Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV  
O homosexuálech se ví, že je mezi nimi více HIV pozitivních, než tomu je u heterosexuálů. Jenže transsexuálové nejsou homosexuálové, a proto jsou údaje zveřejněné Americkým střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí tak alarmující.

Vlajka hnutí trangender, volné dílo.
Vlajka hnutí trangender, volné dílo.

Transsexuálové se rádi označují zkratkou „Ts“ a svá práva prosazují prostřednictvím hnutí LGBT. Proto je veřejnost často strká spolu s homosexuály, do stejného pytle. Není na škodu se v tom orientovat a vzít na vědomí, že LGBT, nebo také  „nové sociální hnutí“, se zabývá a hájí všechny sociální menšiny, které mají jinou než většinovou sexuální orientaci. V praxi to znamená, že sdružuje lesby, gaye, bisexuály a osoby transgender (transsexuály). Protože se ukazuje, že jsme ještě různorodější než jsme si mysleli (menšinových orientací je více než se do výše uvedené LGBT škatulky vejde), začíná se razit nový pojem LGBTQIA. Ten už zahrnuje queer, intersexuální a asexuální osoby. Nejspíš proto, že LGBTQIA  je dlouhé a blbě se vyslovuje, a také že hrozí další rozšiřování počtu pohlaví, nastupuje akronym opačný trend. Zkracuje se pod vše zahrnující LGBT+.

 

Zelený karafiát – symbol bisexuálních žen. Kredit: Rebeca, Wikipedia,CC BY-SA 2.0
Zelený karafiát – symbol bisexuálních žen. Kredit: Rebeca, Wikipedia,CC BY-SA 2.0

V našem případě se  soustředíme jen na tu část komunity, u níž psychická a pohlavní identita nejsou v souladu. Jinak řečeno, na zcela normální osoby, které nemají intersexuální, genetické nebo jiné chromozómové abnormality, ale mají jen tu smůlu, že jejich psychika v mozkovém centru, je jaksi mimo. Dotyčný, respektive dotyčná, chtějí žít a být akceptováni jako příslušníci opačného pohlaví.

 

Protestní pochod za práva transsexuálů Trans March „Existrans“ Francie 2017. Kredit: Julie Missbutterflies. Wikipedia, CC BY-SA 2.0
Protestní pochod za práva transsexuálů Trans March „Existrans“ Francie 2017. Kredit: Julie Missbutterflies. Wikipedia, CC BY-SA 2.0

Průzkum, z něhož čerpá tento článek, se týkal transsexuálních žen. Když si to zjednodušíme, tak ten nahoře, který je tvořil k obrazu svému, to popletl a přidělil jim mužské nádobíčko a ženský mozek. Okolí je proto od dětství vnímá jako muže, jenže ony samy se považují za ženy, které jsou v mužském těle uvězněny. Nespokojenost s vlastním anatomickým pohlavím bývá pro dotyčné tak deprimující, že neváhají podstoupit jakoukoliv bolest i rizika plynoucí z hormonální léčby a chirurgických zásahů jen proto, aby jejich tělo odpovídalo preferovanému pohlaví.


V odborné lékařské mluvě se transsexuálky evidují také pod zkratkou MtF. (z anglického „male to female“). Šetřením na souboru 1600 transgender žen v Atlantě, Los Angeles, New Orleans, New Yorku, Filadelfii, San Francisku a Seattlu, prováděném mezi lety 2019 až 2020 vyšlo najevo, že 42 % z nich je pozitivních v testech na HIV, nebo již AIDS mají.

Získaná data vypovídají ještě o něčem. O výrazných rasových a etnických rozdílech. U černošek je pozitivita 62 %, hispánek 35 %, bělošek 17 %.

 

Vlajka bisexuální hrdosti, volné dílo.
Vlajka bisexuální hrdosti, volné dílo.
Aromantická vlajka asexuálů, volné dílo.
Aromantická vlajka asexuálů, volné dílo.

Tím zcela nejhorším zjištěním ale je, že pouze 32 % respondentek uvedlo, že používaly preexpoziční profylaxi. Což v překladu do lidštiny znamená, že na souboru žen ochotných se do studie zapojit, naprostá většina (68 %) na nějaké dodržování zvýšené opatrnosti při pohlavním styku, či injekčním užívání drog, vyloženě kašle.

 

Jestliže se na poměrně rozsáhlém souboru ukazuje, že téměř polovina transsexuálů je HIV pozitivních, je to hodně tristní zjištění a i pro LGBT+ komunitu, i když testované byly z velké části ze sociálně slabých, to bude silná káva. Stejně tak pro ošetřující lékaře, chirurgy a všechny, kteří se je snaží upravovat do formy, s níž se identifikují a v níž se cítí dobře. Ts holky to už teď neměly lehké, až se ale proflákne jejich promořenost a neochota chovat se zodpovědně, budou to mít ještě horší.

 

Pramen

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more on transgender people and HIV.

 

 

Datum: 19.04.2021
Tisk článku

Související články:

Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)
Syfilis se vrací a doprovází ho slepota a neobvyklé záludnosti     Autor: Josef Pazdera (20.02.2019)
Sex a erotika v řecké antice     Autor: Zdeněk Kratochvíl (16.10.2019)
Sexualita v řeckém náboženství     Autor: Zdeněk Kratochvíl (02.11.2019)
Intersex jako norma     Autor: Jaroslav Petr (14.10.2020)



Diskuze:

Možná stojí za poslech

Alex Tripal,2021-04-22 13:47:16

https://www.youtube.com/watch?v=lSMjoJuI1is

Odpovědět

Obávám se, že článek

Pavel Aron,2021-04-21 14:10:46

Obávám se, že článek přitáhl lidi, kteří normálně na Oslu vůbec nediskutují. Článek konstatuje realitu a oni jak už to u aktivistů bývá realitu nechtějí vidět.

Odpovědět


Re: Obávám se, že článek

Miroslav Gretschelst,2021-04-21 17:59:24

Kdyby jen to, to by ještě bylo dobré. Je ale realita uráží a proto chtějí, aby její zmiňování bylo ostatním zakázáno. A to může být průšvih, když na to politici, eventuálně soudy, vytvoří "lidskoprávní" zákony.

Odpovědět

menšiny versus většina

L. Tvrdonova,2021-04-21 09:17:37

Píšete tu o problémech menšiny. Věnujte raději pozornost, nebo aspoň sdílejte to, co se týká většiny, to je : https://www.youtube.com/watch?v=1q25E9-IpHU

Odpovědět


Re: menšiny versus většina

Vlad. Pinkora,2021-04-21 13:43:51

O Evropské unii a jejím vztahu k LGBT... také zde https://www.youtube.com/watch?v=7pLdSQMZvnM

Odpovědět


Re: menšiny versus většina

Pavel Aron,2021-04-21 14:23:03

S panem Chmelárem souhlasím ale na OSLA bych to netahal. Sem chodím si od těch šíleností odpočinout.

Odpovědět


Re: Re: menšiny versus většina

Oskar Travnicek,2021-04-22 02:30:44

Naopak, díky za to echo - já o tom panovi netušil. Také dávám něco do placu, co rovněž není mainstream a je dobré to šířit, aby z nás nebyly ovce. https://youtu.be/KkP4y4iYZ-k

Odpovědět

11% a 61% od pani Anna V

Ladislav Bystricky,2021-04-20 19:40:18

Prepacte ale viete uviest studiu/odkaz ze zastupenie ludi podla narodnosti v Ts komunite odraza ich pomerne zastupenie v spolocnosti? Myslim tym USA. Autori, ak som nieco neprehliadol, to nikde neuvadzaju ze ich vzorka je reprezentativna a pomerovo zahrna vsetky narodnosti, vzdelanie, vek, .....
Dakujem
Teraz trochu subjetivneho vnimania(mozete ma poslat kadelahsie ak vas to nas...rie) clanok sa mi pacil. Vasa reakcia, ked vypustim urazlivy ton , osocovaci ton, subjektivnu interpretaciu bez citacie a odkazu na zdroj, je pre mna prinosna a rozprudila peknu debatu, takze super. Za mna osobne.... ak by Vase prispevky neobsahovali(subjektivne) to co mi vyssie vadilo by boli pre mna tak hodnotne ako prispevky p. Kosca.
A trochu utocnosti z mojej strany tak vseobecne do eteru :)
NA PANA WAGNERA MI NESAHAJTE!!!!! :)

Odpovědět

HIV není Covid

Petra Tichá,2021-04-20 18:34:58

Pokud jsou uvedená čísla realitou, tak je úplně jedno na jaké komunitě i na jakém pohlaví to kdo zjišťoval, i jak koho se ta která interpretace dotýká. Jsou-li v nějaké části společnosti čtyři z deseti pozitivní, je to průser a ten se ničím okecat nedá. Tady totiž nejde o Covid s rizikem úmrtí v řádu kdesi za desetinou čárkou. Tady jde o HIV se stoprocentní smrtností. Asi těžko zpochybníme, že komunita LGBT patří k těm vysoce rizikovým jako celek a zda se šíří více u těch plus, nebo u těch více mínus, tady nehraje roli. Raději koukejme po takovém zjištění začít u nás s prevencí, než dospějeme do stejných konců a sporů, zda za to mohou ti s pindíkem, nebo bez něho.

Odpovědět

Význam slova pozitivní

Mojmir Kosco,2021-04-20 17:58:48

Zvolaní jsem pozitivní ještě před 20 -30 lety bylo vysloveně kladné zvolání teď znamená pozor nebezpečí . Předpokládám že tato studie (článek) má především upozornit na tento problém ale koho?
Tak jak je napsán transger asi dost naštve a ti varování nepřijmou .Lékaře nebo lidi pracující s těmito komunitami? Takže ano tento článek je pozitivní ale spíš záporně.

Odpovědět

Obtížnost získávání dat

V. Rakusan,2021-04-20 17:52:27

Obávám se, že to s tím testováním na HIV pozitivitu bude tak jako u nás s dobrovolným zapojováním na testaci proti Covidu. Jakmile budu pozitivní, tak jdou všichni s kterými jsem se setkal na opakované testy, šup s nimi do karantény, přijdou o možnost chodit do práce a výdělky, budou mi to mít za zlé ... to jim přece nemohu udělat. Nikdo na to dobrovolně nechodí a lidi se z trasování telefonem odhlašují . Proto je zbytečné výzkumníkům vytýkat že neprovedli to, či ono, nebo že si vybrali zrovna trasgender, kteří byli sdílní a ochotní se účastnit. Buďme rádi, že se vědcům podařilo udělat alespoň nějakou sondu. To, co zjistili, je děs běs. A je úplně jedno, zda ta procenta budeme nějak balit do genderově přijatelnějších formulací, že kdyby se dělalo to či ono, nebo se vzalo v úvahu, že… že takto to je málo vypovídající,….a můžeme se přít do nekonečna. Ta čísla lze těžko zpochybnit a taky interpretovat jinak, než že ta promořenost je katastrofální, že to jsou čísla americkou populaci ohrožující, a že transgender patří k té nejohroženější komunitě, a je jedno, zda se mezi nimi HIV šíří sexem, nebo drogami. I kdyby studie upozornila jen na to, měla by se i naše společnost zamyslet nad tím, jakou zvolit prevenci, než to u nás dopadne jak v těch citovaných amerických velkoměstech. Svým způsobem patří trangender populaci poděkovat, že nám dovolila zjisti, jak úděsné to v jejich prostředí je. Je na další studii, aby potvrdila, zda je to opravdu tak děsivé, nebo to vyvrátila, zda jsou na tom transsexuálové hůře, nebo lépe než jak sonda naznačuje.

Odpovědět

popularizace poznání nebo bulvár?

Andrea Porschová,2021-04-20 09:57:06

Váš web používám, už mnoho let, jako jeden z lepších zdrojů informací na českém internetu. Mám jej léta v RSS kanálu a stejně tak mnoho let jej doporučuji svým studentům jako zajímavý zdroj, ať už jde o články z energetiky, historie, fyziky, matematiky …. Jedním z důvodů je fakt, že se v článcích většinou nesnižujete k desinterpretaci a ani k vytrhávání věcí z kontextu. Pokud jde ale o tento článek, a mám pocit že v posledních letech není jediný, před vymazáním OSEL.CZ z „rozumných zdrojů“ už jej zachránilo jen závěrečné ozdrojování článku. Stejně je ale nutné tento WEB přesunout do kategorie – „Zajímavé, ale je nutno detailně ověřit“ - a zřejmě nedoporučovat svým studentům jako zdroj relevantních dat.
Na druhou stranu je možné, že jde jen o strojový překlad a pokus, co z toho neuronová síť vyrobí, protože živý člověk, který zdrojová data četl, by nemohl tento článek napsat. Tedy mohl – v bulvárním médiu. Pak vám držím vám palce, třeba se postupně zase vrátíte k psaní článků z kontextem, který nebude měnit původní sdělení.

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Eliška Morelová,2021-04-20 10:32:46

Tak to si budete muset ze svých zdrojů vymazat jako nedůvěryhodné i stránky CDC (pokud ovšem víte, co ta zkratka znamená). Na rozdíl od Vás jsem si zde uvedená data kontrolovala.

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Florian Stanislav,2021-04-20 10:37:18

No, svým studentům doporučujte, co libo. Na druhou stranu, když budou umět a rozumět tomu, co píše Osel, bude to pro ně dobře. Je to na českém internetu jedinečný široký záběr mnoha oborů vědy. Takže se neobávám, že Vaše změna orientace k Oslu něco ovlivní u studentů, kteří chtějí mít přehled. A to i o tom, kam kontakty s takto orientovanými skupinami s vyšší pravděpodobností vedou. K tomu není třeba zkoumat odzdrojování článku, ale zachovat rozum.
Trochu jste to vzala jako UEFA s fotbalistou Kúdelou, který dostal trest za ne to, co řekl, ale za to, co možná naznačil.
V diskuzi zde se píše, že 63% žen ve zkoumané skupině bylo pod hranicí chudoby, což může být ovlivněno tím, že utratily peníze za operace a léky a absencí v práci ztratily práci.

No a Váš odstavec ve smyslu, že článek zplodila neuronová síť (asi myslíte umělá neuronová síť), ten máte odzrojovaný nebo je to jen úlet do bulváru?

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Jiri Cumpelik,2021-04-20 11:18:57

Z tohoto výlevu já ani nevím, co Vám na článku vadí. Že mají TS HIV? Či rasové rozdíly? Já nevím.

Když vezmu to první, ono je to logické. Když se podíváte třeba na Thajsko, hezčí část transgender komunity jede v prostituci. Tím pádem jsou náchylnější k drogám, psychickým problémům (a tím pádem většímu risku) a vzhledem k tomu, že šance na přenos při análním styku se udává 1:40, riziko je velké.
Tipl bych si, že v USA je poměr barev dán tím, že chudší nemají peněze na hormony, plastické operace a nemají ani takové zábrany, tudíž jedou mnohem častěji bez kondomu. A to při šanci 1:40 je smrtící, doslova

Odpovědět


Re: Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Jan Novák9,2021-04-20 13:48:36

Paní Porschové asi vadí že článek je Politicky Nekorektní. Jak se jednou přenesete přes to že existuje nějaká anatomie pohlaví tak můžete lehce pominout jakákoliv data.

O LGBTXYZ se přece NESMÍ napsat nic co není naprosto pozitivní.
Jakákoliv informace která není úplně LGBTXYZ pozitivní je automaticky LGBTXYZfobie a hatespeech. Jediný kdo na ně může něco říct jsou Muslimové, u těch je normální i když vystřílí gay klub v Orlandu. V tom případě to není ani hate, ani fobie ale kulturní obohacení :-)))

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Míla Lemtenberg,2021-04-20 12:43:25

Dovolím si souhlasit s paní Porschovou. Jen doplním, že to platí i o fyziku a články páně Wagnera, až hystericky propagujících stavbu dalších jaderných elektráren.

Odpovědět


Re: Re: popularizace poznání nebo bulvár?

František Kalva,2021-04-21 08:42:40

Obávám se, že zaměňujete termíny popularizace a propagace, o hysterické propagaci ani nemluvě. P. Wagner se vyjadřuje pouze a jen k tématům kterým rozumí a které zná. Pokud máte problém pochopit a vstřebat nesmyslnost OZE, je vhodné začít studovat a ne si léčit komplex bez výhrad věřícího fanatika ( a neochvějná víra v OZE je fanatismus, ať se vám to líbí nebo ne) dehonestací jednoho z mála srozumitelně se vyjadřujících jadrných fyziků.

Odpovědět


Re: Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Jan Kovačičin,2021-04-22 05:42:28

Pan Wagner píše racionálně a realisticky, můžete vy projevit svůj opačný názor stejně racionálně a napsat nějaký článek? Velmi rád jej přečtu a obohatím se Vašimi zkušenostmi a názory.

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Peter Somatz,2021-04-20 13:21:59

Tu sa musim pana Pazderu zastat. Ramci Osla ho povazujem s panom Wagnerom za najlepsich autorov. Jeho clanky su velmi ctive, napadite a vtipne. Precitajte si napr. nedavny "Kariérní postup doprovází zmenšení mozku". Z hladiska citanosti a diskutovanosti si vsak vybera temy, na ktore vela ludi v diskusiach nereaguje. (Asi by malo, len kvoli vyjadreniu podpory k dalsej kvalitnej praci.) V tom vidim jeho poctivy pristup a pravy opak bulvaru.

Odpovědět


Re: popularizace poznání nebo bulvár?

Pavel Aron,2021-04-21 14:16:58

Pokud se vám něco na článku nelíbí, prosil bych o věcnou argumentaci.
Rozumný znamená jen to co vám vyhovuje ?
Ve vědách platí fakta a o těch se polemizuje. Nikoliv pocity a už vůbec ne to co je dnes tak nebezpečné vylučování diskusí na vybraná témata.

Odpovědět

Dovolím si položit doplňující dotaz:

František Kalva,2021-04-20 09:02:41

Kde jste proboha vzal ten nesmysl, že cituji:" Jenže transsexuálové nejsou homosexuálové"? Chcete nám namluvit, že takto postižený jedinec, tedy poznamenaný rozdílem v pohlavní identitě mozkové a reálné, se s příchylností ke stejně pohlavně vybavenými jedinci vyrovná přeoperováním a do té doby se o stejnopohlavní styk ani nepokusí ???

Odpovědět


Re: Dovolím si položit doplňující dotaz:

Fedor Razima,2021-04-20 10:19:19

Mám to "štěstí", že mám kolegu, vlastně kolegyni, a jednou jsem zkusil na to téma zažertovat, že je homosexuál. Už to víckrát neudělám. Divil byste se, jak jsou v tom zásadoví. A jak se od takového porovnávání distancují. Asi i budou vyjimky, ale moje zkušenost je jiná. A to vím o čem mluvím, protože díky našemu dlouholetému přátelství něco o tom vím.

Odpovědět


Re: Dovolím si položit doplňující dotaz:

Vojtěch Kocián,2021-04-20 11:39:37

Sexuální identita a sexuální přitažlivost jsou rozdílné věci. Korelace i souvislost mezi nimi je, ale rozhodně nejde říct, že transsexuál je automaticky homosexuál nebo že homosexuálové se nechají přeoperovat, aby měli snazší přístup k osobám pohlaví, které je přitahuje. Typický homosexuál je spokojený s vlastním pohlavím, jen se mu líbí osoby stejného pohlaví. U transsexuálů je to složitější. Co jsem se dozvěděl od známého, co tím procházel, je to asi půl na půl. Tedy zhruba polovina transsexuálních žen, které se cítí být muži, preferuje jako partnera muže. No a teď řekněte, jestli je takové chování homosexuální nebo ne, protože na to není jednoduchá odpověď.

Odpovědět


Re: Re: Dovolím si položit doplňující dotaz:

Jan Novák9,2021-04-20 13:03:12

Pohlaví je určeno pohlavními znaky, ne tím jak se kdo po ránu cítí když se podívá do zrcadla.
Když se někdo cítí hrochem tak ho dáme do zoo do výběhu?
Nebo pohřbíme člověka který se v pondělí po flámu cítí jako mrtvý?
To znamená že pokud má pidíka a koule tak je to styk homosexuální protože mají stejné nádobíčko.
Jinak dopadneme jako v Americe kde přesunuli "transsexuální" vězně do ženské věznice a pak spoluvězenkyně "záhadně" otěhotněly.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dovolím si položit doplňující dotaz:

Vojtěch Kocián,2021-04-20 17:24:26

To platí, dokud neproběhne příslušná operace, při které dotyčný o své pohlavní orgány přijde a dostane umělé. Druhotné pohlavní znaky částečně vyřeší hormony a kosmetické operace. Je to dost, aby se pak z homosexuálního styku mezi těmi samými partnery stal heterosexuální nebo naopak? Můžeme brát jako rozhodující genetiku či originální rodný list a bude to OK. Nebo vnímání toho druhého (přírodního) partnera a bude to taky OK. Jen se pak nesmíme divit, že to někdo vnímá opačně.

Jinak nevím, proč bychom my s tím měli něco dělat? Ať s tím něco dělá dotyčný (pokud chce). Jen pokud to definujeme jako chorobu nebo postižení, tak i s příspěvkem ze zdravotního pojištění (ať už se to bude řešit jakkoliv). My bychom mu na druhou stranu neměli zakazovat něco, čím nikoho neohrožuje.

Odpovědět

Anna N. v.,2021-04-20 07:56:09

Vážený kolego,
vaším článkem jste mě tak na**al, že jsem si kvůli tomu založila účet, abych na něj mohla reagovat. Ve zkratce: jako obraz toho, co obecně pro transgender ženy platí misinterpretujete jednu studii, jejímž cílem rozhodně nebylo podat takto zobecnitelnou zprávu, protože její vzorek je a) velmi malý a b) naprosto nereprezentativní. Obsahuje 11% bělochů, zatímco v celkové populaci je jich 61%. Obsahuje 35 a 40% procent černochů a hispánců, zatímco v celkové populaci je jich 13 a 18%. Vzhledem k tomu, jak silně v USA koreluje etnicita se socioekonomickým statusem, je už teď jasné, že zkoumaný vzorek lidí bude mít výrazně menší vzdělání a příjem, než je celopopulační průměr. A ano, další popisné statistiky toto navýsost potvrzují: ze zkoumaného vzorku 1608 trans žen bylo 63% (!!!) pod hranicí chudoby a 42% z nich nĕkdy žilo na ulici. Dávat negativní společenské jevy v takto marginalizovaném a extrémě chudém vzorku do souvislosti s jejich genderovou identitou a tento poznatek vztahovat na celou menšinu je naprosto tendenční a hanebné. Vaše kousavé poznámky typu "to gayové nebudou rádi, až zjistí s kým se paktují" už ani není třeba komentovat.
Podle mě jste prostě zahlédl studii s alarmujícími čísly, které bez kontextu toho, kde se vzala, vykreslují trans ženy jako nezodpovědné a prommiskuitní špindíry a neodolal tomu si přisadit k už tak extrémně negativnímu sentimentu, který vůči této menšině panuje. Proč jste si k tomu vybral údajně "vzdělávací" platformu netuším.

Odpovědět


Re:

Josef Pazdera,2021-04-20 10:12:01

Ano, máte pravdu, že mne výsledky té studie zaskočily. A podle reakce, nejspíš i Vás. Možná máte pravdu, že bělošská část z testované komunity se chová zodpovědněji, ale takto to v dostupných pramenech formulováno není. Jakou v tom hraje roli chudoba, těžko říci. Moje matka mi vštěpovala „chudoba cti netratí“, a tak možná proto v tom nespatřuji tak zásadní problém. Asi ani autoři studie se do takových úvah nehodlali pouštět, aby jim někdo neoponoval, že se ti bohatí bílí na svých party nechovají zrovna tak, aby byli chudým jiné barvy vzorem. Opsat celou studii, by narazilo na autorská práva, možná se mi nepodařilo z ní vybrat to důležité, ale mou snahou to bylo. Proto také uvádím zdroj dat, v němž lze dohledat další čísla. Samozřejmě, že na rozsah studie můžeme mít odlišný pohled, ale také bychom neměli těm, kteří na tom strávili dva roky, odpírat právo považovat zjištěné skutečnosti za reprezentativní. Plně stojím za Vaší kritikou v tom smyslu, že výsledky do našich hlav vnášejí celou řadu pochybností a otázek, hlavně co se týče naší populace, a že by to za nějakou sondu stálo. Pro všechny by bylo dobré vědět, jak na tom jsme a nemuseli být odkázáni jen na přebírání zahraničních pramenů.

Odpovědět


Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 11:40:00

Ta studie ale na reprezentativnost vůbec neaspiruje, jednalo se u survey v sedmi městech zaměřenou specificky na marginalizovanou skupinu (sociálně slabé transgender ženy ohrožené HIV) a srovnávající ty lidi v rámci tohoto vzorku. To není disrespekt studii, ale fakt. Vy jste se rozhodl o ní referovat tímto stylem, dát tomu nadpis "4 z 10 trans žen mají HIV" a kopnout si do celé komunity. Vaše blahosklonná reakce, že "chudoba na cti netratí" je pak absolutní výsměch. To, že politováníhodně častým zdrojem obživy je pro extrémně chudé a vyloučené ženy prostituce, která pochopitelně riziko nákazy HIV obrovsky zvyšuje, ví každý.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 11:52:57

Adekvátní reakce na vaše pochybení by bylo *MINIMÁLNĚ* změnit titulek na "4 z 10 chudých a ohrožených amerických trans žen má HIV".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Anežka Losová,2021-04-20 12:17:28

Možná je problém v tom, že bohaté trans ženy se nenechávají testovat. Pokud ano, tak jich bude tak zanedbatelně, že s těmi hodnotami, statisticky vzato, výrazně nemají šanci pohnout. Obávám se, že úprava názvu článku by byla jen kosmetická úprava, a na skutečnostech nic neměnící, tudíž bezpřednětná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 13:54:04

Vase argumentace vubec nedava smysl. Na "bohate trans zeny" s dobrou zivotni urovni a bez zdravotnich problemu nebyl ten vyzkum zacilen. A bohate a zdrave trans zeny, ktere nemaji podezreni, ze by mohly byt HIV pozivitni, se samozrejme ani samy spis nebudou nechavat testovat. Proto v tom vzorku chybi, chapete? Proto kdyby se do vzorku pridaly v nejakem pomeru, ktery by odpovidal jejich zastoupeni v populaci, tak by to procento nepochybne kleslo, chapete? Pokud chci psat sokujici titulek o tom, co plati o trans zenach, mela bych vychazet ze studie na reprezentativnim vzorku trans zen (i tak to bude zobecneni, ale alespon zobecneni zalozene na statistice). Pokud chci vychazet ze studie, ktera zkoumala primarne trans bezdomovkyne, drogove zavisle a prostitutky, tak musim priznat, ze vychazim z takove studie a neopovazovat se z ni delat obecne zavery. Ne, takova zmena titulku by rozhodne nebyla zbytecna. Naopak by byla naprosto zasadni pro to, aby tento clanek mohl zustat proste neobratnym clankem a nemusel byt povazovan za transfobni agitku, co cilene provadi cherrypicking dat, ktera trans zeny vykresli negativne. Asi byste nebyla rada, kdyby nejaky American svuj report o zivote v Cesku zalozil na studii na 1608 obyvatel vyloucenych ctvrti z nichz vetsina by navic byli Romove?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Vtelnik,2021-04-20 16:06:25

Pokouším se pochopit paní Annu N. v., která se nad čísly uvedenými v článku tak rozčiluje. A argumentuje, cituji:  Na "bohate trans zeny" s dobrou zivotni urovni a bez zdravotnich problemu nebyl ten vyzkum zacilen. A bohate a zdrave trans zeny, ktere nemaji podezreni, ze by mohly byt HIV pozivitni, se samozrejme ani samy spis nebudou nechavat testovat.  Proto v tom vzorku chybi, chapete? Proto kdyby se do vzorku pridaly v nejakem pomeru, ktery by odpovidal jejich zastoupeni v populaci, tak by to procento nepochybne kleslo, chapete?“ (konec citace). Přiznám se, že nechápu. Ale pokusím se. Rád bych paní Anny N. v. V této souvislosti zeptal. Pokud se zjistilo, že je v populaci trangeder žen 42 % pozitivních a je to číslo ze souboru 1600 respondentek a výsledek šetření ze šesti největších amerických velkoměst, o kolik víc si paní N. myslí, že by tak mohlo být těch jejích bělošských transexuálek z vyšší společnosti, které se chovají zodpovědněji a nejsou nakažené? O kolik by asi tak mohly to příšerné procento nakažených (promiňte mi ten výraz příšerné) klesnout? I kdyby těch bělošek byl dvojnásobek, než studie zachytila, a většina z nich byla HIV negativních, stále mi vychází, že by se ta procenta měnila sakra málo na to, aby jste tu hřímala do davu, jak jsou ta čísla zavádějící. Pokud podle Vás nejsou zjištěná procenta katastrofou, i kdyby byla čísla třeba jen poloviční, je to Vaše věc. Pro mne to je číslo úděsné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jan Novák9,2021-04-20 13:15:46

Chudoba a rizikové chování mají jeden společný jmenovatel a tím je inteligence.
Inteligence je podmíněna do značné části geneticky a soustavnou péčí od 3 let věku se ji podařilo ovlivnit jen o 3 body oproti kontrole.
Zkontrolujte si průměrnou inteligenci v uvedených skupinách.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 13:31:14

Inteligence je a) nekvantifikovatelna a b) predevsim funkci zivotnich podminek, nikoli genetiky ci nedejboze "rasy". Otazkou "rasy" je maximalne to, ze nekteri lide ziji kvuli sve etnicke prislusnosti v chronicky horsich podminkach a tudiz pri stejnych predpokladech nedosahnout stejne urovne vzdelani, schopnosti a sebevedomi. At uz je ta kauzalita ale jakakoli, nic to nemeni na tom, ze puvodni clanek je zaujaty a autor v nem, pravdepodobne ze zcela osobni a iracionalni nesympatie k trans lidem, zobecnuje data ziskana na malem vzorku tvorenem lidmi na okraji spolecnosti, na celou trans mensinu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Novák9,2021-04-20 14:05:15

Barva je taky otázkou životních podmínek, tj. pokud se Afričan přestěhuje do Prahy tak zbělí :-)))

Proč si myslíte že pokud se dědičně liší jeden znak nemůže se lišit druhý?

Jediný kdo je tady zaujatý jste vy. Autor cituje data.

Inteligence je kvantifikovatelná, tedy pokud sama nějakou máte a jste schopná to pochopit.
Kvantifikace není dokonalá a inteligence jsou různé druhy, ale ty druhy nejsou úplně navzájem zastupitelné. Pokud nemáte klasickou inteligenci tak jak je testovaná tak se ve společnosti těžko uplatníte. Podobně jako u jednoho našeho nejmenovaného etnika. Jsou jedinci kteří se zařadí do společnosti ale jsou jiní kteří nechápou proč by měli ráno vstávat do práce. Tak je to u všech skupin, jde jen o poměr který se různí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 14:41:26

Autor cituje data vytrzena z jejich kontextu. To neni popularizace, nybrz manipulace.
Inteligence meritelna neni. Meritelne je skore v ruznych testech, ktere udajne slouzi jako jeji proxy, ale cim dal tim vice se od toho upousti. Nepresnost do nich vnasi pochopitelne i kulturni a jazykovy bias.

Ale jasne, zautocte primo na mou osobu. Urazejte mou inteligenci, protoze kritizuju clanek, ktery je sice zavadejici a spatne cituje, ale vam se libi, protoze potvrzuje vas pohled na svet. (To, ze je prace s vedeckou literaturou a daty moje prace je irelevantni. ;*)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Marek Vostina,2021-04-20 16:33:49

Paní N., se tu v argumentaci rozohňuje, že vzorek populace, na němž byla data HIV pozitivních zjištěna, je naprosto nereprezentativní. Ale abych si nevymýšlel, tak použiji její formulaci: Vzorek obsahuje 11% bělochů, zatímco v celkové populaci je jich 61%. Obsahuje 35 a 40% procent černochů a hispánců, zatímco v celkové populaci je jich 13 až 18%. Já, i jiní diskutující jsme to pochopili tak, že nám tím chce říci, že kdyby se testovalo více trangender bělošek, vyšlo by to jinak. To je možné, ale také nemuselo. Právě na to se jí několik diskutujících snažilo upozornit, že na videích z daných měst, která zachycují „spodinu“ to ani zdaleka nedělá dojem, že by mezi nimi bylo víc černochů. Opak je pravdou. Na to ale paní N reaguje znovu načuřeně, že neví, proč by se na vide měla koukat. Podle mne měla. A když ne na ta již uvedená, měla by se podívat na celý seriál od pana Šopora – Čecha žijícího v USA. Třeba by pak pochopila, proč jí ta videa zdejší diskutující doporučili. Paní N. Nepovažujte zdejší diskutující za blbce a neodmítejte se podívat na to, co Vám doporučují. Ta videa totiž napovídají, že i kdybyste dělala takový výzkum jen mezi bílými, nejspíš by ten výsledek jiný nebyl.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Radomir Dlouhy,2021-04-20 16:35:38

Souhlasim s vasimi namitkamy a take mi prijde titulek a vlastne cele vyzneni clanku bulvarni, ale spis opravdu zavadejici. Nejsem ale zvykly cist vedecke studie, natoz v anglictine, ale treba mi jako clovek, co s tim zrejme nema problem vysvetlite, jak dana studie volila respondenty? Pri letmem procteni jsem to nenasel. To o jakou skupinu se jedna, tedy: Among all participants, 17% had no health insurance, 7% had not visited a health care provider, and the household income of 63% of participants was at or below the federal poverty level. In the 12 months before the interview, 42% of partici- pants had experienced homelessness and 17% had been incarcerated. Je zrejme, ale jak se k ni doslo? Snad se da tvrdit, ze neni duvod se domnivat, ze v americke spolecnosti, kde se k ruznym trans lidem hlasi pry az jedno procento populace, je tohle nejaky statisticky prurez socioekonomickym rozlozenim mezi temito trans (opravdu nevim jak spravne skupinu pojmenovat) lidmi. Neznam zadny duvod, proc by na tom meli byt hur nez prumerna americka populace - nebo v usa uz opravdu 42% obyvatel v poslednim roce bylo bezdomovci? 17 % bylo uvezneno? Za mne je zrejme, ze studie se nezabyva prumernymi obcany, ale jen vyberem - opravdu doufam, ze to, ze muz se citi byt zenou nebo naopak, nezpusobuje pro dane jedince tak brutalni zasah do zivota, aby koncili v takovyhle situacich - to by reseni cetnosti hiv bylo asi jednim z mene dulezitych problemu pro dane lidi.

Odpovědět


Re:

Filip Mašek,2021-04-20 10:43:52

Já teda nevím, ale já na tom videu z Philadelphie vidím převážně bílé, ne černochy. Jestli má být teď Amerika náš vzor, tak nás Bože chraň nás odevšeho zlého. https://www.youtube.com/watch?v=fpyHhrDgG5A

Odpovědět


Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 11:45:43

Netuším, jaké video máte na mysli, ale upřímně je mi nějaké video a vaše dojmy z něj dost ukradené. Přečetla jsem si originální studii, z níž čísla pochází, cituji z ní (ale zodpovědně - bez "taktního" zamlčení dat, která jasně ujazují absolutní nezobecnitelnost těch poznatků na širokou populaci - narozdíl od autora článku)

Odpovědět


Re: Re: Re:

Anežka Losová,2021-04-20 12:09:49

Buďto jste si ho nechtěla prohlédnout, anebo jen přehlédla, že tam odkaz na video je. Ale to není podstatné. Podstatné je, že lze dodat dalších podobných celé hafo a na všech (jsou od různých autorů) je opravdu vidět, že převládající populací těch na ulici, jsou běloši, ne černoši. Mně to také překvapilo. Takže ta Vaše námitka k rase, že bílí protože jsou bohatší, jsou na tom lépe, mi nějak nesedí. Ono i kdyby těch bílých testovali víc, asi by to percentuálně vyšlo nakonec stejně. Ono je otázkou, zda právě to bohatství bílých nevede k tomu, že mají na sněžení a propadají drogám, prostituci a padají na dno. Že s tou otázkou chudoby to je jinak, než se domníváte. Ta videa spíš dělají dojem, že to byli dříve bohatí běloši, co jsou teď těmi drogujícími bezdomovci. Jaký je Váš názor na to, že na těch záběrech jsou převážně běloši a bělošky? Několik namátkou uvádím
https://www.youtube.com/watch?v=QY255SQNyS0
https://youtu.be/cOBoDT-3oM0
https://youtu.be/1nZaNc-DZA0

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 13:20:57

Absolutne netusim, o co vam jde. Proc bych se mela proboha divat na nejaka nahodna videa, ktera tu s kolegou linkujete? V originalnim clanku ani studii, kterou misinterpretuje, zadna videa nefiguruji. A i kdyby se ta vase videa tematu tykala, tak co je to sakra za argulent, "mam z videa takovy a takovy dojem"?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

M. Fortelny,2021-04-20 13:51:20

Oni jen reagují na to, co jste napsala: "Obsahuje 11% bělochů, zatímco v celkové populaci je jich 61%." Tedy to, co studii a zdejšímu článku vyčítáte. Jak jsem si prohlédl ta videa, tak jim musím dát za pravdu. Tam je opravdu přetlak bělochů. Takže to jaksi s tou Vaší výtkou moc nekoreponduje. A když už jsme u toho, tak si také myslím, že těch několik "trans" z bohaté části společnosti, i kdyby dodržovali pravidla bezpečného sexu, tak vzhledem k tomu dvoutisícihlavému davu testovaných ženštin na těch výsledcích moc nezmění.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Anna N. v.,2021-04-20 14:04:33

Boze to je bizar. To, ze populaci USA tvori 61% non-hispanic whites je holy demograficky fakt. To, ze ve studii jich bylo jen 11% taky. Ale ne, tady se bude argumentovat videy a dojmy z nich. Protoze moje kritika zobecneni ze zcela nereprezentativniho vzorku se nejspis nejak rozplyne, kdyz mi tady nekdo videem dokaze, ze v USA existuji i bili bezdomovci...? Ano, v USA existuji i bili bezdomovci. Vzhledem k tomu, ze nehispansti belosi tvori tech 61% populace, jich pravdepodobne bude docela hodne. No a? Pro moji argumentaci zcela irelevantni.

A proboha vas prosim, uz mi neposilejte zadny odkazy na zadny videa!!! :D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Martin S.,2021-04-20 14:47:43

Nevyznam se v techto ucenych zalezitostech, coz si uvedomuji. Tedy prosim berte moji poznamku bez vetsiho zapalu, at nemusim pouzit hasici pristroj.

Belosi v USA jsou prumerne bohati. Jsou tam jak bohati (kteri spilaji tem chudym bilym za jejich vlastni bohatstvi), tak chudi (od nekterych z nich chcete byt co nejdal). Netusim, zda bili Ts jsou vice z te bohatsi nebo chudsi casti.

Pro zobecneni te studie by bylo jiste dobre znat procentualni zastoupeni Ts mezi jednotlivymi etniky a mezi socioekonomickymi skupinami. Plus jak to je s pozitivitou non-Ts jedincu v danych castech populace.

Preji vse dobre nezavisle na pocitech a orientacich.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Robert Adler,2021-04-22 10:43:13

Nějaká videa nejsou žádná statistika. Z videa si pouze můžete vytvořit nějaký svůj subjektivní dojem, což je ale dost o ničem.

Odpovědět


Re: Re:

Robert Adler,2021-04-22 10:39:28

To si nevyberete. Evropskou zemí, která je zdaleka nejvíc zasažena HIV je Rusko, teda, pokud Rusko budem považovat za evropskou zemi.

Odpovědět

Situace v USA

Tomáš Novák,2021-04-20 07:41:49

Nedávno jsem sledoval několik videí z USA, kde velmi chytrý a dobrý řečník několikrát uzemnil příslušníky této komunity, kteří mu tvrdili, že se skutečně změnili z muže v ženu se vším všudy (i na genetické bázi). Když jim vysvětlil jejich naivitu a deziluzi, jedna "paní" (bývalý voják a reportér) mu hrozili, že z toho natáčecího studia ho odveze ambulance. Nejstrašnější ale je, že do tohoto šílenství už chtějí zatahovat i malé děti - tupé celebrity nechávají své potomky "samy rozhodovat" jakým pohlavím chtějí být a ve školkách prý někde pořádají travesti show. Opravdu totální úpadek a degenerace globální společnosti...

Odpovědět

Anna N. v.,2021-04-20 07:41:02

Vážený kolego,
vaším článkem jste mě tak na**al, že jsem si kvůli tomu založila účet, abych na něj mohla reagovat. Ve zkratce: jako obraz toho, co obecně pro transgender ženy platí misinterpretujete jednu studii, jejímž cílem rozhodně nebylo podat takto zobecnitelnou zprávu, protože její vzorek je a) velmi malý

Odpovědět

Nebyl

Jaroslav Fisnar,2021-04-20 07:32:50

jste někdy na párty těchto menšin? Neviděl jste, jak to jede? Já jo, v Římě jsem byl pozván, nebudu to rozebírat, ale nedivím se. Nebudu se hádat, že se takhle chová úplně každej, ale většina jo. To fakt není o tom, že to Pámbu poplet, jsou totálně ujetý. Sněžilo tam jak v Kolumbii a na partnerskou věrnost si fakt vůbec nikdo nehrál.

Odpovědět

menšina

Josef Nýč,2021-04-20 07:28:55

Jeden psycholog napsal,že pro člověka, který se cítí koněm, nelze postavit stáj. Já pokračuji, nelze pro člověka, který se cítí být Napoleonem (a prý takoví jsou) nelze dát Francii (to by byla
katastrofa). A v tomhle bláznivém světě se určitě najde někdo, kdo s tím přijde, tak jako se ozvaly hlasy na podporu pedofilie a sadismu. Nejsem proti jejich diskriminaci a isolaci ( imámové to vyřídějí za nás), ale měl by místo humbuku kolem nich s nima pracovat a ne zveličovat, takže se cítí pomalu vyjímečný až nadřazený. (osobně z mládí s gay mám nepěkné zkušenosti, i když jsem občas
potkal - později - dva co spolu žili a žijou spolu dodnes... a váží si jich okolí včetně mne).

Odpovědět


Re: menšina

Martin S.,2021-04-20 14:33:28

Mno, imamove az prilis casto podporuji to, co zminujete, ze za vas vyridi. Pokud teda nemate na mysli Ts (coz z vaseho komentare nevyplyva).

Ad kone: Nekdy mam pocit, ze se ode me ocekava, ze budu (stale) drit jako kun. Tak alespon tu staj :-D

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-04-19 23:23:32

Moj subjektivny dojem je ze TG osoby su podskupina homosexualov a homosexuali su znami vysokou promiskuitou, takze aj rizikom sexualne prenosnych chorob.
Takze ziadne velke prekvapenie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz