Koronavirus Wuhan může být mnohem nakažlivější. Jsou ale i dobré zprávy  
Epidemie nového koronaviru se dostala do napínavé fáze. Vychází najevo, že některé původní odhady byly bohužel přehnaně optimistické. Stále více expertů se obává, že Wuhan se nejen šíří mezi lidmi, ale že by mohl být mnohem nakažlivější, než jsme si původně mysleli. Teď ale není rok 2003 a rozhodně není rok 1918. Přicházejí také dobré zprávy a panika není na pořadu dne. A ne, Wuhan opravdu nepochází od hadů. Zdrojem jsou nejspíš vrápenci.
Koronavirus ze skupiny betakoronavirů. Kredit: Nilses / Wikimedia Commons.
Koronavirus ze skupiny betakoronavirů. Kredit: Nilses / Wikimedia Commons.

Píše se rok 2020. Díky sociálním sítím sledujeme koronavirus Wuhan v přímém přenosu. Je samozřejmě skvělé být při tom. Jenomže pro mnoho lidí je to zároveň velmi úzkostný zážitek. To je špatně, protože stres škodí imunitě a na to teď není vhodná doba. Takže nejdřív dobré zprávy.

 

Lidé v Hong Kongu vracejí lístky na vysokorychlostní vlaky do pevninské Číny. Kredit: Voice of America / Wikipedia Commons.
Lidé v Hong Kongu vracejí lístky na vysokorychlostní vlaky do pevninské Číny. Kredit: Voice of America / Wikipedia Commons.

Opravdu se píše rok 2020. Máme k dispozici vytuněné stroje na čtení sekvencí, luxusní metody pro analýzu a výrobu čehokoliv, spoustu výtečných týmů po celém světě, v čele s legendárními CDC, a hlavně máme konečně i nějaké zkušenosti s koronaviry, jako je SARS nebo MERS. To všechno nám dává velikou výhodu a jsme teď důstojným soupeřem i pro ty nejhorší parchanty mezi viry.

 

První skutečně dobrou zprávou je, že podle zcela čerstvých informací z CDC Američané bleskurychle přečetli 30kilobázové sekvence Wuhanu z pacientů, které mají ve Spojených státech, a vypadá to, že přinejmenším v tomto okamžiku Wuhan nemutuje. To znamená, že sekvence Wuhanu zachycené v Číně a sekvence v USA jsou prakticky stejné. Tím se mírní nejhorší obavy, protože mutující virus se mnohem hůře zasahuje diagnózou, léčbou nebo vakcínou.

 

Vrápenec velký je jedním z druhů, u nichž byly detekovány koronaviry podobné SARS. Kredit: Marie Jullion / Wikimedia Commons.
Vrápenec velký je jedním z druhů, u nichž byly detekovány koronaviry podobné SARS. Kredit: Marie Jullion / Wikimedia Commons.

A druhá dobrá zpráva se týká vakcíny. V tuto chvíli již několik týmů ve světě vyvíjí vakcínu proti Wuhanu, přičemž klíčové jsou pro ně publikované sekvence viru. Slibně vypadá raketově rychlý projekt americké agentury National Institutes of Health (NIH), která ve spolupráci s americkou biotechnologickou firmou Moderna vyvíjí RNA vakcínu, odpovídající struktuře povrchu viru zvané spike, čili bodec. Jsou přesvědčeni, že produkci vakcíny zahájí letos v květnu, tedy cca za 4 měsíce. Konkurenční vakcíny založené na odlišných mechanismech vyvíjejí i na australské University of Queensland a pak také na kanadské University of Saskatchewan. A mají být podobně rychlí. Můžeme vzít jed na to, že ti lidé stojí u blikajících mašin dnem i nocí a bojují do posledního dechu.

 

Epidemie Wuhanu je stále příliš čerstvá na to, abychom mohli věrohodně zhodnotit, jak zlé to vlastně je. Hlavním problémem je samozřejmě Čína a jejich patologické utajování. Podle řady náznaků musí Wuhan řádit přinejmenším od poloviny prosince, ale kvůli Číně jsme ztratili to zcela hlavní – spoustu času a informace o samotném počátku epidemie. Ještě před pár dny se experti domnívali, že průměrný pacient nakazí 1,5 až 3,5 dalších lidí, což je ona slavná hodnota R0 (Basic reproduction number). Podle nejnovějších odhadů týmu, který vedl Shi Zhao z hongkongské Chinese University of Hong Kong se ale skutečná hodnota tohoto klíčového parametru pohybuje mezi 3 a 5. Na první pohled nevelký rozdíl zásadně mění situaci. Pokud se to potvrdí, tak Wuhan je mnohem nakažlivější, než to zpočátku vypadalo.

Struktura koronaviru. Kredit: Belouzard, et al. (2013).
Struktura koronaviru. Kredit: Belouzard, et al. (2013).

 

Zároveň vyšlo najevo, že minimálně v některých případech Wuhan mohou šířit lidé, u nichž je nemoc v inkubační době (což může být i 14 dní), a kteří nemají vůbec žádné na první pohled zjistitelné příznaky onemocnění. To je velice závažné. Pokud je to tak, tak to znamená, že většina dosavadních bezpečnostních opatření u nás i ve světě nebude fungovat.

 

Právě tato nová zjištění zřejmě vysvětlují znepokojivou situaci, kterou odkrývá srovnání Wuhanu se SARS. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se Wuhan šíří mnohem rychleji a snadněji, než SARS. Krátce a jednoduše, SARS potřeboval několik měsíců na to, aby nakazil tisícovku lidí. Wuhan zvládl tři tisíce infekcí za tři týdny a nijak nepolevuje. Podle hongkongských badatelů by nakažených lidí v samotném Wuhanu mohlo být více než třicetkrát více, než kolik Čína oficiálně udává. Naopak dobrou zprávou stále zůstává, že letalita Wuhanu vypadá na 2,8 procenta, zatímco SARS zabil 9,6 procent nakažených. Zatím ale jen těžko soudit, zda jde o definitivní údaj. Jestli to tak zůstane a jestli Wuhan nepřijde na chuť vášnivému mutování, tak se nám v nadcházejících týdnech bude usínat snadněji.

 

Pěkný návod k prevenci pro koronaviry je tady.

 

Literatura

New Scientist 27. 1. 2020, MedicalXpress 27. 1. 2020.

Datum: 28.01.2020
Tisk článku

Související články:

Ohrozí vírus Ebola Európu?     Autor: Matej Čiernik (13.08.2014)
Antropologové v boji proti šílenství eboly     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2014)
Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)
Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2020)
První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz