COVID – 19 – lze se otestovat doma?  
S určitou pravděpodobností ano, protože u tak velkého počtu nakažených lze využít zkušenosti v projevech onemocnění a mohou tak být užitečnými pro sledování zdravotního stavu rodinných příslušníků či svých nejbližších.

Předně symptomy (projevy) mohou být různorodé a u každého trochu jiné, ale uvedeme si aspoň ty nejdůležitější. Naprostá většina má příznaky jen lehké a velmi brzy se zotavují:

99 % nakažených má lehce zvýšenou teplotu (37,2°C a více)

75 % nakažených má kašel

70 % nakažených trpí únavou, většina z nich má i bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů

70 % nakažených má zrychlený puls

40 % nakažených má gastrointestinální potíže (průjmy, bolesti břicha)

 

 

Ilustrační foto doplnil Osel.cz
Ilustrační foto doplnil Osel.cz

Podobně jako u chřipky nebo nemoci z nachlazení, infikovaní mají zhoršený SLUCH a také trpí ztrátou ČICHU a CHUTI. V případě COVID – 19 však mnohem více. Uveďme si více podrobností:

 

Snížení citlivosti na vůně a ztráta čichu -hyposmie a anosmie, je zřejmě typickým příznakem infekce COVID-19, ale to, že něco necítíte, ještě neznamená, že musíte mít koronavirus.

 

U většiny infikovaných je anosmie prvním nebo časným příznakem a pro některé jediným příznakem onemocnění COVID-19. Je proto lákavé dívat se na anosmii jako na možnou pomocnou diagnostiku.

 

Ztráta čichu je však symptomem mnoha stavů, od jednoduchého nachlazení až po sinusovou infekci, raného stádia Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby nebo obecně stárnutí. Hyposmie a anosmie jsou celkem běžné, uvádí se, že 12,4 procenta Američanů starších 40 let má určitou hyposmii a 3 procenta Američanů jsou anosmická.

 

Zdá se, že lze použít ztrátu čichu k předpovídání toho, jak se bude u pacienta infekce vyvíjet. Nová studie vědců z University of California v San Diegu, kteří testovali relativně malou skupinu pacientů, naznačuje, že ztráta čichu může předpovídat méně závažný průběh onemocnění, a spíše nebude vyžadovat hospitalizaci.

 

Zajímavé je, že nám náhlá ztráta čichu u COVID-19 může pomoci pochopit, jak SARS-CoV-2 funguje. Na konci února začali vědci diskutovat o anosmii přidružené k COVID-19 na Twitteru a dalších sociálních médiích a vytvořili mezinárodní skupinu s názvem Global Chemosensory Research Consortium . K dnešnímu dni existuje více než 30 000 odpovědí na průzkum v 31 jazycích.

 

První data ukazují, že čich ztratí téměř 80% infikovaných, 69 % ztratí normální chuťové funkce a 39 % ztratí normální chemestetické funkce. A to je mnohem více, než se vyskytuje u jiných známých respiračních infekcí.

Další mezinárodní studie zaměřená na veřejnost doporučila, aby se lidé sami testovali s domácími předměty a ověřili si intenzitu zápachů - například arašídového másla, vanilky a zubní pasty.  Fantazii se meze nekladou.

 

Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů (ENT UK) s odvoláním na zprávy kolegů po celém světě vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se na sedm dní izolovali, i když nemají žádné další symptomy.

 

Jak virus útočí na čich?  Většina vědců souhlasí s tím, že SARS-CoV-2, stejně jako dříve známý SARS-CoV, používá receptor enzymu 2 konvertujícího angiotensin (ACE2) k získání vstupu do buněk vazbou s proteinem spike. Zdá se, že SARS-CoV-2 navíc potřebuje TMPRSS2, proteázu. To znamená, že buňky musí exprimovat všechny tyto proteiny, aby je virus mohl napadnout. ACE2 a TMPRSS2 jsou exprimovány v mnoha typech buněk, ale nejvíce v nose, krku a horních bronchiálních dýchacích cestách.

 

Existují důkazy, že virus může migrovat do centrálního nervového systému prostřednictvím nosních a čichových buněk, jakož i jinými cestami, aniž by napadl senzorické neurony. Náhlý nástup a relativně rychlé zotavení však naznačují, že anosmie COVID-19 není způsobena poškozením centrálního nervového systému, ale spíše ztrátou informací o vůni, než se dostane do mozku. Pokud by příznaky byly centrálně řízeny, očekávali bychom pomalejší proces i zotavení, jakož i složitější škálu příznaků, včetně možné parosmie nebo phantosmie (zkreslené nebo halucinované pachy), které ovšem nebyly hlášeny. Čichové symptomy se tak objevují záhy po nakažení, dříve než respirační příznaky.

Kontakt na autora, www.k2pharm.cz/, tel.: 777 719 781
Kontakt na autora, www.k2pharm.cz/, tel.: 777 719 781

Domnívám se, že každý má doma nějaký parfum nebo koření, a tak se lze snadno přesvědčit, jak je na tom čich celé rodiny. Tento test lze zkombinovat s testem chuti.

 

Otestujte se, změřte si tělesnou teplotu, odpovězte na otázky, jestli náhodou nemáte uvedené symptomy. Je to také způsob, jak nenápadně do dětí dostat kýženou zeleninu a ovoce. Kávu a ocet necháme jen dospělým, v přípravě tohoto textu jsme si s nimi užili spousty legrace.

 

Zdroje

1. Scientific American, Why COVID-19 Makes People Lose Their Sense of Smell, Leslie Kay, červen, 2020

2. https://emcrit.org/ibcc/covid19/

3. https://www.sciencemag.org/collections/coronavirus?intcmp=ghd_cov

4. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3066274-ztrata-cichu-a-chuti-muze-byt-znamkou-nakazy-koronavirem-naznacuji-vyzkumy

5. https://www.svetfarmacie.cz/farmacie/zajimavosti/222-covid-19-sars-chripka-virove-infekce

Datum: 12.08.2020
Tisk článku

Související články:

Rozluštěno jedno z tajemství bezpříznakového průběhu COVIDu-19     Autor: Dagmar Gregorová (24.07.2023)
Čo sme sa naučili o COVID-19     Autor: Matej Čiernik (19.10.2022)
Onemocnění covidem zvyšuje riziko cukrovky     Autor: Dagmar Gregorová (04.04.2022)
RNA vakcíny a riziko zánětu srdečného svalu     Autor: Dagmar Gregorová (20.03.2022)
I mírný průběh covidu může zanechat stopy na mozku     Autor: Dagmar Gregorová (15.03.2022)



Diskuze:

Pavol Hudák,2020-08-17 11:00:12

Preco sa tak malo pise o trvalych nasledkoch? Mali by toho byt plne noviny, pretoze to je podla mna omnoho vacsi strasiak ako par mrtvych 80tnikov.

Odpovědět

+

Jan Adamek,2020-08-13 08:13:03

Vďaka za pekné zhrnutie.

Odpovědět

Hodně štěstí

Jiří Hart,2020-08-12 22:54:06

Tak se mi vybavili tři muži ve člunu, kterak hledají v lékařské knize chorobu podle příznaků; měli je všechny. Tak hodně štěstí při domácí diagnostice....

Odpovědět


Re: Hodně štěstí

Jiří Hart,2020-08-12 22:56:02

Tedy ty choroby...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz