Evoluce koronavirů a jejich hostitelé: Kde se vzalo trio zabijáků?  
Koronaviry dlouho nezajímaly skoro nikoho. Teď zajímají úplně všechny. Nová analýza amerických bioinformatiků zahrnuje 2006 kompletních genomů koronaviru. Její závěry jsou poměrně jednoznačné – za vším hledej netopýra. Do budoucna bude klíčové hlídat koronaviry právě v netopýrech. Je jenom otázkou času, kdy dojde k dalšímu zoonotickému přenosu.
Kladistika koronaviru a jejich hostitelů. Kredit: Denis Jacob Machado.
Kladistika koronaviru a jejich hostitelů. Kredit: Denis Jacob Machado.

Infekce koronaviru pro nás nejsou úplnou novinkou. Nejstarší vědecké studie o koronavirech pocházejí z roku 1966. Před objevením tria zabijáků, původců SARS, MERS a covidu-17 ale lidé věnovali koronavirům jen velice malou pozornost. Kromě pár specialistů nikoho nevzrušovaly.

 

Pandemie najednou všechno změnila. Koronaviry teď zajímají úplně všechny a změnily řadu aspektů našeho života. Odborníci se mimo jiné rovněž pustili do intenzivního pátrání po bezprostředním původu zmíněného tria zabijáků. Jak uvádí výzkumný tým bioinformatiků University of North Carolina, Charlotte, tohle pátrání se (bohužel) soustředí na hledání mezihostitelů, od nichž se údajně měli nakazit lidé. Jak se ukazuje, tohle hledání je dost neplodné.

 

Denis Jacob Machado. Kredit: UNC Charlotte.
Denis Jacob Machado. Kredit: UNC Charlotte.

A také, jak ve své nové studii potvrzuje Denis Jacob Machado a jeho kolegové, pátrání po mezihostitelích je prakticky zbytečné. Všechno podstatné s koronaviry se totiž odehrává v netopýrech. Jejich tým analyzoval celkem 2006 unikátních a kompletních genomů koronavirů, které infikují rozmanité hostitele. Snažili se přitom vyvarovat neduhů předchozích studií na toto téma, které trpěly malým počtem taxonů nebo metodickými problémy. Soustředili se na evoluční vztahy mezi koronaviry v souvislosti s jejich hostiteli.

 

Machado a spol. dospěli k jednoznačnému závěru, že původními hostiteli všech tří výše zmíněných zabijáků jsou netopýři. V případě SARS a covidu-17 se lidé nakazili nejspíš bezprostředně od netopýrů, zatímco původce MERS nejprve infikoval velbloudy a pak velmi rychle přeskočil na lidi. Zjistili také, že koronaviry se sice mohou sekundárně přenášet na další živočišné druhy, jako byly cibetky v případě SARS nebo jako jsou norkové a další druhy u covidu-19 – ale tyto druhotné mezidruhové přenosy zásadně nepřispívají k evoluci těchto koronavirů.

 

Logo. Kredit: University of North Carolina, Charlotte.
Logo. Kredit: University of North Carolina, Charlotte.

Asi nejdůležitějším výstupem analýz Machadova týmu je, že k přenosu koronaviru mezi živočišným hostitelem a člověkem dochází epizodicky, čili občas se to stává. Mezi lety 1966 a 2020 jsme zaznamenali osm takových zoonotických přenosů, s různým výsledkem. Podle badatelů je sice obtížné předpovědět, kdy k tomu zase dojde, ale v zásadě to není nutné. Je to jenom otázkou času a my musíme být připraveni.

 

Machado a jeho kolegové naléhavě apelují na to, že bychom neměli příliš plýtvat energií na honbu za tím, které konkrétní nešťastné zvíře nakazilo prvního lidského pacienta. Zásadní podle nich je hlídat koronaviry v netopýrech. Měli bychom to dělat důsledně, systematicky a průběžně, nikoliv až po tom, co dojde k průšvihu. Problém je samozřejmě v tom, že je řeč především o Číně, které se nedá moc věřit a která ráda utajuje všechno, na co dosáhne.

 

Literatura

University of North Carolina, Charlotte 4. 5. 2021.

Cladistics 26. 4. 2021.

Datum: 13.05.2021
Tisk článku

Související články:

Původ nepřítele: Kde se vzal virus SARS-CoV-2     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2020)
Kde se vzal covid-19: Evoluční původ pandemického koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2020)
Východní Asii zasáhla před 25 tisíci let pandemie dávného koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2021)



Diskuze:

Frank Toman,2021-05-16 22:33:31

Odpovědět

...hlídat koronaviry v netopýrech

Vojtěch Běhunčík,2021-05-14 19:54:46

A netopýři jsou vůči koronaviru imunní? Nedalo by se toho využít?
---
Malá nepodstatná chybka pravopisu:
"Soustředili se na evoluční vztahy mezi koronaviry v souvislosti s jejich hostitely."
Lepší a správnější by bylo "hostiteli."

Odpovědět

vzácné události jsou vzácné....

Eva M,2021-05-14 13:47:23

a netopýři "jsou tu s námi furt"...mám dojem, že jeskyňáři žádnou extra nadúmrtnost (kromě úrazů) nevykazují...... takže nevím nevím...

Odpovědět


Re: vzácné události jsou vzácné....

Josef Waters,2021-05-14 14:32:27

Mě zas paní Evo není známo, že by jeskyňáři, nebo ochránci netopýrů, jedli tyhle zvířátka syrové i s vnitřnostmi ...
Takže taky "nevím nevím", proč je u nás tolik zpochybňovačů a příznivců spikleneckých teorií.

Odpovědět


Re: Re: vzácné události jsou vzácné....

Eva M,2021-05-14 20:06:29

Dobrý den, měla jsem spíš na mysli trus "zvířátek" (jak známo, virus je trusem+močí vylučován) a příznivé teplotní podmínky v netopýřištích....

jinak - nejsem žádný znalec cizokrajných receptů, ale "syrové i s vnitřnostmi" se snad netopejři nikde moc nekonzumují? .... on průběh epidemie nasvědčuje, že konzumace zasyrova netřeba...

"zpochybňovačů a příznivců spikleneckých teorií" --- ???

Odpovědět


Re: Re: Re: vzácné události jsou vzácné....

Josef Waters,2021-05-15 22:50:40

Tak přenos ze zvířat na člověka je už celkem dobře objasněný - na těch "mokrých" zvířecích trzích. Tedy žádný kapénkový přenos, jako pak mezi lidmi (nebo trus). "Syrové" může být i polosyrové ... třeba v polévce s celým netopýrem včetně křídel. Dobrou chuť :-(
Samozřejmě Čína to bude stále rozporovat a hledat všemožné jiné varianty, aby to nebylo na ně.

Průběh epidemie mezi lidmi je naopak závislý právě na těch kapénkách, to jistě víte!

Odpovědět


Re: Re: vzácné události jsou vzácné....

Jan Novák9,2021-05-15 15:30:35

V pátek onemocnělo covidem přes tisíc lidí.
Podle vás každý z nich snědl nemocného netopýra za syrova i s vnitřnostmi?

Dnes je netopýrů mnohem méně než v minulosti kdy žili v každé vesnici. Kdyby přeskočení koronavirů na člověka bylo snadné stávalo by se to často.

Odpovědět


Re: Re: vzácné události jsou vzácné....

Frank Toman,2021-05-16 22:33:10

Tak pokud pátráme po netopýrgurmánech, není nic jednoduššího, než pozeptat Ozzyho..

Odpovědět

Stále hľadať medzihostiteľov!

Anton Matej,2021-05-14 09:05:28

Rýchlosť a šírka prenosu Coronavirusu silno prekvapila.
Nejde len o prenos z netopierov.Tých medzihostiteľov treba stále hľadať!
V článku sa uvádza...
MERS nejprve infikoval velbloudy a pak velmi rychle přeskočil na lidi...
Zjistili také, že koronaviry se sice mohou sekundárně přenášet na další živočišné druhy...jako byly cibetky v případě SARS nebo jako jsou norkové a další druhy u covidu-19...
Mutacie coronavirusu tiež niečo napovedajú...
Ak vírus vznikol u netopierov a potom preskočil na ľudí.Čo zabráni ďalším prenosom vírusu na nejaké zviera a zas spätne na ľudí?
Tieto prenosy zosilňujú pravdepodobnosti, že pri takýchto prenosov vírus mutuje...
Stále som názoru, že niečo sme si nevšimli, nedocenili. Nosenie rúšok a zvýšená hygiena boli málo účinné.
Ak je teda možný prenos prenos z netopierov na ľudí.
Prenosy z ľudí na zvieratá,vtáky a účinnosť sme málo zisťovali.
Taký vysoký počet nakazených ľudí mohol byť asi len s pomocou hostiteľov!
Čo sme si nevšimli?
Tie zvieratá, vtáci mohli byť na niektoré prejavy coronavírusu viacej imunné, prejavy nákazy slabé, nepodstatné.Veď niektorí ľudia ani nezaregistrovali, že boli nakazený coronavirusom!
Tých vtákov a netopierov evolúcia vybavila oveľa účinnejšími pľúcami!Asi aj niektorých ľudí, čo vírus ani nezaregistrovali!
Rýchlosť prenosu coronavírusu by skôr napovedala, že na prenosom coronavírusu sa môžu aj podieľať niektoré druhy vtákov.(Začali to asi tie netopiere,cicavce) Napríklad holub priletí k lavičke v očakávaní, že tam niečo zobne.Zanechá tam nejaký počet coronavírusov,ktorý tam minule nachytal a hostil. Ľudia znovu sadnú na dané lavičky z rôznych dôvodov. Coronavírus preskočí na ľudí a ďalšie ohniska nákazy sú na svete. Tí vtáci môžu sadnúť hocikde a ten coronavírus by bez hostiteľa zahynul po nejakom čase.Tí vtáci mu ako hostitelia riadne predlžili životnosť a zvýšili počet ohnísk nákazy! Zároveň vtáci zabezpečili vysoký okruh možnej nákazy a rýchlosť prenosu!
U vtákov ťažko čakať, že budú hospitalizované na pľúcnych ventilátorov, ako ľudia.Umelú pľucnu ventilaciu väčšina pacientov s koronavírusom neprežila. Napríklad linky:https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/2008077_vacsina-ventilovanych-pacientov-neprezije-ti-ktori-sa-zotavia-pocitia-nasledky
https://plus7dni.pluska.sk/veda-a-zdravie/strasiak-menom-plucna-ventilacia-pluca-znicene-covid-19-vyzeraju-ako-spongia

Ako to bolo z morom v stredoveku? Ľudia zaznamenali, že za prenosmi moru sú aj myši a podobne. Myši ako medzihostitelia nezomierali, ale ľudia! Dnes vieme, že tie myši mali blchy, teda ďalších medzihostiteľov, ktoré prenášali morové baktérie! A najmä blchy zapríčiňovali prenos moru na ľudí!Také zdanlivo nepodstané maličkosti riadne zdevastovali populáciu v Európe v niekoľkých vlnách!
Ja tvrdím, že veľká Francúzka revolúcia nemala až taký veľký dosah na spoločnosti v stredoveku. Po morových pandémiach bolo ale málo pracovnej sily. Na pánov už nemal kto robiť, museli robiť rôzne ústupky. Veľa ľudí dedilo a k bohatstvu sa začala dostávať buržoázia! Prekvapujem, keď pripomínam, že v tedy sa začali šíriť aj teórie že Boh sa na ľudí vykašlal. (Prečo nie?) Takéto myšlienky riadne obmedzovali aj moc cirkvi, začali sa šíriť rôzne reformácie.

Odpovědět


Re: Stále hľadať medzihostiteľov!

Vojtěch Běhunčík,2021-05-14 19:49:46

"Ľudia zaznamenali, že za prenosmi moru sú aj myši a podobne. Myši ako medzihostitelia nezomierali, ale ľudia! Dnes vieme, že tie myši mali blchy, teda ďalších medzihostiteľov, ktoré prenášali morové baktérie! A najmä blchy zapríčiňovali prenos moru na ľudí!"
Ano, u moru to byly hlavně krysy a krysí blechy. A některé nakažené krysy mohly být imunní.
https://nemoci.estranky.cz/clanky/mor--morova-nemoc-.html

Odpovědět

hlídání

Pavel Piskač,2021-05-14 08:23:35

to by mne zajímalo jak lze hlídat netopýry. jako je pravidelně podrobovat prohlídce u lékaře? nebo při příchodu do práce?

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-05-14 07:55:46

"Problém je samozřejmě v tom, že je řeč především o Číně, které se nedá moc věřit a která ráda utajuje všechno, na co dosáhne."

Fort Detrick utajuje úplne všetko. Aj to, čo zadal ako úlohu do Číny.

Odpovědět

Dotaz na autora clanku

Petr Bartoš,2021-05-14 06:36:17

Co je to ten coved-17? Predpokladam, ze je to jen preklep?

Odpovědět

To myslíte vážně?

Pavel Riedl,2021-05-13 22:45:57

To jako, že bychom toho, kdo zabíjí převážně důchodce a jen občas přibere nějaké dítko, teenegera či dospěláka a sem tam někoho zmrzačí, nechali jen tak běžet?

To jako fakt?

Odpovědět


Re: To myslíte vážně?

Pavel Riedl,2021-05-13 22:47:09

(to bylo na 'Fabián Litoucký')

Odpovědět

...zabiják.

Fabián Litoucký,2021-05-13 22:04:22

...a už je to tu zase - "zabiják", jehož průměrný věk oběti je 78 let.

Odpovědět


Re: ...zabiják.

Pavel Riedl,2021-05-13 22:46:47

To jako, že bychom toho, kdo zabíjí převážně důchodce a jen občas přibere nějaké dítko, teenegera či dospěláka a sem tam někoho zmrzačí, nechali jen tak běžet?

To jako fakt?

Odpovědět


Re: Re: ...zabiják.

Jaroslav Fisnar,2021-05-14 11:35:20

who want to live forever?

Odpovědět


Re: Re: Re: ...zabiják.

Jan Novák9,2021-05-17 14:21:19

U dětí a puberťáků typické. Do které z těch kategorií patříte?
A odpověď na otázku Who want to live forever? je: každý komu smrt klepe na dveře, bez ohledu na věk. I vy, pokud vám doktor najde rakovinu...

Odpovědět


Re: Re: Re: ...zabiják.

Pavol Hudák,2021-05-19 07:57:36

ak ti vobec nevadi zomriet, mozem ta este dnes zabit. znacka: lacno.

Odpovědět


Re: ...zabiják.

Jarda Ticháček,2021-05-13 23:16:14

Škoda, že neumíte číst. A přemýšlet o přečteném. Ono se tam píše, že jednoho dne se můžete dočkat viru, který bude zabíjet pouze lidi s Vašimi iniciálami. Nebo s jiným znakem, který Vás odsoudí k trapnému zániku. A mezi námi, těch 78 let je průměrný věk té party dědků, která si tady dvakrát týdně dává svých 80-100 km na horských kolech

Odpovědět


Re: ...zabiják.

Eva M,2021-05-14 13:53:10

tak hlavně není mi známo, že by jeskyňáři a jejich rodiny (a posléze celá města) za posledních cca 150 let, co se tento sport provozuje, byli postiženi "záhadnou kletbou" - a to jsou s infekčníma netopýrama jedna ruka.

takže výjimečná záležitost to je, ne že ne.

Odpovědět


Re: Re: ...zabiják.

Pavel Gašperík,2021-05-15 07:47:02

Môj rodinný príslušník pracoval pred niekolkými rokmi v Anglicku pri renovácii staršej budovy , ktorej podkrovia boli kolonizované netopiermi , samozrejme aj s exkrementami na podlahe . Môj príbuzný po istom čase tých renovačných prác pozoroval fenomén straty čuchu a aj čiastočne chuti , ale bez nejakých iných celkových príznakov ochorenia . V tom období sa o nejakej hroziacej epidémii a príznakmi so stratou čuchu a chuti ani zďaleka neuvažovalo . Táto príhoda sa mu vynorila v pamäti až potom, ako sa jeden z príznakov kovidovej infekcie - strata čuchu začal považoval prakticky za kľučový patognomický fenomén začínajucej kovidovej infekcie ...

Odpovědět


Re: Re: Re: ...zabiják.

Eva M,2021-05-15 10:27:15

nojo, ale vymřeli mu poté všeci známí a příbuzní nad 70, těžce onemocněli nad 60 plus mnozí mladší, byl v městečku, kde bydlí, natřískaný špitál "případama"? (vzpomeňte na ten mazec ve wuchanu, videa s kolabujícími mlaďochy....)

...exponenciálu neutajíte...

čili věnovat pozornost onemocněním přenosným ze zvířat tam, kde je jejich zvýšené riziko (:) oni i holubi umí slušně natento, o hlodavcích nemluvě) - OK, to by snad měla být v našem století samozřejmost (hygienici???) -- ale myslím, že netopýrům lze důrazně nedoporučit, aby po 150 letech "klidné koexistence" nakazili člověka dalším neznámým smrtícím virem, páč -- jistě si pamatujete ten smích, když pan docent Chocholoušek pronášel potřetí repliku "náš ústav se vám mými ústy omlouvá za toto politováníhodné nedorozumění, ke kterému dochází nejvýše třikrát za 10 let"...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz