AlphaDogfight Trials: Umělé inteligence se střetly v simulovaném boji na F-16  
Američtí vojenští vývojáři uspořádali klání umělých inteligenci v soubojích na virtuálních stíhačkách. Pěkně jeden na jednoho, jen s palubními kanony, jako za 2. světové války. Vítězná inteligence dostala možnost bojovat s lidským pilotem. Zadupala ho do země 5:0.
F-16 s lidským pilotem. Kredit: US Air Force / Tech. Sgt. John Raven.
F-16 s lidským pilotem. Kredit: US Air Force / Tech. Sgt. John Raven.

Dnešní stíhací letouny pilotují lidé. Časem by se to ale mohlo změnit. Populární americká vojenská agentura pokročilých projektů DARPA tento týden uspořádala virtuální klání ve stylu Top Gun „AlphaDogfight Trials“. V této soutěži změřily síly umělé inteligence, jejichž specializací je pilotovat simulované tryskáče. Poté, co se inteligence navzájem vyřadily v digitálních soubojích na virtuálních letounech F-16, si to vítězná inteligence rozdala se špičkovým lidským pilotem.

 

Virtuální souboj inteligencí na F-16. Kredit: DARPA.
Virtuální souboj inteligencí na F-16. Kredit: DARPA.

Soutěže se zúčastnily inteligence celkem osmi různých týmů. Byli mezi nimi giganti z velkých korporací, jako s Lockheed Martin a Aurora Flight Sciences, což je součást Boeingu, ale také menší a méně známí hráči, jako Georgia Tech Research Institute a Heron Systems.

 

Právě tyto týmy v současné době intenzivně vyvíjejí umělé inteligence pro bezpilotní tryskové bojové drony, jako je Kratos XQ-58A Valkyrie či Loyal Wingman od Boeingu. Takové zbraňové systémy se stávají stále populárnějšími a brzy by mohly změnit podobu letectva řady zemí. Umělé inteligence by mohly létat zcela autonomně anebo se z nich stanou šikovní kopiloti lidských pilotů. V takovém případě umělé inteligence nejspíše převezmou rutinní úkony, manévrování a taktické záležitosti, zatímco lidský pilot bude ve funkci manažera mise, případně souboje, který bude číst kontext a záměry protivníků.

AlphaDogfight Trials. Kredit: DARPA.
AlphaDogfight Trials. Kredit: DARPA.

 

Soutěž začala již na podzim 2019. Tehdy se umělé inteligence zelenáči snažily naučit základy pilotování stíhaček. Lidští diváci byli svědky řady „nehod“, kdy inteligence nabouraly do země nebo „zapomněly“ na protivníka.

 

Finále mezi inteligencí Heron Systems a lidským pilotem. Kredit: DARPA.
Finále mezi inteligencí Heron Systems a lidským pilotem. Kredit: DARPA.

Manažer projektu AlphaDogfight Trials, bývalý letec na F-16 a zkušební pilot, plukovník Dan Javorsek, to přirovnává k rané éře NASA, kdy explodovala jedna vypouštěná raketa za druhou. Na počátku letošního roku proběhlo druhé kolo soutěže, kde už inteligence obstály lépe. Jejich virtuální F-16 nepadaly a už se dokonce pouštěly do soubojů.

 

 

Třetí kolo soutěže proběhlo ve dnech 18. až 20. srpna (2020). Inteligence pilotující letouny F-16 se střetávaly v soubojích jeden na jednoho, kde bojovaly palubními kanony, ve stylu klasických soubojů 2. světové války, v nichž ještě letouny nebyly vybaveny raketami. V těchto soubojích nakonec zvítězila inteligence společnosti Heron Systems, která bojovala extrémně agresivně. Cenou za vítězství byl souboj s lidským pilotem F-16, který je znám pouze pod volacím znakem „Banger“. Je o něm známo, že je z elitní Weapons School na nevadské letecké základně Nellis Air Force Base. Inteligence Heron Systems smazala lidského pilota z virtuální oblohy jednoznačným výsledkem 5:0.

 

Video: AlphaDogfight Trials Final Event

 

Video: Flying in an Air Force F-16

 

Literatura

Popular Science 19. 8. 2020.

DARPA 18. 8. 2020.

Breaking Defense 20. 8. 2020.

Datum: 21.08.2020
Tisk článku

Související články:

Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2016)
Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)



Diskuze:

Proč?

Josef Sysel,2020-08-22 12:33:23

K čemu je to dobré když ty letadla zlikvidují pozemní nebo letecké síly 100km před cílem.
Kdo dál dohlédne, zaměří vyhrává.

Odpovědět


Re: Proto

Jan Rychtář,2020-08-26 11:57:16

No právě. Kdo vůbec uvidí, proto stealth technologie. Letadlo bez pilota bude moct vypadat jinak, může být menší, bez bubliny překrytu kabiny, který je problematický i u soudobých stealth letounů a mnoho dalších výhod. Vysoká rychlost, přízemní let, obrovské možnosti násobků přetížení. Připočteme-li levnější provoz a výroba, takže masové nasazení, tak téměř dokonalá zbraň.
Už dnes drony louskají všechny ty S-XXX, jako přezrálé oříšky, co pak tyhle stroje. A proti lidskému pilotů, jak vidíte v článku mají také převahu. Takže asi proto.

Odpovědět

Ta válka se stroji

Tomáš Novák,2020-08-21 19:33:08

...asi přijde, ale bude vypadat úplně jinak než v Cameronových filmech...

Odpovědět

Speciální stroje

Vít Výmola,2020-08-21 12:19:27

No a teď si představte, jak by to dopadlo, kdyby AI měla k dispozici pro ni speciálně zkonstruované letadlo. Člověk na palubě je vždy omezující faktor. Přináší nárůst hmotnosti, komplexity, ale hlavně pilot vydrží manévry tak do devíti G. AI je to skoro jedno. 20G, 30G - konstrukce letadel to zvládne...

Odpovědět


Re: Speciální stroje

Petr Slachta,2020-08-21 12:38:42

Vsak uz takove jsou ne? Ty ruzne drony.
I kdyz to asi zatim jeste nejsou primo stihacky, co?

Odpovědět


Re: Re: Speciální stroje

Vít Výmola,2020-08-21 13:45:45

Nejsou a většina z nich výkony zaostává za pilotovanými stíhačkami. O žádném výkonném a specializovaném stíhacím dronu nevím. Ale ono to přijde. :)

Odpovědět


Re: Re: Speciální stroje

František Kroupa,2020-08-21 21:34:15

Hodně pokročilý je britský projekt Taranis.

https://en.wikipedia.org/wiki/BAE_Systems_Taranis

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz