K čemu jsou genetické rozdíly mezi lidmi?  
Bylo zveřejněno 1,58 milionu SNP – míst, kde se dědičná informace jednotlivých lidí liší jedním písmenem genetického kódu.

Variabilita lidského genomu byla odhadnuta na 0,1%. Řečeno zjednodušeně – americký prezident Bush se liší od afrického bushmana (Křováka) v každém tisícím písmeni své dědičné informace čítající celkem asi 3 miliardy písmen.

Hlavně, že je červené a jezdí …

Jednoduchým výpočtem nám vyjde, že se tito dva lidé liší celkem na 3 milionech písmen. Celkově najdeme u všech 6 miliard současných obyvatel Země asi 10 milionů míst, kde má aspoň 1% lidí jiné písmeno genetického kódu než ostatní. Taková místa označujeme jako SNP, což je zkratka anglické single nukleotide polymorphism. SNP nepředstavují jediný projev variability lidského geonomu, ale pro začátek je to variabilita, která se dá zkoumat bez velkých problémů. O jiných typech variability jsme psali na Oslu při jiných příležitostech, např. když jsme probírali variabilitu v počtu kopií jednotlivých genů.




… tak nějak by šel komentovat náš současný pohled na pestré lidstvo.


Tým amerických vědců vedených Davidem Coxem nyní zveřejnil v časopise Science výsledky analýzy dědičné informace 71 lidí náležejících ke třem různým etnikům – černochům, bělochům a asiatům. Výsledkem je seznam 1,58 milionu SNP. K čemu je to dobré. Zatím k ničemu – snad jen k publikaci v prestižním časopise. Do pěti let, ale bude podle Coxe všechno jinak. Informace o SNP začneme velmi intenzivně využívat. Lékaři vytipují lid, kterým zabírá určitý lék a proti nim postaví skupinu lidí, kteří na lék trpí nežádoucí reakcí. Pak srovnají jejich SNP a odhalí, kde je jádro pudla. Člověku pak předepíše lékař léky tak, aby „sedly“ na genetický profil. Stejně tak bude možné dávat do souvislosti SNP a náchylnost k některým chorobám. (Nechci se dotknout svého obvodního lékaře a už vůbec ne českého zdravotnictví. Trpím však zvláštním pocitem, že i když nás čeká do pěti let celá řada velkých překvapení, předpisování léků podle genového profilu k nim rozhodně patřit nebude.)


Skeptici říkají, že SNP nám moc neřeknou a že mnohem důležitější jsou jejich kombinace, tzv. haplotypy. I ty už se mapují. Ještě větší skeptici tvrdí, že nám moc nepomůžou dokonce ani haplotypy. Ale to už se dostáváme do pozice, kdy jen volně parafrázujeme lidové rčení, že na tomhle světě je všechno na nic, jen ty včely jsou na med a ten je taky na nic.
Už teď se ukazuje, že některé SNP jsou četnější u některých etnik. Toto zjištění provází strach, že se genetika opět postará o rozdmýchání rasové nevraživosti. Začne to prý tím, že některé choroby budou označeny jako „bílé“ (trápí více bělochy) nebo „černé“ (vyskytují se častěji u černochů). Jenže podle Coxe je mnohem pravděpodobnější, že náchylnost k chorobám nebo citlivost k lékům poběží „napříč rasami“. Výzkum SNP nás prý může z rasismu spíš vyléčit, protože si uvědomíme, že náš život určuje něco jiného než barva pleti. V současné době prý hodnotíme lidstvo stejně jako člověk, který si kupuje auto jen na základě toho, že má rád červenou barvu.

Pramen: Science

Datum: 19.02.2005 12:03
Tisk článku


Diskuze:

lidstvo

Ing,Karel Bouček,2005-03-10 06:21:34

Politická objednávka a zadání genetickému výzkumu je předem promyšlený diktát. Jakákoliv rasa má disposice pro jakýkoliv gen, jenom jednotlivé populace májí různou frekvenci toho kterého genu. To nezavdává jakýkoliv podnět k panmixii, a zlehčování výsledků genetiky.

Odpovědět

Zajímavé...

Al,2005-02-22 11:59:28

Tvrzení, že v genotypu lidstva rasy naprosto neexistují a že "obecná" variabilita lidí tyto (rasové) rozdíly mnohem víc přesahuje - se mi nezdají. Jistě platí v Evropě, ale co třeba při srovnání Aleuta a Křováka z Namibie??? Je mezi nimi menší rozdíl než mezi dvěma sousedy z Českého Brodu???
Jsem docela nervózní z (typicky americké) vědecké autocenzury, která kolem pojmů jako "rasa", "schopnosti žen" apod. tancuje kusy hodné břišních tanců. Ještě nervóznější jsem z pokryteckých reakcí pseudohumanistické věřejnosti...

Přitom se ztrácí schopnost (a motivace) zjistit, "jak to vlastně opravdu je".

PS
Tématika "rasismu" je podle mě beztak nesmyslná neboť je jasné, že lidé se ochotně vraždí i v rámci jiných skupinových genocid - třeba na fotbalovém zápase, "proletariát" proti "kulakům" apod.

Odpovědět


Také sdílím tyto obavy

Dwarf,2005-02-22 13:51:57

Znovu jsem si to ověřil na vlně hysterie, která se u nás zvedla po vyjití knihy Psychologie Romů. Kdybych ji nečetl, byl bych si myslel, že vyšel přinejmenším nový Mein kampf.

Odpovědět


jeste jeden pokus

jarda petr,2005-02-24 08:08:01

Ještě jednou si zkusím vypomoci příměrem k automobilům. Ty dvě sousedky z Českého Brodu mohou být příkladem oněch červených aut (jedna z nich je hasičák a druhá ferari) zatímco Aleut může být zeleným hasičákem a Křovák modrým ferari. Kdo se od koho více liší? A je ta barva (tedy otázka etnické příslušnosti) skutečně ta nejdůležitější? Etnické rozdíly samozřejmě existují a jsou geneticky podmíněné, ale za tím je zřejmě ještě "něco" - lépe řečeno "NĚCO" - co je asi důležitější. Dokud si tohle nepřehrabeme v hlavách, tak je to s námi špatné.

Odpovědět

zbraň na míru

jarda petr,2005-02-22 06:57:15

Vzhledem k tomu, že se zkoumají SNP s výskytem nad 1% v lidské populaci, tak by zbraň konstruovaná na základě tohoto výzkumu nazasáhla jen a jen Bushe, ale i další nositele jeho typických SNP či haplotypů. A pokud jde o nacisty, tam bych nepředpokládal nějaký genetický background, ať už o sobě a své rasové čistotě prohlašují cokoli. Kouzlo současné genetiky se zdá býti v tom, že na první pohled patrné rozdíly v naší fasádě (barva kůží, kudrnatost vlasů či velikost nosů)jsou celkem zanedbatelné ve srovnání s genetickými rozdíly, které navenek na první pohled patrné nejsou.

Odpovědět

HEHE -zbran na mieru

ivo4,2005-02-21 15:27:18

To potom si moze terrorita dat presne urobit taky plynovy granat, ze ked ho hodi do davu ludi tak plyn zabije len toho vyvoleneho BUSHa. Alebo Nacisti urobia si taku zbran, ze sa nou budu stale bobardovat a tak zamedzia tomu aby sa niekto "necisty" priblizil k nim. Ich nezabije ale inych hej.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz