Gravitační observatoře detekovaly záhadné gravitační vlny z Malého psa  
Prakticky všechny klíčové teleskopy míří na Malého psa. Přiletěly odtamtud gravitační vlny, jaké nikdo nečekal. Potměšilý veleobr Betelgeuze není daleko. Ale prý za to určitě nemůže. A astronomové dělají poetické narážky na Blade Runnera, když je ve hře rameno Orionu.
Roy Batty, když mluví o hořících útočných lodí v rameni Orionu. Kredit: Warner Bros / Wikimedia Commons.
Roy Batty, když mluví o hořících útočných lodí v rameni Orionu. Kredit: Warner Bros / Wikimedia Commons.

Betelgeuze zvolna zhasíná a hysterie kolem nadcházející exploze supernovy dosahuje nadoblačných výšin. Profesionální astronomové jsou v pohodě a uklidňují excitovanou veřejnost, že populární červený veleobr může ještě umírat asi tak milion let, a že supernova, která přesvítí Měsíc a skoro udělá z noci den, vážně ještě není na pořadu dne.


Ani astronomové ale nejsou z oceli, a teď se najednou dostali do vleku událostí. Zatím o tom ví jen málokdo, ale v úterý 14. ledna se rozdrnčely výstražné zvonky (nebo co tam mají) na amerických gravitačních observatořích LIGO Hanford, LIGO Livingston a na italské Virgo Santo Stefano a Macerata. A vypukl chaos.

 

Malý pes je teď asi nejvíce horkým místem na obloze. Kredit: Alfio / Wikimedia Commons.
Malý pes je teď asi nejvíce horkým místem na obloze. Kredit: Alfio / Wikimedia Commons.

Záhy vyšlo najevo, že tyhle gravitační vlny jsme ještě nikdy neviděli. A nikdo netuší, jak vznikly. Pokud tedy nejde o omyl či technickou závadu, což stále není úplně vyloučeno. Když vědci postavili observatoře LIGO a Virgo a zahájili lov gravitačních vln, tak měli slušnou představu o tom, jak by měly vypadat gravitační vlny ze srážky černých děr i gravitační vlny ze srážky neutronových hvězd. A tyhle představy byly naprosto správné. Skutečně jsme detekovali zakvílení gravitačních vln, která odpovídala předpovědím pro srážky černých děr i srážky neutronových hvězd. Jenomže gravitační vlny ze 14. ledna jsou zcela nečekané a žádný model ani teorie je nepředpověděly. Co jsou tedy zač?


V době šílenství kolem Betelgeuze se ihned objevily spekulace, jestli náhodou nejde o explozi téhle supernovy. Co je ještě horší, když vědci určili oblast původu těchto záhadných gravitačních vln, tak dospěli k souhvězdí Malého psa, tedy Canis minor. To je samozřejmě průšvih. Letmý pohled na mapu oblohy prozradí, že je to v dost těsné blízkosti Betelgeuze.

Gravitační observatoře LIGO Hanford a LIGO Livingston. Kredit: LIGO Lab / MIT.
Gravitační observatoře LIGO Hanford a LIGO Livingston. Kredit: LIGO Lab / MIT.


Astronomové, zejména ti gravitační, teď nevědí, co dřív. Žhaví sociální sítě a ujišťují svět, že to se vší pravděpodobností není exploze supernovy Belegeuze. A přinášejí pro to vcelku rozumné argumenty. Zároveň ovšem, podle dostupných zpráv, horečnatě pátrají po zdroji těchto mysteriózních gravitačních vln.


Zdá se, že řada teleskopů napříč celým elektromagnetickým spektrem nekompromisně přerušila probíhající výzkum a míří na Malého psa. Podle komentářů je to ale jen malá cena za to, že můžeme být na prahu pěkně hlučného objevu. Mohl by to být doposud neznámý či jen málo známý astrofyzikální jev. Prý už vystopovali nějaké kandidáty, zatím ale není nic potvrzeného. Potíž je v tom, že gravitační observatoře nedovedou určit místo původu gravitačních vln s velkou přesností. Proto se teď do pátrání po zdroji tohoto neobvyklého jevu zapojily i systémy pro pozorování velkých částí oblohy, jako je australský SkyMapper. Ve vzduchu je úplně hmatatelné vzrušení.


Jednou z možností je prý exploze supernovy. Andy Howell z americké observatoře Las Cumbres a University of California, Santa Barbara se nicméně zaklíná, že to nemůže být Betelgeuze, z vícero důvodů. I když se byl raději osobně venku přesvědčit, že Betelgeuze zatím nevybuchl. Mohla by to být nějaká vzdálenější supernova v Mléčné dráze, ale zatím jen těžko říct. Že by šlo o explozi ostře sledované hvězdy je podle Howella prý stejně pravděpodobné, jako že v rameni Orionu hoří útočné lodě, jak v možná nejdojemnější řeči před smrtí v historii filmu pronese jistý umírající replikant Roy Batty.

Video:  Blade Runner - Final scene, "Tears in Rain" Monologue (HD)



Literatura
IFL Science 15. 1. 2020.

Datum: 16.01.2020
Tisk článku

Související články:

Vítejte ve věku gravitační astronomie     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2016)
Slavný veleobr Betelgeuse rychle rotuje a nejspíš spolkl hvězdného partnera     Autor: Stanislav Mihulka (24.12.2016)
Šeptanda kolem LIGO: Gravitační astronomové loví nový typ vlny     Autor: Stanislav Mihulka (27.08.2017)



Diskuze:

Pavel Pesek,2020-01-17 20:02:27

A souhvezdi psa je uplne mimo nez Betelgeuse.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2020-01-19 10:02:51

To sice je, ale nepřesnost určení zdroje gravitačních vln je podobná. Pravděpodobná oblast tvoří flek nebo pruh přes kus oblohy.
Tady je popis této události i s mapkou: https://gracedb.ligo.org/superevents/S200114f/view/

Odpovědět

No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-17 15:57:55

Ta Betelgeuze šíření prostorových gravitačních vln je sice cca 300 tis kilometrů za sekundu ale vlny samotného prostoru na který tyto vlny "tlačí" se mohou projevit mnohem dříve, stejně jako je pokles moře(nebo tření o mořské dno) před tsunami než dorazí mořská vlna, záleží o co stlačený prostor ze směru tlaku narazí. Možná by se z těchto vln dalo odhadnout jak ve skutečnosti vesmír vypadá.
Takže lidstvu hrozí(možná zítra nebo za 200let) nejen pohroma z tlaku záření na hmotu ale i gravitační vlna která možná nepohne planetou ale může udělat chaos v Oortově "oblaku" nebo Kuiperově pásu. A poslat některé komety dovnitř sluneční soustavy tedy i k Zemi. A pouhý průměr meteoru několika kilometrů může ohrozit nebo vyhubit celé lidstvo.

Odpovědět


Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Pavel Pesek,2020-01-17 19:59:52

To je opravdu velka kravina. Zadna informace se nemuze sirit rychlosti vetsi nez ryclost svetla.

Odpovědět


Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Pavel Pesek,2020-01-17 20:10:47

Zadna predcasna deformace prostoru neni mozna. Svetlo projde zhruba nastejno s gravitacnimi vlnami, jak psal kolega, prostor neni naproste vakuum, proto je malicky rozdil. Bet. je vzdalena 700 svet.
. roku, takze nejaky plyn z vybuchu by mohl prijit nejdriv tk za 7000 let (0.1 rychlosti svetla).

Odpovědět


Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Václav Dvořák,2020-01-18 02:05:55

Pokud ovšem někde z dané části směrem k Zemi nemíří nějaká červí díra nebo spíše systém červích děr, který by tu "informaci" nějakým způsobem přenášel "zkratkou". Je to sice pitomost, ale tak nějak jsem to musel napsat...

Odpovědět


Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-19 01:34:48

Ale já jsem nemyslel plyn z tohoto výbuchu, ale plyn který se uvolní(tlak plynu z jednoho směru) na meteoritu či planetce třeba tekutého metanu ze záření které se uvolní při výbuchu supernovy, zejména tepelného a gama. Představte si že asi na měsíc se objeví druhé slunce které bude vidět i ve dne a bude svítit na zmrzlé plyny které většina meteorů a planetek i Marsem(kysličník uhličitý ale je příliš těžký aby se pohnul) po třeba Titan(prší tam metan).......Po Oortův "oblak" milióny větších či menších meteorů a planetek vně naší sluneční soustavy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Václav Dvořák,2020-01-27 23:00:57

To by to záření muselo mít značnou tepelnou nebo gravitační složku a to jistě nemá. Gama záblesk / proud proniká do hmoty a mění její atomové vlastnosti, druhá věc i elektrické vlastnosti (nabití na potenciál), ale myslím že na takovou vzdálenost tohle nemá sílu způsobit nějaké významné kinetické působení (ať přímo nebo nepřímo změnou struktury).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-29 17:59:43

Kinetické působení přímo záření nezpůsobí ale plyny obsažené na "malých" tělesech se odpařovat budou za současného působení gravitačních vln a chemické afyzikální změny gama záření také k tomuto přispějí, a sám jste ještě poznamenal i elektrický náboj některé částice prachu se budou navzdory rovnovážnému gravitačnímu působení v naší soustavě přitahovat jiné odpuzovat nebo vytvářet nejen z gama záření od unikajících plynů jako na sopce vesmírné bouře (blesky, které projedou prachovým a plynným uskupením).
od shluků drobného materiálu ale i větších celků než jsou prachové částice, je to podobné "křídlům létajícího motýla"(obrazně) který změní běh dějin v systému času ale i hmoty a nyní si představte nejen jednoho ale milióny motýlů, které vlétnou do naší sluneční soustavy, kde předtím byla relativní rovnováha.
To že to nebude mít tyto vlivy žádný vliv bych si sice z celého srdce přál, ale obávám se a myslím si na rozdíl od Vás, že skutečnost bude jiná a je na místě aspoň se nad tím zamyslet a uspíšit některé programy nebo v tomto smyslu si utvořit krizové scénáře a opatření, dřív než záření k nám dorazí, ten náskok může mít cenu zlata.
Neplujeme na Titaniku kdy na rozdíl od těchto lidí máme možnost ještě něco udělat. Ovšem pokud se budeme vraždit navzájem(viz nesmyslné války) které odčerpávají zdroje, místo aby jsme spolupracovali na naší záchraně.

Odpovědět


Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-19 01:06:14

Ale já jsem nepsal byť jsem laik, že je to informace, ale vlastnost prostoru udržet se na místě i při extrémním napětí a jeho mírné prohnuti ve směru přicházející budoucí informace(blízkého výbuchu).
Jak bych Vám to přiblížil? Když udeříte do dlouhé tyče okamžitě se celá posune ale zvuková vlna v tomto případě šířící se kovem přijde o něco později.
A nejspíš odobné je to při extrémních situacích jako je relativně "blízký" výbuch supernovy kdy celý prostor se prostě trochu posune(možná by se dala z těchto dat v budoucnu určit vlastnost a tvar(podle mně má skutečný tvar vesmíru téměř rovnoběžné klesající spirály, (prstence)) prostoru. I tak si posunutí od skutečného jádra výbuchu lze vysvětlit prostě vidíme něco jiného než je skutečnost, kterou by viděl vnější pozorovatel.

Odpovědět


Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Václav Dvořák,2020-01-19 18:29:23

Neposune, protože je pružný a není to tyč - v místě exploze se stlačí a dál se vše přenáší rychlostí světla (což je princip gravitačních vln).
Kdyby to byla tyč tak by nevydržela tlak za hranou strukturální integrity a prostě by se ohla nebo shrnula v místě vzniku působení síly, podle její hybnosti.
Pokud se něco přenáší FTL, což je otázka, tak to nereaguje na úrovni pozorovatelné hmoty a energie a nemusí se to ani někam "posouvat" na základě vlnové fyziky...

Odpovědět


Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Radoslav Porizek,2020-01-19 22:43:57

Mne sa nezda ani to, ze by sa pri udere druhy koniec tyce posunul skor,nez by tam dorazila zvukova vlna. Su nejake argumenty pre toto tvrdenie?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-20 12:03:27

Možná jsem zvolil špatný příklad abych zdůraznil toto tvrzení mezi dvěma rozhraními, ale jak správně poznamenal Pan Dvořák, pokud se nenachází mezi 2 objekty černé díry například vznikající u Betegeuze a černou dírou(možná velmi malou) někde poblíž sluneční soustavy, kdy "blízký" výbuch supernovy se přenese mimo prostorem(druhé rozhraní mezi tyčí a okolím) a druhá černá díra(možná přenese nejen informaci ale i neutrina a později hmotu) se mírně zachvěje nebo posune i gravitačně(možná ta černá díra se nachází právě někde ve směru příletu vysokoenergetických neutrin) ale jako laik si samozřejmě nedělám patent na rozum, jen jsem chtěl napsat co si jako bývalý pasák dobytka nyní důchodce o tom myslím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Vít Dolejší,2020-01-21 15:48:32

Zvolil jste výborný příklad! Je na něm totiž vidět jedna zásadní mezera. Ta tyč se totiž neposune okamžitě. Posune se částice po částici jako když mašina narazí do prvního vagonu vlaku. Rychlost této vlny nepřesahuje rychlost světla ve vakuu. Kdyby to tak bylo, optickými vlákny by se nejspíš šoupalo, místo aby se jimi posílalo světlo, a internet by byl o něco rychlejší :D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-21 21:06:02

Ale asi nezvolil nikdo totiž zatím neví z čeho je "mimo prostor(pomyslná kovová tyč)" složen možná pro nás neexistuje a nebo má jiné fyzikální zákony než známe, či je natolik "krátký" že je jeho protilehlá strana "černé díry já jim říkám kruhy" přes čtvrtý rozměr těsně u sebe.
"Kov mimo prostor a vzduch náš prostor" hutnější(mnohem delší čas) a řidší materiál(mnohem kratší čas),
hodně opět zjednodušuji když napíši, že se jedná o dvě díry ve vlákně (našeho prostoru a času) přeloženého přes sebe a propíchnutou dírou mezi dvěma vzdálenými body, kdy vnitřek představuje náš vesmír a složený přidáním dalšího rozměru spojeného dvěma dírami takže ano,
Váše optické vlákno třeba 10 000km by se tímto(mimo prostorem) "zkrátilo" na pouhý centimetr, pak by se dalo zdánlivě pro vnitřního pozorovatele i překročit rychlost světla.
Už velký fyzik Hawking předpověděl že informace nezanikne ani v černé díře(podle mě kruhu "rovnoběžného(pro vnitřního pozorovatele)" s prostorem).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Václav Dvořák,2020-01-23 23:43:36

Zásadní problém je v tom, že slučujete fyziku materiální oblasti a s kvantovými jevy a s oblastí jevů, na které existují jen hypotézy (resp. v anglosaském světě "teorie"). Prostě v rámci Standardního modelu tj. bez specialit nějaké nové fyziky se nic nepřenese rychleji než světlo samotné ve vakuu a tečka. A kdyby působení bylo na tu pomyslnou tyč bylo velmi silné, tak by se v místě působení třeba roztavila nebo i vypařila nebo vyzářila do prostoru, zaleželo by na velikosti síly, ale rozhodně by se se takto jednoduše žádný FTL jev nekonal...

To o čem píšete je červí díra nebo něco na ten způsob a je úplně jiná fyzika, která má své vlastní zákonitosti, které jsou zatím v oblasti hypotéz. Stejně jako pozdní Hawkingovy teorie (osobně si myslím, že správné).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No já si myslím jako laik že už vybuchla

Karel Ralský,2020-01-24 14:57:23

Proto jsem napsal že jsem si neuvědomil pohled(studovaných) lidí na tuto problematiku a proto jsem sloučil jak jste správně napsal oba jevy jak kvantový tak "vnější svět".
Ale i jiné teorie(standartniho modelu) předpokládají rychlost světla vyšší(tkzv "velký třesk" viz mé příspěvky z minula)
samozřejmě bez přítomnosti "vakua" a možná jsme měli štěstí v potvrzeni jedné pozdní hypotézy.

Jen doufám že první díra byla od epicentra výbuchu dost daleko a protilehlá dost blízko takže k doražení světelné, gravitační, vysokoenergetických neutrin a elektromagnetického impulsu z tohoto zdroje bude aspoň sto let a taky největší zkázy(ataku meteorů) budou desítky let než k nám doletí, ve druhém případě máme sakra málo času a když budeme mít štěstí (ve druhém případě) někteří kolonisté Země(ůder menší než 10km ), Marsu(viz Musk) nebo příhodných měsíců včetně toho našeho(viz NASA-nebo Čína) by mohli přežít,
v tom prvním by byla šance vymyslet něco na vychýlení meteoritu od kolizní dráhy, například vhodně umístěným velkým zrcadlem, nebo laserem které by na zmrzlém satelitu (třeba tekutý metan, nebo dusík) jej napřed pomocí plynu vyvinutého teplem záření zastavil rotaci, a poté je na vhodném místě odklonil za pomocí téhož mechanismu tlaku vlastních(toho meteoru) rozpínajících se plynů z jednoho místa nebo na něj poslat jiný meteorit podobným způsobem, jako kouli v kulečníku.A zdrojů tohoto "světla" by se dalo postavit víc a umístit dál od země.

Odpovědět

A jaká to je rasa?

Tomáš Novák,2020-01-17 12:36:12

...když umí dělat gravitační vlny :-)

Odpovědět


Re: A jaká to je rasa?

Vít Výmola,2020-01-17 17:06:10

Podle Liou Cch’-sina nějaká naivní, která tu teď už dlouho nebude. :)

Odpovědět

Naivni dotaz

Mojmir Kosco,2020-01-17 07:51:42

Jak nebo čím se šíří gravitacni vlny? Zprostredkovane?to je na základě dotyku hmoty?graviton prece neexistuje?

Odpovědět


Re: Naivni dotaz

Vít Výmola,2020-01-17 09:16:29

Jde o deformace prostoru jako takového.

Odpovědět

...

Jan Balaban,2020-01-17 07:02:57

Je nejaký dôvod na to aby gravitačné vlny doleteli skôr ako elektromagnetické?

Odpovědět


Re: ...

Vít Výmola,2020-01-17 09:15:05

Elektromagnetické vlny reagují s veškerou hmotou, která leží mezi námi a zdrojem (prach, plazma...), a to jejich šíření v průměru zpomaluje. Navíc závisí rychlost světla na permitivitě a permeabilitě v prostředí, které se také můžou měnit, pokud někde není dokonalé vakuum. Naproti tomu interakce gravitačních vln s prostředím je minimální.
Nicméně rozdíl při tak malých vzdálenostech je zanedbatelný.

Odpovědět


Re: Re: ...

Vít Výmola,2020-01-17 09:23:04

Ovšem teď jsem si uvědomil, že je tam ještě jeden zdroj zpoždění. Gravitační vlny (a taky neutrina) jsou při kolapsu hvězdy vznikají dříve než světlo, které se začne šířit až projde expandující hmotou supernovy jako takové. V tomto případě může být rozdíl i několik hodin.
Když už jsem vzpomněl neutrina: Ty jsou na tom se šířením podobně jako ty gravitační vlny, a kdyby byla zdrojem v článku zmiňovaného jevu supernova, už bysme na Zemi dávno detekovali i spršku neutrin.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...

Radek Cap,2020-01-17 11:25:21

https://www.denik.cz/veda-a-technika/antarktida-led-vyzkum-nasa-slunce.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu


dnešní článek ohledně nálezu neutrin

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ...

Václav Dvořák,2020-01-18 02:12:43

Ale to jsou záznamy za několik posledních let. To by ty neutrina musela být hodně vepředu. Může ten rozdíl být tak velký oproti fotonům u 600 světelných let? Zpomalení kosmickým prachem atp. se mi tak významné nezdá.

Odpovědět


Re: Re: ...

Radoslav Porizek,2020-01-19 22:37:56

Len poznamka, ze onu rekaciu elektromagnetickych vln s hmotou (nabitimi casticami), zjednodusene vyjadrujeme ako zmenenu latkovu permeabilitu a premitivitu prostredia - je to teda jedna a ta ista vec.

Odpovědět

Na vlastní oči

Vít Výmola,2020-01-16 17:06:07

"I když se byl raději osobně venku přesvědčit, že Betelgeuze zatím nevybuchla."
Toto mě opravdu pobavilo. Má to takový laický a lidský rozměr. :)

Odpovědět


Re: Na vlastní oči

Petr Pavlata,2020-01-16 20:46:38

A nebo Betelgeuze v ELM řachne za rok a my budeme muset vymýšlet novou fyziku.
Nebo se někdo, mnohem chytřejší než my přiletěl podívat na zajímavé představení umírající hvězdy, a při své cestě domů nám poslal pozdrav....

Odpovědět


Re: Re: Na vlastní oči

Pavel Nedbal,2020-01-16 21:09:45

Jen tak mimochodem - pokud bude výbuch supernovy sféricky symetrický, žádné grav. vlny nebudou!

Odpovědět


Re: Re: Re: Na vlastní oči

Milan Šimkovič,2020-01-17 09:04:22

Podľa VTR gravitačné vlny vznikajú pri neinerciálnom pohybe hmoty/energie. Myslíš si, že pri výbuchu supernovy nenastáva obrovské zrýchlenie veľkého množstva hmoty? Samozrejme, že vznikajú gravitačné vlny, len ich spektrum je odlišné od napr. zrážky čiernych dier.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Na vlastní oči

Jan Balaban,2020-01-17 13:42:25

To bude asi len kmit a jeho zachytenie skoro zázrak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Na vlastní oči

Milan Šimkovič,2020-01-17 17:52:36

Nebude to zázrak, LIGO je projektované aj na zachytávanie gravitačných vĺn zo supernov.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz