Estonští bojoví roboti THeMIS se účastnili cvičení s ostrou střelbou  
Dva roboti THeMIS estonských Milrem Robotics účinkovali na nedávném cvičení s ostrou střelbou Estonských obranných sil. Spolupracujícím lidským jednotkám poskytovali palebnou podporu, sbírali informace o situaci na bojišti, naváděli dělostřeleckou palbu a evakuovali simulované raněné a padlé.
THeMIS ve verzi Combat Support, s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Kredit: Milrem Robotics.
THeMIS ve verzi Combat Support, s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Kredit: Milrem Robotics.

Estonští výrobci pozemních bojových robotů Milrem Robotics vznikli v roce 2013. Za 8 let si dokázali vybudovat slušnou mezinárodní reputaci a vyvinout univerzální robotickou platformu THeMIS, která má velký ohlas. Estonské obranné síly Eesti Kaitsevägi v roce 2019 nasadili robota THeMIS v Mali, jako součást Francouzi vedené protiteroristické operace Barkhane.

 

Robotické vozidlo THeMIS nedávno zaznamenalo další významný úspěch v kariéře. Dva z těchto robotů se zúčastnili vojenského cvičení s ostrou střelbou, které pořádaly Estonské obranné síly. Roboti spolupracovali s lidskými jednotkami, poskytovali jim přehled o situaci na bojišti, podporovali je palbou a v případě potřeby evakuovali „raněné“ a „padlé“.

 

Logo. Kredit: Milrem Robotics.
Logo. Kredit: Milrem Robotics.

Cvičení, které proběhlo v dubnu 2021, zahrnovalo manévry pozemních jednotek, které čelily simulovanému pozemnímu útoku obrněnců. Hlavní síly obránců se držely v pozicích asi 1 km od útočníka, zatímco jeden z robotů THeMIS ve verzi Combat Support UGV, s integrovanou dálkově ovládanou zbraňovou stanicí deFNder Light Remote Weapon System byl předsunutý před lidmi. Na bojišti převážel protitankovou munici a poskytoval podpůrnou palbu kulometem ráže 7,62 mm, pro postupující protitankové a průzkumné týmy.

 

THeMIS Observe s vypuštěným dronem Acecore. Kredit: Milrem Robotics.
THeMIS Observe s vypuštěným dronem Acecore. Kredit: Milrem Robotics.

Druhý robot THeMIS, který operoval ve verzi Observe UGV, vypustil kabelem ovládaný průzkumný dron Acecore. Ten shromažďoval zpravodajské informace o situaci na bojišti a naváděl palbu dělostřelectva. Kromě toho měl dron Acecore i další roli, která spočívala v monitorování bezpečnosti účastníků cvičení, vzhledem k probíhajícím ostrým střelbám.

 

Po zničení svého primárního cíle se THeMIS Combat Support UGV změnil v robotickou ambulanci, která odvážela simulované „ztráty“. Oba roboti byli během cvičení řízeni vojáky, pomocí ručního ovladače a soupravy s headsetem pro rozšířenou realitu.

 

Jak uvedla Mari-Li Kapp z vedení dělostřeleckého praporu, který se účastnil cvičení, nasazení robotů se ukázalo jako prospěšné hned z několika hledisek. Roboti THeMIS prokázali, že mohou krýt palbou lidské jednotky. Také dokázali sledovat situaci na frontové linii a fungovat jako pozorovatelé pro navádění dělostřelecké palby.

 

Video: Milrem Robotics’ THeMIS UGVs used in a live-fire manned-unmanned teaming exercise

 

Video: THeMIS mobility in mud

 

Literatura

Milrem Robotics 20. 5. 2021.

Datum: 24.05.2021
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)
Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2020)



Diskuze:

Teminátor: Vzpoura strojů

Tomáš Novák,2021-05-25 07:57:34

Kdy to začne? :-)

Odpovědět


Re: Teminátor: Vzpoura strojů

Václav Dvořák,2021-05-25 14:29:50

Už to dávno začalo... třeba Abcházie, turecké drony. Jestli myslíte drony proti dronům, to je otázka, možná pár let, možná jedna generace... přece jen ta AI furt v případě nějaké nové situace netuší, jaká bije :)

Odpovědět


Re: Re: Teminátor: Vzpoura strojů

Tomáš Novák,2021-05-28 07:07:03

Tak to dávám lidstvu ještě tak 50 let :-(

Odpovědět

plány v plánech jiných plánů

Milan Vnouček,2021-05-24 12:45:23

Zajímalo by mně schopnost těchto "hraček" fungovat proti sobě - útok tankové formace Uranů9 podporované Ochotniky potažno Rapírů a AUV na druhé straně a jednak na "lidskou frontu". Klíčovým prvkem pak nebudou schopnosti jednotlivých hraček, ale vzájemná komunikace vs samostatné fungování na bojišti.
Schopnosti "hraček" začínají být takové, že vojáci na bojišti být "skoro" nemusí. To co zde bylo popisováno je přímé řízení po drátě na krátkou vzdálenost. Ten řídící přímo vidí na svého svěřence a dokáže hodnotit i situaci kolem. Pokud bude spojení rušeno a ztrácen přehled nad bojištěm tak teprve pak to bude zajímavé.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz