Nejmenší čipový systém světa lze vpíchnout do těla injekcí  
Je to jako noční můra konspirátorů. Šikovný čipový systém velikosti desetiny milimetru krychlového, který lze vpíchnout do těla, kde monitoruje teplotu v reálném čase. K nabíjení i ke komunikaci používá ultrazvuk. Podobné systémy mají velkou budoucnost v medicíně i dalších odvětvích.

 

Čipový systém v jehle injekční stříkačky. Kredit: Chen Shi/Columbia Engineering.
Čipový systém v jehle injekční stříkačky. Kredit: Chen Shi/Columbia Engineering.

Jak se říká, miniaturizaci elektroniky nezastavíš. Běží dál a nabízí velmi zajímavé možnosti, například v medicíně. Miniaturní systémy mohou monitorovat stav organismu anebo i přímo zasahovat ve prospěch našeho zdraví a života. U řady závažných chorob by to mohla být významná změna ve prospěch pacienta jeho léčby.

 

 

Ken Shepard. Kredit: Columbia Engineering.
Ken Shepard. Kredit: Columbia Engineering.

 

Odborníci americké Columbia University nedávno představili extrémní verzi této technologie. Vyvinuli jednočipový systém, který je podle všeho nejmenším na světě. Je možné ho vpíchnout do těla, kde měří teplotu a určitě by toho zvládl ještě mnohem víc. Je to jako splněný sen konspiračních šílenců. Celý systém se vejde do objemu menšího než 0,1 milimetru krychlového.

 

Rekordně malý čipový systém je velký asi jako nepatrní roztoči, kteří žijí v prachu domácností. Je dobře viditelný jen s mikroskopem. Zprovoznit něco takového a zařídit, aby to mělo dostatek energie a mohlo to komunikovat, samozřejmě nebylo úplně snadné. Malá elektronická zařízení mohou komunikovat na rádiových frekvencích. Pro takto malý systém jsou ale rádiové vlnové délky příliš velké. Proto badatelé použili piezoelektrický prvek, který funguje jako anténa pro bezdrátové nabíjení energie, a také pro komunikaci, oboje prostřednictvím ultrazvuku.

 

Výsledkem je unikátní čipový systém, který monitoruje teplotu v těle v reálném čase. Detekuje také změny teploty, k nimž dochází v průběhu léčby, například působením ultrazvuku. Vedoucí výzkumu Ken Shepard a jeho kolegové vyzkoušeli čipový systém na laboratorních myších. Využili ho k neurostimulaci a také se jim povedlo vpíchnout do svalu myši až 7 těchto systémů najednou.

 

Logo. Kredit: Columbia Engineering.
Logo. Kredit: Columbia Engineering.

 

Do budoucna by podobné čipové systémy mohly měřit nejen tělesnou teplotu, ale také krevní tlak, hladinu glukózy nebo dýchání. Podle Sheparda je na jejich výtvoru nejzajímavější to, že čip sám o sobě v tomto případě představuje celý a kompletně funkční elektronický systém. Taková elektronická zařízení mají velký potenciál a mohly by mít široké uplatnění v medicíně i jinde.

 

Literatura

Columbia Engineering 12. 5. 2021.

Science Advances 7: eabf6312

Datum: 15.05.2021
Tisk článku


Diskuze:

A si zoberte, že to naozaj dajú do vakcín

Zicho Trenčiansky,2021-05-18 17:22:42

Ak keď, nato by asi nejaké laboratórium prišlo.

Hoci, zase ukecajú populáciu, že je to pre ich dobro a keď nič zlé nerobia, nemajú sa čoho báť.
Do momentu, než sa zmenia podmienky toho, čo je zlé ... a vy to za zlé pokladať nebudete. V 89 mala ŠtB v dave svojich ľudí, aby ich monitorovali a smerovali. S týmto sa akýkoľvek protest bude monitorovať ako malina.

Odpovědět

Asi by to šlo vyřešit

Václav Dvořák,2021-05-16 16:25:10

například náplast nebo nějaký prvek oblečení by obsahoval anténu a malý ultrazvukový měnič. Anebo kdyby to bylo na zápěstí, tak rovnou fitness hodinky. Tam by by asi lepší, kdyby to umělo měřit glukózu v krvi nebo jinou biochemii, tj. věci které hodinky zatím nezvládají ;)

Odpovědět

čipování

Pavel Aron,2021-05-16 12:34:13

Obávám se, že možnost zneužití čipů ke kontrole lidí bude pro ty, kteří chtějí lidi ovládat velká. Jistě, pomocí čipů lze řešit spoustu užitečných věcí jako nejen monitoring životních funkcí a třeb adávkování léků ale právě také kontrolu lidí.
A opět tu může být jako záminka použita ochrana zdraví.
To co se děje kolem koronaviru by mělo být varující.
Nakonec to použití čipů nadšeně propagoval již v roce 2017 Klaus Schwab, jinak též autor knihy Great reset, který právě koronavirovou epidemii považuje za příležitost k tomuto velkému restartu.

Odpovědět


Re: čipování

Marek Zelenka,2021-05-16 16:13:18

Pavel Aron: Očipování společnosti a její absolutní kontrola je dlouhodobým cílem globálních elit, jak to v rozhovoru zmínil také filmový producent Aaron Russo, kterému to osobně svěřil Nick Rockefeller, když ho tehdy verbovali, aby pracoval pro ně a ne ve prospěch obhajování lidské svobody. Krátce po odmítnutí této nabídky zemřel. Tolik fakta.

Odpovědět


Re: Re: čipování

Jan Novák9,2021-05-17 10:08:52

Už máte u sebe mobilní telefon, občanku s čipem, nejméně jednu čipovou kartu odečitatelnou na dálku (s patřičnou anténou víc než 50m) a oblečení + boty ve kterých je zašito několik čipů - není problém podle telefonu, občanky nebo kamery s rozpoznáváním obličeje čipy v oblečení spojit s konkrétní osobou a pak sledovat i když telefon a občanku zahodíte...
Všechna auta po roce 2005 mají IOT - jsou sledovatelná na dálku.
To všechno jsou čipy odečitatelné na slušnou vzdálenost, IOT na 95% našeho území.

Společnost už očipovaná je, elita to jenom neumí použít...
...zatím.
Google vyvinul systém pro stálé sledování pro Čínskou vládu schopný sledovat všechny a pořád (o kterém kongresu tvrdil že ho nevyvíjí). Zajímavé by mohlo být kdo kongres přinutil aby se tím přestal zabývat. Normálně je lhaní kongresu závažným trestným činem.

Jestli si myslíte že sledování utečete když všechny čipy zničíte tak jste na omylu - nejpozději potom co vás na ulici/v metru/v obchodě zabere třetí kamera systém zjistí že k vám nemůže spárovat žádný signál z čipu a jste první podezřelý :-)))

Odpovědět


Re: Re: Re: čipování

Zicho Trenčiansky,2021-05-18 17:16:14

Aké IOT majú po 2005 autá?

Ja som v tom, že môj 2010 Citroen nemá nič merateľné na diaľku.

Odpovědět


Re: Re: čipování

Josef Novák,2021-05-17 14:30:39

Marek Zelenka: Buď jste velký demagog (čeho velikost tím kompenzujete zde neřešme), nebo už i Wikipedie je v žoldu NWO.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Aaron_Russo
Aaron Russo, podnikatel v zábavním průmyslu, filmový producent a politický aktivista
Narození: 14. února 1943, Brooklyn
Úmrtí: 24. srpna 2007 (ve věku 64 let), Los Angeles
Příčina úmrtí: rakovina močového měchýře

Interview s Alexem Jonesem
V roce 2006, v interview texaským provozovatelem radiové show, Alexem Jonesem, promluvil o svém bývalém přátelství s Nicholasem Rockefellerem z vlivné rodiny Rockefellerů. Toto přátelství začalo během Russovy kampaně na guvernéra, které vedlo k Nicholasově pozvání do Sněmu zahraničních vztahů (Council of Foreign Relations). Russo mj. dále vypovídal o nastávajícím novém světovém pořádku, který měl být započat hrozící „událostí“ coby záminkou pro válku na Blízkém východě; a Severoamerické unii s jednotnou měnou. Jak uvedl, toto mu bylo řečeno „devět měsíců, než se 9/11 vůbec stalo“. Později toto přátelství sám ukončil, protože Rockefellerovy záměry nebyly slučitelné s tím, v co Russo věřil.
Russo zemřel ve věku 64 let na klinice Cedars-Sinai v Los Angeles na rakovinu močového měchýře, s kterou bojoval šest let.

Takže Aaron Russo v prsnu 2007 zemřel na rakovinu močového měchýře, kterou mu Rockefeler implantoval šest let před tím? Asi nějakej čip...

Odpovědět


Re: Re: Re: čipování

Zicho Trenčiansky,2021-05-18 17:15:17

Prečo by to musel byť čip? Neviete čo urobili odborárom po potlačení protestov Rumunsku? "Caucescu" ich poslal na preventívnu lekársku prehliadku, kde tajná služba nastavila reontgen tak, aby v nich ožiarenie vyvolalo rakovinu. Do krátkej doby bolo po nich.

A časovo začiatok choroby sedí s tým, že odmietol ich ponuku.

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-05-15 16:46:21

Pfizer ci Astra? :D

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2021-05-15 21:32:31

Ani jedna, dávat čip do roztoku který se rozděluje na jednotlivé dávky je nesmysl.
Je potřeba připravit jehly s čipem, na každou injekci se používá nová jehla...

Pak už jenom pravidelně dobíjet přiložením ultrazvukové sondy na místo vpichu :-))

Odpovědět


Re: Re:

Mojmir Kosco,2021-05-16 12:19:13

Síť 5G stacit nebude?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Milan Vnouček,2021-05-17 12:37:19

5G je na 700MHz a 3,4-3,8 GHz. Bohužel moc vysoké frekvence to nejsou. 2,4 GHz má délku vlny "jen" cca 12 cm, a navíc neproniká lidskou tkání dostatečně hluboko. Ten ultrazvuk s piezoefektem je v tomto případě výhodnější + snáze se zabuduje např. do rámu dveří.

PS: a má vedlejší efekt v plašení netopyrů, takže Vám do bytu žádný nevletí :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz