US mariňáci testují elektrický systém SPECTER s dosahem 30 metrů  
Představte si taser v podobě projektilu, který je možné vypálit z obyčejné brokovnice. Takový projektil může zasáhnout cíl elektrickým šokem, až v pětinásobné vzdálenosti oproti taseru. Relativní bezpečnost projektilu SPECTER by měl zajistit brzdný padáček.

Projektil SPECTER. Kredit: Harkind Dynamics.
Projektil SPECTER. Kredit: Harkind Dynamics.
V dnešní době je velká poptávka po takzvaně nesmrtících zbraních, i když je o poněkud zvrhlý eufemismus. V nedávných masových protestech, ať už v USA nebo třeba o něco dříve v Íránu se opět ukázalo, že takové zbraně vcelku bez problémů zabíjejí nebo mrzačí. Mnohem výstižnější je označovat takové zbraně jako méně smrtící, tedy less-lethal weapons.

Harkind Dynamics, logo.
Harkind Dynamics, logo.

Americká námořní pěchota právě jednu takovou novou zbraň testuje. A i v tomto případě podle všeho nepůjde o zaručeně „nesmrtící“ prostředek. Jde o systém jménem SPECTER (Small arms Pulsed Electronic Tetanization at Extended Range), jehož klíčovou předností je schopnost zasáhnou elektrickým šokem cíl, který je vzdálený až 30 metrů. Dnes již tradiční tasery, které fungují obdobně, mají přitom účinný dosah kolem 8 metrů.

 

SPECTER je vlastně projektil, který je možné vypálit z běžné brokovnice. Vyvinula ho společnost Harkind Dynamics, která sídlí v Coloradu. Vývoj systému SPECTER přitom finančně podporuje Pentagon.

Policejní taser. Kredit: Junglecat / Wikimedia Commons.
Policejní taser. Kredit: Junglecat / Wikimedia Commons.

Pokud je takový projektil vypálený z brokovnice, tak přinejmenším na krátkou vzdálenost není příliš „nesmrtící“. Aby se tvůrci systému SPECTER vyhnuli tvrdým zásahům lidí těmito projektily, s potenciálně nebezpečnými důsledky, tak projektil vybavili maličkým padákem. Ten by se měl aktivovat těsně před tím, než by projektil zasáhl cíl. Podle údajů Harkind Dynamics tento padák sníží rychlost vypáleného projektilu na polovinu. Když SPECTER doletí na metr od svého cíle, tak odpálí tři elektrody ve tvaru šipek. Ty jsou dost ostré na to, aby pronikly kůži a zajistily pořádný elektrický šok.

 

Méně letální zbraně jsou teď pod drobnohledem expertů, médií a veřejnosti. Očividně mohou způsobit devastující zranění, trvale zmrzačit nebo i zabít. Zatím není jasné, jestli systém SPECTER dokáže neohrozit zasažené lidi smrtí nebo vážným zraněním. Experti ale o tom, na základně zkušeností s jinými podobnými zbraněmi, vážně pochybují.

 

Literatura

Futurism 26. 6. 2020.

Datum: 27.06.2020
Tisk článku



Diskuze:

Dukazy

Miroslav Pragl,2020-06-29 07:49:03

Zkusil bych maly experiment.

Tak na rok az tri prestat pouzivat zbrane resp. vsechny represivni ci donucovaci prostredky, at uz pro obranu, ci utok. Napriklad pusky. Noze. Pesticidy. Antibiotika. Policii. A dalsi.

Schvalne na jake pozici potravinoveho a jinych retezcu by se lidstvo ocitlo.

Ac se to nekomu nelibi, obrovska spousta toho, co mame, je na ukor nekoho/neceho jineho. Co je jeste pripustne, a co neni? Vytrhnout plevel ze zahonku je OK? Zabit komara jeste take? Co mysky v sypce, tam uz je to na hrane soucasneho zakona. To, ze si lide konkuruji mezi sebou od konkurence ekonomicke az do urovne fyzickeho nasili je pak uz jen temnejsi strankou celeho spektra.

Neni to hezke. Je to ale dynamicka rovnovaha a funguje tak cela priroda. Takze se chovame prirodne. Takze je to vlastne hezke. Jak z toho ven?

MP

Odpovědět


Re: Dukazy

Jan Novák9,2020-06-30 11:22:50

Extinction rebellion is the answer.
Přesněji řečeno první slovo, dementi se sami vyhladí a problém by byl vyřešen kdyby jich bylo alespoň půl toho jak jsou slyšet.
Už ze samotného diskutovaného pincipu čpí nesnesitelná lehkost bytí, kdy lidstvo se má příliš dobře na to aby to přežilo. Stejný vzorec se v dějinách opakuje mnohokrát, například na konci Římské říše. Lidi se mají líp, pak začnou válčit, když je to přestane bavit a mají se pořád dobře tak nastane rozvrat a úpadek.
Naposledy obecný úpadek vedl ke 1500 letům středověkého utrpení, copak to bude teď? Technologie nabízí mnoho možností, od genetické manipulace přes zotročení mozkovými implantáty, totální vyhlazení až po zničení celé planety. Stay tuned for continue...

Žijeme v zajímavých časech...

Odpovědět

X12

Miroslav Pragl,2020-06-28 09:08:44

Vyvoj jde dopredu, Mossberg / Taser X12 LLS uz je pres 10 let stary koncept. Zustava otazka, zda je rozumne pouzivat pro "nesmrtici" prostredky beznou zbran, tzn, zbran schopnou nabit a strilet i klasickou munici!

MP

Odpovědět

Hm.

Jaroslav Lepka,2020-06-27 09:13:25

Lidstvo se začalo vyvíjet od bodu, kdy naši předci zjistili, že předměty dosažitelné v nejbližším okolí, tj. klacky, kameny mohou zmnožit jejich chabé síly při konfrontaci se silnějším protivníkem, ať už to byla kořist nebo konkurence. A najednou do nás pacifisté a podobní blouznivci neustále buší, jak jsou všechny zbraně fuj. Docela by mě zajímalo, jakými představami se opájejí v elementární situaci dnes tak obvyklé : rabování, pouliční násilí, agrese zhusta zdrogovaných asociálů. Asi Deux ex machina.

Odpovědět


Re: Hm.

Mintaka Earthian,2020-06-29 01:27:05

Re. "Lidstvo se začalo vyvíjet od bodu".

Zajímavá demagogie.
Schopnosti bránit sebe a své zdroje, stejně jako útočit, krást zdroje druhých, zotročit jiné a využívat je k uspokojení svých potřeb jistě hrály v našich dějinách významné role, ale že by to byl zrovna ten hlavní bod vývoje lidstva, to si tedy nemyslím. Máte svůj výrok podpořen nějakou validní studií?

Trochu zamyšlení.
Neposkytují nám "moderní výdobytky" získané mezinárodní spoluprací více prospěchu, než kdovíkteré války a to i se zohledněním?
Nesouhlasím ani s názorem, že "války" byly motorem vývoje. IMHO řada technologií označovaných za "vojenské" měla svůj počátek v neválečném bádání. Namátkou: střelný prach, Internet, raketový výzkum, letectví, výzkum využití jaderné energie... Některé z nich byly zpočátku dokonce vytrvale odmítány i vojenskými kruhy. To, že jsou přisuzovány vojenství je dáno spíše tím, že v této oblasti byly prostředky k financování rozvoje výzkumu a aplikací. Tyto zdroje ale nevznikly v tomto sektoru.

Nepovažuji se za "pacifistu" a přijímám, že je třeba investovat do obrany před případnými útočníky, ale rozhodně bych z násilí nedělal nějakou modlu rozvoje lidství.

Jak dopadl experiment se zónou bez policistů jsme měli možnost sledovat:
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/konec-experimentu-po-smrti-mladika-v-seattlu-se-do-zony-bez-policie-vrati-zakon-40328476

Přesto je na světě mnoho míst, kde široko-daleko žádného policistu ani vojáka neuvidíte a lidé tam spokojeně žijí.
Obzvláště v oblastech, kde není tak velká koncentrace lidí, lidí se navzájem znají, potřebují se a mají zde zdravé vztahy.

Odpovědět


Re: Re: Hm.

Tomas Kouwicheb,2020-07-11 10:50:08

"hlavní bod vývoje lidstva" z toho demagogicky děláte vy.
Takže jste mohl rovnou napsat místo tečky dvoutečku.
"Zajímavá demagogie:"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz