Opět šok: Nový zdroj rádiových záblesků se ozývá v 16denním cyklu  
Další zajímavý objev a opětovné prohloubení již tak dost hluboké záhady. Zdroj FRB záblesků FRB 180916.J0158+65 na nás ječí v přibližně 16 denním cyklu. V hodně divném přibližně 16 denním cyklu. Rychlé rádiové záblesky? Tady si z nás někdo dělá legraci!
Pozoruhodný radioteleskop experimentu CHIME. Kredit: CHIME.
Pozoruhodný radioteleskop experimentu CHIME. Kredit: CHIME.

Když si člověk srovná dosavadní poznatky o rychlých rádiových záblescích (FRB), které již pravidelně pronikají do významných médií po celém světě, tak se v něm nakonec rozsvítí jeden intenzivní pocit. Ty věci si z nás dělají legraci. Už je to skutečně na pováženou. Každý nový objev ohledně těchto Fakt Rošťáckých Blesknutí je pozoruhodný, zajímavý, nečekaný a zásadně nám nepomáhá se přiblížit k vyřešení stěžejní záhady – co jsou zač zdroje FRB?

 

Experiment CHIME, logo.
Experiment CHIME, logo.

Máme tu nový, pozoruhodný, zajímavý, nečekaný výsledek výzkumu velkého týmu vedeného kanadskými odborníky, který objevil zdroj FRB záblesků, co funguje v rámci 16denního cyklu. A jak je zvykem, vůbec nás to nepřiblížilo k objasnění zmíněné záhady.

 

Jen stručně, rychlé rádiové záblesky jsou velmi krátké a velmi silné výkřiky na rádiových vlnách, které na nás letí z různých míst ve vesmíru. Obvykle působí náhodným dojmem, takže je dost obtížné je vůbec najít, natož prostudovat. Jejich příběh je docela moderní – první takový výkřik jsme detekovali v roce 2007. FRB výkřiků jsme kvůli tomu zatím neslyšeli nijak mnoho. Doposud jsme znali jediný jejich zdroj, který se ozývá opakovaně, nicméně nepravidelně – legendární FRB 121102. Teď je to vůbec poprvé, co vědci nalezli zdroj FRB záblesků, který se, podle všeho, opakuje v cyklu.

 

CHIME v drsné krajině Britské Kolumbie, poblíž hranic s USA. Kredit: Z22 / Wikimedia Commons.
CHIME v drsné krajině Britské Kolumbie, poblíž hranic s USA. Kredit: Z22 / Wikimedia Commons.

Početný tým badatelů na počátku studoval data radioteleskopu v Britské Kolumbii, na němž běží experiment CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment). Když v těchto datech našli zdroj FRB záblesků, tak se vrátili přes 400 předešlých pozorování zpět do minulosti. Ukázalo se, že tento zdroj, který dostal označení FRB 180916.J0158+65, vysílá rychlé rádiové záblesky v pravidelném cyklu. A tedy nutno říci, že je to fakt dost divný pravidelný cyklus.

 

Délka tohoto cyklu je cca 16,35 pozemského dne. První čtyři dny tohoto cyklu zdroj FRB 180916.J0158+65 zařve zhruba jednou za hodinu. Pak je najednou ticho. Uplyne 12 pozemských dní a pak se tenhle zdroj znovu rozjede, stejným způsobem. Dokáže si vůbec někdo alespoň trochu představit přírodní objekt, který by mohl dělat něco podobného? Tím není řečeno, že to není možné. Jen naše dosavadní znalosti pokulhávají.

 

Byť je ten cyklus vážně divný, tak zřejmě jde o něco, co obíhá kolem něčeho. Anebo to přinejmenším samo rotuje. Taková charakteristika se ale hodí na většinu objektů ve vesmíru. Objevitelé nové záhady uspěli alespoň v tom, že vystopovali tento pěkně vypečený zdroj FRB záblesků do spirální galaxie, která je od nás vzdálená asi 500 milionů světelných let. Technologie blízké budoucnosti by snad o tomto zdroji mohly říct víc. Asi je zbytečné dodávat, že záhada rychlých rádiových záblesků se má čile k světu.

 

Video: CHIME Telescope captures fast radio bursts (FRBs)

 

Literatura

Physorg 10. 2. 2020, arXiv:2001.10275.

 


Bonus:

Datum: 12.02.2020
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz