Čínský tokamak EAST dosáhl nového fúzního rekordu  
Experimentální tokamak Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) udržel plazma o teplotě 120 milionů °C po dobu 101 sekund. Provoz tokamaku EAST je součástí výzkumu a vývoje fúzních technologií, především pro budovaný tokamak nové generace ITER v jižní Francii.
Žhavé plazma v reaktoru EAST (2017). Kredit: Gao et al. (2017), Nuclear Fusion, CC BY 3.0
Žhavé plazma v reaktoru EAST (2017). Kredit: Gao et al. (2017), Nuclear Fusion, CC BY 3.0

Tokamak Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), který je v provozu v čínském městě Che-fej, v institutu Hefei Institutes of Physical Science of the Chinese Academy of Sciences, je jedním ze slibných experimentálních zařízení, na kterých dnes stojí výzkum a vývoj fúzní energetiky.

 

V posledních letech si připsal několik významných úspěchů, k nimž nedávno přidal pozoruhodný nový rekord. Podle čínských státních médií tokamak EAST v nejnovějším kolem experimentů dokázal udržet plazma o teplotě nepředstavitelných 120 milionů °C po dobu 101 sekund.

 

Vnitřnosti tokamaku EAST. Kredit: Gao et al. (2017), Nuclear Fusion.
Vnitřnosti tokamaku EAST. Kredit: Gao et al. (2017), Nuclear Fusion.

V dnešní době pobíhá fúzní výzkum na celé řadě různých typů fúzních reaktorů. Tokamaky jako je EAST přitom představují klasickou a nejznámější technologii tohoto druhu. Tokamak využívá soustavu nesmírně výkonných magnetů, které udrží extrémně horké plazma po dlouhou dobu, což je nezbytné pro rozběhnutí fúzní reakce.

 

Výstavba tokamaku ITER (září 2020). Kredit: Macskelek, CC BY-SA 4.0
Výstavba tokamaku ITER (září 2020). Kredit: Macskelek, CC BY-SA 4.0

Pokud jde o tokamak EAST, jeho operátoři roce 2016 dokázali rozžhavit vodíkové plazma na zhruba 50 milionů °C a udrželi ho po dobu 102 sekund. V roce 2018 se pochlubili novým úspěchem, když zahřáli plazma na 100 milionů °C a dokázali ho udržet po zhruba 10 sekund. Letos dosáhli zmíněného nového rekordu 120 milionů °C během 101 sekund a v jiném experimentu zvládli 160 milionů °C po dobu asi 20 sekund. Konečným cílem tokamaku EAST je udržet plazma o teplotě cca 100 milionů °C déle než 1 000 sekund, tedy zhruba 17 minut.

 

Experimenty tohoto typu pochopitelně neslouží k výrobě elektřiny, ale k výzkumu fúzních technologií. Poznatky získané provozem tokamaku EAST a dalších podobných fúzních experimentů podporují vývoj a stavbu ostře sledovaného velkého tokamaku nové generace ITER, který zvolna vyrůstá v jižní Francii. ITER by měl dosáhnout plného provozu v roce 2035.

 

Video: GLOBALink | "Chinese artificial sun" sets new world record

 

Literatura

New Atlas 30. 5. 2021.

Datum: 04.06.2021
Tisk článku

Související články:

Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2016)
Čínské umělé Slunce prorazilo hranici 100 milionů °C     Autor: Stanislav Mihulka (15.11.2018)
Čína brzy spustí slibný tokamak HL-2M     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2019)



Diskuze:

Amíci mají levnější zařízení

Petr V,2021-06-05 12:28:51

FRC od tae.com. Nedávno proběhla informace, že se jim podařilo vytvořit podmínky pro p+-bor fúzi.
Je to jednoduché a cca 10 levnější zařízení nežli ITER.

Odpovědět

přístup

Vinkler Slavomil,2021-06-04 14:48:31

„Není smutnější podívané než na mladého pesimistu, vyjma snad pohledu na starého optimistu.“

Mark Twain

Odpovědět


Re: přístup

Josef Hrncirik,2021-06-04 15:35:08

Není to tak špatné. KSČ nedovolila zveřejnit koncentraci či hustotu plazma či tlak a mimo ujgurů to nikomu nevadí. Lawson rotuje.

Odpovědět

Obrovské

Jará Šustr,2021-06-04 08:39:23

obavy o evropské národy, myslím, že jsme odsouzeni k zániku.
Od kapitalismu k socialismu až k poukázkám na potraviny a životní potřeby.
Už tady nic není, vše bylo rozkradeno a zneužito včetně budoucnosti několika generací.
Sbohem.

Odpovědět


Re: Obrovské

Milan Milan,2021-06-04 10:40:53

No ucte se cinsky, nebo aspon korejsky. Nebo alespon k tomu vedte svoje deti.

Ja ocekavam v prubehy nejblizzsich let aspon ty poukazky na maso.
Ale spise nastane skutecne valka, mimimalne proti vlne migrantu z afriky.

Odpovědět


Re: Re: Obrovské

Jará Šustr,2021-06-04 10:52:20

S tou válkou tak trochu počítám, těsně před kolapsem, slunce také nejdřív vybouchne než vyhasne.

Odpovědět


Re: Re: Obrovské

Milan Štrupl,2021-06-04 19:03:13

Já si to pojistil - moje děti čínsky mluví a navíc jsou napůl Číňané:):) Už teď je připravuji na to, že budou muset jednou před migranty a muslimy z Evropy utéct do Číny... Každá masová migrace v dějinách skončila buď vyhlazením původního obyvatelstva, nebo migrantů a v Evropě to vypadá spíš na to první. Masovější migrace nepředstavuje riziko občanské války jedině za předpokladu, že jsou nově příchozí podobně kulturně založeni - příkladem je třeba příchod Slovanů do ve starověku do střední Evropy, nebo nedávná migrace Vietnamců k nám. Sám patřím k původnější skupině R1b, která přišla do Evropy těsně po konci doby ledové, respektive následovala ústup ledovců, které pokrývaly víc než třetinu Evropy. To že jsem tady a dalších zhruba 35% Čechů znamená, že skupina R1a (cca 40%) tedy Slované nevyhladili původní obyvatelstvo a jen se s ním smísili a moji prapředci přijali jejich jazyk. Skupina R1a nám byla stále kulturně velmi blízká. Totéž platí o Vietnamcích a i když mají své zvláštní třeba náboženské zvyky, v základních věcech se nijak zásadně neliší. Existuje 5 základní věci, ke kterým musí mít kultury, rasy či etnika stejné či velmi podobný přístup, aby se mohly smísit a žít spolu v míru. 1)víra a nemusí být nutně stejná, jen ji musí chápat jako čistě soukromou věc, do které nikomu nic není (ani partnerovi) a její vyznavači nesmí mít ambice z ní učinit dominantní víru (jedinou správnou) - prosadit její pravidla do zákonů pro všechny 2)vztah k práci 3)postavení žen a vztah k ženám 4)porodnost - musí si pořizovat podobný počet dětí 5) respekt k zákonům. Stačí pouze, aby jednu z těchto věcí migranti a starousedlíci nesdíleli a k asimilaci nedojde a dříve či později dojde na občanskou válku.....

Odpovědět


Re: Re: Re: Obrovské

Robert Adler,2021-06-04 19:48:29

To vyhlazení nám určitě ještě minimálně desítky let hrozit nebude, ale docela si dokážu představit, že spolu se vzrůstající imigrací z Afriky a z Blízkého východu by v budoucnosti řekněme tak padesáti let poměry v evropské společnosti mohly začít připomínat poměry v současné JAR. Bohatí žijící v bezpečných oplocených enklávách hlídaných placenými ozbrojenými strážci a všude mimo tyto enklávy kriminalita a bída.

Odpovědět


Re: Re: Obrovské

Robert Adler,2021-06-04 19:32:30

Poukázky na maso v nejbližších letech určitě nebudou, nicméně Číňani a Korejci mají o něco vyšší průměrné IQ než máme my Evropani a zároveň jsou také i v průměru pracovitější. Takže ekonomické a technologické centrum Světa se k nim postupně pravděpodobně přesouvat bude.

Odpovědět


Re: Re: Obrovské

Petr Nováček,2021-06-05 09:25:44

Korejci a číňani jsou rasisti. Tím myslím pozitivní rasimus pro jejich dobro. V Číně cizinec nikdy nezíská občanství a nikdy si nemůže koupit nemovitost. Pokud se naučíte čínsky, tak to ještě nemusí vůbec znamenat, že Vás tam pustí a nebudete občan druhé kategorie.

Odpovědět


Re: Obrovské

Mintaka Earthian,2021-06-04 14:21:08

Ale no tak, kluci...

Je ten strach a skepse na místě?
Když jste si vybrali, že se inkarnujete v tomto čase, v této společnosti a v této "lidské" podobě, byl přeci jasné, že za pár okamžiků (+- pár let) už vás tu vaše tělesné schránky neudrží. Tak neztrácejte čas a energii, na takové temné vize. Naopak je jen málo míst na naší kulošišaté zemičce, kde byste se mohli mít lépe než právě zde.

Navíc každý den našeho jepičího života můžete udělat spoustu prospěšného pro sebe i druhé.
Tak přeji hodně naděje i radosti při cestě k naplněnému a prospěšnému zbytku života, sobě, vám, Ujgurům a dalším utlačovaným, i těm klukům s horkou plazmou a všem ostatním bytostem.

Odpovědět


Re: Obrovské

Mojmir Kosco,2021-06-04 17:22:08

A víte kdo za to může? My!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz