Další bod pro koronavirus – dysfunkce mužnosti  
Spolu s tím, jak se protiepidemiologická opatření rozvolňují, přibývá váhajících, zda má smysl se ještě nechat očkovat. Specializované urologické pracoviště Clevelandské kliniky zveřejnilo poznatek, o němž by mladí muži měli vědět.

Nešťastná žena si stěžuje u soudce (qadi) na manželovu neschopnost. Osmanská miniatura. Kredit: Sema Nilgün Erdoǧan, Sexual life in Ottoman society, volné dílo.
Nešťastná žena si stěžuje u soudce (qadi) na manželovu neschopnost. Osmanská miniatura. Kredit: Sema Nilgün Erdoǧan, Sexual life in Ottoman society, volné dílo.

O komplikacích, které nám koronavirové onemocnění může způsobit již toho bylo napsáno tolik, že už to jednoho ani nebaví číst. Že je Covid-19 vysoce infekční onemocnění a že může být od bezpříznakového, po závažné onemocnění s horečkou, kašlem, dýchacími potížemi a ztrátou čichu, si již na vlastní kůži mohla ověřit řada z nás. Dost je i těch, kteří měli tu smůlu, že jim následkem onemocnění zůstaly následky v podobě poškozeného srdce, plic, nebo ledvin.

 

Dr. Ryan Berglund, chirurg urolog na Cleveland Clinic Main Campus. Kredit: R. Berglund.
Dr. Ryan Berglund, chirurg urolog na Cleveland Clinic Main Campus. Kredit: R. Berglund.

Ani po roce pandemie nás „devatenáctka“ nepřestává překvapovat. Na další její záludnost upozorňuje americké pracoviště Clevelandské kliniky. Jde o neziskové akademické pracoviště, a tak ho těžko podezřívat z nějakých nekalých přesvědčovacích snah hájících zájmy výrobců vakcín. O co jde? Doporučuje mladým mužům se nechat očkovat.

 

Virus má totiž mít na svědomí problémy v řadě ložnic. Když se nad tím zamyslíme, tak to vlastně není tak překvapivé zjištění. Spíše to zatím moc lidí nenapadlo, dávat si věci i do této souvislosti. Už delší dobu se ví, že koronavirová infekce poškozuje krevní cévy. K tomu se ráda přidává tvorba krevních sraženin. Nic z toho nepřispívá k bezproblémovému zásobení tkání vším potřebným. Bylo by tudíž s podivem, kdyby se to, co se týká cév v hrudním koši, se netýkalo také těch, které mají v popisu práce pumpovat krev do naší mužské chlouby.

Dr. Ranjith Ramasamy, androlog a urolog, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. Kredit:  R. Ramasamy, UM.
Dr. Ranjith Ramasamy, androlog a urolog, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. Kredit: R. Ramasamy, UM.

 

Teprve až vědci vyzbrojení elektronovým mikroskopem, zkoumající topořivou tkáň pacientů s problémy, nalezli v ní částice koronaviru (SARS-CoV-2). Označili je za původce změn, které měly za následek nezáviděníhodné intimní problémy. Zajímavé na tom je, že se to týkalo mužů, kteří byli v pořádku, a teprve až šest až osm měsíců poté, co prodělali COVID-19, se stali styku neschopnými.

Podobně, jako praktici v Clevelandu, to vidí také Dr.  Ranjith Ramasamy, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. I on má pro popsaný problém stejné vysvětlení: „Samotné krevní cévy nefungují správně a nejsou schopny poskytnout dostatek krve pro to, bez čeho to zkrátka „nejde“.Žel s tím nic nenadělají ani výmluvně tvarované modré pilulky.

Dr. Ashutosh Tewari,urolog a onkolog, The Mount Sinai Hospital, Mount Sinai Beth Israel. Kredit: Nmishra9, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, CC BY 3.0
Dr. Ashutosh Tewari,urolog a onkolog, The Mount Sinai Hospital, Mount Sinai Beth Israel. Kredit: Nmishra9, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, CC BY 3.0

 

Je sice pravdou, že popisovaný hendikep se dá lehce obejít technikou oplození in vitro (ve zkumavce), ale brát to na lehkou váhu, také není radno. Ztráta reprodukční zdatnosti s sebou nese těžké psychické trauma a častý rozpad, jinak dobře fungujících vztahů. A aby toho nebylo málo, tak pokud jsou poškozeny cévy „tam dole“, je nanejvýš nepravděpodobné, že ty nahoře, jsou v pořádku. Nejspíš na tom podobně budou i ty v plících, ledvinách, srdci i mozku.


O poznání optimističtěji to vše vidí Dr. Ash Tewari, předseda urologie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai v New Yorku. Připouští, že podobně jako tenké tepny v srdci a mozku, mohou být postiženy i cévy v choulostivějších partiích, ale jednou větou dodává, že několika málo případů, zatím netřeba dělat dalekosáhlé závěry ve smyslu všeobecného ohrožení reprodukčního procesu. A dokud nebude proveden další výzkum, muži by neměli panikařit.

 

Závěr

Zda se nechat očkovat, nebo ne, nechť si rozhodne každý sám. Ti mladší by ale měli vzít v potaz slova Dr. Ramasamy: „Nemyslíme si, že jde o dočasný efekt, který po čase odezní. Myslíme si, že by to mohlo být trvalé.“


Literatura

The Cleveland Clinic Healthessentials.


 

Poznámka

Než začnete v diskusi autorovi vyčítat násilný opis některých zdravotních charakteristik, vězte, že nejde o lascivní snahu o vtipnost. Na v lékařské mluvě běžně používané termíny (zcela přesně vystihující orgán a jeho funkce), je puritánská umělá inteligence od Google alergická a snižuje bonitu stránky a za nemravnost snižuje příjmy z reklamy.

Druhý prohřešek, ten už jde jen na vrub autora. Nevěda kam správně dávat čárky, jich pár přikládá přílohou na doplnění, dle potřeby ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, děkuji za pochopení.

Datum: 14.05.2021
Tisk článku

Související články:

Michiganské mikrosmítko, nejmenší počítač na světě     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2015)
Do nejmenšího harddisku světa se zapisuje atom po atomu     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2016)
Nejmenší počítač světa od IBM je menší než zrnko soli     Autor: Stanislav Mihulka (21.03.2018)
Také na viru SARS-CoV-2 se dá najít něco pozitivního - zmírňuje bolest     Autor: Josef Pazdera (03.10.2020)
Čímže to liečili pána prezidenta?     Autor: Matej Čiernik (01.11.2020)
Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)



Diskuze:

...bulvár

Fabián Litoucký,2021-05-17 08:11:06

Methods

A literature research on the possible mechanisms involved in the development of ED in COVID-19 survivors was performed.


Asi tak...

Nejdřív "zabiják", teď ty co nezabije, zůstanou impotentní.

Proč pokud jde o COVID, sníží se úroveň článku na oslu na úroveň bulvárního plátku?

Odpovědět


Re: ...bulvár

Martin Šíra,2021-05-17 12:33:17

A argument je kde?
Proc pokud jde o COVID, snizi se uroven diskuteru na uroven babky na zaprazi?

Odpovědět


Re: Re: ...bulvár

Fabián Litoucký,2021-05-17 12:42:56

Argument máte v mém příspěvku, předpokládám tedy, že nerozumíte anglicky citované části.

Tento "výzkum", "objev" či jak tomu chcete říkat, je jen rešerše článků a studií různorodého charakteru a kvality. Tedy to nemá nic společného s vědou ani medicínou.

Jak trefně píšete, na zápraží jedna babka povídala "vědci zjistili..."


Dle mého názoru jde o (další) nehodný příspěvek platformy osla na téma covid.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...bulvár

Florian Stanislav,2021-05-17 16:22:35

Pochopil jsem správně, že máte sám připraven vhodný článek pro Osel.cz na téma covid?
Sleduji
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&pickerSort=desc&pickerMetric=total_cases&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~GBR~DEU~FRA~CZE~Europe~ISR~BEL~SVK~POL~HUN~SWE~EST~SVN~LVA~HRV~BRA~LTU~IND
kde náš týdenní průměr na 100 000 obyv. je lepší, než má Německo a průměr EU.
Zaplatilo se za to těžce, počet zemřelých na covid ve v ČR na 1 milion obyv.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
po Maďarsku nejvyšší na světě.
Časopis TÉMA 20/ 2021 uvádí na 6 stran článek Diagnoza "dlouhý" covid, rozhovor s Doc. MUDr. Vladimírem Koblížkem. Únava, dušnost, nespavost, deporese.. "Potýká se s nimi nejméně 5-10% nemocných ( statistiky mluví až o 30%), bez ohledu na to jak těžký průběh infekce covid -19 prodělali ".

Odpovědět

Moravané

Jaroslav Fisnar,2021-05-15 16:02:30

máme šlivovicu. Pak je jedno kam pták čumí. Z děcek je radost jen dvakrát za život, když se dělají a když vypadnou z baráku. A drbačka je dobrá akorát pro děcka.

Odpovědět


Re: Moravané

Martin Zeithaml,2021-05-16 07:37:29

:)

Odpovědět

jakým mechanismem?

Eva M,2021-05-15 10:57:06

" Už delší dobu se ví, že koronavirová infekce poškozuje krevní cévy. K tomu se ráda přidává tvorba krevních sraženin."

-- nojo, ale to ty vakcíny taky, ne?

....moc se toho za poslední dobu o vakcínách a vakcinovaných a zkušenostech nenapublikovalo.
reklamu nepočítám.

Odpovědět


Re: jakým mechanismem?

Mirek Sintak,2021-05-19 19:31:11

Bylo. Taková smršť článků a výzkumů, z důvodů krátkého času hlavně v preprintech, o žádném jiném viru, za tak krátkou dobu, nebylo. Izrael, Britanie, USA,Dánsko. Uvědomte si, jak dlouho se vakcinuje, Britanie, tuším, začla v listopadu. Prakticky půl roku. https://denikn.cz/625229/studio-n-vedci-celi-nove-spolecenske-zodpovednosti/?ref=list

Odpovědět


Re: Re: jakým mechanismem?

Eva M,2021-05-19 20:32:39

Dobrý den, jestli máte nějaké odkazy, bude to fajn....

vídám pouze "novinařinu" a občas dá něco na twitter prof. Šerý (který je spíš opatrný).

půl roku - to je pravda, ale nějaké ty výsledky "onemocněl-neonemocněl, potřeboval-nepotřeboval (např.) kyslík, přežil-nepřežil" a tak dál a podobně už by být mohly, ne?

Odpovědět


Re: Re: Re: jakým mechanismem?

Mirek Sintak,2021-05-20 09:10:48

https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-preprint-looking-at-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-efficacy-in-israel/
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.06.21254882v1
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01337-2
https://www.ed.ac.uk/files/atoms/files/scotland_firstvaccinedata_preprint.pdf

Odpovědět

Petr Sanov,2021-05-15 09:03:37

Přesně tohle tvrdím od začátku všem mladým chřipečkářům - i po bezpříznakovém průběhu nastoupí impotence.

Odpovědět

Martin Zeithaml,2021-05-15 08:47:47

Je zajímavé, v této divné době Covidové, že se geometricky šíří ne jen virus, ale i množství "odborníků". Dokud pandemie nevypukla, neměl jsem ani tušení jak "vzdělaný to jsme národ a kolik "odborných specialistů" se mezi politiky, umělci, učiteli a běžnými lidmi skrývá. Je nadmíru dobré že v době této krize všichni drží za jeden provaz, svými nařízeními a radami pro nás laiky, dělají vše pro národ, aby se pandemie překonala.
Omlouvám se příspěvek zatím nebyl k věci. Podle článku jsem Covid prodělal již před několika lety :) Ale už je to lepší:)

Odpovědět

Konspiracny teoretik S. Lem

Peter Somatz,2021-05-14 18:22:50

Přišly deště tak žíravé, že ničily střechy, továrny, silnice, elektrické vedení, a současně nebylo možno zjistit, jestli jsou dílem otrávené přírody, anebo nepřítele, který posílá jedovaté mraky hnané příslušně zaměřeným větrem. A tak tomu bylo se vším. Chovná zvířata hynula masově – ale nikdo nevěděl, zda byly tyto epizootie přirozené, nebo záměrné. Byla bouře, která zaplavila pobřeží, přihnána osudem jako kdysi, anebo umělým nasměrováním cyklónů nad oceánem? Bylo sucho, ač katastrofální způsobeno samou přírodou, nebo tajným přemisťováním vzdušné hmoty nalité dešťovými mraky? Klimaticko-meteorologická kontrašpionáž, seizmická špionáž, špionážní služby epidemiologů, pak genetiků a nakonec a hydrografů měly plné ruce práce. Stále větší část světové vědy se angažovala pro vojenskou rozdílovou rekognoskaci a výsledky průzkumu byly stále méně jasné. Odhalit diverzanta dovedlo každé malé dítě, dokud šlo o lidi, jakmile byl však z diverze podezřelý uragán, krupobití, nákaza pěstovaných rostlin, vymírání dobytka, vzrůst úmrtnosti novorozeňat, onemocnění nádorovými chorobami a dokonce i pády meteorů (myšlenka navést asteroidy na protivníkovo území vznikla už ve dvacátém století), stal se život nesnesitelný. A to nejen život obyčejných lidí, ale i státníků, bezradných a zpitomělých, když ne nemohli dovědět nic jistého od svých neméně zpitomělých poradců. Do přednášek na vojenských akademiích byly tenkrát zařazeny takové nové přeměty, jako kryptoofenzívní a kryptodefenzívní strategie a taktiky, kryptologie rekontrašpionáže (to je způsob a klamání kontrašpionáží na druhou), jak kryptografie, polní enigmatika, a konečně KRYPTOKRYPTIKA, která tajným způsobem pojednávala o tajném použití tajných zraní, jež se nedaly odlišit od nevinných přírodních jevů.
Zmizely fronta a hranice velkých i malých antagonismů. S cílem očernit druhou stranu u vlastního veřejného mínění produkovaly zvláštní služby falzifikáty živelních pohrom na svém území, a to s takovými vlastnostmi, aby jejich nepřirozenost bila do očí. Bylo dokázáno, že určité bohaté státy, které poskytovaly pomoc chudším, dodávaly jako přimíšeninu k prodávaným (dosti levně) zásobám obilí, kukuřice nebo kakaa určité prostředky oslabující sexuální potenci. Byla to tedy tajná natalistická válka. Mír se stal válkou a válka mírem.

Odpovědět


Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Arias Rolando,2021-05-14 19:21:25

Tolik hlubokomyslnosti!Ale nikoli k věci.

Odpovědět


Re: Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Eva M,2021-05-15 10:50:45

bez ohledu na to, zda se např. na náhodně vzniklé epidemii někdo přiživuje (úplně to vyloučit nelze, ne? na místní úrovni - co třeba ta podivně "zmatlaná" "opatření" - z poslední doby mne zaujalo např. toto "https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-arenberger-koronavirus-pcr-testy-ockovani-nemoc_2105121610_dok" - "Do budoucna by až dva týdny mohl platit negativní PCR test" -- je celkem překvapivé, že tento nápad byl prezentován bez jakékoli odezvy ...)...

....se domnívám, že S. Lem byl výborný autor scifi, vizionářstvím rovný J. Verneovi.....

Odpovědět


Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Pavel Nedbal,2021-05-14 22:37:49

Summa Technologiae je jedna z nejlepších knih, které jsem od tohoto skvělého autora četl. Neobyčejná naplňující se vize. A pak ještě Futurologický kongres.

Odpovědět


Re: Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Vladimír Bzdušek,2021-05-15 15:42:16

Do tretice doplním "Pánův hlas"

Odpovědět


Re: Re: Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Mirek Sintak,2021-05-19 19:34:44

Předběhl jste mne. Když slyším o tom, jak se dorozumíme s EMZáky, tak si vzpomenu na Pánův hlas a Piknik u cesty :-D.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Mirek Sintak,2021-05-19 19:35:21

Piknik jsou Strugačtí

Odpovědět


Re: Konspiracny teoretik S. Lem

Jan Novák9,2021-05-15 15:20:59

Do potravinové pomoci by antikoncepce měla být přimíchána.
Buď dokáží uživit vlastní obyvatelstvo a žádnou pomoc tudíž nepotřebují, nebo nedokáží uživit vlastní obyvatelstvo a pak je zpomalení nárůstu populace pomocí k řešení příčiny hladu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz