Konec snu: Railgun US Navy je zřejmě definitivně mrtev  
Americké námořnictvo odpískalo slibně postupující projekt elektromagnetického děla. Railgun funguje, ale doplatil na změnu strategického směřování Spojených států. Pro měření sil s vojensky významnými protivníky se moc nehodí. Dalším fatálním problémem je i to, že námořnictvo má jen pár lodí, na které by mohlo railguny smysluplně instalovat.
Slavné chvíle amerického railgunu. Kredit: US Navy.
Slavné chvíle amerického railgunu. Kredit: US Navy.

Na Oslu jsme několik let sledovali osudy elektromagnetického kolejnicového děla, čili railgunu, který vyvíjelo a testovalo americké námořnictvo. Nebylo to jednoduché, ale vývoj railgunu zaznamenal řadu úspěchů. Teď ale podle všeho tenhle sen končí. US Navy zrušili jeho financování pro další roky, což zřejmě znamená definitivní konec projektu. Výkony railgunu byly obdivuhodné, ale poslední dobou je zastínily jiné typy zbraní, především hypersonické technologie raketového typu.

 

Raná fáze vývoje railgunu (2008). Kredit: US Navy
Raná fáze vývoje railgunu (2008). Kredit: US Navy

Námořnictvo sice toužilo mít elektromagnetické dělo, které by pálilo projektily hypersonickými rychlostmi, ale ta doba už zřejmě pominula. Projekt končí, aniž by se railgun dostal na moře. Během vývoje railgunu US Navy získali řadu užitečných technologií, které teď mohou obohatit vývoj a modernizaci jiných zbraňových systémů.

 

Podle expertů se railgun podle všeho stal obětí změny strategického cíle US Navy. Americké síly už nebudou tak moc bojovat s teroristy a podobnými asymetrickými hrozbami, ale zaměřují se více na měření sil s vojensky vyspělými protivníky, tedy především s Čínou. V rámci této změny klade námořnictvo důraz na rychlejší zbraňové systémy s delším dosahem, které budou schopné v případném konfliktu velkého rozsahu ze značné dálky zasahovat námořní i pozemní cíle. Výsledkem toho je, že rozpočet námořnictva pro rok 2022 nevěnuje na vývoj railgunu ani jediný dolar.

 

Railguny jsou teoreticky bezpečnější a uživatelsky příjemnější než klasická lodní děla. Namísto střelného prachu a podobných výbušnin využívají jen elektřinu a magnetismus, přičemž pálí projektily vyšší rychlostí. Navzdory nepochybným výhodám ale railguny představovaly pro námořnictvo nemalé komplikace. US Navy má dnes k dispozici pouhé tři lodě, na které by bylo možné railguny smysluplně instalovat a využívat je v bojových operacích – raketové stealth torpédoborce třídy Zumwalt. A nezlepší se to do konce 20. let, kdy námořnictvo zahájí stavbu torpédoborců nové generace DDG(X).

 

Ze záměru instalovat prototyp railgunu na rychlou transportní loď USNS Millinocket nakonec sešlo. Kredit: US Navy.
Ze záměru instalovat prototyp railgunu na rychlou transportní loď USNS Millinocket nakonec sešlo. Kredit: US Navy.

Jak ofenzivní zbraň má railgun relativně malý dosah. Dostřelí asi 80 až 160 kilometrů. Loď vyzbrojená railgunem by se tím ocitla v dosahu celé řady protilodních zbraní, včetně čínského raketového systému DF-21D. Railgun má i defenzivní potenciál, ten ale US Navy snadno nahradí rozmanitými raketami a palnými zbraněmi. Námořnictvo nedávno oznámilo, že zumwalty budou vyzbrojeny hypersonickým systémem Common Hypersonic Glide Body (C-HGB). Ten se pohybuje rychlostí až Mach 17 a dostřelí přes 1 600 kilometrů. To je dostačující na relativně bezpečnou likvidaci cenných cílů protivníka.

 

Je otázkou, jestli to bude definitivní konec railgunových zbraní. Railguny se mohou uplatnit i jinde než na lodích. Vyvíjí je a testuje i Čína, Indie, Rusko, a také Turecko. Všechny tyto země ale nepochybně sledují Spojené státy jako lídra ve vojenských technologiích. Určitě budou horečnatě zvažovat, jestli mají pokračovat ve vývoji railgunů a doufat, že z toho budou mít výhodu anebo zda by raději neměly railguny rovněž poslat k ledu.

 

Video: US Testing Its Latest Monstrously Powerful $500 Million RailGun

 

Literatura

Popular Mechanics 15. 6. 2021.

Datum: 18.06.2021
Tisk článku

Související články:

3 megajoulový railgun Blitzer vypálil projektily hypersonickou rychlostí     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2017)
Railgun námořnictva vyrazil do terénu a přináší průlomovou technologii     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2017)
Čínský railgun vyplul na moře. Údajně     Autor: Stanislav Mihulka (03.01.2019)
Kolejnicový klub: Turecko testuje vlastní elektromagnetické dělo     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2019)



Diskuze:

Trocha skepse

Dalimil Ryšavý,2021-06-20 07:11:43

Abychom dosáhli kosmických rychlostí, nebude třeba ke každému tomu kanonu přistavět solidní elektrárnu? A jak se zachovají živé organismy tímto kanonem vystřelované. A co na to říká Jules Verne?

Odpovědět


Re: Trocha skepse

Václav Dvořák,2021-06-20 14:04:09

S dostatečnou délkou hlavně by to želvušky asi přežily... třeba by se s tím tak mohl dopředu osidlovat Mars a další přijatelné objekty v Sluneční soustavě :-D

Odpovědět

"Lídr vojenských technologií"

Marek Zelenka,2021-06-19 10:16:57

Nevím tedy, proč by zrovna Spojené státy měly být nějakým lídrem vojenských technologií. Spíš jsou lídrem v PR a mediálním humbuku, a v tunelování zakázek armádního typu. V poslední době realizují jeden propadák za druhým. A co se týká hypersonických zbraní, tak že jim ujel ve vojenských technologiích vlak, zjistili až když Rusko představilo své hypersonické zbraně, kterými již vybavují armádu, instalují je i do ponorek. Toto dělo by okouzlilo možná víc středověké katapulty při obléhání hradu. A kolik takových výstřelů daná loď je schopná a za jakou dobu vygenerovat, je taky podstatná otázka, která by měla být vždy zodpovězena.

Odpovědět


Re: "Lídr vojenských technologií"

Pavel Pavel1,2021-06-19 23:58:43

"Jeden propadák za druhým"? Odkud je to známo ... no ano Su-57, Armata, Angara, Zirkon ... Teď jsi to rusákům nanadl, to si za rámeček nedají.

Odpovědět


Re: "Lídr vojenských technologií"

Václav Dvořák,2021-06-20 14:00:28

Tento komentář má být nějaký vtip?

Odpovědět

Railgunem do vesmíru

Mintaka Earthian,2021-06-18 04:04:29

Dobrý den

Nešlo by zkušenosti s railgunem přetavit v technologie použitelné např. ve vesmírném výzkumu?
- pro počáteční zrychlení kosmické lodě při jejím startu
- s pár kilometrů dlouhou vakuovanou "hlavní" pro "střílení" menších družic na nízkou oběžnou dráhu
- pro přeposílání nákladů v místech, kde je řídká atmosféra (nízká oběžná dráha, Měsíc, Mars, ... )

Asi by museli zapracovat na tom opotřebení při používání.

Odpovědět


Re: Railgunem do vesmíru

Radim Křivánek,2021-06-18 10:03:28

Myslím že reálné je použití jen pro vystřelení nákladu z Měsíce na oběžnou dráhu, nebo třeba na Zemi.
Pro střílení ze Země, s velkou gravitací a atmosférou, to použitelné asi nebude.

Odpovědět


Re: Railgunem do vesmíru

Florian Stanislav,2021-06-18 12:36:52

Railgun má nyní rychlost asi 5M ( asi 1,7 km/s) a dostřel 200 km. To je do rychlosti 7,8 km/s a výšky 300 km málo. Projektily musí být z wolframu, zahřívají se hodně (2000 °C ?). Nemluvě o šíleném zrychlení při výstřelu, velké hmotnosti a složitosti zařízení a zpětném rázu, protože veškerá energie se uděluje ve zlomku sekundy. Na rozdíl od raket.

Odpovědět


Re: Railgunem do vesmíru

Jarda Ticháček,2021-06-18 20:25:02

No, s tím zrychlením je to nejmenší problém. Prostě se přidá pár magnetů a zrychlení bude snesitelné. Horší by to bylo s délkou toho laufu. Nedej bože vakuového. Jestli to někdo postaví a domákne se toho Däniken, tak se zvencne. Což je možná ten nejpádnější důvod, proč se s tím ještě nikdo vážně nezabýval. I když jako téma pro nějakého postgraduálního technika by to mohlo být srandovní.
Na tom Měsíci by to mohlo být mnohem snazší. I když mám nejasné tušení, že se tomu ještě tak 15-20 let nikdo věnovat nebude. A to si ještě nejsem úplně jistý, zda v tom odhadu nemám řádovou chybu.

Odpovědět


Re: Re: Railgunem do vesmíru

Vlasta Holeček,2021-06-19 14:43:02

Právě že mezi snesitelným přetížením a délkou trubice je jasný vztah. Sice jsem to nepočítal, ale při trvalém zrychlení řekněme 5G na první kosmickou rychlost by byla délka mnoho kilometrů, možná i dvacet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Railgunem do vesmíru

Jiří Kocurek,2021-06-20 15:18:14

Úniková rychlost z povrchu je 11 km/s. Při 5 G (50 m/s^2) je to 200 sekund. Dráha je pak 1/2*50*200^2, což dělá 1000 kilometrů.

Pro srovnání Saturn V, první stupeň, hořel 150 sekund a výsledkem bylo 2,4 km/s

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Railgunem do vesmíru

Václav Dvořák,2021-06-21 23:39:49

To by se dalo postavit na Sibiři, ta je přece dost veliká, ne? :D

Odpovědět


Re: Railgunem do vesmíru

Václav Dvořák,2021-06-20 14:01:52

A který náklad by vydržel takové zrychlení ? 1000 G by to možná dalo...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz