FBOTy jsou novými monstry v ZOO extrémních kosmických explozí  
V tuhle chvíli známe tři FBOTy (Fast Blue Optical Transients). Krávu, Koalu a CSS161010. Všechny tyhle tři exploze rozhodně stály za to. Jsou mnohem jasnější než klasické supernovy a mnohem rychleji zhasnou. Zatím není jasné, jaký mají „motor“, i když v centru všech tří se zřejmě nachází černá díra nebo neutronová hvězda.
Supernova, gama záblesk a FBOT. Kredit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF.
Supernova, gama záblesk a FBOT. Kredit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF.

Vesmír, s celou svou rozlehlostí a temnotou, vypadá na první pohled tiše a mrtvě. Ve skutečnosti je ale plný dramatických kosmických explozí, které svou devastující energií sežehnou široké okolí. Tyto exploze jsou rozmanité a pocházejí z různých zdrojů. Už jich známe celou řadu. Jako kdyby nám vesmír předváděl bizarní ZOO ničivých monster.

 

Raffaella Margutti. Kredit: Northwestern University.
Raffaella Margutti. Kredit: Northwestern University.

Raffaella Margutti z americké Northwestern University a její kolegové teď mezi extrémní monstra přivedli nový typ explozí, které jsou přímo ultra-extrémní. Jsou to exploze FBOT, čili Fast Blue Optical Transients, velmi jasné jevy, které v krátkém čase odpálí nezměrné množství energie. FBOTy výrazně září v oblasti modrého světla optické části elektromagnetického spektra, ale je možné je dobře pozorovat i v oblasti rentgenového záření i t rádiových vln. Objeví se náhle a zase rychle zmizí, přičemž vyzáří tolik energie, že je to téměř nepředstavitelné.

 

FBOTy se do jisté míry podobají jiným extrémním vesmírným explozím, jako jsou supernovy, gama záblesky nebo rychlé rádiové záblesky. V řadě klíčových parametrů se ale liší. Například, typický FBOT trvá mnohem déle nežli rychlý rádiový záblesk, který obvykle detekujeme jen po dobu milisekund. Zároveň jsou ale FBOTy mnohem kratší nežli supernovy, jejichž exploze mohou zářit celé měsíce nebo i roky. Dalším nápadným rozdílem je, že FBOTy obsahují množství vodíku, zatímco gama záblesky nikoliv.

 

Morfologie FBOTu. Kredit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF.
Morfologie FBOTu. Kredit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF.

FBOTy jsou podle všeho vzácné. V tuto chvíli známe tři takové exploze. Jsou to „Kráva“, „Koala“ a exploze CSS161010, které ještě nestačili vymyslet rozkošnou animální přezdívku. Záhadnou explozi AT2018COW, čili „The Cow“, krávu, jsme spatřili v červnu 2018. Zazářila stokrát jasněji než běžná supernova a zhasla již po 16 dnech.

 

Jen pár měsíců po Krávě astronomové vystopovali ještě extrémnější explozi. ZTF18abvkwla, čili „Koala“. Analýzou jejího záření v oblasti rádiových vln dospěli k závěru, že Koala byla ještě desetkrát zářivější než Kráva. A také zhasla ještě rychleji než Kráva. Úplně nejsilnější známá exploze FBOT je ale CSS161010. Tu jsme pozorovali vlastně už v roce 2016, ale odborníci až teď objevili její extrémní povahu. Odhady říkají, že tahle exploze odpálila asi tak 10 procent hmoty Slunce více než polovinou rychlosti světla.

 

Co jsou vlastně FBOTy zač? Jejich výzkum je dost problematický, protože se zničehonic objeví a relativně rychle zase zhasnou. A zatím jsme našli jenom tři. Nicméně, spojuje je to, že všechny tři tyto exploze pocházejí z malých galaxií s hvězdami s nízkou metalicitou. Zároveň se podle jistých náznaků zdá, že v centrech všech tří explozí je buď černá díra anebo neutronová hvězda. To naznačuje, že FBOTy mohou být vzácným typem supernov. Další možností je sežrání hvězdy černou dírou nebo i nějaký další nesmírně energetický fenomén. Bude to chtít pozorovat nové FBOTy, abychom se dozvěděli víc.

 

Video: Discovery Frontiers in the New Era of Time Domain Multi-Messenger Astrophysics - Raffaella Margutti

 

Literatura

Northwestern University 26. 5. 2020.

Datum: 29.05.2020
Tisk článku

Související články:

Nejzářivější hypernova všech dob mate astronomy     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2016)
V explozích supernov modrých veleobrů se rodí exotická hmota     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2018)
„Kráva“ je tajuplnou vesmírnou explozí     Autor: Stanislav Mihulka (13.01.2019)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz