelce podle videí z telefonů     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz