Ovce preferují styk s méně dominantními berany  
Ovce nejsou tak hloupé, jak se traduje. A dost možná jsou i požitkářkami.

Ovce alfa beranům postojí, ale ve styku a intimnostech upřednostňují nedominantní samce „outsidery“. Foto: Keith Weller, USDA, volné dílo. 
Ovce alfa beranům postojí, ale ve styku a intimnostech upřednostňují nedominantní samce „outsidery“. Foto: Keith Weller, USDA, volné dílo.

Existuje celá řada výzkumných prací v nichž se tvrdí, že samice mají tendenci si jako otce svých potomků vybírat ty nejlepší, takzvané alfa samce. K takovému závěru nabádá fakt, že dominantní berani mají sklon pářit se s více ovcemi, v porovnání s berany, kteří jsou v hierarchii stáda na nižším stupni pomyslného žebříčku. Ostatně to je i logické, neboť z titulu svého majestátu mají k samicím vždy snazší přístup. Nejen, že ti nejsilnější jsou ke svým rivalům agresivní, ale jak zjistil tento výzkum, také při páření jdou „tvrdě na věc“ a ke svým partnerkám se chovají poněkud neurvale. Méně dominantní samci sklony k tak násilnému chování vůči svým partnerkám, nemají. Nejsou tak agresivní a namlouvací rituál i vlastní akt, jsou ohleduplnější, chcete-li, něžnější.

 

Z dřívějších prací se vědělo, že dominantní berani potřeby svého harému často fyzicky nezvládají. Jejich sperma je řídké a spolu s tím pochopitelně klesá pravděpodobnost oplodnění. Snížená plodnost dominantních beranů je ale jen jeden problém, kterým by dominantní samec svému stádu mohl přivodit újmu. Nejspíš ani to ale ještě není tím hlavním nebezpečím. Silná dominance jednoho plemeníka, by kromě snížené plodnosti, kvůli nedostatku spermií, mohla zkomplikovat přežitelnost populace zvýšenou inbredizací stáda. Jednolitá a genově uniformní populace po jednom plemeníkovi, se stává méně schopnou se přizpůsobovat změněným podmínkám prostředí. To byl také důvod, proč se jihoameričtí vědci začali o páření v hierarchické pyramidě ovčího stáda víc zajímat.


Pokusili se najít odpověď na otázku, jak silná je ze strany samičího pohlaví, preference vůdčí samčí osobnosti. Měli totiž jakési podezření, že budoucí matky nějak vycítí, že by spojení s dominantním samcem nemuselo, kvůli jeho „vytíženosti“, vést k úspěchu a že to tak trochu ve svém vztahu hrají raději na jistotu“ preferencí méně dominantních jedinců. Jenže, jak se v tomto směru dobrat pravdy?


Aby si své podezření potvrdili (nebo vyvrátili) vymysleli pokus, v němž si ovce mohly svého partnera k páření, svobodně vybrat. Dominantního berana jednoduše přivázali na jednom konci výběhu a jemu podřízeného soka, na konci opačném. Pak už jen do výběhu pouštěli říjné ovce a šmírovali.

Do kolbiště se dvěma přivázanými berany vždy pouštěli 7 říjných ovcí. V dalších dnech totéž opakovali se sedmi jinými ovcemi a berany z jiného stáda. Tak to s příslušnicemi a příslušníky různých komunit opakovali ještě několikrát. Nutno předeslat, že v každém ze sledování vždy šlo o jedince náležející ke stejnému stádu. Se všemi samci v době pokusů cloumal testosteron a s neskrývanou ochotou byli sto dostát všem svým povinnostem se ctí. Aby si byli jisti, že i ovce budou k techtle mechtlím v den pokusu patřičně naladěny, ke svolnosti je připravovali intravaginální hormonálním tamponem evokujícím říji.

Universidad Autónoma del Estado de Morelos – rektorát mateřského pracoviště Arisveta Díaze (prvního autora studie). Kredit: JorgeBarreraM. CC BY-SA 4.0
Universidad Autónoma del Estado de Morelos – rektorát mateřského pracoviště Arisveta Díaze (prvního autora studie). Kredit: JorgeBarreraM. CC BY-SA 4.0

 

Jak myslíte, že to dopadlo?

Chovaly se ovečky způsobně a dávaly přednost tomu nejsilnějšímu a nejváženějšímu? Vyhledávaly a preferovaly spojení s dominantním samcem, aby v souladu s teorií měly silné a zdatné potomky?


Ó nikoliv. Když to vědátoři všechno sečetli a podtrhli, opak se ukázal být pravdou. Ovečky vyhledávaly „outsidery“, trávily v jejich blízkosti mnohem více času a čistě numericky se s nimi pářily dvojnásobně delší dobu. Celá čtvrtina všech oveček si s dominantním samcem dokonce ani nic nezačala. Ostatní se pářily s oběma berany. Skóre ale jednoznačně patřilo outsiderům. Podle vědců jde o chování, které je evolučně výhodné a že ho mají samičky vrozené. Také ale poznamenávají, že to na ně dělalo dojem, že si samičky „něžnější“ přístup ze strany méně dominantních samců, jakoby „užívaly“. Takže kdo ví, jestli on za tou „kódovaností“ není jen obyčejný „chtíč“ a snaha si to užít. Ale nakonec, proč ne, nejen cesty Páně, i ty evoluční mohou být nevyzpytatelné.

 

Závěr

Mohli by se mexičtí s uruguayskými vědci, kteří na výzkumu rovněž participovali, ve svých závěrech o preferenci méně dominantních samců mýlit? Nejspíš ne, a pokud by to platilo pro obratlovce obecně, plynulo by z toho poučení: I když nejsme zrovna alfa, netřeba házet flintu do žita předčasně.

 

Literatura

Arisvet Díaz et al. Ewes prefer subordinate rather than dominant rams as sexual partners, Applied Animal Behaviour Science (2021). DOI: 10.1016/j.applanim.2021.105306

Datum: 08.04.2021
Tisk článku

Související články:

Jelení vůdci plodí syny     Autor: Jaroslav Petr (06.12.2006)
Samice živorodek riskují smrt, aby unikly před sexuálním harašením     Autor: Josef Pazdera (12.08.2008)
Sex a deprese – inbrídingová     Autor: Josef Pazdera (18.06.2010)
Soupeřící samice primátů praktikují infanticidu     Autor: Josef Pazdera (13.06.2011)
Nemocní samečci jsou atraktivnější     Autor: Josef Pazdera (12.03.2016)
Kdo má hodně testosteronu, kupuje extravagantní šunty     Autor: Josef Pazdera (06.07.2018)
Láska je slepá a u včel to platí doslovně     Autor: Josef Pazdera (11.09.2019)



Diskuze:

Aby byl

Mojmir Kosco,2021-04-09 06:31:25

samec dominantní musí se tak projevovat. Uvázaný přišel o svou hlavní výhodu . To že beran je schopen obskočit pouze určitý počet ovcí je známo tisíce let proto je na určitý počet ovcí ve stádu pouze určitý počet beranů . Domestikované zvíře zde ovce je šlechtěno aby se chovalo jinak než divoká ovce . Přirozené chovaní je potlačeno zejména ve vztahu k agresivitě , ale šlechtí se i na plodnost . Z dlouhodobého chovu jsem zjistil ,že při jakémkoli požadavku (napřikl, zahnání do stáje bez tlaku tj. bez psa pouze volnou procházkou se stádo ovcí chová následovně 10% odejde rychle do stáje (chtějí mňamku) , 60 % jde "normálně" 20% jdou mým tempem vědí že jádro dávám já 10% kouká a navrhuje stádu aby se šlo jinam ( přiběhnou až na zvuk kbelíku) . Taky jsem vypozoroval že hlavním vůdcem stáda když tam nejsem já nebo můj ovčácký pes je nejzkušenější ovce ,beran plní svoje úkoly ,ale určitě nevede stádo na lepší pastvu , stín a pod. Tento výzkum je doufám ověřovací né objevný nehledě na to že o připuštění ovcí rozhoduje chovatel .

Odpovědět


Re: Aby byl

Ales Vodehnal,2021-04-09 10:00:50

A jak prosím souvisí to, co popisujete, s chovem v ovcí v Andách a tím, co je v článku?

Odpovědět


Re: Re: Aby byl

Mojmir Kosco,2021-04-09 15:35:56

Dava to mylny vysledek .Dnes je pomerne snadne overit kolik jehnat je po jakem beranu ve stade v ramci dna testu.Ostatne plemenari delaji paternitu i vramci kontroly podminenosti.A ujistuji vas ze ovce ae chovaji obdobne u nas i v andach.

Odpovědět


Re: Re: Re: Aby byl

Ales Vodehnal,2021-04-09 17:50:10

Aha. Vy jste měl být politik!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-09 18:23:39

vždyť má pravdu, pan chovatel - :) já si zase pamatuji, jak kdosi ze známých dělal nějaké etologické pozorování - prostě hodiny koukal na nevylepšená zvířata v neupravovaných podmínkách a zapisoval :)

sice je to tu spíš jako kuriozitka...:)
nu což, věda pokročává a jednoho dne se snad od japonských či uruguayských vědců dočkám i konečného vědeckého verdiktu, zda mi káva a čokoláda prospívají či škodí... :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eliska Formanova,2021-04-10 12:16:07

Mně ale také připadá, že článek je o koze (preferencích v chování samiček, pokud se jim dá možnost svobodné volby). Pan chovatel píše o koze (jak se dělá plemenitba a zjišťuje paternita). A teď do toho ještě Japonci a káva :).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-10 13:54:11

...tak zas máte otázku, jak tu "přirozenou svobodnou volbu" ovlivňuje "intravaginální hormonální tampon evokující říji" a ty další okolnostě, které vědci nachystali, a o čem vlastně ten závěr pokusu vypovídá...

:) trošku to připomíná ten dětský vtip s pointou "utrháte-li bleše nožičky, neslyší"

Pan chovatel naopak přispívá empirickými pozorováními z běžných situací, takříkajíc "real-world"...

:) Ale myslím, že nás chtěl autor především pobavit....



POkud jde o kávu a čokoládu, je to dlouhodobě řešený závažný vědecký problém.
Z průběžných výsledků:
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/kava-studie-analyza-zdravy-zivot-vedci_1711251200_pla
https://zena.aktualne.cz/zdravi/co-s-vami-udela-kazdodenni-salek-kavy/r~i:article:806534/
https://aktin.cz/vedci-podrobili-kavu-velke-studii-skodi-nebo-prospiva

a tak dále.
:) skutečnost, že dosud nebyl učiněn jednoznačný závěr, přičítám tomu, že se do oříšku dosud nezakousli uruguayští a japonští vědci, kteří mají vynikající pověst i metody.

:) doufám, že nyní je souvislost zřejmá....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-10 14:06:03

PS Ono takové řešení protiepidemických opatření je také částečně otázkou takříkajíc etologickou, tož (u)vidíme, zda/že jsou naši vědci stejně inovativní, jako ti v uruguayi... ;-) já věřím, že nezaostáváme...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Milan Kaderavek,2021-04-10 16:46:50

Jak by podle Evy mělo hormonální navození estru kolidovat s preferencí dominantního, nebo nedominantního samečka? To mne jako fyziologa zajímá. Jinak děkuji za vysvětlení, jak s tím souvisí káva a kakao. Přiznám se, že ale souvislost s protiepidemickými opatřeními mi také není jasná. Ale vysvětlovat mi to nemusíte, stejně bych to nejspíš nepochopil. Postačí mi link na to, jak estrus ovlivňuje preference.  

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-10 17:20:57

Dobrý den, našla jsem (jako příklad) jeden nepřímý odkaz ohledně vlivu hormon. hladin na partnerské preference se spoustou zdrojové literatury - netýká se ovcí, ovšem savec jako savec, žejo... také v těch růzmách hormonálních hladinách, lokálních, celkových atd. a jejich účincích se jakožto fyziolog budete muset "povrtat" Vy, i v případných mezidruhových rozdílech...
http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=776

Ovlivnějí volby partnera hormonálními hladinami je mediálně profláklý jev a vědci (nevím jistě, zda uruguajští) už to dávno zjistili - jakožto fyziolog patrně málo čtete ženské časopisy, no, člověk nemůže být u všeho....

Nabízím také alternativní hypotézu, např. že po blbnutí s tampony ovce cosi lokálně svědí a chtějí se "poškrábat" - doporučuji srovnávací dotazníček mezi ovcemi....


No a pak se k ověření nabízí ta klasická metoda - hodiny čumění na ovce se záznamy... ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Jindra Polak,2021-04-11 19:40:00

Dobré je si přečíst článek, na který odkazujete, podrobně. Není totiž preference, jako preference. Ta práce je mého kolegy a vztahuje se k potlačení adaptivních preferencí pro výběr geneticky vhodného partnera (řekněme snížení kriterií v době ovulace ve smyslu lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše). Zatímco ten článek ke kterému diskutujete je o preferenci ve smyslu jednoho ze dvou (pro blondýny - když jak holub, tak brabec jsou k mání). Preferenci jste vyhledala správně, ale je potřeba brát v úvahu ještě o v jakém kontextu je termín použit a o jakou preferenci jde.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-12 06:31:59

Dobrý den, jak račte. ;-) je fajn, že máte jasno v tom, co je "potlačení adaptivních preferencí" a co jsou "preference ve smyslu jednoho ze dvou" atd. u žen i ovcí.

No nic, tak ještě tu kávu a čokoládu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Mojmir Kosco,2021-04-12 11:33:35

No vyzkum dle clanku vznikl jako zkoumani jak probiha plenenitba
Hned v uvodu konstatuje ze alfa beran to casto mezvlada.
Pri pokusu se opomiji chovatel ,coz je ovsem znacne neprirozene pro chov ovci.Takove vyzkumy mohou u vyvolat pozadavek na upravu welfar .I v div

r

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Eva M,2021-04-12 13:22:45

to nevypadalo na výzkum plemenitby.
... třeba má celé to chování u ovcí nějakou strukturu, např. že při přirozeném průběhu se ten "alfa" beran se musí napřed porvat s jiným beranem a teprv až je "vyzuřenej", je s ním "řeč"... prostě celý ten proces rozvrtali, načež z toho dělají závěry. vědecké. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aby byl

Ales Vodehnal,2021-04-12 19:09:18

Pane Kosco, Vy jste měl být politikem. Nic Vás nezaskočí. Máte vždy zásadní připomínky. Za svými názory, ať už jde o energii z jádra, očkování, klima, plemenitbu,... vždy si pevně stojíte na svém a vždy máte co říci, aniž by se to toho, o čem je řeč, týkalo. To je zvláštní dar, vážně byste to měl zkusit v politice.

Odpovědět

"výzkum přirozeného chování"

Eva M,2021-04-08 20:38:32

"Aby si byli jisti, že i ovce budou k techtle mechtlím v den pokusu patřičně naladěny, ke svolnosti je připravovali intravaginální hormonálním tamponem evokujícím říji"

Jane Goodallové by jeblo.

... :)) miluji tyto vědecké pokusy, vědecké metody a vědce všeho druhu... nejraději mám japonské, ti pobaví nejlépe; ovšem tohle je taky slušnej oddíl :))

:) esli nestačilo zeptat se uruguayského bači....

Odpovědět

Bahnice

Věra Rambousková,2021-04-08 15:33:00

Mě by vážně zajímalo, jestli byly všechny bahnice stejně staré.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz