Lysohlávka jako příležitostný lidský patogen  
Při pokusu o samoléčbu si experimentátor přivodil vlastní chybou systémovou infekci způsobenou lysohlávkou kubánskou. Postiženého jen taktak zachránili. Evidentně když lysohlávce nabídnete vlastní tělo, vezme si ho.

Že psychedelika představují slibný směr v léčbě duševních poruch, proniklo do širokého povědomí veřejnosti. Uživatelé, u nichž zabrala, si pochvalují zlepšení nálady, kreativity a kvality života. Hromadění pozitivních zpráv poskytuje solidní reklamu u lidi potíkajícími se s potížemi. Profesionální léčba psychedeliky je nicméně ryze experimentální a málo dostupná. Na druhou stranu obstarat si halucinogen není nic složitého. Objevuje se tak trend nekontrolované samoléčby, čímž vznikají docela kuriózní příběhy, jako ten který bude dále vyprávěn.

 

Lysohlávka kubánská v České republice neroste. Ovšem lze ji kultivovat snadněji než žampiony, a proto se stala oblíbeným druhem home-made pěstitelů. Kredit: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Lysohlávka kubánská v České republice neroste. Ovšem lze ji kultivovat snadněji než žampiony, a proto se stala oblíbeným druhem home-made pěstitelů. Kredit: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

 

Častým zdrojem psychoaktivních substancí bývají magické houby. Obsahové látky lysohlávek se dobře vstřebávají z trávicí soustavy. Přesto se objevují příležitostně zprávy o podání výluhu z houbiček přímo do žíly. Přesně tenhle neopodstatněný krok udělal 30 letý muž soudě podle adresy autorů z Phoenixu a rozšířil tím naše obzory snad o jedinou možnost, jak se sprovodit pomocí lysohlávky ze světa. Nešťastník trpěl bipolární poruchou a měl zkušenosti s intravenózním podáváním drog. Za hloupým nápadem stála asi snaha o kontrolu závislosti na opiátech a zmírnění projevu duševní choroby. K činu ho inspirovaly informace o terapeutických mikrodávkách LSD. Z lysohlávek si připravil výluh vařením houbového materiálu ve vodě, který následně přefiltroval přes vatový tampón. Připraveným roztokem naplnil injekci a aplikoval si jej.

 

Během několika dnů mu zežloutla kůže, dostal průjem, začal krvácet do trávicí soustavy a byl letargický. Rodina ho našla zmateného. Se znepokojením ho přepravila do nemocnice. Lékaři při prvotní prohlídce u dezorientovaného a rozhovoru neschopného pacienta konstatovali mírnou cyanózu, zrychlený puls a nízký krevní tlak. Odběr krve prokázal rozsáhlou dysbalanci vnitřního prostředí, která ukazovala na akutní selhání ledvin. Další laboratorní hodnoty odhalily poškození jater a známky poškození srdeční svaloviny. Ve vážném stavu ho hospitalizovali na jednotce intenzivní péče s diagnózou multiorgánového selhání a nasadili mu léčbu. Druhý den hospitalizace se stav zkomplikoval, respiračním selháním a srážením krve v oběhu. Boj o život nakonec vyhrál. Na jednotce intenzivní péče strávil osm dnů. V okamžiku kdy lékaři případ popsali v literatuře, stále dostával koktejl antibiotik a antimykotikum vorikonazol.

 

Odpověď, na to co se přesně stalo, přinesl výsledek kultivace z krve, jež prokázal dva cizorodé organismy. Prvním byla všudypřítomná a infekci zřídka vyvolávající baktérie Brevibacillus brevis. O poznání větší překvapení následovalo při záchytu houby později identifikované jako lysohlávka kubánská. To že se ji podařilo z krve izolovat, svědčilo o tom, že v těle prosperovala, i když živý člověk pro ni není přirozeným růstovým prostředím. Na pokraj smrti postiženého přivedla kombinace bakteriémie a fungémie. Tedy přímé přítomnosti množících se bakterií a hub v krevním řečišti na kterou organismus zpravidla reaguje septickým šokem, jako to nastalo i v tomto případě.

 

Byť pro někoho by mohla být přitažlivá představa vyrábět si psilocybin přímo v těle, sdílení tělesné schránky s lysohlávkou nese zdravotní dopady. I kdyby v krvi neřádil Brevibacillus, dá se předpokládat, že by prorůstání lysohlávky cévami vedlo k záhubě rovněž. Ještě štěstí, že na ni zabírají standardní antimykotikum. Plyne z toho fascinující ponaučení. Pokud nabídnete lysohlávce vlastní tělo, vezme si ho.

 

Literatura:

DOI: 10.1016/j.jaclp.2020.12.012

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysohl%C3%A1vka_kub%C3%A1nsk%C3%A1

Datum: 01.06.2021
Tisk článku

Související články:

Návrat psychedelických drog do psychiatrie     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2010)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Lysohlávková psychedelie na funkční magnetické rezonanci     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2012)
Náruživý uživatel vitamínu B17 zamotal hlavu lékařům     Autor: Václav Diopan (20.10.2017)
Jak se střevo brání, když mu dopřejeme škodliviny?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2019)
Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…     Autor: Josef Pazdera (21.01.2020)
Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Vyžadují halucinogeny pro léčebný přínos psychedelický zážitek?     Autor: Václav Diopan (26.05.2021)



Diskuze:

Účinná léčba

Jan Novák9,2021-06-02 15:36:22

Kdyby mu to rodina nepřekazila, tak by se poruchy zbavil...
Ale jsou i jednodušší způsoby než otrava krve.

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-06-01 23:27:08

Suhlas so vsetkym. To ze bezne viry ktore okupuju vacsinovu populaciu sposobuju problemy sa vie a nechapem preco sa skoro vobec nekona.

Odpovědět


Re:

Pavol Hudák,2021-06-01 23:27:35

Toto patri pod "Zoufalí lidé dělají zoufalé činy."

Odpovědět

Jen pro zajímavost

Ladislav Machala,2021-06-01 21:40:14

lidské infekce makromycetami jsou občas, i když raritně, popisovány - např. již v roce 1971 byl publikován článek o endokarditidě způsobené hnojníkem rodu Coprinus - zřejmě druhem C. lagopus (Hnojník zaječí), který hojně roste i u nás, ale je bohužel nejedlý. Publikace o "hnojníkové" endokarditidě je k přečtení zde https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/00222615-4-3-370

Odpovědět

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Martin Redl,2021-06-01 20:05:45

Věda by se měla v oblasti duševních poruch konečně někam pohnout. Zatím je stále v bodě nula. Ano, máme k dispozici léky, ale všechny fungují pouze jako tlumiče příznaků.
Je třeba prozkoumat funkční příčiny psychických poruch. Víme, že velkou roli hrají geny. Máme celé rody, kde se psychická nemoc dědí. Pak ale máme jednovaječná dvojčata s genetickou predispozicí k psychické poruše, kdy jedno v dospělosti onemocní a druhé nikoli. Proč? Otázka za milion! Musí tady být druhé agens, ale jaké? Někteří vědci se domnívají, a já si myslím, že by mohli být velice blízko pravdě, že druhým agens může být virová infekce, která spustí chronickou autoimunitní reakci. V podezření jsou například herpesviry, virus Epstein-Baarové, herpes simplex nebo cytomegalovirus. Dále Toxoplasma gondii, Borelie a spousta dalších. Pokud by se tento směr výzkumu potvrdil, mohli bychom v budoucnu léčit, či spíše předcházet duševním nemocem vakcinací.

Odpovědět


Re: Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Malomestak Veliky,2021-06-02 06:52:30

Myslím si že u psychických poruch to nebude tak jednoduché. Psychickou poruchu je možné vyvolat třeba dlouhotrvajícím stresem, týráním v dětství a podobně, a zajímavé je že takto "uměle" vyvolanou změnu chování dotyčný jedinec dál propaguje na své okolí či potomstvo nejspíš jen memeticky, a přeci jsou poruchy pozorovatelné po celé generace...To že v psychice a imunitě a v mnoha dalších věcech hrají roli různí parazité a především viry je celkem známá věc, minimálně od doby co dostal pan Flegr Ig-Nobelovu cenu. :-) Samozřejmě je tu taky otázka toho co je a co není choroba a co považujeme u lidí za normální tady a co považují za normální třeba takoví Pygmejové...

Ohledně psychedelik, chápu bouřlivé reakce na minulý článek o LSD, ale řekl bych že jde o to nahradit malou, třeba měsíčně podávanou dávkou psychedelika (v kontrolovaném prostředí) velké dávky SSRI nebo něčeho horšího (benzodiazepiny) podávané denně.

A propos, "duševní vakcinace" mi zní jako příliš nebezpečná věc už z definice. Možná viry určují naše činy, to jak budeme aktivní, jak se budeme bránit. Není pak možné ovládat lidi prostě tím že jim správné chování "naočkujeme" ? I tady se ozývá ten Stanislaw Lem zmiňovaný paní Evou M pod minulým článkem (pod kterým je nevím proč diskuse už zablokovaná).

Odpovědět


Re: Re: Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Martin Redl,2021-06-02 09:37:27

Otázkou je, nakolik je to co popisujete regulérní duševní porucha, nebo porucha chování. Pokud by se potvrdilo to, co popisuji já, duševní porucha by byla charakterizována jako autoimunitní zánět centrální nervové soustavy. Geny pro duševní poruchy, které se dosud nenašly, přestože je evidentní, že duševní poruchy jsou dědičné, by byly ve skutečnosti geny pro oslabený imunitní systém.
Tady je článek podrobně rozebírající problematiku na bipolární poruše a viru Epstein-Baarové:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cti2.1116

Pokud se na věc podíváme selským rozumem, můžeme si vzít modelový případ Viktorky Židové z románu Boženy Němcové Babička. Viktorka, jako mladé zdravé děvče, se zamilovala do vojáka Rakousko-uherské armády procházející její vesnicí. Po románku milenec utekl, Viktorka se zbláznila a dítě zemřelo, protože ho v šílenství pohodila v rokli.
Největší procento duševních poruch vzniká okolo 18.roku života. Proč? Psychiatrie na to nezná odpověď. Protože je to období prvních sexuálních kontaktů, mononukleóza vyvolaná virem EBV se nazývá nemocí z líbání. Zbláznila se tedy Viktorka z faktu, že jí utekl milenec, nebo od něj chytla herpesvirus se kterým si její imunitní systém nedokázal poradit?

Odpovědět


Re: Re: Re: Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Jan Novák9,2021-06-02 11:16:55

Autoimunitní choroba je možné vysvětlení části případů, ale myslím že pořád příliš jednoduché na to aplikovat to obecně. Mozek je neuronová síť která se vyvíjí obzvlášť rychle v pubertě a do toho vývoje zasahuje víc faktorů než jenom genetika a možné autoimunitní onemocnění.
Nevíme jak přesně fungují umělé neuronové sítě které jsou přesně definované a nemění se v čase natož tak mozek který se vyvíjí, fyzicky mění a je ovlivňován hormony.

Velice častá příčina poškození mozku které se může projevit později je alkohol a/nebo kouření v těhotenství. Třeba:
https://www.stream.cz/embed/index?urlName=materstvi-v-dobe-covidu-propocena-teplakovka-a-dvojka-vina-64165367&audio=1&pbcolor=8c2326
Teplákovka nevadí, dvojka vína určitě vadí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz