Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?  
Nový koronavirus si rychle získal pozornost celého světa. Všichni mají v živé paměti SARS, i když je už jasné, že Wuhan je poněkud jiný. Počty nakažených rychle rostou a v Číně po nich pátrají i na palubě vnitrostátních letadel. Před chvílí potvrdili prvního nakaženého v USA. Ve středu se schází krizový výbor WHO.
Čínští zdravotníci pátrají po nemocných v letadle. Kredit: David Paulk/Twitter.
Čínští zdravotníci pátrají po nemocných v letadle. Kredit: David Paulk/Twitter.

Rok 2020 sotva začal a už jsme svědky prvního globálního dramatu s infekcí. Všechno se odehrává velmi rychle. Na Silvestra 2019 se v čínské megapoli Wu-chanu objevily první případy podezřelých zápalů plic a tři týdny poté se již bude scházet krizové zasedání Světové zdravotnické organizace WHO.

 

Typické koronaviry. Kredit: CDC/Fred Murphy.
Typické koronaviry. Kredit: CDC/Fred Murphy.

Čínští vědci poměrně rychle izolovali původce této nákazy, z něhož se vyklubal doposud neznámý koronavirus. To jsou obalené jednovláknové RNA viry s pozitivní polaritou, které jsou nápadné lipidovým obalem ve tvaru sluneční korony a hodně velkým genomem, na RNA virus. Původně byly známé jako původci infekcí ptáků a savců. Časem byly objeveny infekce koronavirů u lidí, které ale nejdříve nebyly příliš závažné Pak se v roce 2002 objevil SARS a deset let po něm MERS.

 

Právě SARS, který vyvolal globální pandemii, je příčinou ostražitosti a obav, s nimiž teď celý svět hledí k Wu-chanu. SARS sice vlastně nezabil velký počet lidí, ale získal si velkou popularitu. Nechybělo mnoho a mohla propuknout skutečně vážná a vražedná pandemie. Podle čínských údajů je sekvence nového koronaviru přinejmenším ze 70 procent shodná se SARS. Očividně jde o blízký virus, ale zároveň se od SARS i MERS liší, takže není jasné, co můžeme od nového viru čekat. Sekvence nového koronaviru, která má délku cca 30 kilobází, je údajně dost blízká některým koronavirům známým od netopýrů.

 

Wu-Chan, Čína. Kredit: CIA.
Wu-Chan, Čína. Kredit: CIA.

Někdo nepříliš empatický pojmenoval nový virus, o němž teď mluví celý svět, „2019-nCoV“. Mnohem elegantnější je pochopitelně přezdívka „Wuhan coronovirus“, která by se pro tento virus mohla ujmout. Čína, jak je jejím zvykem, nejprve intenzivně mlžila. Na internet nastoupili čínští cenzoři a likvidovali všechny možné příspěvky o infekci z Wu-chanu. Čínští odborníci vesměs tvrdili, že se koronavirus Wuhan nešíří mezi lidmi, a že všichni nemocní se nakazili na velkém trhu se zvířaty ve Wu-chanu.

 

V úterý 21. ledna se ale situace dramaticky změnila. Čína náhle přiznala, co se již pár dní šuškalo, čili že se koronavirus Wuhan šíří mezi lidmi. Doslova před pár hodinami unikly na web záběry, které odhalují „zoufalou snahu čínských úřadů zabránit pandemii“, jak pěkně napsal Business Insider. Video ukazuje čínské zdravotníky v základních hazmatech, jak na palubě letadla vnitrostátní linky měří teplotu cestujícím a hledají nemocné. Je to přinejmenším zneklidňující.

 

Známé případy infekce Wuhan v Číně, ke dni 21. 1. 2020. Kredit: Yifei He / Wikimedia Commons.
Známé případy infekce Wuhan v Číně, ke dni 21. 1. 2020. Kredit: Yifei He / Wikimedia Commons.

V současné době potvrdili infekci koronavirem Wuhan u 323 pacientů v Číně, 2 lidí v Thajsku a po jednom potvrzeném případu mají v Japonsku, Jižní Koreji, na Tchaj-wanu a nově také ve Spojených státech. V Číně byl Wuhan oficiálně detekován nejen ve Wu-chanu, ale i v řadě dalších provincií a velkoměst, včetně Pekingu, Tchien-ťinu, Čchung-čchingu nebo Čcheng-tu. Není divu, samotný Wu-chan je obrovské velkoměsto, kde žije zhruba tolik lidí, jako v celé České republice. A také je to významný dopravní uzel. Podezřelých případů ve světě jsou stovky, v Číně jich musejí být desetitisíce.

 

Co bude dál? 25. ledna je čínský lunární Nový rok. Tentokrát to bude rok Krysy. Jde o zásadní čínský svátek a na cesty by se mělo vydat ohromné množství lidí. Podle všeho ani Čína se všemi svými autoritářskými nástroji nedokáže v takové situaci zabránit šíření Wuhanu. Jednotlivé státy světa právě v této chvíli zavádějí bezpečnostní opatření, které se podobají době epidemie SARS. Ve středu 22. ledna se kvůli Wuhanu schází krizový výbor WHO (WHO Emergency Committee). Podle odborníků teď bude klíčové určit, jak snadno se Wuhan šíří mezi lidmi. Otázkou také je, jak je tento koronavirus letální. Podle nejnovějších oficiálních údajů známe 323 nakažených a 6 mrtvých, obě čísla jsou ale zatím dost na vodě. Panika teď není na místě. Celou situaci budeme i nadále sledovat.

Video: New coronavirus from China can spread by human contact l ABC News


Literatura
Business Insider 21. 1. 2020, Nature News 21. 1. 2020.

Datum: 22.01.2020
Tisk článku

Související články:

Nový koronavirus MERS straší odborníky     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2013)
Čína odmítá sdílet vzorky a data smrtící chřipky H7N9     Autor: Stanislav Mihulka (03.09.2018)
Čína militarizuje biotechnologický výzkum     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz