Monstrum: Z „britského“ a „kalifornského“ vznikl rekombinantní covid  
Aneb proč je životně důležité číst pandemické genomy. Kalifornští genomici ulovili první rekombinantní genom covidu téhle pandemie. Jinak než přečtením mnoha genomů by to nebylo možné. Zatím není jasné, jak je tenhle konkrétní hybridní genom nebezpečný. Každopádně ale, rekombinace, to je jako evoluční pecka mezi oči. Řadíme na vyšší riziko.
Přicházejí rekombinanti. Kredit: NIAID.
Přicházejí rekombinanti. Kredit: NIAID.

Mutování covidu, to jsou takové šťouchance jednotlivými změnami v genomu. Mutace se kumulují, je to ale stále takové riziko na volnoběh. Až doteď. Jenomže viry umějí i jiné věci, než jenom tikat jednotlivými mutacemi. Nedávno došlo v Kalifornii k tomu, že evoluce covidu pořádně vycenila zuby. A vyplivla rekombinantní monstrum.

 

V Kalifornii, na rozdíl od nás, čtou genomy covidu a mohou takové věci objevit. V jednom kalifornském vzorku našli rekombinantní genom, který je hybridem, křížencem. V tomto případě se zkřížila „britská“ varianta B.1.1.7, považovaná za více infekční a možná i více smrtící než původní covid – s „kalifornskou“ variantou B.1.429, která zřejmě převálcovala Kalifornii díky mutacím, co ji umožňují se do jisté míry vyhnout protilátkám, například po nemoci.

Bette Korber. Kredit: Sante Fe Institute.
Bette Korber. Kredit: Sante Fe Institute.

 

Rekombinantní covid objevila počátkem února Bette Korber z laboratoří Los Alamos National Laboratory v Novém Mexiku. Pokud bude jeho existence potvrzena, tak půjde o první známý rekombinantní genom této pandemie. Hrozba rekombinací visí nad covidem od počátku. U koronavirů to totiž není nic neobvyklého. Dvě nezávislé výzkumné skupiny pátraly po rekombinacích v genomech covidu v prosinci 2020 a v lednu 2021. Nenašly nic.

 

Obyčejné mutace se v genomu covidu objevují pomalu. Tu se změní písmeno v sekvenci RNA, tam zase nějaké zmizí anebo se objeví nové. Ale rekombinace, to je jako evoluční tektonický zlom. Velká změna s řadou mutací najednou. Jak uvádí François Balloux z britské University College London, rekombinace mají v evoluci koronavirů zřejmě zásadní význam. Podle řady odborníků právě rekombinací před časem vznikl dnešní pandemický virus SARS-CoV-2.

 

Rekombinace by mohly vést ke skokovém objevení nových variant a možná i kmenů, s podstatně odlišnými vlastnostmi. Mohou být významně nebezpečnější než stávající varianty. Pokud jde o kalifornský rekombinantní genom, zatím není jasné, jak velké riziko představuje a zda se vůbec šíří. Zatím víme, že nese deleci Δ69/70 „britské“ varianty, která zřejmě zvyšuje infekčnost a mutaci L452R „kalifornské“ varianty, která zřejmě souvisí s odolností vůči protilátkám po nemoci. Vlastnosti covidu s určitým genomem, tedy i tohoto rekombinantního, jsou výsledkem projevů celého genomu, včetně všech případných mutací. Proto je obtížné odvodit tyto vlastnosti z pouhého seznamu mutací, u nichž známe jejich projevy. Ukáže se to až v terénu, mezi nakaženými.

Rekombinace u virů. Kalifornské monstrum by mělo být vytvořené mechanismem B (Template switching). Kredit: Dennehy, J. (2016), Ann. N.Y. Acad. Sci.
Rekombinace u virů. Kalifornské monstrum by mělo být vytvořené mechanismem B (Template switching). Kredit: Dennehy, J. (2016), Ann. N.Y. Acad. Sci.

 

Koronaviry rekombinují, protože jejich replikace není dokonalá. Když se do jedné buňky dostanou dva různé genomy koronaviru, tak během replikace může dojít ke smíchání jejich sekvencí dohromady. Výsledkem je hybridní virus, na kterém je to poměrně jednoduše poznat. Je jako mozaika ze dvou variant dohromady. Pro koronaviry je to úspěšná životní strategie.

 

Jsme ve svízelné situaci. Globálně a v České republice tuplem. Všude je plno nakažených, mezi nimiž se šíří nové varianty, bohužel skryty před našimi zraky. To je doslova ideální podhoubí pro rekombinace. Sergei Pond z americké Temple University v Pensylvánii se obává, že jsme možná dospěli do stavu, kdy se vyrojí jedna rekombinace za druhou. Pond je jedním z lidí, co to hlídají. Tráví celé dny analyzováním databází genomů covidu. Jak se zdá, čeká nás přinejmenším horká zima s jarem. Na nějaké uvolňování opatření bychom, bohužel, měli prozatím raději zapomenout.

 

 

Video: Bette Korber: Spike mutations and recombination in SARS-CoV-2 pandemic viruses

 

Video: "Vaccines vs Viral Variability" -- Bette Korber

 

Literatura

New Scientist 16. 2. 2021.

Datum: 17.02.2021
Tisk článku

Související články:

Loterie osudu: Jak SARS-CoV-2 mutuje?     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2020)
Kde se vzal covid-19: Evoluční původ pandemického koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2020)
Nová nebezpečí z bažin covidových přízraků     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2021)



Diskuze:

Třikrát

Max Devaine,2021-02-17 23:43:04

Zrovna dnes jsem slyšel o rodině, která Covid prodělala 3x, jednou na jaře, jednou na podzim a teď jsou v tom prý znova. Oba rodiče z rady starších (babička i dědeček) jsou v návaznosti na to už v hrobě.

By mě zajímalo, jak to dokázali chytit 3x

Zdar Max

Odpovědět


Re: Třikrát

Eva M,2021-02-18 14:52:45

mne také, možností je myslím víc... :( ale protože se na ně žádní výzkumuchtiví vědci nevrhají, tak asi "normálka"

Odpovědět

Czvid

Jará Šustr,2021-02-17 20:41:38

Co tě nezabije to tě posílí.
Neměli jsme dělat nic dokud to byla chřipečka.

Odpovědět


Re: Czvid

Mojmir Kosco,2021-02-18 09:06:44

V podstate souhlas.Dynamika slechteni viru nabira na obratkach.
1.Rousky- prekonal
2.karantena- prekonal
3.ted zbyva vakcinace mezi prvni a druhou davkou vakciny prezije dost viru aby dostatecne vcas reagoval pomohla by prisna karantena mezi ockovanimy.

Odpovědět


Re: Czvid

Eva M,2021-02-18 10:01:36

-- nic se také nedělalo, naopak byla snaha vira distribuovat
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/u-brnenske-prehrady-hrozi-dopravni-kolaps-vyuzijte-mhd-vyzyva-policie-40332845 ... dnešní situace vyrostla z léta

-- existuje spousta virů, o kterých byste tohle neřek -- víme houby, zda tento byl/je mezi nimi (ona mezizím padla spousta původních předpokladů/domněnek vydávaných za znalost... kdo ví, jak to bude pokračovat)

-- pokud se "šlechtí", "šlechtil by se" tak jako tak.....

Odpovědět


Re: Re: Czvid

Jará Šustr,2021-02-18 11:03:40

"-- pokud se "šlechtí", "šlechtil by se" tak jako tak....."
A my s ním.

Odpovědět


Re: Czvid

Igi2 Menovatel,2021-02-18 12:06:07

Presne naopak. Mutácie a rekombinácie potrebujú živnú pôdu - množstvo nakazených. To je jeden z dôvodov, prečo máme britskú či kalifornskú mutáciu - Trump a Johnson na začiatku zľahčovali a "premorili". Ten druhý je, že napriek nabubrelým hňupom na čele sú to štáty s pokročilou genetickou vedou a také mutácie či rekombinácie dokážu odhaliť. Čo sa deje v Indii, Brazílii či Rusku (tam to skôr "strategicky utaja") ...
A nefungovanie obrany u ľudí, čo vírus prekonali naznačuje, že aj seriózne očkovacie látky môžu rýchlo zastarať.

Odpovědět


Re: Re: Czvid

Jará Šustr,2021-02-18 12:19:30

100% ochrana je život v atomovém krytu, ve skafandru a distribuce potravin potrubní poštou ze sterilizačních center. Vše ostatní je další šíření ať už pomalé nebo rychlé.
A nebo 100% lék.

Odpovědět


Re: Re: Czvid

Mojmir Kosco,2021-02-18 18:15:59

tak jednoduché to není kdysi dávno v daleké zemi (loni v Číně) se mohli rozhodnout zda budou bojovat a vir vymiti ,nebo ho v nějaké karanténní oblasti nechají stabilizovat Před tou drahnou dobou se mi rovněž jevilo že ho vymitime.Dnes se to jeví jako naivní
zbývá poslední ještě nepoužitá možnost;leprosaria!

Odpovědět


Re: Re: Czvid

Jenda Krynický,2021-02-19 17:26:03

Možná by to chtělo lepší paměť a míň naslouchat lžím. V době, kdy Trump zavíral hranice, řvali Demokrati jak protržení, že je to rasismus a xenofobie, a AOC vyzývala k hromadné návštěvě čínských restaurací. Stejně tak to nebyl Trump, kdo měsíce hnal lidi "převážně poklidně" protestovat a promořovat se při vykrádání obchodů a zapalování aut a federálních budov.
Nebyl to ani Trump ani Johnson, kdo na jaře pořádal desetitisícové demonstrace za "práva" žen ve Španělsku.

Odpovědět

covid

Josef Nýč,2021-02-17 20:25:06

Tak se může stát, že proběhne konec civilisace, protože obecně lidstvo je nepoučitelné. Když
se zjistilo, že covid je z netopýrů, tak jsem řekl, to je průser. A to je. A nejen totalitní
režimy potlačují informace. Jsme svědky zlehčování, vymýšlení teorií. Přitom je to nebezpečně
prosté. Globalisace od starověku a k tomu sežrat cokoliv. Nikoho nevarovali historické záznamy.
Ani novověké epidemie. Jsme šťastní (happy) a potom čumíme. A vždycky to odskáčou všichni.

Odpovědět


Re: covid

Pavel Hudecek,2021-02-17 21:01:14

njn, problém týhle epidemie je, že je tak akorát, dost smrtící a s náslekdkama, aby to byl problém a zároveň ne tolik smrtící, aby si to všichni uvědomovali.

Je krásně vidět, jak v zemích kde na jaře zaspali a zažili pořádný tóčo, tam už to funguje. Kde na jaře vše dobře zvládli, tam na to lidi už kašlou.

Pozitivní je, že se dá za cenu ne moc velkejch obětí prověřit, které typy opatření fungujou, což se může hodně hodit až přijde něco horšího. Každej akvarista ví, že čím víc rybiček v akvárku, tím častějc tam musí lejt léky a dělat karantény:-)

Odpovědět


Re: covid

Václav Dvořák,2021-02-18 11:09:24

Docela se mi nelíbí, když někdo na Osel napíše větu "Nikoho nevaroval*i* historické záznamy" - stálo by za to, aby si případní jazykoví autisti po sobě radši dvakrát zkontrolovali gramatiku. Nebo to tady postupně skončí jako třeba na Novinkách, kde to samozřejmě nemá cenu řešit. Myslím že by to nebylo dobře.
Jinak s obsahem sdělení víceméně souhlasím.

Odpovědět


Re: Re: covid

Honza Šimek,2021-02-19 00:46:28

Domnívám se, že Vámi zmíněná chyba je pravopisná, nikoli gramatická. ;-)
https://dvojka.rozhlas.cz/jaky-je-vlastne-rozdil-mezi-gramatikou-a-pravopisem-7548634

Odpovědět


Re: Re: Re: covid

Václav Dvořák,2021-02-19 10:47:48

Tak tedy pravopis a gramatiku.
I když v širším slova smyslu mi to osobně připadá tak, že pravopis je téměř součástí gramatiky (coby syntax), o to víc, že se většina praktické komunikace přesouvá do psaného online prostoru. Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Gramatika .

Odpovědět


Re: covid

František Kalva,2021-02-18 13:36:38

Zvláštní. Totéž mě napadlo při zjištění, že Covid je z Číny. Připočteme li k tomu jejich skupování zdravotnického materiálu loni v lednu, plus několik dalších "kategorických" prohlášení, na něž jsme z totalitního režimu zvyklí pohlížet s podezřením (pamatujete také na kategorické prohlášení soušky hlavní hygieničky po Černobylu?). Nakolik je koronavirus přírodního původu a nakolik důsledkem nezdařeného experimentu se možná moje generace nedožije, ale pravda stejně jednou vyplave. Tedy ne že by nám to teď nějak pomohlo. Faktum je a faktem zůstává, že se příroda snaží o rovnováhu a my, jako živočišný druh, jsme brutálně přemnoženi. To ale nijak nesnímá odpovědnost z politiků ve všech koutech světa, signálů bylo již několik, dokonce i v nedávné minulosti. Zdá se, že jediný, kdo nezaspal byly farmakologické koncerny, které začaly vyvíjet mRNA vakcíny již asi před 20 lety a jen proto mohly tak rychle reagovat.

Odpovědět


Re: Re: covid

Václav Dvořák,2021-02-18 16:45:08

Hlavní rozdíl je spíše v tom, že v Asii měli v živé paměti už předchozí SARS epidemii, takže mohli rychle přijmout zásadní opatření. Nás tady v Evropě to zasáhlo zcela nepřipravené a zadruhé než zdejší byrokratické systémy v kombinaci s rozhádanou demokracií zareagují, tak už bývá pozdě. Například u nás v Česku to vypadá, že to nakonec bude trvat rok, než bude přijatý odpovídající Pandemický zákon.

Proto věřím, že při nějaké příští epidemii to už bude vypadat podobně jako v Asii. Stejně jako při druhé a další velké povodni po té první v 98 roce. Tuším, že na základě této katastrofy byl vlastně přijatý Krizový zákon. Zaplaťpánbuh aspoň za to.

Odpovědět


Re: Re: Re: covid

František Kalva,2021-02-18 21:00:00

Pokud mě paměť nešálí, tak k potlačení téhle infekce, která se naštěstí do Evropy nedostala, nakoupila vláda vakcíny, které pak vyhodila. Pokud je to pravda, je to sice jistá omluva pro vládní reakci v prvních týdnech, ale rozhodně to nesnímá vinu z čínské strany, která rozhodně musela vědět o tisících čínských zaměstnanců v Itálii a nic proti tomu neudělala, naopak vykupovala zdravotní materiál po celé Evropě. Proč, když absolutní většina pocházela z čínských fabrik. Stejně tak je pak neomluvitelné selhání vládní koalice v lednu loňského roku, kdy odmítla parlamentní diskuzi. Sice si troufám odhadnout, že by s Babišovým odporem ke všem návrhům opozice k ničemu nevedla, ale byla to první, na však poslední zásadní chyba.
Navíc jsem přesvědčen, že k prvotní eliminaci v asijském světě posloužila jejich schopnost nosit roušky z odpovědnosti vůči okolí i při obyčejné rýmě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: covid

Václav Dvořák,2021-02-19 10:57:07

Ano dá se skoro se vším souhlasit, hlavně teda s tím, že na počátku stojí vina čínského totalitního režimu založeného na utajování a perzekucích. Za tohle bude muset Čína ještě tvrdě platit, i když teď z toho vůči světu profituje....

Není možné souhlasit s tím, že k tamní eliminaci Covidu jentak vedla jakási schopnost Asiatů nosit roušky a odpovědnost. Když se podíváte na Číňany tak vidíte, že mají spíš opačné hygienické návyky tj. všude plivat, nesmrkat do kapesníků atd.

Takže na základě toho soudím, že naprosto zásadní vliv mělo několik epidemií ptačích chřipek/SARS, které tam už proběhly dřív + vysoká úroveň znečistění ovzduší a na základě toho všeho si na nošení roušek prostě už zvykli. Určitý vliv má asi i tradiční ohleduplnost (resp. konfuciánské myšlení v Číně), ale to samotné by bez těch dalších opatření asi moc nepomohlo.

Odpovědět

Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Richard Pálkováč,2021-02-17 19:29:34

Kolektívne vedomie je síce veľmi konšpiračná téma, ale ja ho chápem ako partnera, ktorý jedná v mene ľudstva so Stvoriteľom (nie som nábožensky založený ani pokrstený ani nechodím do kostola a Stvoriteľa chápem asi takto http://riki1.eu/univerzum.htm ).

Politici celého sveta, už desaťročia svorne plačú, že ak sa niečo nezmení, nebude na dôchodky. Poniektorí sa snažili urobiť náznaky opatrení, prípadne priame opatrenia, samozrejme nepopulárne, ľudia sa búrili.

Tak ako sa to dá vyriešiť ?

Odpovědět


Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Pavel Hudecek,2021-02-17 20:53:24

Tenhle problém vyřeší zdravotnictví: Důchody prostě nebudou potřeba.

Odpovědět


Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Fero Dočekal,2021-02-18 01:57:08

Nemohla by redakce něco udělat s tím, aby si zde nedělali reklamu na něco, co nemá s vědou a zdravým rozumem nic společného? Už to tady psali jiní diskutující několikrát panu Pálkováčovi, ale jak vidno, tento samolibý pán, aby prosadil ty své hovadiny, tady s vnucováním se nepřestává. Přečetl jsem několik jeho výplodů a žel musím konstatovat, že tento nábožensky nezaložený vyznavač Stvořitele plácá děsné fyzikální hámotiny.

Odpovědět


Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Richard Pálkováč,2021-02-18 09:22:21

Je mi jasne, ze zavist, je jednym z hybatelov evolucie jednoduchych inteligentncii. Samozrejme, ak ma redakcia nieco proti mojim prispevkom, staci naznacit a ja tu uz nikdy ziadny prispevok nenapisem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Jana Kadlecová,2021-02-18 09:46:25

Ano, kloním se k tomu odklonit pana Pálkováče na jiné stránky. Já ho již nečtu, ale jako učitelka vyučující fyziku, vím, že sem hodně mých studentů chodí. Bohužel, panu Pálkováčovi jeho Dizuajnér natolik pozměnil fyzikální cítění, že na svých stránkách, na které tu neustále odkazuje, hlásá bludy. Není dobré aby upoutávkami na doslova blbosti, mátl lidem hlavy. Škoda, že si to neuvěduje sám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Jaroslav Fisnar,2021-02-19 15:45:14

Madam je učitelka? To se nedivím, že chcete nekonformní názor smazat, umlčet. Já, ač učitelky nesnáším, po jejich cenzuře nevolám. Proč by tahle osoba nemohla mít právo na svůj okrajový názor?

Odpovědět


Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Roman Rodak,2021-02-18 17:27:19

Pán Pálkováč, tu vôbec nejde o závisť. Skrátka píšete blbosti a redakcia je asi natoľko slušná že Vám to nemaže rovno všetko. Na druhú stranu je tu verejný priestor pre Vás na zamyslenie. Vedecká hypotéza by mala byť konzistentná so všetkými pozorovaniami, no užitočná hypotéza by mala správne predpovedať výsledok ešte nerealizovaných experimentov. Viete sem uviesť overiteľné predpovede?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Richard Pálkováč,2021-02-18 18:24:48

Pán Rodak, nepotrebujem slušnosť redakcie, práve naopak, ak si myslia, že píšem hlúposti, žiadam ich, vymažte to !

Čo sa týka tu uvedenej mojej úvahy, viete vysvetliť vedomie ako produkt mozgu ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Dan Norman,2021-02-23 07:48:27

Pán Pálkovič, vy ste hrozný.
Ak tu chcete písať, najprv trikrát deklarujte, že "Sa netočí"!
Potom budete pripustený ku slobode slova.

Odpovědět


Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Josef Skramusky,2021-02-18 13:32:38

S cenzurou příspěvků bych byl opatrný.
Ale možnost zablokovat si sám zobrazování příspěvku některých uživatelů (včetně nebo bez navazujícího vlákna) by byla super. Zkombinováno s ověřením účtu (tak aby si některá individua negenerovala po každé blokaci nový účet) a možností povolit si jen ověřené uživatele by diskuze velmi zpříjemnilo.
Jinak od p. Palkovace jsem se asi 3x pokusil neco precist, ale neslo to. Usoudil jsem ze jsem pro myslenky tohoto genia prilis jednoducha mysl a dale se jimi nezabyvam.
Technicke reseni by bylo fajn, ale da se to i naucit - jako ignorovani reklamnich baneru :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

Václav Dvořák,2021-02-18 16:52:07

Já bych byl zase s ověřením účtu opatrný. Některé severy pro ověření vyžadují naprosto nekontrolovatelný a zneužitelný zdroj informací typu kopie OP, řidičák, PAS a k tomu vyplnit mnoho dalších povinných údajů.

Do takové registrace by rozumný člověk nikdy nešel, už proto, že je to zneužitelné i politicky (všechna velká online média jsou dnes vlastněna oligarchy!!!). Zvláště pokud by diskuze se dotýkaly politických témat, čemuž se nedá mimo odborné weby téměř vyhnout. To tady snad nehrozí - nějaký občasný trolling vždy bude existovat, i když budou všichni "lustrovaní".

Odpovědět


Re: Re: Odpoveď kolektívneho vedomia ?

František Kalva,2021-02-18 13:55:51

A jak se díváte na vskutku děsivé a opravdu nebezpečné fyzikální hámotiny vypouštěné s posvěcením bruselské legislativy? Kdy se prosazují jedinci bez základního vzdělání, nerozlišující ve fyzikálních jednotkách malé a velké písmeno ( MW x mW), e-mail to také nerozlišuje, že? A rozdíl mezi milionem a miliardou vlastně neexistuje, oboje má podezřele moc nul, kdo se v tom má vyznat. Jo a navíc jsem se dozvěděl, že existuje snad jen návrh na zjednodušení osnov, děcka nechápou Newtonovy zákony a i ten Ohmův je na ně moc složitý. Pak se nelze divit, že tito nedovzdělanci silou prosazují jednak odklon od jádra, jednak opuštění uhlí a k tomu jako premii masivní elektrofikaci dopravy. Velmi zajímavě bruselský postup MAŠÍBLů popisuje p. Zdechovský v případě olova používaného jak střelci, tak rybáři a za něž neexistuje náhrada. Dovolím si použít vyjádření Terry Pratchetta - čekají nás zajímavé časy.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz