AI válka: Izrael nedávno v Gaze poprvé použil hejna dronů s umělou inteligencí  
V nedávné třenici s Hamásem se na straně Izraele ve světové premiéře zapojila hejna dronů řízená umělými inteligencemi a superpočítači. Jejich úkolem bylo identifikovat cíle pro údery izraelských sil a předpovídat, odkud přijde příští útok. S hejny dronů se v podobných konfliktech budeme nepochybně setkávat stále častěji.
Hejno dronů ve službách IDF. Kredit: IDF.
Hejno dronů ve službách IDF. Kredit: IDF.

Věčný konflikt mezi Izraelem a okolními teroristickými skupinami se letos v květnu opět dostal do horké fáze. Jako když si aktivní sopka odplivne něco kouře a lávy. Tentokrát se bojovalo mezi Izraelem a Hamásem zakopaným v Gaze, přičemž na Izrael letělo cca 4,4 tisíce raket a z Izraele do Gazy směřovalo 1 500 odvetných úderů. Teď vyšlo najevo, že na straně Izraele bojovaly umělé inteligence.

 

Izraelské obranné síly IDF nasadily umělé inteligence a superpočítače, aby identifikovaly cíle pro izraelské údery. Izraelci tomu říkají AI válka, což samozřejmě zní skvěle a ukazuje to opravdu vysokou vyspělost izraelských technologií a jejich odhodlání bránit se proti fanatické přesile, což samozřejmě dělají od samotného vzniku svého novodobého státu. Zároveň je to ale dvousečné. Odpůrci umělých inteligencí, dronů a Izraele se na takové věci chytají jako býk na rudý hadr. V hlavách jim vyskakuje nelítostný Skynet a hordy terminátorů pochodujících pod izraelskou vlajkou.

 

Izraelské dělostřelectvo pálí do Gazy (18. května 2021). Kredit: IDF Spokesperson's Unit.
Izraelské dělostřelectvo pálí do Gazy (18. května 2021). Kredit: IDF Spokesperson's Unit.

Nic ovšem není vzdálenějším pravdě. Nedávno jsme na OSLU psali o plně autonomních útocích dronů tureckého původu v Libyi, kdy mohlo dojít k zabití lidí po rozhodnutí umělé inteligence. To ale není případ izraelské obrany proti útokům z Gazy. Izraelci sice používali v bojové operaci hejna dronů řízená umělou inteligencí a s podporou superpočítačů, za což jim náleží světový primát – nicméně jejich úkolem bylo vyhledávat cíle pro údery. Získané informace pak umělé inteligence posílaly lidskému velení, které rozhodovalo o útocích.

 

Izraelská F-16 startuje k náletu na Gazu (16. května 2021). Kredit: Amit Agronov / IDF Spokesperson's Unit.
Izraelská F-16 startuje k náletu na Gazu (16. května 2021). Kredit: Amit Agronov / IDF Spokesperson's Unit.

Přístup využitý Izraelci a vůbec efektivní nasazení AI v bojových operacích vyžaduje ohromné množství informací v extrémně krátkém čase. To je ideální situace pro umělé inteligence podporované superpočítači, které mohutně sosají data ze satelitů, průzkumných strojů všeho druhu a veliké zásoby dat získaných pozemním průzkumem. Od umělých inteligencí se přitom čeká, že identifikují cíle a také že předpovědí, odkud by mohly přijít další útoky.

 

Bojové či zpravodajské umělé inteligence, o nichž je řeč, používají algoritmy vyvinuté zpravodajskou jednotkou IDF „Unit 8200“. Zatím není moc jasné, jaké jsou vlastně možnosti hejn dronů řízených umělými inteligencemi a superpočítači. Každopádně je ale jasné, že odpůrci umělých inteligencí a „vraždících robotů“ je vnímají jako stále větší hrozbu.

 

Video: U.S. Army Announced New Drone Swarm Would Be A Weapon Of Mass Destruction

 

Literatura

IFL Science 2. 7. 2021.

Datum: 03.07.2021
Tisk článku

Související články:

Čína prodává po světě smrtící pterodaktyly. Každému a bez otázek     Autor: Stanislav Mihulka (21.03.2021)
Evoluce dronu: Turecký cvičný cíl Simsek se vyvinul na sebevražedný dron     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2021)
Autonomní bojový dron zřejmě poprvé zaútočil na lidi bez povelu člověka     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2021)



Diskuze:

Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

Jiří Otazník,2021-07-05 01:44:47

Izraelci by udělali pro sebe a celý svět líp, kdyby se namísto vymýšlení sofistikovaných zbraní proti Palestincům podívali pořádně bez růžových brýlí proizraelské propagandy do historie vzniku Izraele, sáhli si do svědomí a urovnali své vztahy s těmi, které vyhnali ze země, již teď obývají. Nemuseli by je pak zabíjet. Mám na mysli Araby vyhnané v rámci plánované etnické čistky (viz např. plán Dalet https://cs.wikipedia.org/wiki/Tochnit_Dalet a další) ještě před vyhlášením státu Izrael vyhnali do Gazy, Libanonu, Sýrie, Jordánska, a Egypta. Jednalo se tehdy o cca tři čtvrtě milionu lidí, celých rodin se starými lidmi a dětmi, převážně vesničanů.
Tady jeden z tehdejších vojáků svých činů dnes lituje:
https://www.youtube.com/watch?v=o1ceyQMNTWI&list=PLpNtkUXKK_vbjIY-VFIJ8pJOmsvzyaj82&index=9
Pro vyjasnění, nejen vedení Hamásu ale i případní sebevražední útočníci se rekrutují v drtivé většině z potomků Arabů vyhnaných v při té etnické čistce. Nebo se podívejte co způsobilo vyhnání těch Arabů do Libanonu.
Je to ostuda tohoto státu. Na jaderné bomby, sofistikované zbraně a lety do vesmíru mají, ale na to, aby civilizovaně vyřešili problém, který způsobil tolik bolesti tolika lidem, včetně Izraelců, na to zřejmě nemají.

Odpovědět


Re: Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

Petr Nováček,2021-07-05 15:07:47

Současní obyvatelé státu Izrale jsou především běloši původem z Kavkazu. Původní obyvatelé jsou semiti - snědší kůže, tmavé vlasy, tmavé oči, tmavé vousy nebo arabové, kteří vypadají podobně. Jak arabové, tak semiti hrají v současném Izreali druhé housle. Arabové považují území za své a jejich nenávist nepřestane, pokud bude žít alespoň jeden žid. V konfliktu jde o to kdo z koho a mírumilovnost znamená slabost a ve výsledku porážku. Celý konflikt pravděpodobně dopadne tak, že arabové budou muset odejít nebo nastane jejich etnická čistka.

Odpovědět


Re: Re: Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

Jiří Otazník,2021-07-06 00:08:58

"Arabové považují území za své a jejich nenávist nepřestane, pokud bude žít alespoň jeden žid." Tohle je naprostá pitomost, kterou rozhlašuje izraelská propaganda. Muslimové s ž/Židy nemají problém. Mají problém se sionistickým apartheidním režimem, který Araby a Palestince považuje za lidi druhé kategorie.
"Jeden z velice známých chasidských sionistů z carského Ruska, vlastním jménem Ašer Ginsberg, který je známější pod svým pseudonymem Achad Haam, měl neblahé hodnocení chování židovských osadníků k arabskému obyvatelstvu. Tento myslitel se vyjadřoval kriticky k postupu osidlování Palestiny židovskými osadníky. Palestinu navštívil několikrát a po trvalém usazení zde i roku 1927 zemřel. Osadníkům vyčítal jejich téměř až despotické chování k Arabům. Apeloval na rozvoj přátelských vztahů a respekt k arabskému obyvatelstvu, v neposlední řadě kladl důraz na získání si důvěry. Přistěhovalci nesmí považovat domácí obyvatelstvo za divochy, kteří si nejsou vědomi chování sionistů. Když nastane chvíle početní převahy sionistických osadníků, boje mezi Araby a Židy se stanou nevyhnutelnou skutečností. S lítostí hleděl na nepochopení a neporozumění ze strany židovských imigrantů. 35"
https://adoc.pub/queue/arabove-48-v-izraeli-historie-a-identita-skupiny.html

Odpovědět


Re: Re: Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

Jiří Otazník,2021-07-06 00:11:51

Etnická čistka tam už byla od listopadu 1947 do května 1948, ale zřejmě nedostatečná, jestli Vás dobře chápu.
Izrael sebe deklaruje jako židovský stát, představte si, že by se Německo deklarovalo jako německý stát a Neněmci by tam byli lidmi druhé kategorie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

Milan Krejci,2021-07-07 01:08:47

Že Vy jste už dlouho nebyl v Německu, nebo Rakousku? Víte, já tam jezdím každý týden za obchodem. I když jim jezdím dávat peníze, jsme tam ne druhá, ale třetí kategorie. Zeptejte se těch, kteří tam jezdí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Izraelci by udělali pro sebe i celý svět líp

A. Prouza,2021-07-07 01:37:02

Přesně to mne napadlo. Já tu studuji a je to děs, jak nám dávají najevo nadřazenost a pohrdání.

Odpovědět

Těch

Jakub Stanek,2021-07-03 20:30:18

Těch, kteří kdysi heilovali, nebo i dnes by rádi lid s hvězdou posílali do plynu, je furt všude dost. Ti se spojí i s Musulmanem. Škoda, že nevidí, co se státem Ataturka udělal islamista. Jak tu někdo v diskusi psal o Arabech.... ono jde spíš o náboženství. Kvůli Islámu také opouštím Turecko, kde jsem už 15 let.

Odpovědět


Re: Těch

Ales Fiser,2021-07-03 23:05:05

Nechme padnout Izrael a s Evropou je amen, rozpínavosti vyznavačů Alaha už nebude stát v cestě nic. Žel si to neuvědomují ani ti, kteří z nějakého, nejspíš rasistického důvodu, židy nemusí.

Odpovědět


Re: Re: Těch

Pavol Hudák,2021-07-04 16:20:56

Akym mechanizmom? Ako krajina velka ako 2 slovenske kraje brani celu europu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Těch

Vlad. Eier,2021-07-04 16:56:46

Myslím, že jste to trefil. Podobně jako prťavé SLovensko stojí v cestě rozpínavému Maďarsku, abyste nepřišli o ten zbytek urodneho území, který máte. Ona totiž s jídlem roste chuť a kdybyste přišli o Žitný ostrov, vyženou vás do hor a začnou si dělat nároky na kus Ukrajiny (což už dělají) a kdo ví, kdo kde by Huny zastavil. V případě Izraele to je to o to komplikovanější, že proti němu stojí řada nepřátelsky nakloněných států dříve ochotně spolupracujících a sympatizujících s Německem. V podstatě schvalující a podílejících se na holocaustu.

Odpovědět

Milý pane Fišnare,

Milan Tvrdik,2021-07-03 18:47:06

třeba máte nějakou chatu, nebo zahrádku, nebo aspoň místnost nějakou navíc. Proč něco neuděláte a nevezmete si nějaké vyznavače islámu k sobě domů. To by byl čin hodný chlapa, ne tady pokřikovat co který národ, pro který když je vraždili po milionech, jste nehnul ani prstem, co má a co nemá dělat, aby uhájil své právo na existenci. A nebo, proč se tam nevystěhujete? To by bylo chlapské gesto!

Odpovědět

Izrael

Jaroslav Fisnar,2021-07-03 17:03:37

Milý pane Mihulko, byl jste tam? Mluvil s obyčejnými lidmi? Jestli vy ne, já jo, a nabyl jsem tam dojmu, že Palestinci jsou na tom podobně, jako byli naši předci v Protektorátu. Palestinci jsou původní etnikum, jak se dozvíte v Bibli, kde jsou nazýváni Pelištejci či Filištíni. Ostatně hebrejsky jsem slyšel je nazývat "Filistini", rozsypaný čaj nečtu. Takže ano, hanební teroristi, jako byl Gabčík. A ti teroristi posílají "rakety" na chudáky Židy. Rakety jsou části potrubí naplněné dusíkatým hnojivem. Nic jiného nemají, tunely do Egypta jsou zbořené, moře blokované, moc se tam toho nedostane. No a Židi na ně používají kazetové bomby, drony a podobně. Víte, že je jejich jednání celosvětově bráno jako genocida? https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/israel-and-occupied-palestinian-territories/report-israel-and-occupied-palestinian-territories/ Jinak určitě ovládáte english dostatečně, aby jste si našel více zdrojů sám. Až zas budete juchat, že někdo někde vraždí děcka, koukněte se proč jucháte.

Odpovědět


Re: Izrael

Veronika Vaclavikova,2021-07-03 18:36:01

Milý pane Fisnare,
nebyla jsem tam, ale mám tam přátele. Nejsou muslimové a budou se muset stěhovat. Kdybyste jen tušil, jak nesnášenlivé náhoženství to je, asi byste mluvil jinak. To, co vypráví je fakt hrůza. Nemají důvod nám lhát ani zveličovat. Izrael je poslední výspa naší západní civilizace. To, pro co Vy jucháte, je vlastně zastřená forma likvidace Izraele jako státu za silné podpory Iranského režimu. Ti naši příbuzní, s kterými jsem začala v úvodu svého příspěvku nemají na výběr. Pokud nechtějí, aby okolí z jejich dětí udělalo kvůli ateismu ze svých rodičů nenáviděné zploditle. Situace se tam rok od roku mění k horšímu a nejspíš jste tam již dlouho nebyl.

Odpovědět


Re: Re: Izrael

Pavol Hudák,2021-07-03 19:13:16

Jedna vec je nabozenstvo, ziadny rozumny clovek nikdy nebude zastavat akekolvek nabozenstvo, pretoze kazde robi z ludi idiotov a uz vobec nie islam, ale druha vec je, ze ak vas desiatky rokov vytlacaju a vy nemate kam ustupovat, tak sa budete proste branit s pouzitim akychkolvek prostriedkov. A kedze nemaju/nemozu mat armadu, pouzivaju terorizmus a zial aj na civilne obyvatelstvo.
To ze s palestincamni sa Izrael nema ziadnu volu dohodnut je jasne z toho, ze celom uzemi westbanku buduje osady, kde silou tlaci svojich ludi. To hovori, ze sa Izrael z danych uzemi uz nikdy nestiahne. Co znamena ze bude palestincanov tlacat stale viac az kym palestincania neprestanu existovat. To je proste genocida, nic ine. Dost paradox, ze zidia robia skoro presne to, co Hitler robil im.
Je tragicke, ze sa v 21. storoci ludia nedokazu dohodnut na spoluziti v mieri a pokoji.

Odpovědět


Re: Re: Re: Izrael

Jakub Stanek,2021-07-03 20:16:58

Ta pravá genocida nastane, až ve jménu Alah Akbar!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Izrael

Jan Novák9,2021-07-03 22:25:41

A nebude první.
Vzor všeho muslimstva, dokonalý člověk - masový vrah, pedofil a křivopřísažník.

Odpovědět


Re: Re: Izrael

Jiří Otazník,2021-07-05 02:30:29

"Nemají důvod nám lhát ani zveličovat." Nepředpokládám, že Vám vyprávěli jak zakladatelé Izraele vyhnali v plánované etnické čistce tři čtvrtě milionu Arabů do Gazy, Egypta, Jordánska, Sýrie a Libanonu, aby ziskali tu "zemi bez lidí pro lidi bez země" jak znělo tehdejší heslo sionistů. Jestli je Izrael nějaká výspa civilizace, tak proč se k těm vyhnaným lidem nechová civilizovaně? Dnes se všichni kolonizátoři kají ze svých bývalých hříchů, proč se to netýká z "civilizovaného" Izraele?
A co se týká Íránu, tak to je pěkná ukázka tvorby izraelského PR. Viz: https://legacy.blisty.cz/art/29327.html
Íránu nejde o zničení Izraele, ale opravdu pouze o odstranění apartheidního režimu, který tam vládne. Viz:https://is.muni.cz/th/oon6r/

Odpovědět


Re: Re: Re: Izrael

Igi2 Menovatel,2021-07-06 09:54:46

Lož. Iránu ide o likvidáciu Izraela, nič menšie ajatoláhovia neprijmú a viackrát to povedali.
Netvrdím, že obyčajní Iránci a Palestínci to vidia všetci takto, ale ich reprezentácie jednoznačne áno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Izrael

František Luft,2021-07-07 23:15:06

Palestinci byli vyhnaní během konfliktu, který sami eskalovali se sousedními zeměmi, přičemž podstatná část Palestinců území vyklidila sama na výzvu svých vůdců a arabských armád. Aby nepřišli k úrazu, až tam budou společnými silami Židy masakrovat. Izraelci konfliktu jenom využili ...
K těm lidem se Izrael chová přiměřeně tomu, že z jejich strany čelí neustálým útokům.

Odpovědět


Re: Izrael

František Luft,2021-07-04 09:39:58

*"Palestinci jsou na tom podobně, jako byli naši předci v Protektorátu" - S tím drobným rozdílem, že my jsme na Německo neútočili
*Palestinci nejsou původní etnikum, nejsou potomci Pelištejnců, v biblických dobách území Palestiny (tehdy nazývané Judea-Smaří) obývali Židé (kromě dnešní Gazy, kterou obývali Pelištejnci).
* Myšlení "lidskoprávních" organizací a organizací které jsou reprezentovány muslimy podrobte když tak vlastnímu kritickému myšlení

Odpovědět


Re: Re: Izrael

Pavol Hudák,2021-07-04 11:27:28

Povodne etnikum na akomkolvek uzemi je prazdne uzemie. Vsade sa ludia pristahovali. Inak povedane nikto nema na nic narok. Treba sa proste kompromisne dohodnut.

Odpovědět


Re: Re: Izrael

Jiří Otazník,2021-07-05 02:58:17

Vtipné je, že nově příchozí nebyli už vůbec původní etnikum, ale převážná většina z nich má kořeny u Kaspiku. https://t.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/predkove-vetsiny-zidu-v-evrope-pochazeji-ze-zakavkazska_258555.html
Originál studie si můžete vyhledat.

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-07-03 15:34:03

Nikdy som nemysel ze to poviem, ale je mi tych moslimov luto. Izrael neskonci kym ich nevytlaci uplne a kazdu obranu palestincanov Izrael plne vyuzije na tak mohutny utok, aky vymaknute svetove spolocenstvo unesie.
Pritom by stacilo, keby vsetci mali skutocny zaujem vojny ukoncit. Stacilo by palestincom garantovat nejaku dostatocne rozumnu cast uzemia aby si mohli v klude zit. A ti by mali nasledne navzdy rozpustit hamas a akekolvek utoky na Izrael.

Odpovědět


Re:

Martin Pravda,2021-07-03 19:07:46

Nac by stacilo palestincom garantovat nejaku dostatocne rozumnu cast uzemia aby si mohli v klude zit? Izrael podle nich nema pravo na existenci. Dokud ho nezaslapou do more, mir nechteji. Uz to predvedli roku 1948 se svymi souverci, kterym se to nepovedlo. Tak vyhnali skoro milion Židu ze svych statu, kde tisic let zili a zabavili jejich majetek...

Vasi palestinci nemaji skutocny zaujem vojny ukoncit...

Odpovědět


Re: Re:

Pavol Hudák,2021-07-03 19:16:11

Extremisti su na oboch stranach. Tych treba pozatvarat do basy a ku kormidlu posadit rozumnych ludi. Vzdy sa da dohodnut na kompromise. Zidia maju najvyssie iq zo vsetkych narodou, tak nech ho pouziju na mier.
Som si isty, ze keby dovolili vytvorit samostatny stat Palestina, pod podmienkou ze v nom budu tvrdo bojovat proti antisemitizmu, boje a vzajomna nenavist by ustali.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jan Novák9,2021-07-03 22:10:32

Extremisty zavřít do basy, to by bylo řešení. Ovšem problém je v tom kde vezmete basu tak velikou aby se tam vešli všichni muslimové?
Hitler a muslimové byli velicí spojenci a s oběma byla asi tak stejná řeč. "Spojenci" si taky mysleli že když Hitlerovi odstoupí České pohraničí tak boje ustanou :-))

V Koránu je víc nenávisti proti Židům než v Main Kampf, a já bych Hitlera nepodezříval z židomilství.
Fráze jako zabij všechny nevěřící, nevěřící je horší než zvíře a Alláh je nenávidí atd. jsou definicí extremismu - tj. jak řekl Erdogan, nejsou extremisté a umírnění, jsou jenom muslimové...

Odpovědět


Re:

František Luft,2021-07-04 09:57:49

O situaci toho opravdu moc nevíte, a já vás tu nehodlám dovzdělávat. Jenom drobnost, byli to vždy Arabové, kteří odmítali mírové dohody, odmítali územní ústupky Izraele, byli a jsou to Arabové kteří útočí na Izrael s cílem ho zlikvidovat. Jak píšete, úplně by stačilo, kdyby Palestinci akceptovali Izrael a pak by měli vlastní území, kde by žili v míru ato už mohli mít 73 let. Pane bože!

Odpovědět


Re: Re:

Pavol Hudák,2021-07-04 11:26:26

Az bude existovat rozumne velky Palestinsky stat a nenavist palestincanov sa nijak neznizi, potom nech na nich Izrael kludne hodi aj atomovky. Ale kym nebudu mat stat, ich obrana, zial aj terorizmom je moralna.

Odpovědět


Re: Re: Re:

František Luft,2021-07-04 11:55:52

Tady ta situace je opačná. Palestinský stát mohl vzniknout v r.1948, kdyby Palestinci akceptovali rozdělení oblasti dle mezinárodního plánu. Takže ty atomovky Izrael už mohl použít už v roce 1948, když Palestinci napadli Izrael spolu s arabskými státy. Izrael má s Palestinci zkušenost, že izraelské územní ústupky Palestincům k míru nevedou. Naopak, Palestinci je chápou jako úspěch svého boje a povzbuzení k dalšímu boji. Takže nejdřív mírová dohoda

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Pavol Hudák,2021-07-04 16:19:30

Tazko dnesnym ludom vycitat rozhodnutia ludi z pred 70 rokov, kedze este ani nezili, ze ano. Takze sup, repete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

František Luft,2021-07-04 20:20:10

Já Palestincům nic nevyčítám, nebo jak jste to myslel? Jenom vás informuju jaká je situace - Jací byli tenkrát jejich prarodiče, takoví jsou dnes i oni. Když jim Izrael vydá území, tak akorát posílí pozice agresivního nepřítele a oslabí vlastní možnosti se bránit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jiří Otazník,2021-07-05 03:02:29

Proč by kolonizování měli přijmout kolonizátory, když by se v jejich státě stali lidmi druhé kategorie, jak se ve skutečnosti stalo? Vy na jejich místě byste souhlasil? Žádný z okolních států s rozdělením nesouhlasil. Normálně jim to mezinárodní společenství nadiktovalo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

František Luft,2021-07-05 07:35:05

Wikipedie: "Kolonie je závislé území nebo město bez vlastní vlády, které patří nějakému státu, ale není součástí jeho území..."
- Kdo co kolonizoval v daném případě? Území patřilo 300 let Osmanské říši (Turci), kde Arabové a Židé žili jako etnické menšiny. Po rozpadu po 1. světové území spravovali Britové. Kdo má mít větší moc rozhodovat jak se území rozdělí? Okolní země, nebo mezinárodní společenství a proč?
- Sionisti deklarovali rovnoprávné postavení Arabů v židovském státě a to Arabové mají. Rovná práva, svobodu náboženství, arabština je druhý úřední jazyk, politickou stranu součástí vládní koalice, zastoupení v nejvyšších státních úřadech, jako je např. soudce Nejvyššího soudu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Tomas Hacek,2021-07-05 07:43:37

Jak vam napsal pan Luft - o situaci vubec nic nevite, o mentalite muslimu jeste mene :-)
Nevite nic o mirovych jednanich, ktera ztroskotavala na Palestinske neochote. Proste chteji Izrael vyhladit. Nic min neberou a brat nebudou.
Vam preji at v zivote nenarazite na zadneho zleho cloveka co vam chce ublizit nebo bully protoze s vasim pristupem byste skoncil hodne spatne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Dominik Březina,2021-07-06 09:22:04

Vystihl jste to velmi dobře. Také bych se chtěl naučit psát tak krátce a přitom výstižně.

Konflikt mezi Palestinci a Izraelem nelze vyřešit racionálně. Brání tomu zcela odlišné vnímání z pohledu obou stran.
Západ vyznává úplně jiné hodnoty, než arabský svět. I kdybychom Palestincům nabídli celosvětovou pomoc, aby si mohli vybudovat samostatný moderní stát se vším co k tomu patří, s uznáním suverenity, s vlastní armádou, volným obchodem, podporu podnikání atd., neexistuje sebemenší šance, že by přestali útočit na Izrael. Vedlo by to naopak pouze k maximálně snaze o získání co největší palební síly. Možnost útočit na Izrael, byť třeba i jen s mizivou účinností, je hlavním smyslem života Palestinců. Dává jim to naději, např. na zachování a šíření jejich silně nábožensky definované kultury. My to nemůžeme pochopit. Žijeme v úplně jiném světě. Naše kultura se již neváže na žádnou náboženskou ideologii. Přerod v sekulární společnost však v arabském světě naprosto nehrozí. Mají náboženství na prvním místě, většinou je uzákoněné, netolerují jiná náboženství, vnímají svět jinak než my.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz