Mozek vyvíjeného amerického bojového dronu Skyborg se poprvé proletěl  
Levný autonomní bojový dron Skyborg ještě není hotový. Ani jeho řídící mozek Autonomy Core System (ACS). Americké letectvo ale dobře ví, že každý správný pilot chce co nejdřív do vzduchu. Ranou verzi mozku ACS instalovali na taktický dron Kratos UTAP-22 a poslali do vzduchu.
Mozek dronu Skyborg vyráží do vzduchu. Kredit: US Air Force.
Mozek dronu Skyborg vyráží do vzduchu. Kredit: US Air Force.

Americké letectvo nedávno poprvé poslalo do vzduchu mozek připravovaného bojového dronu Skyborg, označovaný jako Autonomy Core System (ACS). Tento mozek budoucího autonomního dronu nainstalovali na taktický dron Kratos UTAP-22 a svěřili mu řízení. Dron s mozkem vzlétl ze základny Tyndall Air Force Base na Floridě a absolvoval let v délce 130 minut.

 

Tyndall Air Force Base. Kredit: U.S. Air Force / Wikimedia Commons.
Tyndall Air Force Base. Kredit: U.S. Air Force / Wikimedia Commons.

Společnost BAE Systems neustále pracuje na dronu Skyborg. Jeho řídící mozek sice ještě není dokončený, je už ale provozuschopný, tak nebyl důvod otálet. 29. dubna 2021 dostal šanci ukázat, co v něm je. Úspěšný let mozku ACS představuje významný milník programu Autonomous Attritable Aircraft Experimentation (AAAx), jehož cílem je vyvinout bojový dron, který bude natolik pokročilý, že bude operovat společně s konvenčními pilotovanými letouny – a zároveň bude natolik levný, že americké letectvo nebude tolik mrzet případná ztráta takového stroje v akci.

 

Skyborg na palubě. Kredit: US Air Force.
Skyborg na palubě. Kredit: US Air Force.

Mozek ACS během zmíněného letového testu vykonával běžné letové úkony a reagoval na navigační pokyny. Rovněž zvládal koordinované manévrování. Dron s mozkem byl za letu monitorován jak ze vzduchu, tak i ze země. V dohledné době si mozek opět užije další lety, které se budou soustředit na spolupráci s pilotovanými i nepilotovanými stroji. Těchto testů se bude účastnit větší počet pilotovaných letounů i dronů s mozky ACS.

 

Program Skyborg Vanguard by měl vyústit v levný dron, který bude schopný létat na mise v plně autonomním režimu. Rovněž se předpokládá, že zvládne strategii MUM-T (manned-unmanned teaming), čili společné mise pilotovaných a autonomních strojů. Skyborg, tedy jeho mozek ACS, je vyvíjený tak, že se bude automaticky adaptovat na měnící se okolnosti mise. Výbava dronu Skyborg poslouží k průzkumu operačního prostoru pro pilotované letouny a zároveň jim nabídne palebnou podporu a ochranu.

 

Brigádní generál Dale White z vedení programu Skyborg neskrývá nadšení s úspěšného letu rané verze mozku ACS. Je to podle něj první krok v maratonu intenzivního vývoje a ladění technologie Skyborg. Test zahájil kampaň s experimentováním a testy, jejímž cílem bude „zrání“ mozku ACS a v neposlední řadě také velmi významné budování důvěry mezi lidskými příslušníky letectva a drony Skyborg.

 

Video: The Air Force First Skyborg Drone Could Be A Game Changer

 

Video: Skyborg Drone | The US Air Force’s Future Artificial Intelligence Fleet

 

Literatura

New Atlas 15. 5. 2021.

Datum: 17.05.2021
Tisk článku

Související články:

Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Skyborg: US Air Force chce v kokpitech pomocnou inteligenci jako R2D2     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2019)
DARPA vyvíjí letecký raketový dron LongShot pro vzdušné bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2021)
Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2021)



Diskuze:

Muff

Jiří Mlejnek,2021-05-17 13:14:23

Já bych z těch dronů nebyl zase tak urvaný. Je třeba si uvědomit jak se změní válčení, když není potřeba riskovat ztrátu života. Navíc jako bonus celá konstrukce se bez ochrany života dost racionalizuje: omezení přetížení - technický problém, kabina + dýchání + výhled + ergonomie -není potřeba, spolehlivost - technický problém nejde o život, délka mise - jen technický problém atd.
Také je možné provádět podstatně riskantnější operace. Američané by mohli vyprávět do čeho šli s Reapery / Predatory.
V neposlední řadě je to inteligentní stroj určený .... k zabíjení lidí. Nějak se v tom opojení pozapomnělo na zákony robotiky.

Odpovědět


Re: Muff

Jan Novák9,2021-05-17 22:08:09

Zákony robotiky jsou problematické a pravděpodobně neslučitelné se skutečnou umělou inteligencí (to co je dnes vydáváno za umělou inteligenci je tak nanejvýš na úrovni hmyzu). V žádném případě není možné je implementovat tak jak je to napsáno, tj. fyzicky je zabudovat do systému. Při použití deep learning (a jakékoliv jiné neuronové sítě) je asi nemožné je implementovat - už proto že nevíme na základě čeho se rozhoduje neuronová síť hlubší než několik málo vrstev.
Já bych se rozhodně nechtěl pokoušet je implementovat a už vůbec ne být právně zodpovědný za škodu způsobenou rozhodováním podle nich :-))

Odpovědět


Re: Re: Muff

Mojmir Kosco,2021-05-18 07:16:01

Jedna vcela bodne tisic vcel? V pripade mohutneho nasezeni I.A. se prenese valka na utoky proti "matce" coz je nejlepe chraneni cil.Nebo proti tovarnam a zasobovacim trasam.cozvpovede k utokum na"civilni cile"

Odpovědět

Vyhodene peniaze

Peter Somatz,2021-05-17 12:12:38

Byt na mieste americanov, staviam zeleznice.

Odpovědět

Anton Matej,2021-05-17 07:45:11

V našich štátov s vývojom, skúškami a výrobou drónov asi sladko spinkajú. Možno čakajú až ich, ako šípkovú Ruženku z toho sna nejaký konflikt prebudí.
A možno nám nejaké dróny v Izraelu, Turecku,v Číne predajú.
Naší vojenskí analytici asi pozorne sledujú konflikt medzi Izraelom a Palestínou. Zatiaľ analyzujú protiraketový štít Iron Dome a jeho radary. Na linku https://www.armadninoviny.cz/iron-dome-izraelske-vojenske-schopnosti.html píšu...
Iron Dome patří do kategorie zbraní označované jako proti– raketový, dělostřelecký a minometný systém C-RAM (Counter-Rocket, Artillery and Mortar). Každá baterie Iron Dome se skládá z velitelského stanoviště, radiolokační stanice ELTA ELM-2084 MMR (kterou zakoupila Česká republika, Maďarsko a Slovensko) a ze tří až čtyř odpalovačů – každý s 20 střelami Tamir. Budú mať v naších štátoch dosť strel Tamir na dlhodobejší konflikt? Na Izrael už letelo na 3000 rakiet. Uvidíme kto dlhšie vydrží.
Nuž preto sa očakáva asi aj pozemná invázia Izraela, kde bude musieť Izrael urobiť reklamu aj zmodernizovaným drónom.
Hamas si asi málo uvedomoval, akú reklamu a miliardové vojenské zákazky Izraelu narobil s tými lacnejšími raketami.
Turecké drony zase zaúradovali v Lybii a masakrovali aj Armenov v konflikte s Azerbajdžanom. Turci by nám asi tie jednoduchšie dróny predajú, ak nebudeme tak štekať na Erdoganovcov ako na Putinovcov.
Naposledy ma prekvapilo, že Putinovci dokonca zaradili ČR s USA medzi dva nepriateľské štáty!
Nepochodili naší susedia z Poľska s nákupom modernejších drónov v USA. Hoc rakety Tomahawk a supermoderné lietadla F35 im predajú. A tak nejaké typy kamikadze dróny si už radšej sami vyvíjajú.Napríklad link:
https://www.armadninoviny.cz/dragonfly-prototyp-zbrane-budoucnost.html?hledat=dron+turecko+armensko+azerbajd%C5%BEan
Ináč Poliaci sa snažia vytvoriť aj protiraketový štít po vzoru Izraelského.Ak majú na to Izrael, tak prečo nie Poliaci? Ten odpad na obežnej dráhe a rôzne špionážne satelity už asi pozorne sledujú. Ich geopolitici už vyjadrovali, že taký vírus Covid nám môže rozložíť aj EU. Veď Briti už vlastne odišli.

Naozaj nemajú v našich štátoch na vývoj,výrobu nejakých typov drónou?
Alebo na ich vývoji sa spojiť z niektorými štátmi?
Alebo sa naší politici stále spoliehajú na mažinotové stratégie, ktoré boli ČSR a Francúzom v druhej svetovej vojne takmer ničomu.
Možno sa spoliehajú, že tento raz to bude pohyblivejšia mažinotová obrana založená na tonách brnenia málo pohyblivých a obratných Leopardoch a podobne.Nemci a iné veľmoci sa ich asi chcú čo najskôr zbaviť a predať a prezbrojiť. Budúce konflikty už budú rozhodovať asi aj robotickí obrnenci, ako napríklad Uran9 link:https://www.armadninoviny.cz/bojovy-robot-uran-9-rusko-buduje-robotickou-jednotku.html
Mažinotová propaganda v našich štátoch ale musí spochybňovať ruské vojenské zbrane,výrobu a zaradenie do armády. Ináč by nám to veľký vymenený brat neodpustil.
Možno sa naši politici zasa spoliehajú, že nás vymenení veľkí bratia na Západe znovu nezradia ako 1938. Trumpovci nám už niečo naznačili.

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2021-05-17 11:55:08

Drony někdo musí vyvinout a ministři vlády to nebudou. Ten někdo by pak musel přeplatit dost politiků na to aby vláda koupila naše drony a ne zahraniční, a na to už nikomu peníze nezbudou. Naše firmy by dokázaly konkurovat zahraničním zbrojním firmám v konstrukci ale ne v úplatcích - jak se ukazuje na nákupech vojenské techniky.

Koupit drony od Turecka? Kdo potřebuje nepřátele když máme spojence jako Turecko.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz