Superpočítačová umělá inteligence zničila jedno masové vymírání  
Jako když se do sebe pustí Godzilla s King Kongem. Sofistikovaná umělá inteligence, poháněná jedním z nejvýkonnějších superpočítačů světa, zkřížila kordy s největším postrachem paleontologů, děravým fosilním záznamem. Podle všeho to odneslo masové vymírání na sklonku devonu, které se stane pozvolným úpadkem biodiverzity.
Godzilla vs King Kong. Kredit: Warner Bros. Pictures.
Godzilla vs King Kong. Kredit: Warner Bros. Pictures.

Masová vymírání, tedy ta skutečná, k nimž již došlo, nás nepřestávají fascinovat. Civí na nás z fosilního záznamu, děsí nás svojí destruktivní silou a zároveň tím, že jim stále prakticky vůbec nerozumíme. Jsou to smrtící planetární tajemství. Přízraky monster z dávno zmizelého světa. A pak se také děsíme budoucích příšer, které by údajně mohly povstat z našich technologií.

 

Douglas Erwin. Kredit: D. Erwin.
Douglas Erwin. Kredit: D. Erwin.

Nejnovější výzkum Douglase Erwina z amerického National Museum of Natural History ve Washingtonu, DC. a jeho kolegů vypustil tato monstra proti sobě. Umělá inteligence poháněná jedním z nejvýkonnějších superpočítačů světa změřila síly s masovými vymíráními ve fosilním záznamu. Jako bychom sledovali ultimátní rvačku Godzilly s King Kongem. A Godzilla umělé inteligence si nevedla vůbec špatně, pokud můžeme zrušení jednoho z Velké pětky masových vymírání brát jako úspěch.

 

Každý ví, že fosilní záznam je děravý jako řešeto. To značně komplikuje naše úvahy o vývoji biodiverzity během pozemské historie, včetně veškerých nápadů ohledně masových vymírání. Jednoduše řečeno, fosilní záznam dohání paleontology k šílenství. Erwin a jeho kolegové se na fosilní záznam vrhli s přísně statistickým přístupem. Analyzovali 100 tisíc záznamů o 11 tisících mořských druzích z rozmanitých období mezi počátkem kambria a počátkem triasu, jejichž fosilie byly objeveny v Evropě a v Číně. Analýza tedy pokrývá zhruba celé prvohory, časový úsek o rozsahu asi 300 milionů let.

 

Tianhe-2. Kredit: O01326 / Wikimedia Commons.
Tianhe-2. Kredit: O01326 / Wikimedia Commons.

Tento přístup je výpočetně velmi intenzivní. Standardní počítače by na takovou analýzu potřebovaly spoustu let. Badatelé proto využili služeb superpočítače Tianhe-2 v čínském Kantonu, který se momentálně drží na čtvrté příčce žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa TOP500. Na něm spustili umělou inteligenci, která je specialistou na fosilní záznam.

 

Superpočítačová umělá inteligence zmapovala vývoj biodiverzity v uvedeném období a dospěla k závěru, že jedno z masových vymírání Velké pětky neexistuje. Jde o vymírání na sklonku devonu. Ne, že by se tehdy nevymíralo. Ale podle analýzy fosilního záznamu to nebyla žádná náhlá katastrofa, nýbrž postupné chřadnutí ekosystémů a mizení druhů, které trvalo asi 50 milionů let.


Problém je také v tom, že vlastně neexistuje formální definice masového vymírání. A jak to tak bývá, každý si pod tím představuje něco trochu jiného. Většina odborníků se jakžtakž shodne, že v masovém vymírání zmizí ohromné množství druhů ve velmi krátkém čase. Zábavnou komplikací ovšem je, že ve fosilním záznamu obvykle není poznat, jak dlouho vymírání trvalo. Jestli to byl týden, deset tisíc let nebo deset milionů let. Asi si představíte, jak pak vypadají dohady o masových vymíráních a o mechanismech, které s nimi souvisejí. Není divu, že se v dnešní době počet masových vymírání mezi různými autory liší od tří do dvaceti. Když se teď do hry vložily umělé inteligence, tak to bude ještě zajímavější.

Video:  Doug Erwin - The Collapse of Ecosystems


Video:  Complexities of Time - Douglas H. Erwin


Literatura
New Scientist 16. 1. 2020, Science 367: 272-277.

Datum: 18.01.2020
Tisk článku

Související články:

Extrémní vymření na konci triasu důsledkem katastrofálního vulkanismu?     Autor: Stanislav Mihulka (23.03.2013)
Zkáza permského světa během mrknutí oka     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2014)
Masová vymírání mohou urychlit evoluci     Autor: Stanislav Mihulka (20.08.2015)
Mohly by být nedávné supernovy zodpovědné za masová vymírání?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)



Diskuze:

Golbální ochlazení planety

Oldřich Wandas,2020-01-21 20:07:28

Podle všeho šlo o globální ochlazení, kterému se při jeho rychlosti 0.1°K za milion let nedokázali pomalí dinosauři přizpůsobit. Ukládali uhlík do mořských fosilních vrstev tak dlouho až způsobili dobu ledovou. :-)
Ale vážně.
CO2 se skutečně váže v moři na vápník a posuvem zemských desek se dostává do blízkosti magmatu. většina ropy je uložená v blízkosti ( cca 300-500km) starých tektonických zlomů.
Říká se tomu termická syntéza z CO2 a vodní páry.

Odpovědět

Nezdá se mi to

Tomáš Novák,2020-01-21 13:19:56

...procentuálně to byly spíše dvě velké vlny vymírání, které následovaly relativně krátce po sobě. Nicméně masové vymírání na konci devonu určitě bylo.

Odpovědět

Je to trochu jinak

Kryštof Kolumbus,2020-01-19 14:14:49

Ovšem smysl celé této analýzy ovšem může být i jiný.

Nelze dost dobře dokázat, že masové vymírání není masovým vymíráním, když je fosilní záznam děravý jak řešeto.

Lze to interpretovat i tak, že zatím není důvod považovat tuto událost za masové vymírání z důvodu nedostatku informací. A ty mohou být nedostupné prostě jen proto, že se nedochovaly...

Odpovědět


Re: Je to trochu jinak

Pavel K2,2020-01-21 12:25:58

Jenže to je je logika typu "nelze prokázat, že každý 10000 člověk není mimozemšťan z Aldebaranu". Nedostatek důkazů o záporu nelze považovat za důkaz kladu (a naopak). Proto platí pravidlo Occamovy břitvy.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz