Původ nepřítele: Kde se vzal virus SARS-CoV-2  
Nový koronavirus není z Marsu. Není to ani biologická zbraň. Objevil se v Číně, kde si ho vypěstovala Matka Příroda, která si s viry hraje velmi ráda. Naše chyba, že jí málo koukáme do karet. Jestli někdo může za tuhle pandemii, tak je to tajnůstkářství a papalášství jednoho režimu, který by měl hodně zpytovat svědomí.
Struktura koronaviru, Kredit: https://www.scientificanimations.com . CC BY-SA 4.0
Struktura koronaviru, Kredit: https://www.scientificanimations.com . CC BY-SA 4.0

Můžete vzít jed na to, že o COVID-19 budeme ještě slýchat dlouho. Víc, než by komu bylo milé. Mnoho informací je nesmírně užitečných a pomáhají. Všechny ale ne. V poslední době vyrojila spousta hoaxů, které šíří bludy o původu koronaviru, jehož název zaparkoval na ne úplně šťastném „SARS-CoV-2“. Jak chcete potvoře s takovým jménem nadávat? Trollové by rádi pozměnili realitu, a tak se snaží zamlžit původ koronaviru i okolnosti vzniku pandemie roztodivnými pohádkami. Upekli ho Američané? Izraelci? Eskymáci? Je to mocná biologická zbraň? Anebo snad přiletěl z vesmíru v nenápadném meteoritu?

Kristian G. Andersen. Kredit: Scripps Research Institute.
Kristian G. Andersen. Kredit: Scripps Research Institute.

 

Kristian G. Andersen z významného amerického výzkumného institutu Scripps Research Institute v kalifornské La Jolle a jeho spolupracovníci ve středu zveřejnili v časopise Nature Medicine studii, která se zabývala právě tímhle. Kde se tedy vzal virus, který je zodpovědný za pandemii COVID-19?

 

Sedmý „lidský“ koronavirus

Už od samotného počátku, kdy se v čínském Wu-chanu objevil nový koronavirus, kterého bude historie znát jako SARS-CoV-2, se intenzivně diskutuje o jeho původu. Jako v jiných podobných případech, ani tenhle virus „nevisí ve vzduchoprázdnu“. Není to jediný koronavirus. Těch jsou stovky nebo spíše tisíce. Tenhle přítelíček je ve skutečnosti sedmým koronavirem v pořadí, který infikuje lidi. SARS-CoV, MERS-CoV a SARS-CoV-2 jsou ženci, kteří dovedou vyvolat závažné onemocnění a ohrožují nás svou smrtností. Naproti tomu koronaviry HKU1, NL63, OC43 a 229E způsobují méně nebezpečné až neškodné infekce dýchacích cest a některé jste klidně mohli dostat i u nás. Jsou zodpovědné za asi 10-15 procent nachlazení a rýmy po celém světě, především v zimě. Všechny tyto viry jsou navzájem příbuzné a mají velmi podobné sekvence RNA. To jasně ukazuje, že ani jeden z nich nepřiletěl z vesmíru. To jen Matka Příroda je zkušený zabiják.

 

Andersen a spol. analyzovali všechno, co se ví o původu nového sekáče SARS-CoV-2 na základě komparativní analýzy genomů, tedy porovnávání jejich sekvencí. A tohle porovnání sekvence SARS-CoV-2 s dalšími koronaviry jednoznačně ukazuje, že to není příšera z vesmíru. Ani biologická zbraň, která by utekla z laboratoře. Je to normální koronavirus, který se prostě evoluci obzvláště povedl. K naší smůle. Kdyby byl z vesmíru či z vojenské laborky, na jeho sekvenci by to bylo vidět. Jenomže není. Všechny sekvence z této studie jsou navíc volně dostupné a ihned ke stažení. Analyzovat si je může každý, koho by to bavilo.

Vražedné dítko přírodního výběru. Kredit: Andersen et al. (2020), Nature Medicine.
Vražedné dítko přírodního výběru. Kredit: Andersen et al. (2020), Nature Medicine.

 

Mutace ve vazebném místě proteinu spike

Badatelé upozorňují, že v sekvenci SARS-CoV-2 jsou dva významné prvky, které z něj dělají úporného nepřítele. Za prvé se díky mutacím v doméně RBD (receptor-binding domain) podjednotky S1 proteinu spike (to jsou ty přízračné paprsky koronaviru) velmi účinně váže k receptoru ACE2 lidských buněk, ale také buněk fretek, koček a dalších zvířat. Počítačové modely přitom říkají, že by sekvence domény RBD tohoto koronaviru neměla k lidským receptorům ACE2 tak dobře vázat. Není to ale žádná záhada. Skvělá schopnost této domény navázat se na lidské receptory ACE2 nejspíš vznikla nedávno, jako důsledek samovolného přírodního výběru. Nicméně, jde o silný důkaz, že SARS-CoV-2 není umělého původu. Pokud by někdo tento virus „vyrobil“, tak by se vší pravděpodobností použil struktury předpovídané počítačovými modely.

Reverzní genetika při vývoji vakcíny proti ptačí chřipce. Kredit: Mouagip / NIH.
Reverzní genetika při vývoji vakcíny proti ptačí chřipce. Kredit: Mouagip / NIH.

 

Polybázické restrikční místo

Druhým výrazným rysem sekvence nového koronaviru je polybázické restrikční místo (polybasic cleavage site), které se nachází opět na proteinu spike, mezi jeho podjednotkami S1 a S2. Na toto místo cílí enzym furin a další lidské proteázy, které tam protein rozštěpí, což virus potřebuje. Toto restrikční místo úzce souvisí s infekčností viru a s šíří druhů hostitelů, které virus může nakazit. Nejbližší příbuzné koronaviry takové restrikční místo nemají, ale například u koronaviru HKU1 se vyskytuje. Detailní důsledky přítomnosti zmíněného restrikčního místa nejsou jasné, ale dřívější výzkumy ukazují, že když se taková restrikční místa objeví například na proteinu hemagglutininu ptačí chřipky (což je písmeno „H“ v označení různých podtypů chřipky, např. H5N1), tak se z pohodové chřipky s nízkou patogenicitou stane drsný zabiják.

 

Andersenův tým je přesvědčený, že pokud by došlo ke genetické manipulaci koronaviru, tak by přitom byl s velkou pravděpodobností použit některý z reverzních genetických systémů, které dnes existují pro koronaviry této skupiny, tj. betakoronaviry. Analýzy sekvencí nového koronaviru ale přesvědčivě ukazují, že tato sekvence nebyla upravována žádným takovým systémem. Na sekvenci by to bylo vidět.

 

Vrápenec prostřední. Kredit: University of Bristol.
Vrápenec prostřední. Kredit: University of Bristol.

Přírodní výběr ve zvířatech

Autoři studie nabízejí pro vznik viru SARS-CoV-2 tři možné scénáře. První možností je, že tenhle mazlík je výsledek přírodního výběru ve zvířecím hostiteli, k němuž došlo před přeskokem na lidi. Tomu by odpovídal vztah části nejranějších případů k neblaze proslulému trhu se zvířaty ve Wu-chanu. Ze všech přečtených sekvencí je SARS-CoV-2 nejpodobnější sekvenci RaTG13, která byla vytažena z jednoho netopýra, vrápence prostředního (Rhinolophus affinis). Je to shoda na zhruba 96 procent, ale sekvence z vrápence se liší zrovna ve zmíněných důležitých mutacích domény RBD.

 

Tyto mutace naopak nese celkově méně podobná sekvence vytažená z ilegálně pašovaného luskouna ostrovního (Manis javanica). To je opět důkazem, že mutace v doméně RBD jsou výsledkem přírodního výběru, nikoliv genetického inženýrství. Ani koronaviry z vrápence, ani z luskouna ale nemají polybázické restrikční místo, které štěpí furin. V současnosti není známý podobný koronavirus u zvířat, který by měl jak mutace v doméně RBD, tak i polybázické restrikční místo. Diverzita těchto virů je ale zatím jen málo známá a v přírodě jich existuje velké množství.

 

Přírodní výběr v lidech

Druhou možností je, že došlo k přírodnímu výběru v lidech poté, co SARS-CoV-2 přeskočil ze zvířete. Je docela lhostejné, jestli to bylo od netopýra anebo nějakého jiného druhu. V takovém případě by přeskakoval virus, který by se od toho dnešního ještě v důležitých detailech lišil. Do finální podoby ho mohl vybrousit přírodní výběr při postupném infikování mezi lidmi. V takovém případě by nejspíš již od počátku měl mutace v doméně RBD, a polyfázické restrikční místo by si koronavirus pořídil do výbavy až mezi lidmi.

 

Jako třetí možnost autoři zmiňují málo pravděpodobnou situaci, že koronavirus SARS-CoV-2 ve své současné podobě vznikl nešťastnou náhodou při práci s laboratorními kulturami virů, a pak z laboratoře nějakým způsobem unikl. Nikoliv záměrnou manipulací, ale zcela samovolnou evolucí, přírodním výběrem v laboratorním nádobí. Podobné případy samovolného evolučního vývoje v laboratoři se u virů vzácně stávají, ale v tomto případě nejspíš ne. Proti tomu scénáři svědčí celá řada skutečností, včetně výše uvedených, a mnohem pravděpodobnější jsou dvě předešlá vysvětlení.

 

SARS-CoV-2 není marťan. A není to ani biologická zbraň. Nevyrobily ho USA ani Rusko, ani Vatikán. Nevyrobila ho ani Čína, přestože to nejsou andílci a mají ve Wu-chanu vojenskou biologickou laboratoř. Přesto ale Čína nese hlavní díl viny na celé pandemii koronaviru. Podle nedávno zveřejněných informací laboratoř ve Wu-chanu naopak statečně bojovala proti infekci, přečetla sekvenci SARS-CoV-2 a snažila se ho dostat pod kontrolu. Na zásah z vyšších míst čínského režimu, která neměla pocit, že jde o hodně a raději se snažila vše zakrýt, musela Wu-chanská laboratoř výzkum ukončit. Nebyl to zlovolný záměr, jen takové naduté papalášství, jaké důvěrně známe z našich končin.

 

Čína tajila sekvenci viru nejméně týden, pak tajila vzorky viru a téměř stoprocentně podhodnocovala počty nakažených i mrtvých. Je prakticky jisté, že právě kvůli tomuto trestuhodnému zdržení, kvůli dobrému jménu čínského režimu, teď po celém světě umírají lidé. Že je Čína ochotná nikoliv rozdávat ale prodávat potřebný materiál je milé a pomůže to. Nejsou ale vzorem hodným k následování. Mějte to na paměti v této těžké době.

 

Video: MUDr. Soňa Peková, PhD. - nový rozhovor o koronaviru


 

Video: Spread & Evolution of Deadly Pathogens, Kristian Andersen

 

Video: Outsmarting Outbreaks: Using Genomics to Track Viruses

 

 

Literatura

Nature Medicine 17. 3. 2020.

The Straits Times 28. 2. 2020.

Datum: 19.03.2020
Tisk článku

Související články:

Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2020)
První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2020)
Event 201: Jak dopadla globální simulace pandemie fiktivního koronaviru CAPS?     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz