Bushmeat - zdroj nových virů  
Prosperující lov opic v tropické Africe vystavuje lidstvo reálnému riziku nových virových onemocnění.

 

Zvětšit obrázek
Obchod u silnice, rovníková Guinea, západní Afrika.

Zatímco se svět klepe před vlnou „ptačí chřipky“ či SARS, v Africe dělají vše pro to, aby vyrobili ještě vydatnější metlu lidstva –třeba něco jako AIDS. Prosperující lov pralesní zvěře, která je ve velkém dodávána do měst, je potenciálním zdrojem mnoha virů. Ty mohou snadno „přeskočit“ na člověka, protože největší oblibě mezi tzv. bushmeatem („masem z pralesa“) se těší opice a lidoopi. A jejich viry to nemají do lidského organismu nikdy moc daleko.

Připomeňme, že virus HIV1 jsme chytli od šimpanzů a jeho příbuzného HIV2 jsme si zase vypůjčili od mangabejů. Virologický průzkum mezi lovci bushmeatu v Kamerunu odhalil šokující pravdu – nové viry už se do lidí stihly nastěhovat. Oznámil to na konferenci o retrovirech konané v Bostonu americký virolog Nathan Wolfe. 


 

Zvětšit obrázek
Je libo gorilí hlavu na banánech? Jen bacha na viry!

Z 930 prověřených lovců bushmeatu byly u 13 prokázány opičí viry a u 2 to byly viry, které u člověka zatím nikdy nikdo nezjistil. Viry dostaly označení HTLV-3 a HTLV-4 a jak označení napovídá, zařadily se do rodinky virů HTLV, u níž jsme zatím znali u člověka jen dva zástupce. Tyto viry patří do skupiny retrovirů podobně jako viry HIV, ale nejsou zřejmě zdaleka tak nebezpečné. Napadají také bílé krvinky, ale zkušenosti s HTLV-1 a HTLV-2 naznačují, že riziko vzniku vážné choroby je u nich poměrně nízké. Zhruba jen u 1% nakažených osob vypukne leukémie. „Jednička“ i „dvojka“ jsou dnes globálně rozšířené a nakaženo je jimi asi 22 milionů lidí. Uvidíme, jestli stejně závratná „kariéra“  čeká i „trojku“ a „čtyřku“. O tom rozhodne skutečnost, jestli viry zůstávají jen v organismu lovců, kam se zřejmě dostaly s krví zabitých opic přes poranění na kůži nebo sliznici, nebo zda je lovci šíří dále na jiné lidi.


„Ukazuje se, že přenos virů z opic na lidi stále probíhá,“ komentuje Wolfův objev francouzská viroložka Martine Peetersová. „Takže jednoho krásného se může nějaký opičí vir zase klidně proměnit na něco jako jsou viry HIV.“
Pramen: New Scientist

Datum: 01.03.2005 07:07
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)
Dvě jsou lepší než jedna, platí u nakažených HIV     Autor: Josef Pazdera (21.07.2012)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz