Na co koukají makaci?  
Opičáci jsou ochotni platit za pohled na tváře svých kolegů a zadky kolegyň.

Makaci patří k milovníkům džusu. Mají oko na „míru“ a spolehlivě poznají, v které nádobce je o trochu víc či míň. Vědci z Duke University americkém Durhamu toho využili k zajímavému pokusu.

 
Tváře samců jsou u makaků vysoko v oblibě.

Makakům nabízeli buď „plnou míru“ jejich oblíbeného  nápoje, nebo porci ošizenou. Úbytek džusu kompenzovali zajímavou nabídkou – půlvteřinovým pohledem na fotky různých částí těla jiných makaků. Přitom sledovali, jak velké porce džusu se makak ještě vzdá. Výsledky byly jednoznačné – největší oblibě se těší tváře dominantních samců a zadky samic. Obliba samičích zadků byla patrná u všech samců a to bez ohledu na společenské postavení samice. Analogie  s výzdobou dvířek u skříněk v mužských šatnách je až zarážející.
„Nejde v žádném případě o opičí pornografii,“ vysvětluje vedoucí týmu Robert Deaner. „Má to co dělat s posouzením ochoty k páření. V přírodě berou samci v potaz ještě chování samice a její pach. Opice si neuvědomují, že se koukají jen na obrázek a jejich chování odpovídá tomu, o co by jevily zájem v reálných podmínkách ve volné přírodě.“
Podobné výzkumy nejsou jen raritou, kterou by mohly bulvární noviny zpestřovat své beztak pestré stránky. Výsledky najdou uplatnění například při pochopení příčin autismu. Lidé postižení touto poruchou nejeví zájem o jiné lidi a zjevně postrádají něco, co je vlastní i nižším primátům.

Robert Deaner. Šušká se, že za pohled na jeho tvář požadovali makaci porci džusu navíc. Tato data ale nebyla do studie zařazena.

 

Podle Deanera můžeme ve světle výsledků tohoto výzkumu pochopit, proč mají lidé pro bulvár takovou slabost.

Náš zájem o mocné „samečky“ a sexy „samičky“ je podle tohoto neurobiologa dědictvím z evoluční minulosti.
„Hollywood nemá na život běžných lidí nejmenší vliv,“ říká Deaner. „Ale lidé mají stejně pocit, že něco získávají, když jsou informováni  o tom, co se tam děje.“

 Pramen: Current Biology

Datum: 02.02.2005 20:31
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz